Jak najłatwiej zrobić pomiar parametrów TS głośnika po dołożeniu magnesu ekranującego?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiana TS
Collapse
X
-
Magnes ekranujący ekranuje pole magnetyczne. Użyłem słowa "ekranujący" żeby jasne było w jaki sposób jest mocowany do obwodu magnetycznego.
Nie mam zamiaru niczego nim ekranować, chce sprawdzić jak zmienia się parametry głośnika po zastosowaniu różnej wielkości magnesów. Chcę je w łatwy sposób zmierzyć. Bez dodatkowych kosztów na oprzyrządowanie.
Co potrzebuję mieć do wymienionych programów? Jakieś specjalne kabelki, generatory?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nepez Zobacz postaCo potrzebuję mieć do wymienionych programów? Jakieś specjalne kabelki, generatory?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nepez Zobacz postaUżyłem słowa "ekranujący" żeby jasne było w jaki sposób jest mocowany do obwodu magnetycznego.
Nie mam zamiaru niczego nim ekranować, chce sprawdzić jak zmienia się parametry głośnika po zastosowaniu różnej wielkości magnesów.
Skomentuj
-
No a do ekranowania z puszką tez się go chyba mocuje odwrotnie?
---------- Post dodany o 00:20 ---------- Poprzedni post o 00:18 ----------
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaRezystor i kabelki. Jaki rezystor? Tego się dowiesz z manuala do Limp, generalnie od 100 do 600 ohm.
Moze jest jakiś manuał po polsku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nepez Zobacz postaNo a do ekranowania z puszką tez się go chyba mocuje odwrotnie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postajezeli celem jest zmiana parametrow glosnika to musisz przykleic chyba zgodnie.
Skomentuj
-
Jeżeli chcemy poprawić parametry to zawsze przyklejamy tak aby się odpychały, przeciwnie pogarszamy parametry.
Teoretycznie można również podnieść efektywność przez taki zabieg ale pomiary które przeprowadzałem nie potwierdzały tego (pomiar nearfield w SW). Przy dołożonym jednym magnesie tej samej wielkośći (o ile dobrze pamiętam) Qts poprawiało się z 0,70 do 0,61. Zawsze lepiejLast edited by Leszek M; 19.10.2012, 07:37.
Skomentuj
-
Będzie skutkiem dodania magnesu (np. STX fi 12cm):
zgodnie (by oba przyciągały się)
nieznaczny spadek Re
wzrost Qts (np. w Usher 8935A z 0,478 do 0,585)
wzrost Qes (np. w Usher 8935A z 0,59 do 0,736)
wzrost Qms (np. w Usher 8935A z 2,5 do 2,855)
nieznaczny spadek Le(1k) (np. w Usher 8935A z 0,74 do 0,737)
niezgodnie (by oba odpychały się)
nieznaczny wzrost Re
spadek Qts (np. w Usher 8935A z 0,478 do 0,433)
spadek Qes (np. w Usher 8935A z 0,59 do 0,532)
spadek Qms (np. w Usher 8935A z 2,5 do 2,316)
nieznaczny wzrost Le(1k) (np. w Usher 8935A z 0,74 do 0,743)
mierzone miernikiem Daytona
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Leszek M Zobacz postaTeoretycznie można również podnieść efektywność przez taki zabieg ale pomiary które przeprowadzałem nie potwierdzały tego (pomiar nearfield w SW).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMi sie wydaje że przeciwnie. Chyba trzeba to sprawdzić.
pora zapytac Sound Wave'a
Skomentuj
-
Taki zabieg nie ma prawa zmieniać rezystancji cewki (Re), bo nie działa na rezystancję tylko na parametrem B indukcji w szczelinie. Zmiana Re może wynikać jedynie stąd, że została wyliczona z pozostałych wielkości, które zmieniają się nieliniowo wraz ze wzrostem B. Większa wartość oznacza pracę i pomiar głośnika przy wyższych wychyleniach, a więc np. innej podatności zawieszeń (spróbujcie pomierzyć parametry głośnika dla różnych mocy, wyniki będą różne).
Tutaj parę cennych informacji:
http://diyaudio.pl/showthread.php/44...e+magnestyczne
Skomentuj
-
Panowie z matematyką to u niektórych cienko :P
Po doklejeniu magnesu zmieni się tylko Qes bo zmieni się BL. Wzrośnie też SPL. Ale pod warunkiem że się przyklei tak aby się odpychały jak się doklei odwrotnie to będzie wszystko na odwrót :P
Qes = (2 * pi * fs *Mms * Re) / (B*l)^2
Parametry TS są mało sygnałowe i ważne tylko w danym "punkcie pracy" .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaPo doklejeniu magnesu zmieni się tylko Qes bo zmieni się BL
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaPo doklejeniu magnesu zmieni się tylko Qes
Skomentuj
Skomentuj