Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana TS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana TS

Jak najłatwiej zrobić pomiar parametrów TS głośnika po dołożeniu magnesu ekranującego?

dobry , nieskomplikowany program to LIMP z pakietu ARTA http://www.artalabs.hr/ .

Skomentuj

speaker workshop
      dayton woofer tester

Skomentuj

Słucham? jakiego magnesu ekranującego? Co ekranuje? Przed czym ekranuje?

Skomentuj

ekranuje ekran... może kolega jest videofilem i zamiast kupować plazmę, woli używać telewizora kineskopowego:cool:

Skomentuj

w zasadzie bez puszki to niewiele zmieni

Skomentuj

Magnes ekranujący ekranuje pole magnetyczne. Użyłem słowa "ekranujący" żeby jasne było w jaki sposób jest mocowany do obwodu magnetycznego.
              Nie mam zamiaru niczego nim ekranować, chce sprawdzić jak zmienia się parametry głośnika po zastosowaniu różnej wielkości magnesów. Chcę je w łatwy sposób zmierzyć. Bez dodatkowych kosztów na oprzyrządowanie.

Co potrzebuję mieć do wymienionych programów? Jakieś specjalne kabelki, generatory?

Skomentuj

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
                Co potrzebuję mieć do wymienionych programów? Jakieś specjalne kabelki, generatory?
                Rezystor i kabelki. Jaki rezystor? Tego sie dowiesz z manuala do Limp, generalnie od 100 do 600 ohm.

Skomentuj

Użyłem słowa "ekranujący" żeby jasne było w jaki sposób jest mocowany do obwodu magnetycznego.
                  Nie mam zamiaru niczego nim ekranować, chce sprawdzić jak zmienia się parametry głośnika po zastosowaniu różnej wielkości magnesów.
                  ale do zmiany parametrow "mocuje" sie go odwrotnie

Skomentuj

No a do ekranowania z puszką tez się go chyba mocuje odwrotnie?

---------- Post dodany o 00:20 ---------- Poprzedni post o 00:18 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Rezystor i kabelki. Jaki rezystor? Tego się dowiesz z manuala do Limp, generalnie od 100 do 600 ohm.
                    To ma być jakikolwiek kabel z rezystorem? I podłączam go pod kartę dźwiękową?
                    Moze jest jakiś manuał po polsku.

Skomentuj

No a do ekranowania z puszką tez się go chyba mocuje odwrotnie?
                      tak, ale ekranowanie magnetycznie niewiele zmienia parametry. jezeli celem jest zmiana parametrow glosnika to musisz przykleic chyba zgodnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        jezeli celem jest zmiana parametrow glosnika to musisz przykleic chyba zgodnie
                        Mi sie wydaje że przeciwnie. Chyba trzeba to sprawdzić. Robiłem to u siebie ale to było tak dawno, że już nie pamiętam .

Skomentuj

Jeżeli chcemy poprawić parametry to zawsze przyklejamy tak aby się odpychały, przeciwnie pogarszamy parametry.
                          Teoretycznie można również podnieść efektywność przez taki zabieg ale pomiary które przeprowadzałem nie potwierdzały tego (pomiar nearfield w SW). Przy dołożonym jednym magnesie tej samej wielkośći (o ile dobrze pamiętam) Qts poprawiało się z 0,70 do 0,61. Zawsze lepiej
                          Last edited by Leszek M; 19.10.2012, 07:37.

Skomentuj

Będzie skutkiem dodania magnesu (np. STX fi 12cm):

zgodnie (by oba przyciągały się)
                            nieznaczny spadek Re
                            wzrost Qts (np. w Usher 8935A z 0,478 do 0,585)
                            wzrost Qes (np. w Usher 8935A z 0,59 do 0,736)
                            wzrost Qms (np. w Usher 8935A z 2,5 do 2,855)
                            nieznaczny spadek Le(1k) (np. w Usher 8935A z 0,74 do 0,737)

niezgodnie (by oba odpychały się)
                            nieznaczny wzrost Re
                            spadek Qts (np. w Usher 8935A z 0,478 do 0,433)
                            spadek Qes (np. w Usher 8935A z 0,59 do 0,532)
                            spadek Qms (np. w Usher 8935A z 2,5 do 2,316)
                            nieznaczny wzrost Le(1k) (np. w Usher 8935A z 0,74 do 0,743)

mierzone miernikiem Daytona

Skomentuj

Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
                              Teoretycznie można również podnieść efektywność przez taki zabieg ale pomiary które przeprowadzałem nie potwierdzały tego (pomiar nearfield w SW).
                              U mnie efektywność wzrosła o ok 1dB ale głośnik znamionowo był juz bardzo efektywny, więc wzrost miał prawo być bardziej zauważalny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                Mi sie wydaje że przeciwnie. Chyba trzeba to sprawdzić.
                                no wlasnie chyba tez zglupialem juz...
                                pora zapytac Sound Wave'a

Skomentuj

Lub przeczytać tekst dwa posty wyżej.

Skomentuj

Taki zabieg nie ma prawa zmieniać rezystancji cewki (Re), bo nie działa na rezystancję tylko na parametrem B indukcji w szczelinie. Zmiana Re może wynikać jedynie stąd, że została wyliczona z pozostałych wielkości, które zmieniają się nieliniowo wraz ze wzrostem B. Większa wartość oznacza pracę i pomiar głośnika przy wyższych wychyleniach, a więc np. innej podatności zawieszeń (spróbujcie pomierzyć parametry głośnika dla różnych mocy, wyniki będą różne).
                                    Tutaj parę cennych informacji:
                                    http://diyaudio.pl/showthread.php/44...e+magnestyczne

Skomentuj

Panowie z matematyką to u niektórych cienko :P
                                      Po doklejeniu magnesu zmieni się tylko Qes bo zmieni się BL. Wzrośnie też SPL. Ale pod warunkiem że się przyklei tak aby się odpychały jak się doklei odwrotnie to będzie wszystko na odwrót :P
                                      Qes = (2 * pi * fs *Mms * Re) / (B*l)^2
                                      Parametry TS są mało sygnałowe i ważne tylko w danym "punkcie pracy" .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Po doklejeniu magnesu zmieni się tylko Qes bo zmieni się BL
                                        Uściślę, powtarzając, że zmieni się jedynie B. Kolega wie, ale pisząc, że zmieni się iloczyn Bl, może niewiedzących wprowadzić w błąd, gdyż mogą założyć, że zmieni się i B i l.
                                        Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Po doklejeniu magnesu zmieni się tylko Qes
                                        I co za tym idzie, gwoli ścisłości, też Qts, którego Qes jest składową, jeśli o dobroci rozprawiamy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X