Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze DIY - 2.1 na Tang Band

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze DIY - 2.1 na Tang Band

Witam, chcę wykonać pierwszy projekt DIY. Zastosowanie to muzyka - głównie rock, oraz filmy.

Zestaw 2.1 oparty na:
    - monitory na Tang Band W4-1320SIF 4"
    - subwoofer na:
    Tang Band W8-1363SBF 8" lub Tang Band W6-1139SI 6-1/2''
    - panel Dayton Audio MCA2250E 2.1 Channel Class D Plate Amplifier

Tu pytanie do was, który przetwornik do subwoofera ? Czy ktoś z was zamawiał coś z Part Express - jak jest z wysyłką ? Darmowa ? i jak z cłem ? Docelowo będę zamawiał to do UK bo raczej prędko stąd nie wyjadę.

ten panel wyglada jakby byl w nim zamontowany wzmacniacz dostepny w polinku. zasilacz wyglada tak samo, plytka na oko tez. a ten wzmacniacz nie gra! zestawy komputerowe za 200zl graja podobnie

ja bym bral 8" + cos mocniejszego do zasilenia

Skomentuj

Dobrze, to jakaś propozycja na panel 2.1 ?

Skomentuj

jakie pomieszczenie i budżet?

Skomentuj

Na przetworniki i panel 180-200 funtów. Jeżeli polink będzie mógł mi ściągnąć tego W8 to wezmę od nich komplet przetworników, troche drożej, ale GLS do UK pewnie ze 25 funtów zapłacę, a z PE pewnie droższa wysyłka by była. Pokój ma 14-16 m2. Odsłuch z ok 2,5-3m.

Skomentuj

temat DIY ale ja z innej beczki. za tyle to raczej ciezko cos sklecic w UK a efekt moze byc kupiasty, zastanów sie czy potrzebujesz koniecznie 2.1 ...osobiscie słyszałem MICROLAB SOLO 7C oparte na porządnym wzmacniaczu tranzystorowym i w tej cenie nie kiwnął bym nawet palcem zeby robic cos samemu bo to nie ma sensu. Za panel 2.1 zapłacisz kupe kasy, będzie to na 99% chinczyk który bedzie miał problem z poradzeniem sobie z 8"głosnikiem i bedziesz zwyczajnie niezadowolony. Kup sobie te 2.0 microlaba włącz film ,zobacz jak chodzą szyby w oknie ciesz sie ze zaoszczedziłęs na kolacje z piękną kobietą:)
            Jezeli koniecznie DIY to zlec komus zrobienie małego panela2.1 z KONKRETNĄ elektorniką, jestem pewien ze ktos sie znajdzie.

Skomentuj

Microlaby 7c to kupa i na pewno bym w to nie brnal... Budowa 2.1 jest duzo lepszym rozwiazaniem ale elektronike wolalbym sam wykonac w tej kwocie co na nia chce autor przeznaczyc.

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Skomentuj

@kat01
                Microlaby za 700zł kupić zamiast zrobić 2.1 własnymi rękoma? Chyba żartujesz. Za takie pieniądze da się zrobić 2.1, które zagra lepszą góra i niżej zejdzie na basie niż to przereklamowane badziewie.

Skomentuj

ok ok macie racje, kolejna fala krytyki więc skoro do kompa to trafo 250w układ lm4780 na satelity + tda7294 i filtr dp w 300zł mozna sie zmieścić na upartego reszta na budę, zabawki plus głośniki. Skompletuj to kolego wraz z tang bandami w Polsce i i jeśli masz możliwość popros kogos z rodzinki żeby Ci to wysłał jedną paczką.

Skomentuj

Ja bym TDA na wzmacniacz dla suba nie dawał tylko to: http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...arna-100W./128 i trafo na 2x30v, które da po wyprostowaniu maksymalne 42v jakie można wpompowac w ten układ. I na takim napięciu masz 150W/4ohmy. Wole 150 W z tranzystorów niż z TDA. Taki mój wybór by był

A co do trafa to zgłosić się do toroidów.pl i oni już na pewno nie będa mieli problemów z nawinięciem trafa mającego uzwojenia zarówno dla lmów jak i dla bipolarnej końcówki. Ich oferta na stronie jest tylko propozycją wyjściową ale nie ma problemów by uzyskali jakiekolwiek napiecia. termin realizacji jest zawsze ten sam - do 7dni roboczych.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                      Ja bym TDA na wzmacniacz dla suba nie dawał tylko to: http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...arna-100W./128
                      jak tak patrze na cene... to juz bym wolal kupic 4xTDA7294 i suba 8r

I na takim napięciu masz 150W/4ohmy.
                      Max napięcie zasilania symetryczne ± 42V
                      Zalecane napięcie pracy ± 36V
                      Impedancja głośnika 4Ω
                      Max RMS 100W ( dla 4Ω )
                      Zniekształcenia THD < 0,05%
                      Pasmo przenoszenia ( -3dB ) od 16 do 70 KHz
                      Stosunek S/N >95dB

Wole 150 W z tranzystorów niż z TDA. Taki mój wybór by był
                      no to juz lepiej irkowego n-mosfeta. cena podobna do TDA

Skomentuj

Max 100W dla napięcia 35V. Przy maksymalnym dla układu 42V moc będzie wynosiła 150W. Nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem wyżej? Czy nie rozumiesz, że przy zwiększaniu wyprostowanego napięcia zwiększa się się maksymalna moc jaką może "wydalić" z siebie końcówka?

Skomentuj

szczerze watpie w te 150w

Skomentuj

Sam raczej nie dam rady złożyć i uruchomić elektroniki dlatego wolę gotowe rozwiązanie. Chyba, że znajdzie się ktoś chętny do zrobienia panela 2.1, oczywiście wycena (części, robocizna, wysyłka, zaliczka na konto / wester union). To zapraszam na PW. Może jest jakiś polski producent, który ma w ofercie gotowca 2.1 ? Chyba kiedyś w STX widziałem, ale obecnie mają tylko dwa panele w ofercie. Początkowo źródłem dźwięku będzie laptop/tv więc 2.1 jest dla mnie preferowanym wyborem.

Skomentuj

Nikt ci nie zabroni wątpić Pawle.

Skomentuj

Zamieszczone przez captainparadise Zobacz posta
                                Może jest jakiś polski producent, który ma w ofercie gotowca 2.1 ?
                                na allegro sa panele 3 kanalowe. na suba i satelitki.
                                http://allegro.pl/wzmacniacz-do-suba...727315419.html
                                na slabszego suba bym to uzyl. ma tego TB wolalbym cos zlecic

Zamieszczone przez captainparadise Zobacz posta
                                Chyba kiedyś w STX widziałem
                                nie, nie mieli czegos takiego

---------- Post dodany o 18:41 ---------- Poprzedni post o 18:38 ----------

Nikt ci nie zabroni wątpić Pawle.
                                w uproszczeniu mozna przyjac ze to samo siedzi w tym panelu

Skomentuj

Myślę jeszcze nad alternatywą w postaci 2.0 + normalny wzmacniacz, a później sub:
                                  a) Dayton Audio DA175-8 + Dayton Audio DC28FT-8
                                  b) Peerless 830875 6-1/2" + Seas H1189
                                  c) Peerless 830875 6-1/2" + Vifa NE25 (projekt: http://www.lonesaguaro.com/speakers/VP/Veeper.html)
                                  Last edited by captainparadise; 24.10.2012, 21:49.

Skomentuj

A ja bym dal dwie kostki lm4780... Wersja stereo i mostek na suba...

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Skomentuj

a dlaczego nie RS180? zrobilbys normalne kolumny i zapomnisz o subie na jakis czas

Skomentuj

Masz na myśli Dayton RS180s-8 + SEAS 27TDFC http://ampslab.com/merlin.htm ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X