Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MONACOR SPH-250KE pare pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak pamiętam grały dwa dni pod generatorem z multitonem.

Teraz zmierzyłem Artą...cóż głośniki były już wygrzane wcześniej i od tego czasu ok dwa lata sobie leżały.

Jedna mała uwaga. Głośniki były przyniesione z garażu, temperatura ok. 10 stopni.
    Jeżeli więc potrzebne są pewniejsze pomiary, proszę dać znać.
    Last edited by Sonik; 18.11.2012, 13:01.

Skomentuj

To zrób pomiar jak głósnik będzie miał temperaturę pokojową 20stopni.

Skomentuj

Ja nie mam zastrzeżeń, te 10 stopni nie zmieni aż tak dużo, fs w stosunku do fabryki jest nieciekawy, zwłaszcza że mms wyszedł wyższy. Jedyna pozytywna strona to to że głośniki z takim Qts lubią duże objętości, a taką planuje kolega.

Skomentuj

merida żyjesz? A może pokusisz się o obudowę TL pod ten głośnik. Coraz więcej osób zdobywa doświadczenia na tym polu i jeszcze nikt nie żałował:)
          Nigdy nie robiłem ani nie symylowałem obudowy TL...Panowie ten głośnik chyba miałby rację bytu w takiej konstrukcji Qt wysokie, znośne Fs, VAS niskie? Może się sam zdecyduję, szkoda by głośniki leżały...

---------- Post dodany o 12:53 ---------- Poprzedni post o 12:11 ----------

Jeszcze uwaga odnośnie moich pomiarów T-S. Robiłem je błędnie. Głośnik musi być stabilnie zamocowany, gdy nie jest Mms i Qts są zawyżane....
          Last edited by Sonik; 26.11.2012, 11:39.

Skomentuj

Zrobiłem obudowe BR 94L i powiem szczerze że gra bardzo fajnie sygnał dostaje z denona 1612 gdzie jest osobne wyjście na suba. Na razie buda jest surowa i szukam czasu żeby ją wykończyć ew coś pozmieniać.

Skomentuj

Jak masz możłiwość to zarejestruj sweepa 10-100Hz i pokaż co wyszło. Albo najlepiej pomiar impedancji zrób.

Skomentuj

Wiarygodniejsze pomiary T-S SPH-250KE

Teraz przynajmniej masa membrany odbiega od danych producenta (tylko?) o 0,55 grama.

Skomentuj

No nie wiem czy to najlepszy sposób na mierzenie TS'ów. U Ciebie mamy sytuację, w której głośnik jest zamontowany w odgrodzie - co prawda nie za dużej, ale jednak - a TS'y mierzy się na głośniku "wolno zawieszonym".

Skomentuj

Myślę, że nie powinno mieć to istotnego znaczenia. Lepsze wyniki uzyskuje się i jest to napisane w helpie przy pomiarze z zadaną objętością obudowy - i tu mamy szereg zjawisk, które nie fałszują nadmiernie wynik i je pomijamy. Jeżeli algorytm programu oblicza parametry na podstawie wykresu impedancji i zmian rezonansów - pewne kwestie akustyczne można pominąć...np. szum pomieszczenia.

Sposób zamocowania ma chyba największy wpływ na wyniki,i zachowanie pewnej wolnej przestrzeni pod resorem, wentylacją cewki. Mocowałem głośnik jak na zdjęciu na MDF 25 mm - to nie wystarczało. Obciążałem koniec płyty MDF , aby mniej drżała ok. 50 kg. Zmieniały się maksima rezonansów, oś Y - nie wiem czy to jest istotne dla wyników.

Skomentuj

Czaruję...
                    X