Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nietypowe podejście - Duevel

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nietypowe podejście - Duevel

Na audioshow w pokoju 318 Audio Systems pokazało jeden ze swoich modeli Duevel.
    Zastanawia mnie czy ta konstrukcja to po prostu fikcja, szczególnie pod względem zgrania fazowego..
    Jeżeli taka konstrukcja ma prawo bytu (przy założeniu dwudrożnym) to w jaki sposób należałoby dobrać głośniki i jak je aplikować aby miało to sens technicznie?

Nie ukrywam, że chętnie coś podobnego bym wykonał, ale najpierw muszę mieć podłożę technicznego podejścia do sprawy.
    Zapraszam do dyskusji.

Yoshi dawno temu robił eksperymenty z takim stożkowym rozpraszaczem - pewnie zabierze głos.
    O midbas bym się nie martwił, bardziej o wysokie - tutaj może być problem IMO.

Przyda Ci się także rozszerzenie wiedzy o elementy jak "korektor fazy" oraz "tuba w sensie horn"

Odbicia odbicia i nic więcej

Skomentuj

tez chcialem zrobic kolumny omnipolarne. mnie wciagnely colibry

Skomentuj

A robiłem eksperymenty, robiłem :) . Niestety nie próbowałem tego z wysokotonówką. Ja wziąłem się za prostszą wersję z szerokopasmówką , 3 calówka Tang Banda :).

Swoją konstrukcję bazowałem na koncepcji visatona gdzie stożki mają proste boki a nie po łuku. Przypuszczam, że bez specjalistycznej wiedzy/oprogramowania trudno jest ustalić jaki kształt jest odpowiedni więc można to robić metodą prób i błędów lub przyjąć jakiś kształt i się go trzymać. Dla mnie bardziej oczywisty był kształt prostego stożka bo łatwiej go zrobić i nie trzeba się głowić.

Jeżeli chodzi o działanie stożka to w przypadku głośnika nisko-średnio tonowego nie bedzie problemów z uzyskaniem poprawnych rezultatów. Na pewno będą kłopoty z głośnikiem wysokotonowym. W koncepcje taką jak tutaj ja bym sie nie pchał, jest dość skomplikowana i większe są szanse na to, zę nei nie uda niż uda . Ppędzej znów bazowałbym na rozwiązaniu visatona gdzie rozpraszacza wysokich miał o wiele prostszą budowę.

Generalnie ch-ki kierunkowe tego są idealne, pod każdym katem tak samo, inaczej być nie może. Jednak ch-ki w pionie to juz inna bajka, od dołu inaczej, od góry inaczej i w ogóle dość kiepsko . No i te stożki zjadają efektywność, u mnie na szczęście tyle, że skompensowało BS, jednak wysokich mimo wszystko brakowało. Jeżeli chodzi o zgranie fazowe to nie ma czym sie martwić, jakieś fazy każde źródło sygnału ma. Resztę załatwisz zwrotnicą .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          Swoją konstrukcję bazowałem na koncepcji visatona gdzie stożki mają proste boki a nie po łuku. Przypuszczam, że bez specjalistycznej wiedzy/oprogramowania trudno jest ustalić jaki kształt jest odpowiedni więc można to robić metodą prób i błędów lub przyjąć jakiś kształt i się go trzymać. Dla mnie bardziej oczywisty był kształt prostego stożka bo łatwiej go zrobić i nie trzeba się głowić.
          w jednym numerze "klang und tone" byl art o takich konstrukcjach. pokazywali tabelke z 2-4 wersjami tego stozka. szkoda ze poza wykresami nic nie rozumialem
          jak beda zainteresowani to wezme to od UKAsza i zeskanuje

Skomentuj

Bazowałeś na Visatonie Fontana?
            A jeżeli wysokotonówkę umieścić prosto a sam midwoofer umieścić by pod stożkiem? Tyle, że tu już tak kierunkowo nie będzie...

Mam jeszcze do dyspozycji Tang Band W3-881SI i 17SW Stxa, mógłbym spróbować na tym.

Skomentuj

Te kolumny na AS zrobiły na mnie wrażenie, do dziś nie wiem czy grały te mniejsze czy większe Przestrzeń niesamowita.
              Coś obiło mi się o uszy, nie wiem czy to prawda, że w tych mniejszych siedzi jakaś Tesla jako woofer. Jestem ciekaw jak się temat rozwinie.

Skomentuj

no bardzo ciekawa konstrukcja, niebanalna. Miało to bas?

Skomentuj

Nie na temat...

Tymi wężami podłączomnymi z tyłu do kolumn był tłoczony olej do chłodzenia głośników?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                    Miało to bas?
                    Jak dla mnie w sam raz, szybki, zwiewny, na pewno nie było go dużo.

Skomentuj

Podobna acz nieco inna koncepcje na dzwiek omni ma firma Bolzano. http://www.bolzanovilletri.com/produ...floorstanding/

Skomentuj

zapomnialem dodac linka do colibrow
                        http://www.highfidelity.pl/artykuly/0610/lux.html

nawet klocek drewna suszy sie na to od kilku lat

Skomentuj

Temat daje do myślenia. Ciągle szukam jakiś informacji na ten temat...
                          Jeżeli uda mi się górny moduł dobrze zaprojektować, to będę mógł spróbować z wysokotonówką lub w późniejszym czasie z szerokopasmowcem.

Nie na temat...
                          PS. Czyżby w modelu Planets siedział 15AWX?
                          Last edited by dolphin123; 17.11.2012, 20:21.

Skomentuj

to w tych kiedys byl ARN150
                            i chyba faktycznie AWX, bo MDS05 ma wieksza kopulke

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              PS. Czyżby w modelu Planets siedział 15AWX?
                              Świetnie wyglądają te monitory, sam bym chętnie takie widział u siebie :)
                              Tak swoją drogą już kilku producentów się poznało i doceniło 15AWX, jako że jest to najlepszy głośnik jaki STX wypuścił

Skomentuj

To jak z kopulkami moze być problem to można użyć głośnika wysokotonowego stozkowego visatona tw70.

Bardzo ciekawa koncepcja :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

TW70 już mi się osłuchał i podarowałem je pogromcy, nie mając ich tym samym na stanie. Zostaje na dzień dzisiejszy gdwk AWX i gdn 15AWX lub TB W3-881SI i 17SW na próby. Zobaczę jak wyjdą pomiary z wysokotonówką.

Skomentuj

Ciekawa koncepcja :) Kiedyś dawno temu dla zabawy wstawiłem arn-a jakiegoś do zwykłych rur (chyba kanalizacyjne były które budowlańcy pozostawili po rozryciu osiedla, leżały sobie niepotrzebne to wziąłem) o średnicy ok 20 cm. Stało sobie na sztorc i nawet od biedy dało sie słuchać, przy czym wysokotonowy był zamocowany taśmą klejąca po uprzednim obcykaniu gdzie to go najlepiej przylepić i w co wycelować. No ale byłem wtedy młody i głupi i nie doceniłem potencjału drzemiącego w takiej konstrukcji a trzeba było ją rozwijać.
                                    Ciekawe wydaje mi się też podejście gości z Banga. Mam na myśli BeoLab 5 i ich sposób na stożki rozpraszające.

Chociaż wydaje mi się że oni to mieli na celu nie tylko dookólne ukierunkwanie dźwięku. Troche kierunkwości powinno być

Skomentuj

Zamieszczone przez Robak Zobacz posta
                                      Ciekawe wydaje mi się też podejście gości z Banga.
                                      podobnie rozwiazane sa tez wysokotonowki w audi A8

Skomentuj

takie cuda jakie były na AS Visaton ma w swojej ofercie już kilka lat: http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ler/index.html

Ciekawe jak to gra.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X