Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszerzenie zestawu 4.1 o głośnik centralny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poszerzenie zestawu 4.1 o głośnik centralny

Witam

Pomyślałem sobie, że warto by rozbudować mój zestaw nagłośnienia kina domowego o głośnik centralny. Posiadam jak na razie kolumny wykonane przez dolphin123 Monacor SPH-165kep i Morel mdt-29 http://diyaudio.pl/showthread.php/11...cje-SPH-165kep subwoofer aktywny wykonany również prze niego na bazie MDS (chyba 12'') oraz kolumny zrobione przeze mnie Tonsil GDN 15/40/5 i Vifa XT25TG30-04 http://diyaudio.pl/showthread.php/17...est-by-Wachcio Wszystko napędzam Harman Kardon AVR 255

Pytanie moje brzmi: jak sensownie rozbudować ten zestaw o głośnik centralny przy założeniu, że KEP-y stoją z przodu?

Skoro i tak nie masz już jednolitego kina to poszukałbym ciekawy głośnik szerokopasmowy pod centrala.

Skomentuj

dolphin123 a coś konkretniej?

Skomentuj

Ile chcesz przeznaczyć na głośnik/głośniki i zwrotkę?

Skomentuj

Ten monacor i morel są już niedostępne? Jak są dostępne to zrobiłbym na nich centrala w zamkniętej kilkanaście litrów (nie wiem ile trzebaby sprawdzić w jakims symulatorze ile do OZ będzie OK dla tego Monacora)

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
            Ten monacor i morel są już niedostępne? Jak są dostępne to zrobiłbym na nich centrala w zamkniętej kilkanaście litrów (nie wiem ile trzebaby sprawdzić w jakims symulatorze ile do OZ będzie OK dla tego Monacora)
            To będzie najpewniejsze wyjście, zwrotnica jest, tylko z jednym wooferem (jeśli bez maskownicy) to poziome takie kolumny dziwnie wyglądają, ale gdzieś czytałem ,że typowe centralne z 2 wooferami gorzej się zgrywają przy odsłuchu z miejsca innego niż na wprost ,więc to by mogło też być na plus.

Skomentuj

E tam dziwnie. Ja mam i wygląda to bardzo ciekawie. Nieszablonowo bym powiedział

Skomentuj

Też myślałem o Monacorze może jakiś mniejszy KEP? Centralny raczej będzie leżał pod TV, chyba że to zły pomysł ze względu na wibracje od głośników które mogłyby się przenosić na TV. Nie chcę oszczędzać za bardzo na jakości przetworników i myślę, że wydatek do ok 1000 (przy założeniu, że będą 2 woofery) byłby ok.

Skomentuj

Wiesz dlaczego ci proponuję jako centrala taką samą kolumnę jak fronty? Ponieważ, liczy się jednakowość brzmienia kanałów frontowych. Dasz inny projekt na centrala to równowaga brzmieniowa zostanie zachwiana i będziesz słyszał wyraźnie granie poszczególnych kanałów a nie jednakowej sceny frontowej.

To powyżej tyczy się kina dobrej jakości zapewniającego dobre zgranie brzmieniowe. Można też dać tego samego tweetera i inny midwoofer ale to już moim zdaniem pójście w półśrodki i zwykłe oszczędzanie (Najczestszy powód robienia innego centrala niż fronty oraz chęć posiadania centrala z dwoma midwooferami).

Trzecia opcja to central z zupełnie innej parafii niż fronty ale to już jest amatorszczyzna straszna i nie polecam takich praktyk nikomu kto chce czerpać przyjemność z oglądania filmów na swoim kinie.

Reasumując - jak nie masz projektów na swoich głósnikach w układzie MTM tj. zwrotnicy, objętości i strojenia tej kolumny to zrób to samo co na frontach w zamkniętej budzie. Szczegóły sa do ustalenia, a teraz ważne byś się na coś zdecydował.

Skomentuj

Też tak myślałem, żeby pójść w stronę jednakowych przetworników jak na frontach. Co wtedy z impedancją głośników? W końcu będą 2 woofery a nie jeden... Czy pomysł postawienia na nim TV 37'' ma sens?

Skomentuj

No nie będa dwa woofery tylko jeden. Zdjęcia nie oglądałeś kilka postów wyżej? Umiesz zrobić nową zwrotnicę, że chcesz dwa woofery dawać?

TV postawiony na Centralnym to nie najlepszy pomysł, dla stolika. No chyba, ze masz kloftę w drewna o grubych nogach to wtedy wytrzyma.

Skomentuj

Oglądałem zdjęcia. Zwrotnicy nie potrafię wykonać. Jeśli nie na stoliku to gdzie mógłbym postawić głośnik? Mój pokój wygląda tak jak na zdjęciu z tym, że tonsile są teraz z tyłu.

Skomentuj

U ciebie ciężko jest włożeniem centrala. Jak w grę nie wchodzi zmiana stolika na taki, który ma mozliwość położenia pod tv kolumny: http://allegro.pl/stolik-pod-telewiz...755031170.html to pozostaje włożyć centrala pod nogę telewizora. Wyglądać to będzie tragicznie bo testy takie przeprowadzałem u sibie i nigdy bym takiej konfiguracji nie zostawił. Ale będzie akustycznie w miarę dobrze, tj. centralny na wysokości około 60cm. Innym pomysłem jest wsadzenie go tam gdzie masz dekoder ale na oko widać, że nie będzie potrzebnej wysokości 17cm. powieszenie na ścianie tv odpada bo masz skos. jedynie kupno stolika TV z osobna ścianką do powieszenia tv. Lub to z linka powyżej, central na najwyższej półce i jednocześnie pochylenie ścianki centrala o kilka stopni aby głośniki były skierowane w stronę uszu słuchaczy.

---------- Post dodany o 19:33 ---------- Poprzedni post o 19:27 ----------

Ja osobiście bym nie przepłacał za stolik TV i kupił takie coś: http://allegro.pl/ikea-benno-szafka-...793459672.html

Central z pochylonym frontem na górną półkę, po bokach zmieszczą się dekoder i coś tam jeszcze. A na dolnej masz przewiewne miejsce dla swojego amplitunera, który - na marginesie - zamknięty jest w saunie, a to mu na pewno nie służy.
                          Last edited by gooralesko; 20.11.2012, 18:53.

Skomentuj

Dzięki za podsunięte możliwe rozwiązania. Coś będę musiał wykombinować. A może by kolumna zmieściłaby się nad amplitunerem (jestem za granicą i nie mogę teraz zmierzyć) i wyrzuciłbym szybę a półkę pochylił do góry? Amplituner nie ma tam źle gdyż nie ma całej tylnej ścianki więc i gorąco tam mocno nie jest.
                            Last edited by wachcio; 21.11.2012, 06:20.

Skomentuj

Nad amplitunerem to niestety za nisko. Pochylenie musiałoby być bardzo duże i nie da się tego sensownie wykonać stolarsko. jak nie masz ochoty wydawać siana na nowy stolik to jedynie można wsadzić pod nogę tv centrala.

Skomentuj

Chciałem w końcu zabrać się za realizację tego centrala i pojawia się spory problem - nie mogę namierzyć nigdzie tego Morel mdt-29. Może ktoś ma namiary na niego?

Skomentuj

Czaruję...
                                X