Kiedyś podjąłem próbę malowania membran farbą w sprayu. Były to głośniki Tonsilu GDN 20/40/14 i GDM 10/60/2, które miały srebrne nakładki przeciwpyłowe i to mi się niezbyt podobało, więc chciałem je przemalować na czarno. Te głośnik miały membrany z czystej celulozy i to powodowało, że nie mogłem uzyskać satysfakcjonujących mnie rezultatów, ponieważ membrana bardzo mocno chłonęła farbę, więc nawet kilka warstw farby nie dało powłoki na tyle grubej, by nie można było stwierdzić z czego jest membrana, a chciałem uzyskać efekt jak np. GDN 40/40/6 lub Visatony z serii WxxxS. Bez wcześniejszego nasączenia membrany celulozowej raczej nie da rady takiego efektu uzyskać. Ja nie robiłem porównań czy takie malowanie będzie miało wpływ na brzmienie. W przypadku głośnika basowego ten wpływ może być bardzo ograniczony, może niesłyszalny, jeśli głośnik będzie nisko filtrowany (do kilkuset Hz), natomiast w średniotonowym może być już słyszalny, ponieważ membrana będzie już bardziej sztywna od oryginalnej i będzie inaczej rezonować w zakresie wyższych średnich tonów. Ja w przypadku mojego głośnika średniotonowego dokonałem jednocześnie więcej zmian, niż tylko przemalowanie membrany, więc siłą rzeczy całościowym efektem tych zmian było inne brzmienie głośnika. Jeśli membrany Twoich głośników są z innego materiału np. polipropylenu to przemalowanie nie powinno drastycznie wpłynąć na brzmienie, ponieważ wystarczy mniej farby by pokryć membranę.
Panie moderator z Warszawy. Jak nie masz nic konstruktywnego i merytorycznego do dodania to nie zaśmiecaj niemerytorycznymi tekstami tematu. Jak coś sam robiłeś, wypraktykowałeś, doświadczalnie coś zrobiłeś co wiąże się z tematem, to napisz o tym. Na forum jest wiele tematów, w których nie ma ani jednej odpowiedzi, więc masz duże pole do popisu przy usuwaniu tematów.
Najlepiej byłoby ją wyjąć, pomalować i wkleić ponownie, mogłoby to całkiem fajnie wyjść. Co do T-S to na pewno spora zmiana, ale przecież do zmierzenia.
Przy reanimacji jakiegoś starego głośnika można spróbować.
Co do zmiany parametrów TS to nie jestem taki pewien. Bazując na przykładzie głośników Tonsilu nie można stwierdzić by taki zabieg miał wpływ na te parametry.Wystarczy porównać parametry głośnika, który miał wiele wersji z różnymi membranami. GDN 20/40 w podstawowej wersji miał membranę z surowej celulozy. Takie same parametry miała wersja przeze mnie używana GDN 20/40/6, o której wyżej pisałem (pomyłkowo napisałem GDN 40/40/6), a która miała lakierowaną na czarna membranę. Oba głośniki mają takie same parametry (wg producenta), a jedynie różnią się charakterystykami częstotliwościowymi w zakresie średnich tonów. Oba mają parametr MMS=15g. Skoro jeden ma lakierowaną membranę i jeszcze oprócz tego nasączaną jakimś impregnatem, to jedynym sensownym wytłumaczeniem jest to, że w wersji lakierowanej membrana była lżejsza, by po nasączeniu i polakierowaniu uzyskać ten sam MMS. Innym wytłumaczeniem może być to, że tej farby jest niewiele (po odparowaniu rozpuszczalnika pozostanie tylko sam pigment na membranie) i w efekcie zmiany paramertów bedą niewielkie i mieszczące się w tolerancji rozrzutu parametrów dla danego głośnika. Nie wiem jak są lakierowane membrany w fabryce, ale raczej nie polega to na psikaniu sprayem, więc uzyskanie efektu połyskującej membrany tak, by nie można odróżnić z jakiego jest materiału w domowych warunkach wydaje się trudne.
wołasz zmiany dźwięku, słyszalne lub nie, ale będą.
dokładnie, z tym że stawiam na niesłyszalne. Ile może ważyć powłoka wyschniętej farby o grubości paru mikrometrów (i jeszcze w odniesieniu do wagi całego układu drgającego)? Prosta sprawa.
---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post o 17:24 ----------
ale i tak nigdy bym nie wpadł na taki pomysł, bo psychicznie by mi się zepsuł dźwięk
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Pytanie bylo w tym momencie w większej części tylko czysto teporetyczne gdyz w planach mam zbudowanie nowych kolumienek za jakiś czas. Niestety nie zawsze mozna dostac takie glosniki jak sie chce, a chcialbym by wyglądaly rowniez dobrze wizualnie wiec zastanawiałem się nad ich przemalowaniem i dlatego pytałem czy to wpłynie mocno na dźwięk :)
Jeżeli nie podoba Ci się wygląd przetworników, to może pomyśl już wcześniej o ładnej maskownicy? Efekt może być bardziej satysfakcjonujący, a będziesz miał pewność, że nic nie uszkodziłeś :)
jak już chce Ci się w to bawić Paweł to może wykorzystaj tą taśmę do oklejenia. Oczywiście kupisz ją w różnych miejscach (taśma 3m) powinna dobrze się trzymać na zawieszeniu, a przede wszystkim równo układać.
Skomentuj