Kiedy¶ podj±³em próbê malowania membran farb± w sprayu. By³y to g³o¶niki Tonsilu GDN 20/40/14 i GDM 10/60/2, które mia³y srebrne nak³adki przeciwpy³owe i to mi siê niezbyt podoba³o, wiêc chcia³em je przemalowaæ na czarno. Te g³o¶nik mia³y membrany z czystej celulozy i to powodowa³o, ¿e nie mog³em uzyskaæ satysfakcjonuj±cych mnie rezultatów, poniewa¿ membrana bardzo mocno ch³onê³a farbê, wiêc nawet kilka warstw farby nie da³o pow³oki na tyle grubej, by nie mo¿na by³o stwierdziæ z czego jest membrana, a chcia³em uzyskaæ efekt jak np. GDN 40/40/6 lub Visatony z serii WxxxS. Bez wcze¶niejszego nas±czenia membrany celulozowej raczej nie da rady takiego efektu uzyskaæ. Ja nie robi³em porównañ czy takie malowanie bêdzie mia³o wp³yw na brzmienie. W przypadku g³o¶nika basowego ten wp³yw mo¿e byæ bardzo ograniczony, mo¿e nies³yszalny, je¶li g³o¶nik bêdzie nisko filtrowany (do kilkuset Hz), natomiast w ¶redniotonowym mo¿e byæ ju¿ s³yszalny, poniewa¿ membrana bêdzie ju¿ bardziej sztywna od oryginalnej i bêdzie inaczej rezonowaæ w zakresie wy¿szych ¶rednich tonów. Ja w przypadku mojego g³o¶nika ¶redniotonowego dokona³em jednocze¶nie wiêcej zmian, ni¿ tylko przemalowanie membrany, wiêc si³± rzeczy ca³o¶ciowym efektem tych zmian by³o inne brzmienie g³o¶nika. Je¶li membrany Twoich g³o¶ników s± z innego materia³u np. polipropylenu to przemalowanie nie powinno drastycznie wp³yn±æ na brzmienie, poniewa¿ wystarczy mniej farby by pokryæ membranê.
Panie moderator z Warszawy. Jak nie masz nic konstruktywnego i merytorycznego do dodania to nie za¶miecaj niemerytorycznymi tekstami tematu. Jak co¶ sam robi³e¶, wypraktykowa³e¶, do¶wiadczalnie co¶ zrobi³e¶ co wi±¿e siê z tematem, to napisz o tym. Na forum jest wiele tematów, w których nie ma ani jednej odpowiedzi, wiêc masz du¿e pole do popisu przy usuwaniu tematów.
Najlepiej by³oby j± wyj±æ, pomalowaæ i wkleiæ ponownie, mog³oby to ca³kiem fajnie wyj¶æ. Co do T-S to na pewno spora zmiana, ale przecie¿ do zmierzenia.
Przy reanimacji jakiego¶ starego g³o¶nika mo¿na spróbowaæ.
Co do zmiany parametrów TS to nie jestem taki pewien. Bazuj±c na przyk³adzie g³o¶ników Tonsilu nie mo¿na stwierdziæ by taki zabieg mia³ wp³yw na te parametry.Wystarczy porównaæ parametry g³o¶nika, który mia³ wiele wersji z ró¿nymi membranami. GDN 20/40 w podstawowej wersji mia³ membranê z surowej celulozy. Takie same parametry mia³a wersja przeze mnie u¿ywana GDN 20/40/6, o której wy¿ej pisa³em (pomy³kowo napisa³em GDN 40/40/6), a która mia³a lakierowan± na czarna membranê. Oba g³o¶niki maj± takie same parametry (wg producenta), a jedynie ró¿ni± siê charakterystykami czêstotliwo¶ciowymi w zakresie ¶rednich tonów. Oba maj± parametr MMS=15g. Skoro jeden ma lakierowan± membranê i jeszcze oprócz tego nas±czan± jakim¶ impregnatem, to jedynym sensownym wyt³umaczeniem jest to, ¿e w wersji lakierowanej membrana by³a l¿ejsza, by po nas±czeniu i polakierowaniu uzyskaæ ten sam MMS. Innym wyt³umaczeniem mo¿e byæ to, ¿e tej farby jest niewiele (po odparowaniu rozpuszczalnika pozostanie tylko sam pigment na membranie) i w efekcie zmiany paramertów bed± niewielkie i mieszcz±ce siê w tolerancji rozrzutu parametrów dla danego g³o¶nika. Nie wiem jak s± lakierowane membrany w fabryce, ale raczej nie polega to na psikaniu sprayem, wiêc uzyskanie efektu po³yskuj±cej membrany tak, by nie mo¿na odró¿niæ z jakiego jest materia³u w domowych warunkach wydaje siê trudne.
wo³asz zmiany d¼wiêku, s³yszalne lub nie, ale bêd±.
dok³adnie, z tym ¿e stawiam na nies³yszalne. Ile mo¿e wa¿yæ pow³oka wyschniêtej farby o grubo¶ci paru mikrometrów (i jeszcze w odniesieniu do wagi ca³ego uk³adu drgaj±cego)? Prosta sprawa.
---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post o 17:24 ----------
ale i tak nigdy bym nie wpad³ na taki pomys³, bo psychicznie by mi siê zepsu³ d¼wiêk
Dziêkuje wszystkim za odpowiedzi. Pytanie bylo w tym momencie w wiêkszej czê¶ci tylko czysto teporetyczne gdyz w planach mam zbudowanie nowych kolumienek za jaki¶ czas. Niestety nie zawsze mozna dostac takie glosniki jak sie chce, a chcialbym by wygl±daly rowniez dobrze wizualnie wiec zastanawia³em siê nad ich przemalowaniem i dlatego pyta³em czy to wp³ynie mocno na d¼wiêk :)
Je¿eli nie podoba Ci siê wygl±d przetworników, to mo¿e pomy¶l ju¿ wcze¶niej o ³adnej maskownicy? Efekt mo¿e byæ bardziej satysfakcjonuj±cy, a bêdziesz mia³ pewno¶æ, ¿e nic nie uszkodzi³e¶ :)
jak ju¿ chce Ci siê w to bawiæ Pawe³ to mo¿e wykorzystaj t± ta¶mê do oklejenia. Oczywi¶cie kupisz j± w ró¿nych miejscach (ta¶ma 3m) powinna dobrze siê trzymaæ na zawieszeniu, a przede wszystkim równo uk³adaæ.
Skomentuj