Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobrej jakości kolumny stereo 2 drożne , pokój 14m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kornikov Zobacz posta
    Jest jakaś zwrotka już zaprojektowana pod ten zestaw? Schemacik?
    jeszcze brak. wiec powoli usmiechaj sie przyjaznie do yoshiego

mysle ze powstanie bardzo dobra konkrencja dla mx-140!

Skomentuj

Miało być tanio i dobrze - i jest!
      Zwrotnicy brak. Trzeba będzie zaprojektować. Jesteś pierwszy w Polsce z takim zestawem. Teoretycznie w zwrotnicy mogę pomóc bo łączę go teraz z Usher 9950-20. Wydaje mi się, że jest szansa zrobić niski podział ok 2kHz to dużo ułatwi. Bardzo jestem ciekaw tego zestawu. Powodzenia!
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
        Bardzo jestem ciekaw tego zestawu.
        ja rowniez. z checia bym go zbudowal

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
        Teoretycznie w zwrotnicy mogę pomóc bo łączę go teraz z Usher 9950-20.
        to moze lepiej koledze napisz w jaka skrzynke aplikowac woofer?

Skomentuj

Ja jestem ciekawy tego głośnika:
          http://audiodrivers.eu/prest/pl/21-s...-h1318-06.html

Swoje XT25TG będę prawdopodobnie sprzedawał>

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            to moze lepiej koledze napisz w jaka skrzynke aplikowac woofer?
            FW168 mam w obudowie testowej 16L. BR będzie dość wysoko strojony ok 50Hz. Pomiary ściągnąłem z zamkniętej. Optymalnej budy teraz dla niego nie będę robił bo koncentruję się na zwrotnicy. Parametry TS mam pomierzone. Niestety słabsze niż chwali się producent. Czekam na dostawę z polinku. W tym tygodniu będę odsłuchiwał zwrotnice testowe. Różne podziały od 2,8kHz do 2,3kHz. Później wybór optymalnej i dopieszczanie. Na szczęście odsłuchy będą w stereo bo mam dwie budy :).
            Koledze sugeruję wysokotonówkę w offsecie. Ja niestety mam w osi. Ścianka 20cm. Trzeba ściągnąć pomiary. Chętnie je posymuluję. FW168 należy mocno filtrować. Przy 2kHz prawdopodobnie potrzebny będzie 3rz. Próbuję też 12dB i pułapka na 7500Hz.
            Może Pogromaca z Lusztim się zaangażują i zaproponują TL dla niego :) EBP100 wróży dobrze.

Skomentuj

mbar i gucio. mają/mieli 29 taf. U zapha wypadł bardzo dobrze.

Skomentuj

Karol85 masz jakąś alergię na tego STX? Wymieniam się poglądami z kornikovem a tu Karol85 wcina się między ... a...
                Rozumiem że polecasz świetnego dostawcę jakim jest niewątpliwie p. W Albecki ale czy trzeba to robić aż tak nachalnie? Zauważ że nie ja wciskam jakiegoś STXa leczy Ty Ushery jak byś nie chciał na to spojrzeć.

A tak właśnie wracając do tematu to proponowałem kornikovi żeby podesłał zdjęcia, gdyż mam kolegę który składał Diy na awx 300 i dokładnie porównalibyśmy zdjęcia od strony elementów i druku i zapewne wykluczylibyśmy wadę ewentualną na zwrotnicy. Ale kornikov i jego kuzyn jakoś nie skorzystali z praw reklamacji czy też tego forum aby im pomóc więc ot cała historia ( w którą i tak osobiście nie wierzę).

Wracając do oferty obniżki Polinka to chyba należy się śpieszyć skoro mają tylko po jednej sztuce do zaoferowania w tak niskich cenach od ręki a na pewno warto za te pieniądze.

Skomentuj

Jak mówię kontynuowanie tematu AWX nie ma sensu było minęło, i to nie moje kolumny były, ja je tylko miałem u Siebie przez jakiś czas.
                  Kuzyn paragony zgubił, a i też był na tyle zniechęcony, że sprzedał co miał, i kupił co innego.

Ogólnie dziękuję wszystkim za pomoc, głośniczki wybrane, wysokotonowe już zamówione, ew postępy prac będą w dziale projekty

Temat można zamknąć, Dziękuję!

Skomentuj

Temat można zamknąć,
                    a gdzie bedziesz prezentowal postepy?
                    zostaje az nie pokazesz zdjec kolumn

Skomentuj

Myślałem że zakłada się temat w: " W trakcie budowy".
                      A to był temat co wybrać :)

Ale w takim razie tutaj będę kontynuował.

Skomentuj

jak faktycznie zaczniesz prace to mozesz tam zalozyc temat
                        narazie wszelkie rozwazania co do objetosci obudowy itp itd piszemy tutaj.
                        jak juz zaczniesz budowac to przejdziemy do tamtego dzialu

Skomentuj

Przeglądając pewne strony, natrafiłem Na Zestaw Fountek FW 168 + Wstęga Fountek NeoCd1.0 (130zł)

Autor kolumn przemo-lukas

Zwrotka do tego jest :

Pytanie jak się ma do jakości Wavecor do Founteka wstęgi?

Skomentuj

Daj spokój z tym połączeniem. CD1.0 nadaje się do podziałów w okolicy 4kHz a FW168 bliżej 2kHz. Próbowałem połączyć go z większym CD3.0 i odpuściłem. W stopce widać co będzie.
                            Po nowym roku zaczynam innowacyjny projekt z wykorzystaniem CD1.0. Specjalnie dla niego kupiłem Dayton RS52. Na dół 8" alu.

---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post o 22:29 ----------

Pytanie jak się ma do jakości Wavecor do Founteka wstęgi?
                            Przyślij go do mnie, porównam i odpowiem

Skomentuj

W tej zwrotnicy już ten 3,3uF się rzuca w oczy jako mało typowa wartość, dodatkowo 0,27mH daje prawdopodobnie bardzo wysoki podział i na dokładkę 8,2uF... Patrząc już na samą zwrotnicę, podszedłbym do tego projektu z ostrożnością.
                              Last edited by jamess8; 27.11.2012, 21:50.

Skomentuj

Monitory są użytkownika mystical, przepraszam za pomyłkę.

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...FW168-NeoCD1.0

Skomentuj

Z tego co widzę to zwrotka jest projektu Akkusa.Swego czasu pan Witold miał umieścić pomiary tego zestawu na forum audioarena, ale jakoś temat umarł.

Skomentuj

W oczekiwaniu na głośniki, które przyjdą jutro, szukam czytam i analizuję.

Zastanawia mnie czy byłby sens dopłacić do usherów 8935(290szt) + 9930(200zł /szt) ?

Oraz Jaka jest różnica brzmieniowa między tym co zamówiłem FW 168+ wavecore a Tymi Usherami?

Wysokie/ średnie / bas- dynamika- jak nisko zejdzie?

Tutaj prośba głównie Do kolegi KonradRak, bo on ma i uschery i doświadzczenie z FW, chyba że ktoś jeszcze słuchał to prosze o pomoc :)

Ew. Czy jest też znaczna różnica Usherów podanych wyżej z modelami Usherów 8945(300zł/szt ) i 9950 (500zł/szt) ( Tu zastanawiam się już żeby Wykonać je za jakiś czas jako zestaw lepszy ajkościowo od Founteka + wavecor'a)

Skomentuj

Ushery (papierowe) zagraja cieplej, a founteki (metalowe) - detaliczniej.

Skomentuj

Zastanawia mnie czy byłby sens dopłacić do usherów 8935(290szt) + 9930(200zł /szt) ?
                                        Nie opłaca się. Ogólnie pisząc to dwie, różne szkoły brzmienia. Ushery są "ciepłe" wybaczają kiepskie realizacje nagrań ale gubią dużo szczegółów. Ja uwielbiam głośniki aluminiowe na średnicy. W gęstych realizacjach są znakomite. Mnie średnica z 8935A nie odpowiadała. Natomiast zejście na basie Ushera będzie lepsze, niższe niż FW168. Wavecor TW030 i Usher 9930-20 podejrzewam, że to ta sama liga jakościowa ale poleciłem Ci go w ciemno bo nie słuchałem. Eksperymentuję teraz z FW168 i 9950-20 ale czasu brak...
                                        Ushery 8945 (450zł) i 9950 (290zł) słuchałem w gotowej konstrukcji Albeckiego i uważam, że warto dopłacić. Jednak jeśli planujesz coś o klasę lepszego to koniecznie 3 way. Tu możliwości, kombinacje ogromne.

Skomentuj

Ogólnie to 3 way do mojego dość małego pokoju nie wiem czy mają sens, raczej wolałbym zapłacić więcej za dwa głośniki niż tyle samo na 3- wiadomo lepsza jakość będzie tych dwóch.
                                          Chyba, że wysokie i średnie lepsze będą z konstrukcji 3 way. bo np mid woofer nie będzie grał niskimi

Ogólnie przyszłościowych wymogów do kolumn 2 way nie mam żeby schodziły do 25Hz, Jakby dobre monitorki kiedyś zeszły mi do 40Hz bez dużego spadku byłbym zadowolony. Za to chciałbym żeby wysokie i średnie i nisko średnie były wysokiej klasy

Tylko wtedy ( przy 3way) budżet na głośniki i zwrotki podskoczy podejrzewam do 3k żeby zrobić coś z brzmieniem wyższej klasy.

Ale to już przyszłośc zostawmy to, aktualnie Robie fw168 i wavecor tw30.

Dzisiaj przyszły wysokotonówki i już się wygrzewają przez 2.7 kondensatorek przy małych kolumienkach universum lbr 155

Jak narazie kiepsko, wszystko zlane w całość i bardzo stłumione, ale wiadomo że powinna być to Kwestia wygrzania ; )

Skomentuj

Czaruję...
                                          X