Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobrej jakości kolumny stereo 2 drożne , pokój 14m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobrej jakości kolumny stereo 2 drożne , pokój 14m2

Hej wszystkim, po dłuższej nieobecności związanej z wydatkami na mój driftowóz i samym faktem przeprowadzki, postanowiłem zaopatrzyć mój nowy pokój w jakieś konkretniejsze brzmienie.

Przez moje ręce przewaliła się masa kolumn w zasadzie żadne nie spełniały moich oczekiwań- no chyba ze altusy do łupania za szczeniaka kiedy liczyło się jak dobrze mnie słychać na osiedlu... hehehe

Kolumny będę chciał robić sam ponieważ mam jakieś doświadczenie z budowaniem, głównie subwooferów.
    Raz zrobiłem projekt 3 way STX z PJ i już mi się nawet podobało gdyby nie ta Pj-tka

3 way AWX kuzyn robił ale grało to koszmarnie -chyba coś STX zwalił w zwrotnicy bo prawie w ogóle wysokich nie było jakby ktoś je podzuszką nakrył- zabrałem je do siebie, rozebrałem, pooglądałem, dobrze polutowałem z konektorami, ale nadal była lipa z brzmieniem, po 2 tyg się poddałem i przez jakiś czas słuchałem takiego zestawu ale to była męka i oddałem kuzynowi)

Preferencje :

Teraz po 2 latach dojrzałem i wiem czego chcę. 2 drożne stereo, ale z wyższej pólki.
    Jak określić preferencje brzmieniowe hmmm...

Lubie jak kolumienki są dynamiczne, tak wiem to tylko np 17cm, ale tannoye m2 mnie zaskoczyły u kolegi i takiej płynności i dynamiki bym oczekiwał od zestawu który chce zrobić. i Sting brzmiał świetnie i Snoop Dogg miał zejście jakby gdzieś w pokoju był sub : )

Słuchałem też Ikonów Dali i podobała mi się czystość z jaką grają

Tony średnie naturalne, czyste, liniowe

Wysokie: Czyste, klarowne, bez piachu, i "KSZzzz" i "ssssccccc ", nie stłumione ale i nie krzykliwe, po prostu takie jak powinny być :) trójkąt ma być trójkątem a talerz, talerzem :)

Muzyka: od chillout przez rock do czarnego rapu. Czyli mocno zróżnicowane odsłuchy.

Budowa: Raczej monitory

Wzmacniacz jaki aktualnie posiadam to Pioneer a -616 MArkII,
    Planowo raczej CA a-500

Koszt budowy na same głośniki zwrotnice planowałbym ok 500-700zł

Ew trochę droższe( do 1k) opcje wezmę pod uwagę.

Pozdrawiam Kornikov :)

kornikov, wielu diy-ów ma STX AWX i nikt nie narzeka na "narzucony koc na tweetery". Podejrzewam że dzieciństwo spędzone z altusami pozostawiło blizny, skazy raz na zawsze widoczne. Pozwoliłem sobie odnaleźć twoje poprzednie zmagania Diy i znalazłem identyczny przykład do dzisiejszego. Kilka lat wcześniej zjechałeś STX za GDN 8" z serii SCX. Rzeczywiście jak lubiłeś altusy tj łupanie buczenie to nie dziw się że SCX 8" jest według Ciebie niczym.

przytoczę jeżeli można opinie jednego z moderatorów na temat słuchu kolegi koralov i jego preferencji --- sub do 12 mkw na 2x18" :> to chyba wszystko wyjaśnia.

UWAGI MODERATORA
    Caly temat to jakas kpina. Zamykam ze wzgledu na szkodliwosc spoleczną i zanizanie poziomu forum.

Kolega albo nie potrafi zbudowac zestawu glosnikowego:
    - pomylil polaryzacje niskotonowcow, gabaryty skrzyni, podlaczenie kolumn itd...

albo nie potrafi ustwawic prawidlowo wzmacniacza:
    - przelaczenie na tryb 5.1 wyciecie basu, wyrównywacz itd..

albo podlacza kiepskie wzmacniacze oddajace 20% mocy znamoionowej paczek

albo ma problemy z uszami.

Temat to jakas herezja, mnostwo osob ma ten 3way i jest w pelni zadowolonym, ja tez mialem tego niskotonowca i nie mam rzadnych zarzutów. 2x12" 2x15", 2x18" i więcej do 12m2...

Polecam przestudiować do autor tematu zrobił źle zamiast wypisywać na forum bzdury.

Skomentuj

moze cos na usherach?

Skomentuj

Kolego, jestem przekonany o tym iż tamte kolumny miały jakąś wadę fabryczną w związku z głośnikami lub samymi zwrotnicami.
        Były wykonywane dziesiątki testów z różnymi wzmacniaczami i kolumnami.

Wnioski jedne pod względem sopranu brzmiało to gorzej niż głośniki komputerowe za 20zł.
        Znałem nagrania i wiem gdzie był np trójkąt przy czym w tamtej konstrukcji go nie było, nieraz na klęczkach przy kolumnie siedziałem żeby usłyszeć chodź trochę czy wgl yło słychać ten dzik. i było ale jak miałem ucho 3cm od kopólki.

Nie jestem skażony altusami bo je sprzedałem ( po 3 miesiącach )z powodu drażniących właśnie wysokich ( piasek i KSzzzz)

Z 3 way STX Z PJ bas się wygrzał i zmieniłem ustawienie kolumn i było już ok - nie pisałem po tym już na forum

Z AWX STX to odzielna historia, kuzyn je budował a potem ja je miałem, bo już okno otwierał żeby je wyrzucić,
        To je przygarnąłem z myślą, że coś źle podpiął ale nic z tego... grały tak cały czas
        Kuzyn się wkurzył i kupił IKONY DALI 7, i co nagle wszystkim, dookoła słuch się naprawił? Nie bądźmy śmieszni, mówię nawet budzik grał lepiej wysokimi

Ja osobiście pretensji do nikogo o to nie mam.

Pomysły typu 2x18 lub 2x12" owszem były ale nie widzę nic w tym dziwnego, Chciałem spróbować no i to nie miało być do delektowania się dźwiękami tylko żeby mi flaki wywracało ( i tak takie coś nigdy nie powstało)
        chyba kolega jest zbyt jednokierunkowy,
        bo ja na ten przykład mam auto 400KM z turbo do zabawy ale i polo 1.3 55KM do jeżdżenia.

WIĘC NA CO SIĘ NAPINASZ? Każdy szuka tego co lubi, czytaj pierwszy post a znajdziesz tam to czego teraz szukam a nie patrzysz o czym pisałem 2 lata temu ziomeczku :)

---------- Post dodany o 21:04 ---------- Poprzedni post o 21:02 ----------

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
        moze cos na usherach?
        Mógłbyś coś rozwinąć jakieś modele głośników? Ceny?
        Zaawansowana zwrotka?
        Dzięki za odp :)
        Last edited by kornikov; 25.11.2012, 21:14.

Skomentuj

OK, ok.
          Wcale się nie napinam, myślałem przez chwilę że driffting całkowicie pozbawił cię słuchu.
          Kolega dobrze radzi, spróbuj z Usherami.

ale jeszcze jedna myśl nie daje mi spokoju - mierzyliście te STX z kuzynem "pierwszym"?
          Próbowaliście reklamować?
          I jak drugi kuzyn? Zadowolony?
          Kurcze 2 koła w błoto? z podejrzeniami że coś nie tak na zwrotnicy?
          Możesz wrzucić zdjęcia tych zwrotnic? Pewnie kuzyn "drugi" już je sprzedał jak się nie sposób domyśl... :)
          Last edited by Sapere; 25.11.2012, 22:54.

Skomentuj

Kuzyn jest jeden hehe, jak dostał kolumny z powrotem to je schował do piwnicy a potem rozsprzedał, głośniki, gdzie co jak nie wiem. Słuch zaginął.

Miałem swoje przeboje ale tak jak wyleciały altusy to i 3 way też,
            ale tylko ze względu na PJ bo piaszczyła, średnie i niskie mi nawet pasowały.

Hehe Fakt Czasem głośno na treningach, ale słuch całkiem się nie popsuł. :)

W zasadzie to moje pytanie jest takie czy za cenę tannoy m2 tj ok 600zł można zrobić lepsze kolumny jakościowo?
            (~600 za glosniki i zwrotki). Podoba mi się jak grają u kolegi, ale wiem że nowe kosztowały 800, i że w DIY można mieć więcej za tą samą cenę :)

Słuchałem też kolumn Canton ERGO 620 wenge, bardzo podobało mi się jak grają, miałem możliwość słuchania tylko ambitniejszych spokojnych brzmień, bajka :) Coś porównywalnego w cenie ok 600zł-800 za same przetworniki i zwrotki?

Skomentuj

kornikov przyznasz że wprowadzasz innych w błąd! Jakiś czas temu pisałeś że STX SCX jest do du..y a teraz zmieniasz zdanie i piszesz że STX jest ok. To świadczy wyłącznie o twojej amatorszczyźnie.
              Nadal nie mogę uwierzyć w następującą rzecz: udzielasz się na forum ale mając niby problem ze zwrotnicą STX nie zapytałeś o poradę właśnie na tym forum? Możesz poprosić kuzyna "o którym słuch zaginał :)" o zdjęcia DIY tych STX?

p.s.
              Canton ERGO 620 wenge gra ciemniej niż Canton ERGO 620 klon dobrze nasłoneczniony :)

Skomentuj

A może kuzyn porostu się pomylił przy budowie zwrotnicy i dlatego taki efekt??

Skomentuj

Znowu dobiera się jakieś kółko obrońców STXa? Nie każdemu te głośniki muszą się podobać, tak więc dajcie sobie spokój i wróćmy do tematu.

Również polecam Ushery. W sieci znajdzie się sporo schematów zwrotnic, a jak będzie problem to dystrybutor oferuje gotowy zestaw DIY z 8935 + T9930-20.

Skomentuj

Zamieszczone przez kornikov Zobacz posta
                    3 way AWX kuzyn robił ale grało to koszmarnie -chyba coś STX zwalił w zwrotnicy bo prawie w ogóle wysokich nie było jakby ktoś je podzuszką nakrył
                    ale mowa o FX-200 czy o moich 3 drogach?
                    bo w obu przypadkach wysokich wcale nie brakuje :/

Koszt budowy na same głośniki zwrotnice planowałbym ok 500-700zł
                    Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                    moze cos na usherach?
                    raczej to odpada!

z takim budzetem to albo uzywki albo MX-140

W zasadzie to moje pytanie jest takie czy za cenę tannoy m2 tj ok 600zł można zrobić lepsze kolumny jakościowo?
                    przeciez w tych tannoyach siedza tanie glosniki :/
                    mx-140 miazdzy je pod kazdym wzgledem (no moze poza estetyka obudowy) ale pewnie sie juz do tego zraziles...

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                    Znowu dobiera się jakieś kółko obrońców STXa?
                    lepiej posluchaj tych kolumn o ktorych mowa

Skomentuj

Wchodzimy na LS , zamawiamy Founteka 168 + VIFA XT25TG-30-04 i za 658zł + przesyłka jest przywoity zestaw .

Skomentuj

A jak połączymy Fountek FW168 (160zł) z Wawecor TW030WA07 (144zł)
                        to mamy znakomity duecik za śmieszne 608zł! :)
                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez krojo Zobacz posta
                          A może kuzyn porostu się pomylił przy budowie zwrotnicy i dlatego taki efekt??

Zwrotki były kompletne z STX przez nich montowane na terminalu.

Ale zostawmy ten temat, bo jak mówię tamtego projektu już nie ma, a ja się nie będę spinał o to, bo to nie za moją kasę było.

przeciez w tych tannoyach siedza tanie glosniki :/
                          Nie wiem co tam siedzi ale u kolegi którego ojciec troche słucha muzyki zadziwiły mnie.
                          Bas niski schodzący jakby gdzieś był ukryty mały subwooferek, dynamika, średnie i wysokie nie drażniły i są akceptowalne.

Ogólnie to sprawdzałem czy To nie przez wzmaka ale na moim A-616 też tak dynamicznie grały.
                          Więc albo pokój ok 15m2 z dywanem i grube kable czynią cuda, albo te kolumny dynamicznie grają :)

Ale nie ukrywam że wolałbym żeby i wysokie i średnie były bardziej przyjazne niż w Tannoy m2.

A jakie koszta zwrotnic są do tych zestawów co wyżej koledzy podaliście?

I co można powiedzieć o brzmieniu tych zestawów czego się spodziewać w poszczególnych partiach dźwieku? :)
                          Last edited by kornikov; 26.11.2012, 12:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                            A jak połączymy Fountek FW168 (160zł) z Wawecor TW030WA07 (144zł)
                            to mamy znakomity duecik za śmieszne 608zł!
                            Ooo , jeszcze lepiej :) . No ale już się tak utarło, że jak ma być tanio to tylko stx..

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                              Wawecor TW030WA07 (144zł)
                              ooo - widze cena poszla mocno w dol

Zwrotki były kompletne z STX przez nich montowane na terminalu.
                              w takim razie to byl ich blad - trzeba bylo odeslac i prosic o sprawne

czego się spodziewać w poszczególnych partiach dźwieku?
                              wavecor bardzo delikatny, cos co mi pasuje. moze malo detaliczny, ale przynajmniej na mp3 sie nie wylozy i bedzie tego dalo sie sluchac
                              xt25 mialem w zlej aplikacji...
                              a FW168 jeszcze nie sluchalem

Skomentuj

To jeszcze chciałbym się dowiedzieć o tych głośniczkach. :)
                                tweeter xt25

mid/woof FW168

Hmmm z Tym Wawecor TW030WA07, to sam nie wiem, nie chce się zawieść, lubię dość wyraźne i szczegółowe wysokie tony co jest przyjemne przy muzyce typu chillout , gdzie czasem są delikatne wyraźne dźwięki, nie chciałbym żeby był stłumione.

Skomentuj

To może Seas 27TBC/G (160zł) ale może być za dużo aluminium w aluminium :). Koszt zwrotnic, terminali, przewodów ok 200zł (oczywiście jak nie będziesz szalał z powietrzną 1.4 dla wofera).
                                  Ja bym zaryzykował tego Wawecor bez ferro fluidu.

Skomentuj

Tak Zrobiłem Wawecor'y zamówione bo ostatnia parka była, i się skusiłem.

Midwoofery Fw 168 zamówię za kilka dni, chyba że jeszcze coś by pasowało do tych kopułek do max 200zł za szt. ? :)

Skomentuj

Nic lepszego od FW168 nie kupisz. Chyba, że chcesz wydać minimum 2x tyle!

Skomentuj

Hmm nie nie, jak na pierwszą konstrukcję bardziej zaawansowaną dźwiękowo to koszta za głośniki 288+320 będą jak najbardziej ok :)

Jak zauważę jakąkolwiek różnicę na plus brzmienia od tego co oferuje np Tannoy, to myślę że będę skłonny zrobić coś poważniejszego wraz z pomnożeniem funduszy których teraz mało

Jest jakaś zwrotka już zaprojektowana pod ten zestaw? Schemacik?

Dziękuje wszystkim za dotychczasową pomoc! :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X