Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze DIY stereo - pomoc w wyborze gotowca

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze DIY stereo - pomoc w wyborze gotowca

Witam wszystkich i proszę o pomoc .

Otóż zaczynam kompletować sprzęt grający do mojego pokoju dziennego 20 m2 4x5.
    Chwilowo posiadam creative t6100 gdyż nic za 100 zł chyba nie gra lepiej, a dźwięk wydobywający się z samego tv jest dramatyczny.

W przeszłości posiadałem altus 110 i pionier 403r , niestety z altusów nie byłem zadowolony brakowało mi wszystkiego prócz średnich tonów a bas czy dudnienie bo tak to lepiej okreslic był nie do przyjęcia.

Szwagier posiada znów Zeusy i uważam że tam znów jest fajny bas i to by było na tyle pozatym nie potrzebuje grać głośno i słuchać basu w pokoju obok.

Na nowe mnie nie stać wiedzy też nie posiadam na tyle żeby budować kolumny od podstaw więc chciałbym zdecydować się na gotowy projekt.

Na początku myslalem zrobić klon tonsil fiesta sat i kiedyś do tego sub. Schemat zwrotnic znalazłem wymiary obudow są dostępne jedyne czego brak to o ile jest przesuniety gdwk i jaki br.

Lub może ktoś doradzić lepszy projekt żebym się zmieścił w 600 zł bez obudow za nowe przetworniki i podzespoły do zwrotnic
    Słucham każdego rodzaju muzyki, rock, pop, klasyka, metal. Co do wzmacniacza to też będę kupował tyle że używany do około 600 zł.

Zamieszczone przez siwy645 Zobacz posta
    Na początku myslalem zrobić klon tonsil fiesta sat i kiedyś do tego sub
    mysle ze to bedzie duzo lepsze
    http://stx.pl/wm-stx-5-1-160-8-f-a-fc-x.html + http://stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html
    projekt zwrotnicy jest
    projekt obudowy jest
    glosniki osluchane i bardzo dobrze oceniane
    no i to wyzsza klasa niz w/w tonsil

Skomentuj

Dzięki za odpowiedz. Jeżeli można jakiś link do zwrotnic i obudów będę niezmiernie wdzięczny.

Szukałem również kolumn na stx-ach nawet byłem zdecydowany na 3d takich jak fx-200 lecz gdwk-pj ale niestety sredniotonowka jest niedostępna i plan spalił na panewce . Co do tego zestawu spytam jeszcze czy to będzie lepiej grało od mx-140 bo różnica cenowa już niewielka ?

Skomentuj

Jak byś dołożył ok 100zł na zwrotnice to za ok 600zł wyjdą ci przetworniki 15AWX i 27TBFC/G co wg mnie warto zrobić, zwłaszcza po obniżkach w polinku

Skomentuj

Co do tego zestawu spytam jeszcze czy to będzie lepiej grało od mx-140 bo różnica cenowa już niewielka ?
          najwieksza roznica jest w cenie zwrotnicy. zobacz jak skomplikowana jest w mx-140

nie porownywalem obu tych zestawow, ale kilka zaufanych osob pisze ze mniejszy GDN ma lepsze srednie tony, a basem wcale nie ustepuje wiekszemu

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
          27TBFC/G co wg mnie warto zrobić, zwłaszcza po obniżkach w polinku
          no faktycznie teraz jak cena znowu jest na normalnym poziomie to mozna to rozwazyc.

---------- Post dodany o 18:03 ---------- Poprzedni post o 17:56 ----------

przykladowe zdjecie

jeszcze z F155 zamiast GDNa

Skomentuj

Rozumiem że ten WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X to jest ten GDN awx ze schematu ??

Chciałbym jeszcze zapytać czy możecie mi polecić coś tańszego bo nie ukrywam że jest to praktycznie maksimum budżetu jaki mogę na to przeznaczyć a nie jestem audiofilem i nie wiem czy odczuje aż taką różnice. Aczkolwiek jeżeli różnica jest ogromna między tańszym zestawieniem to po prostu skompletuję to na raty :)

Co do zamieszczonych kolumn są piękne :) Rozumiem że BR jest z tyłu ?? w razie jakbym się zdecydował będzie można prosić o wymiary BR oraz pudeł ??

Skomentuj

Rozumiem że ten WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X to jest ten GDN awx ze schematu ??
              tak, STX zmienil system nazywania glosnikow a my nadal uparcie stosujemy stare nazwy

Rozumiem że BR jest z tyłu ??
              tak. te monitory ida do kina wiec maja mniejsza pojemnosc. maximum wyciagniesz z tych glosnikow w obudowie 12 litrow (ja mam 8-9) i taka pozniej moge ci zaprojektowac

szczerze mowiac to nie przychodzi mi do glowy nic innego pomiedzy tanimi zestawami typu

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
              http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
              http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN15...N14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
              http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow

a AWXami

bez okazyjnie kupionych glosnikow raczej nic posredniego nie zrobisz

Skomentuj

No tak ten zestaw jest tani nawet bardzo. Własnie myślałem o czymś bardziej pośrednim. Podejrzewam że ten zestaw w pokoju 20m2 raczej nie da rady ?? (aczkolwiek mogę się mylić). Nasuwa mi się jeszcze myśl że skoro to mój pierwszy DIY to nie pakować się w drogie przetworniki ze względu na fakt że coś jednak może pójść nie tak. Z drugiej strony jak kupie droższe przetworniki a obudowy nie wyjdą to zawsze można złożyć kolejne obudowy na tych samych przetwornikach.

Zapytam jeszcze czy może lepiej złożyć tańsze monitorki a do tego Suba ?? Jeżeli chodzi o lutowanie układów to mam dobrego znajomego który przy paru pifkach jak mu przywiozę wszystko to zlutuje mi to.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                bez okazyjnie kupionych glosnikow raczej nic posredniego nie zrobisz
                Ale czy kupować używane głośniki ?? Raczej ta myśl mi nie przechodziła przez głowę ponieważ kto wie co się z nimi wcześniej działo. Biorąc to pod uwagę można i szukać całych kolumn. Raczej z DIY audio nie wiąże przyszłości dla mnie jest to bardziej sposób na posiadanie przyzwoitego sprzętu w dobrej cenie.

Wczoraj nawet udałem się do superhipermarketu aby posłuchać kolumn o rożnych cenach w celu ustalenia czy moje uszy rozróżniają aż tak dźwięki i mogę powiedzieć że po odsłuchu Dali Concept 6, Dali Lektor 6 , JBL e80, oraz Kolumn Canton modelu niestety nie pamiętam ale cenowo były najdroższe. Najbardziej przypadły mi do gustu Dali Lektor grały czysto bas był kontrolowany i dynamiczny, Dali Concept też przyjemnie się słuchało i gdybym nie słuchał Lektorów to bym na nie postawił, JBL miał dynamiczny bas ale za to wysokie tony wydawały się skrzeczeć (przypomniał mi się wtedy mój dawny zestaw Altusów) co do Cantonów byłem rozczarowany gdyż niby najdroższe a Dali biło je o głowe brakowało jakiejś spójności czegoś czego nie umiem opisać ale nie grały tak czysto i tak przyjemnie. Warunki w supermarkecie też nie były oczywiście idealne. Nie wiem co o tym myśleć czy moje uszy jeszcze coś rozróżniają czy psychika bardziej dawała za podjęcie wyboru.

Skomentuj

Podejrzewam że ten zestaw w pokoju 20m2 raczej nie da rady ??
                  wszystko zalezy od oczekiwan. glosnoscia starczy, problemem jest zawsze ilosc basu. jezeli chcesz wiecej basu to niestety musimy isc w 3 drogi

Nasuwa mi się jeszcze myśl że skoro to mój pierwszy DIY to nie pakować się w drogie przetworniki ze względu na fakt że coś jednak może pójść nie tak. Z drugiej strony jak kupie droższe przetworniki a obudowy nie wyjdą to zawsze można złożyć kolejne obudowy na tych samych przetwornikach.
                  to jest wiczny dylemat poczatkujacego
                  ale powiem tak - jak ciebie stac to rob lepsze kolumny. wydasz pieniadze tylko raz a jakosc bedzie juz dobra. bo przy zakupie tanszych i tak z czasem je zmienisz na lepsze

Zapytam jeszcze czy może lepiej złożyć tańsze monitorki a do tego Suba ??
                  to juz lepiej isc w 3 drogi - taniej a efekt podobny

jezeli nie masz duzo kasy na poczatek to mozemy zaczac od 3 drog

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
                  http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/135
                  http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/97
                  http://pawel.lutuje.se/3_drogi_STX.exe
                  http://pawel.lutuje.se/zwrotnica_3_drogi_STX_SCX.exe
                  http://pawel.lutuje.se/3dstxscx-peln...y%20frontu.PDF
                  tunel b-r "fi68-160" z polinka w ktorym 2cm wyprofilowano na goraco jak front

a jak z czasem zachcesz czegos lepszego i przybedzie kasy to zmienisz to na FX-200 (zmiana wysokotonowki i zwrotnicy)

Ale czy kupować używane głośniki ??
                  okazja to nie zawsze uzywane glosniki. przykladowo kupilem 13 tonsili po likwidacji marki... nigdy nie uzywane a za 1/3 ceny sklepowej

chociaz uzywki od zaufanej osoby to bezpieczny zakup

Wczoraj nawet udałem się do superhipermarketu aby posłuchać kolumn o rożnych cenach w celu ustalenia czy moje uszy rozróżniają aż tak dźwięki i mogę powiedzieć że po odsłuchu Dali Concept 6, Dali Lektor 6 , JBL e80, oraz Kolumn Canton modelu niestety nie pamiętam ale cenowo były najdroższe. Najbardziej przypadły mi do gustu Dali Lektor grały czysto bas był kontrolowany i dynamiczny,
                  mialem dali lektor 2.
                  i powiem szczerze ze to niewiele wyzsza polka niz te monitory na GDN SCX. bas porownywalny, ale wysokotonowka troche lepsza

czyli podobny efekt moznaby uzyskac np na GDN tonsila i wysokotonowym missionie
                  tylko ze do 20m2 bym juz sie postaral o wieksze kolumny :/

Skomentuj

Ten projekt co teraz zapodałeś był moim pierwszym wyborem po przebadaniu forum i też plików z twojego katalogu zanim założyłem temat :) niestety widzę że skopiowałeś linki i jak już pisałęm wyżej sredniotonówka jest niedostępna chyba że zmieniła nazwę a ja niestety się nie znam aż tak :P

Przepraszam widzę że albo znów się pogubiłem miedzy stronami albo były niedostępne a teraz są :)

Mam pytanie czemu zmieniłeś rozmiar kolumny a nie zastosowałeś tego ze strony STX ?? jest jakieś znaczenie ??
                    Last edited by siwy645; 27.11.2012, 11:46.

Skomentuj

Mam pytanie czemu zmieniłeś rozmiar kolumny a nie zastosowałeś tego ze strony STX ?? jest jakieś znaczenie ??
                      moze dlatego ze moj projekt byl pierwszy?
                      od lat go wklejam

ale faktycznie, jezeli chcialbys w przyszlosci zmienic ten projekt na FX-200 to lepiej wykonac obudowe jak do fx-200

a jak sredniaka nie ma, to bedzie
                      aha - zmienili kosz w sredniaku! wiec nie frezuj zanim nie dostaniesz glosnika!

Skomentuj

Więc wybór podjęty robię na wzór fx-200 z twoją zwrotnicą i wysokim PJ , jeżeli mi braknie to będę zmieniał zwrotnice i wysoki z czasem. obudowy z fx-200 bardziej podobają mi się z przestawionymi w bok głośnikami :)

Chciałbym bardzo podziękować za pomoc jaką uzyskałem najbardziej Pawłowi ale i wszystkim użytkownikom gdyż czytając wiele postów i artów nabrałem jako takiej wiedzy która chyba jest najcenniejsza

Wynikami mojej pracy postaram się podzielić ale na pewno mi trochę z tym zejdzie :)

Zapytam jeszcze jakie wzmacniacz byście proponowali z używek do tego chodź chyba na to zły dział (cena maks 600zl jak pisałem wcześniej)

Skomentuj

z twoją zwrotnicą i wysokim PJ
                          akurat zwrotnica jest irka

Zapytam jeszcze jakie wzmacniacz byście proponowali z używek do tego chodź chyba na to zły dział (cena maks 600zl jak pisałem wcześniej)
                          chyba yamahy tutaj beda najlepsze. dobre brzmienie i duza moc przy 8r

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            chyba yamahy tutaj beda najlepsze. dobre brzmienie i duza moc przy 8r
                            A jakieś konkretne modele ?? lub czym się kierować przy wyborze ?
                            Oczywiście amplituner też może byc .
                            Last edited by siwy645; 27.11.2012, 12:55.

Skomentuj

o to pytaj kolegow. ja mialem malo fabrycznych wzmacniaczy

Skomentuj

Witam wszystkich na forum. Tak samo jak osoba zakładająca temat chciałbym złożyć swoje pierwsze stereo. Pierwotnie mój wybór padł na MTM na Visatonie i Arnach, niestety po 3dniach szukania ARN'ów obawiam się że są niedostępne. Tym samym poszukuje innego projektu. Założenia to dość wąskie obudowy - do 20cm szerokości, wysokość nie ma większego znaczenia, głębokość około 27cm. Koszt przetworników jeśli zamknąłby się w 500zł to byłbym szczęśliwy :) Projekt 3drożny który pokazał Paweł jest bardzo ciekawy, niestety nie mogę znaleźć głębokości obudowy (no i jest o 3cm za szeroki front). Proszę o pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                                  niestety po 3dniach szukania ARN'ów obawiam się że są niedostępne.
                                  tylko uzywki - TVM padl juz dawno

Projekt 3drożny który pokazał Paweł jest bardzo ciekawy, niestety nie mogę znaleźć głębokości obudowy (no i jest o 3cm za szeroki front).
                                  wszystkie wymiary sa w PDFie. jak sobie nie radzisz z ich odnalezieniem to zapewne mowisz na siebie "humanista"

przydaloby sie cos nowego opracowac

Skomentuj

Znalazłem wymiary po rozpakowaniu exe. Skoro jednak głośniki są raczej niedostępne to pozostaje poszukać innych projektów.

Skomentuj

Skoro jednak głośniki są raczej niedostępne
                                      to ze ich chwilowo brak w sklepie wcale nie oznacza ze sa niedostepne
                                      napisz do STXa kiedy beda, lub cierpliwie czekaj
                                      tylko pojawia sie jedno pytanie - na ile zmienil sie GDM?

Skomentuj

Skoro TVM padł , a ja raczej nie mam możliwości obliczenia innych zastępczych głośników to chodziło mi raczej o poszukanie innego projektu, na razie czytam o 3way stx. Tylko tam też wychodzi szerokość 23,5cm. Może pamiętasz jakiś zestaw w okolicach 17-20cm szerokości ? Z góry dziękuję za odpowiedź

Skomentuj

Czaruję...
                                        X