Witam kolegów.
Mam zamiar w trakcie zimy zmontować głośniki monitorki.
To będzie mój pierwszy projekt, troche się już podszkoliłem na tym forum ale bez pytań sie nie obędzie. Na starcie brakuje mi wiedzy na temat głosników. Przeczytałem sporo postów, niestety głośniki się zmieniają i już co niektóre nie są dostępne albo mogą być nieopłacalne.
Moje założenia:
Monitorki dwudrożne z gotowym projektem
1. Obudowa najlepiej do 12L wewnątrz
2. Średnica głośnika najlepiej 16-18cm, ewentualnie 15 jak będzie dobry projekt.
3. Przetworniki myślę do 300zł, ewentualnie 400 jak da mi to rzeczywista poprawę pasma, no i zwrotnica nie więcej niz 150zł
4. Deklaruję robić pomiary ale doświadczenia mogę wykonywać raczej wyłącznie z BR, tzn umiejscowienie, długość kanału itp. ze zwrotnicą nie chcę się bawić.
5. Nie chcę uzyskać dudniacego basu, czy regulując długością kanału BR można zlikwidować dudniący bas kosztem kilku Hz?
6. Czy można stosować zamiennie w dobranym projekcie BR taki płaski szeroki zamiast okrągłego, czy wszystko należy od nowa testować?
6. Czy zamiast płyty wiórowej można stosować płyte OSB? Mam na stanie 18mm
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam społeczność
P.S. Za złą lokację post wylądował juz w raz w koszu, kolega lukiel84 zdążył mi odpisać.
Jest to już ciekawa propozycja, inną dobrą dla początkujących widziałem taką:
Gdn 15/40/5 + Vify - dx25tg.
Gdn na allegro znalazłem za około 80 zł z przesyłką ciut drożej, niestety wysokotonowców vify juz nie ma.
Czyżby dobry projekt odszedł do lamusa?
Mam zamiar w trakcie zimy zmontować głośniki monitorki.
To będzie mój pierwszy projekt, troche się już podszkoliłem na tym forum ale bez pytań sie nie obędzie. Na starcie brakuje mi wiedzy na temat głosników. Przeczytałem sporo postów, niestety głośniki się zmieniają i już co niektóre nie są dostępne albo mogą być nieopłacalne.
Moje założenia:
Monitorki dwudrożne z gotowym projektem
1. Obudowa najlepiej do 12L wewnątrz
2. Średnica głośnika najlepiej 16-18cm, ewentualnie 15 jak będzie dobry projekt.
3. Przetworniki myślę do 300zł, ewentualnie 400 jak da mi to rzeczywista poprawę pasma, no i zwrotnica nie więcej niz 150zł
4. Deklaruję robić pomiary ale doświadczenia mogę wykonywać raczej wyłącznie z BR, tzn umiejscowienie, długość kanału itp. ze zwrotnicą nie chcę się bawić.
5. Nie chcę uzyskać dudniacego basu, czy regulując długością kanału BR można zlikwidować dudniący bas kosztem kilku Hz?
6. Czy można stosować zamiennie w dobranym projekcie BR taki płaski szeroki zamiast okrągłego, czy wszystko należy od nowa testować?
6. Czy zamiast płyty wiórowej można stosować płyte OSB? Mam na stanie 18mm
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam społeczność
P.S. Za złą lokację post wylądował juz w raz w koszu, kolega lukiel84 zdążył mi odpisać.
Siemka. Ja polecam ci do tej kasy monitorki na głośnikach STX 14-100-8scx i Pj. Jest do tego zwrotnica na forum więc nie będziesz miał z tym problemu jak to zrobić i mieścisz się w litrażu,bo chyba 11 litrów z tego co pamiętam.Powiem ci szczerze ,że bardzo sie zaskoczyłem jak te głośniczki grają.Ta 14-nastka potrafi troszkę basu z siebie dać hi brzmią przyjemnie i za przyzwoitą kasę. Jak dobrze pamiętam to w 400zł zmięścisz się z forniremWytrzymałe sa na pewno ,bo u mnie przeszły nie jeden test maksowania hehe.
Co do BR oczywiście ,że zamiast okrągłego możesz płaski zastosować tylko musi odpowiadać wymiarom tego okrągłego według obliczeń.Można sobie w winisd zasymulować głośnik i tam masz zmianę opcji BR i wyliczy ci z automata.Pozdrawiam
Co do BR oczywiście ,że zamiast okrągłego możesz płaski zastosować tylko musi odpowiadać wymiarom tego okrągłego według obliczeń.Można sobie w winisd zasymulować głośnik i tam masz zmianę opcji BR i wyliczy ci z automata.Pozdrawiam
Gdn 15/40/5 + Vify - dx25tg.
Gdn na allegro znalazłem za około 80 zł z przesyłką ciut drożej, niestety wysokotonowców vify juz nie ma.
Czyżby dobry projekt odszedł do lamusa?
Skomentuj