Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt - Monitory

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt - Monitory

Witam kolegów.
    Mam zamiar w trakcie zimy zmontować głośniki monitorki.
    To będzie mój pierwszy projekt, troche się już podszkoliłem na tym forum ale bez pytań sie nie obędzie. Na starcie brakuje mi wiedzy na temat głosników. Przeczytałem sporo postów, niestety głośniki się zmieniają i już co niektóre nie są dostępne albo mogą być nieopłacalne.
    Moje założenia:
    Monitorki dwudrożne z gotowym projektem

1. Obudowa najlepiej do 12L wewnątrz
    2. Średnica głośnika najlepiej 16-18cm, ewentualnie 15 jak będzie dobry projekt.
    3. Przetworniki myślę do 300zł, ewentualnie 400 jak da mi to rzeczywista poprawę pasma, no i zwrotnica nie więcej niz 150zł

4. Deklaruję robić pomiary ale doświadczenia mogę wykonywać raczej wyłącznie z BR, tzn umiejscowienie, długość kanału itp. ze zwrotnicą nie chcę się bawić.

5. Nie chcę uzyskać dudniacego basu, czy regulując długością kanału BR można zlikwidować dudniący bas kosztem kilku Hz?

6. Czy można stosować zamiennie w dobranym projekcie BR taki płaski szeroki zamiast okrągłego, czy wszystko należy od nowa testować?

6. Czy zamiast płyty wiórowej można stosować płyte OSB? Mam na stanie 18mm

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam społeczność

P.S. Za złą lokację post wylądował juz w raz w koszu, kolega lukiel84 zdążył mi odpisać.

Siemka. Ja polecam ci do tej kasy monitorki na głośnikach STX 14-100-8scx i Pj. Jest do tego zwrotnica na forum więc nie będziesz miał z tym problemu jak to zrobić i mieścisz się w litrażu,bo chyba 11 litrów z tego co pamiętam.Powiem ci szczerze ,że bardzo sie zaskoczyłem jak te głośniczki grają.Ta 14-nastka potrafi troszkę basu z siebie dać hi brzmią przyjemnie i za przyzwoitą kasę. Jak dobrze pamiętam to w 400zł zmięścisz się z forniremWytrzymałe sa na pewno ,bo u mnie przeszły nie jeden test maksowania hehe.
    Co do BR oczywiście ,że zamiast okrągłego możesz płaski zastosować tylko musi odpowiadać wymiarom tego okrągłego według obliczeń.Można sobie w winisd zasymulować głośnik i tam masz zmianę opcji BR i wyliczy ci z automata.Pozdrawiam
    Jest to już ciekawa propozycja, inną dobrą dla początkujących widziałem taką:
    Gdn 15/40/5 + Vify - dx25tg.
    Gdn na allegro znalazłem za około 80 zł z przesyłką ciut drożej, niestety wysokotonowców vify juz nie ma.
    Czyżby dobry projekt odszedł do lamusa?

Zamieszczone przez KarolGT Zobacz posta
    Nie chcę uzyskać dudniacego basu, czy regulując długością kanału BR można zlikwidować dudniący bas kosztem kilku Hz?
    tak, jezeli to nadal nie skutkuje to dodajesz wytlumienie

Czy można stosować zamiennie w dobranym projekcie BR taki płaski szeroki zamiast okrągłego, czy wszystko należy od nowa testować?
    tak, mozna. tylko klasyczna rurke latwiej policzyc i zmieniac strojenie. w przypadku szczeliny jest to bardziej skomplikowane (i liczenie - rozchodzi sie w praktyce. i zmiana strojenia)

. Czy zamiast płyty wiórowej można stosować płyte OSB? Mam na stanie 18mm
    mozesz, ale nie oplaca sie tego wykanczac. szpachlowanie plyty bedzie kosztowalo wiecej niz nowe plyty

kolega lukiel84 zdążył mi odpisać.
    GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
    http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
    http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN15...N14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
    http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow

nie majac nic wydasz ok 350zl na gotowe monitory

Gdn 15/40/5 + Vify - dx25tg.
    gotowe monitorki na takich glosnikach to juz koszt ok 600-700zl!

niestety wysokotonowców vify juz nie ma.
    Czyżby dobry projekt odszedł do lamusa?
    tylko zostaly uzywane vify. niestety kolejna marka padla :(

alternatywa to jeszcze sony + mission
    na allegro jest uzywana parka GDN 14 SK. woofer ciekawszy w brzmieniu srednich tonow niz GDN 14 SCX
    i chyba w takim budzecie wiecej nic nie kojaze

Skomentuj

Przetworniki myślę do 300zł, ewentualnie 400 jak da mi to rzeczywista poprawę pasma, no i zwrotnica nie więcej niz 150zł
      Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      GDN 14 SCX + GDWK PJ
      To nie lepiej od razu wziąć lepsze głośniki? np. 15-stke AWX-a i wysokotonówkę? Ja wiem że same te głośniki kosztują 510zł,ale z tego co wyżej czytamy,to autor może mieć na głośniki + zwrotnicę 550zł... gdyby wybrał te głośniki,to one lepiej zagrają "na jednym kondzie" niż tamte ze zwrotnicą za 150zł. Gdy już będzie miał te głośniki,będzie sobie klepał budy,a między czasie mógłby zbierać na zwrotnicę.
      Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        To nie lepiej od razu wziąć lepsze głośniki? np. 15-stke AWX-a i wysokotonówkę?
        pewnie ze lepiej - tylko ze drozej

Skomentuj

Witam szanownych kolegów !!!

Chciałbym się podpiąć pod dyskusję na temat kolumn a w zasadzie to chciałem prosić o pomoc bardziej osłuchanych kolegów
          Mój problem polaga na tym ,że obecne moje kolumny to 3 way na przetwornikach tonsila
          GDN20/80/2
          GDM10/80/2
          GDWK10/80/7
          Już wcześniej opisywałem na forum co z nimi nie tak .Głownym problemem jest mała ilośc basu.Kolumny są klonem zestawu który z tego co pamietam policzył i zaprojektował niejaki Marek W .Z tego co pamietam to zwrotka byla projektowana pod te głośniki
          Ostatnio zrobiłem sobie do kina satelity wg projektu pokazanego wyżej i okazało się ze te stx wcale nie odbiegają za wiele od tonsili a basu jest prawie tyle samo.I tu pojawia się moja wątpliwosć ,że coś jest nie tak bo przecież GDN 20/80 jest uznawany za dosyć dobry przetwornik i często budowane na nim były suby ,jest dużo większy od STX ,więc mimo wszystko basu powinno być dużo więcej
          Moje wątpliwośći budzi też cewka pod ten głośnik , czy nie jest za mała ( 1.4 mH)
          te tonsile siedzą w 36 l budce strojone na 36 hz
          Pokój to 25 m2 , wzm. Creek 4330 i CD Onkio DX-7510.Mam pytanie czy te kolumny nie są za mocne do tego Creeka, czy przez zmianę np elementów zwrotnicy dałoby się coś poprawić (cewki są powietrzne , rezystory metalizowane (takie długie szarego koloru) kondy - Jetzen, wszystko kupowane w Polinku

Osobnym tematem o który chciałem zapytać jest budowa nowego zestawu.Zachęcony ciekawym brzmieniem STx-ów moją uwagę zwróciły projekty 15 AWX + wysokotonówka AWX i drugi o ile dobrze pamietam Usher + AWX i jeszcze był chyba ten sam zestaw tylko w TL
          Ktoś opisywał,że jak zrobił na tej 15 to basu było w sam raz.
          Dodam że nie chodzi mi tu o jakieś łupanie basem ,ale żeby tego basu było na tyle żeby dodawał smaku .Prosiłbym Was o jakieś Wasze przemyślenia co można jeszcze poprawić w tym moim zestawie .Jeżeli coś z mojego opisu da się w ogóle zrobić
          Dodam że zacząłem rok temu przygodę z SW ale po kłopotach z pomiarami temat umarł.Wiem że powiecie ,że bez pomiarów itd. na razie brakuje mi czasu żeby ponownie zasiąść do zabawy z SW i dlatego prosze o jakieś sugestie. Docelowo zamierzam odpalić JIG-a i SW bo wiem gdzie poległem rok temu ale zanim to nastąpi to może coś pomożecie
          Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez bedzich Zobacz posta
            Ostatnio zrobiłem sobie do kina satelity wg projektu pokazanego wyżej i okazało się ze te stx wcale nie odbiegają za wiele od tonsili a basu jest prawie tyle samo.
            oj to cos nie tak

GDN 20/80
            GDN 20/80 i GDN 20/80/2 to zupelnie rozne glosniki!
            wiec pisz wyraznie o ktory chodzi

Moje wątpliwośći budzi też cewka pod ten głośnik , czy nie jest za mała ( 1.4 mH)
            tutaj ograniczeniem byl uzyty sredniak - nie pozwalal na nizszy podzial

te tonsile siedzą w 36 l budce strojone na 36 hz
            powinno to zagrac basem. zalecane bylo 38-40litrow, wiec niewiele wiecej niz masz

AWX to juz zupelnie inna liga - duzo lepsze brzmienie

Skomentuj

oczywiście 20/80/2

---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post o 20:43 ----------

Aha i jeszcze jedna róznica ale nie mająca wpływu na bass, u mnie wysokotonówka to 10/80/7 ten ex to była jakas modyfikacja (chyba cewki)robiona przez Marka W

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                To nie lepiej od razu wziąć lepsze głośniki? np. 15-stke AWX-a i wysokotonówkę?
                Dało mi to do myślenia, Ale za chiny nie mogę znaleźć głośnika 15 AWX, na stronie stx-a, widzę tylko 18.
                Chyba że chodzi o ten 15 omowy?
                GDWK to znalazłem

Skomentuj

Ta 15 ma teraz inne oznaczenie , już ktoś o tym pisał nie pamietam dokładnie ale to chyba ten WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X. Niech to jeszcze P
                  aweł potwierdzi bo niemam pewności

Skomentuj

Ale za chiny nie mogę znaleźć głośnika 15 AWX, na stronie stx-a, widzę tylko 18.
                    bo my nadal uzywamy starego systemu oznaczania :p

aweł potwierdzi bo niemam pewności
                    tak, ten

Skomentuj

Pawle tak sobie myślę czy może pokój jest przyczyną ,że te kolumny mi nie grają jak trzeba. Z wytłumieniem już się bawiłem i bez efektu.Mam gdzieś projekt jak wygląda mniej więcej pkój - może dałoby się coś powiedzieć co jest nie tak ,może coś mam żle postawione itp?

Skomentuj

Pawle tak sobie myślę czy może pokój jest przyczyną ,że te kolumny mi nie grają jak trzeba.
                        w tym samym pokoju masz i tonsile i STXy? jezeli tak to pokoj nie jest winien

Skomentuj

Ta 15 ma teraz inne oznaczenie , już ktoś o tym pisał nie pamietam dokładnie ale to chyba ten WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X.
                          To by się zgadzało bo ma około 15cm
                          Z AWX to tylko taki: GDN-18-140-8-AWX no ale to jak wspomniałem 18cm więc uznaję że chodzi o tego WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X
                          Uff :)

---------- Post dodany o 07:34 ---------- Poprzedni post o 08:41 ----------

OK
                          Przymierzam się do kupna głośników:
                          WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X 137zł
                          GDWK-10-250-8-AWX 118zł
                          Aby nie płacić za przesyłkę kilka razy myślę od razu zakupić kilka innych elementów od zwrotnicy.
                          http://diyaudio.pl/attachment.php?at...9&d=1354529637
                          1. Czy cewka 1,4 mH w szeregu z niskotonowcem powinna być powietrzna z rezystancją rzędu 1 om, czy może być z rdzeniowa o rezystancji rzędu 0,2om (drut 1,0)
                          Może samemu nawinąć cewki?
                          2. Przejmować się tym że elementy mogą mieć odchyłkę +/- 5%?
                          Niby mało elementów ale za wszystko się cenią jak za zboże :/

Skomentuj

1. Czy cewka 1,4 mH w szeregu z niskotonowcem powinna być powietrzna z rezystancją rzędu 1 om, czy może być z rdzeniowa o rezystancji rzędu 0,2om (drut 1,0)
                            tego wlasnie brakuje w tym projekcie - dokladnosci cewek. ogolnie przyjmuje sie ze lepiej jak mala rezystancja. o ile nie podano inaczej!

Może samemu nawinąć cewki?
                            mozna, ale to nie ma sensu

2. Przejmować się tym że elementy mogą mieć odchyłkę +/- 5%?
                            im mniej tym lepiej. ale tez bez przesady

Niby mało elementów ale za wszystko się cenią jak za zboże :/
                            przeciez tutaj tanie zwrotnice wychodza, wiec co sie czepiasz?

Skomentuj

Pozwolę sobie wrócić jeszcze do mojego wątku czyli braku basu w moim zestawie.
                              trochę poeksperymentowałem ,trochę pogrzebałem i pojawiło się kilka nowych pytań .Moje tonsile podpiąłem pod KD Pioneera i okazało się że pojawił sie bas (wprawdzie kiepski i dudniący )do tego porównywałem prace membrany z Creeka i Pioneera i jakby membrana wychylała się więcej przy Pioneerze.
                              Potem poczytałem o samym Creeku i okazało się ,że do tego wzmacniacza ważny jest dobór kolumn.Popularny zestaw to Creek + Tannoy MX2.Raczej do tego wzmacniacza polecają monitory a nie podłogówki.W związku z tym mam pytanie jakie polecalibyście kolumny to mojego Creeka, najbardziej chodzi mi po głowie zestaw z 15 AWX
                              Może właśnie dlatego 140 +PJ zagrały z tym wzm. całkim przyzwoicie

---------- Post dodany o 11:14 ---------- Poprzedni post o 21:56 ----------

---------- Post dodany o 11:19 ---------- Poprzedni post o 11:14 ----------

:???::???::???:

Skomentuj

skoro masz taki wzmacniacz to ja bym raczej go zmienil a nie kolumny

Skomentuj

Miałem właśnie zakładać nowy post z prośbą o pomoc w wyborze wzm.Skoro tak to zapytam o jakąś propozycję.
                                  Nie jestem za bardzo zorientowany ale przeglądając forum gdzieś pojawiały się jakieś tematy odnośnie wzm. DIY Twojego pomysłu
                                  Czy mógłbyś Pawle coś podpowiedzieć. Jeżeli wykonujesz wzm. to podrzuć jak to cenowo wychodzi.
                                  Co do wzm. To mam kupione części i płytki do hybrydy u Rawena -na razie temat zawisł w powietrzu ,ale może warto wrócić właśnie do Hybrydy?

Skomentuj

Jak masz części to składaj.

Skomentuj

Pawel raczej nie projektuje wzmakow robi natomiast symasyma i ma pewnie uniampa
                                      jesli masz kit do hybrydy to chyba warto zrobic wlasnie to, brakuje ci trafa, zasilacza i radiatora, ale to do kazdego wzmaka jest potrzebne)

Skomentuj

Moj symasym i uniampy od dlugich lat nie moga sie doczekac obudowy!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X