Dupa, nie pomiary :P popracuj nad ekranowaniem przydzwieku sieciowego, bo masz takie piki, ze glowa mala. Bramkowanie pomiaru to tez jakas masakra.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Teoria czy praktyka?symulacja filtrow
Collapse
X
-
Witam pozwole sie podpiac pod temat jako poczatkujacy,otoz sklecilem sobie kolumienki na podstawie fx300 stxa wymiary wewnetrzne obudowy zachowane skosy maty bitumiczne , wata wszystko wedlug ori projektu BR obecnie 16cm jedynie wysokotonowka w osi z boku mi sie nie podoba,problem jest taki basu prawie nie ma :( przy odleglosci okolo 3 metrow od kolumn, srednica ok wysokie starsznie sypia piaskiem brakuje im klarownego wysokiego, odleglosc pomiedzy soba 3,5m .Slucham tego w salonie 27m2 z aneksem kuchennym oddzielonym kominem wraz barkiem oblozone jest to czyms w stylu piaskowca razem okolo 37m2.
W salonie narazie stoja tylko meble i sofa narozna
zdjecie robione plandeka od stara
Zasilam je denonem avr1804 kable ofc 2mm2 po 3.5mb myslalem ze to wina zwrotnicy wiec ja przerobilem wrzucaja sekcje "gorna" osobno ,wczesniej zwrotnica wygladala tak
Uploaded with ImageShack.us
teraz wyglada to tak sekcja wysokiego
sekcja srednich i niskich
kupilem wkladke panasa wm61a kabel mikrofonowy 2mb zapakowalem ja w miedziana rurke okolo 15cm pobralem program holmimpulse wrzucilem plik z kalibracja wkladki, karta idt hd audio zintegrowana w lapku hp pavilion dv6 2015sw, zrobilem pare pomiarow kolumn w odleglosci mikrofonu okolo 1m i wysokosci 70cm niestety pomairy nie wychodza za fajnie i za kazdym razem inne z tego co widze u innych co moze byc problemem ,dodam ze jestem poczatkujacy w tym temacie prosze o rady,sugestie i lopatologiczne wytlumaczenie .
oto 3 pomiary za kazdym razem inny wykres
Last edited by rumunn95; 16.03.2013, 14:38.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rumunn95 Zobacz postajedynie wysokotonowka w osi z boku mi sie nie podoba
Zamieszczone przez rumunn95 Zobacz postaproblem jest taki basu prawie nie ma przy odleglosci okolo 3 metrow od kolumn
Pomiary to Ci wyszly glupoty jakies. Poszukaj na forum tutoriala do holma, bylo juz o tym sporo razy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo to sporo popsules.
od sciany stoja okolo 25cm-30cm
pomiary robilem wzorujac sie tym
http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...3.html#9382945
Skomentuj
-
To chyba zdjecie takie takie dziwne zludzenie optyczne. Stolik rtv zlewa sie z podloga i nie widac dobrze odleglosci. Poki co musisz sprawdzic jak kolumny graja w roznych ustawieniach. Jesli ciagle nie bedzie basu to albo trzeba walczyc z pomieszczeniem, albo popelniles jakis blad w budowie.
Co do pomiarow, rowniez musiales popelnic blad. W linku jest wszystko jasno napisane. Pomiary jakie pokazales napewno nie sa poprawne. Wroc do poczatku opisu i powoli sprawdzaj kazdy krok. Nie zapomnij o kalibracji laczac wyjscie i wejscie karty kablem, oraz na poczatek ustaw pomiar bez bramki, czyli RAW, jesli ten pomiar bedzie w miare poprawny, to mozna dzialac dalej.
---------- Post dodany o 17:03 ---------- Poprzedni post o 17:01 ----------
aa i sprawdz jeszcze ten link http://helpdesk.genelec.com/index.ph...g-loudspeakers ilustruje on poprawne ustawienie glosnikow. To z ktorej strony jest port basrefleks nie az takiego znaczenia, z uwagi na specyfike promieniowania dookolnego portu BR.
Skomentuj
-
Jak widać w dolnym okienku Impuls Response między zerem na osi, a pierwszym odbiciem masz jesze sporo miejsca bez odbic, wiec mozesz zjechac w dol z gatingiem. Daj jeszcze screena zeby wyraznie bylo widac, co tam jest w oknie z pomiarem impulsu.
Dziwne, ze fazy nie widac, tylko cos tam przy koncu sie pokazalo. Sprawdz czy masz powylaczane wszystkei ulepszenia karty dzwiekowej w panelu sterowania (nowe windowsy sa wredne pod tym wzgledem).
Pokaz zdjecie stanowiska pomiarowego - zeby bylo widac jednoczesnie mikrofon i kolumne.
Skomentuj
-
ok dzisiaj podjade na budowe i zrobie wiecej pomiarow i fotek, ogolnie najlepszy bass pojawia sie jak stoje zaraz przy amplitunerze ,waty dalem po jednej sztuce na glosnik uwzgledniajac komory dolna i gorna za bass refleksem nie dawalem jedynie na scianke skosna dolna.
Jeszcze jedno pytanie czy wtyk (jack) musi byc stereo ? bo mam mono
---------- Post dodany o 11:30 ---------- Poprzedni post o 07:25 ----------
sory za posta pod postem aled nie moge edytowac juz chyba wiem co moze byc problemem czy u was robia sie pomiary bez podlaczonego mikrofonu? bo u mnie takie jaja wychodza dodam ze wewnetrzny mikrofon jest wylaczony,puszczam muzyke w laptopie lub stukam w obudowe w record meter z holmimpulsa pokazuja sie takei takie kwiatki
tutaj pomiar bez mikrofonu
co jest nie takLast edited by rumunn95; 17.03.2013, 06:44.
Skomentuj
-
To chyba tak a propo "wyższości" laptopów nad stacjonarkami.
Spróbuj zorbić kalibracje w pierwszej zakłądce podłączając wyjście do wejścia.
Co do kabla, to chyba nie powinno byc różnicy, bo w programie wybierasz ktorym kanalem dajesz sygnal a ktorym nagrywasz. POkaz zakladke "device & signal", moze tam masz cos zle ustawione.
Skomentuj
-
No, i teraz tragedii bardzo wielkiej jak wczesnej nie ma - dziwnie wychodzi Ci faza, dlatego jej pomiar bym tutaj pominął, choć to bardzo ważne przy projektowaniu zwrotnicy, i skupił się na lepszym pomiarze. Strojenia BR tutaj nie zobaczysz, musisz zrobic pomiar impedancji, za pomocą np. SpeakerWorkshop - artykuły na stronie głównej.
Skomentuj
-
pobawie sie jeczcze i innym pomieszczeniu np poddasze tam jest duzo skosow moze i pomiar bedzie inny, jak podbic gore ? chodzi mi o 11,2khz tak okolo 8db ? czy wystarczy zmieniec lpad? wpialem sie przed pulapke? w wzrotnicy i gorka jest troszke lepsza ale to nie tosypie piachem i zamiast tsss robi czsss
Skomentuj
Skomentuj