Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer aktywny - pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ze studyjnych tego typu:
    http://sklepmuzyczny.pl/produkt/adam...0c6213041031d4
    http://www.djshop.pl/k15,naglosnieni...2-sztuka-.html
    http://www.djshop.pl/k15,naglosnieni...a-sztuka-.html nieco ponad 2k
    http://www.djshop.pl/k15,naglosnieni...lsr-2328p.html

chodziło mi o elektronika (przepraszam za błąd) , patrząć na schemat,opis tego wzmacniacza to czarna magia, nie mam do dyspozycji sprzętu (o ile jakiś specjalistyczny potrzebny) do dyspozycji. Muszę pogadać z tym znajomym.

Skomentuj

Aha, sądziłem że chodziło Ci o do 2k ale komplet. Te co podałeś są jak najbardziej ok, słuchałeś któryś?

Jeżeli tak, i chcesz iść topowo na jakość, to przejdź na projekt 2 drożny, najlepiej projekt TL na STX AWX i tweeter do tego np. usher 9950. Wtedy budżet musiałbyś powiększyć nieco o jakieś 100-200zł ale jakościowo będzie dużo lepiej.

Skoro elektronik, to sobie powinien poradzić, trudno uniampa złożyć i odpalić nie jest.

Skomentuj

Nie, żadnych nie słuchałem, ale wrócę do pytania czy własnym sposobem / produkcją da się to osiągnać jakosc takiego kupnego monitora?

Na forum TL STX AWX jest gdzieś?

Zapytam sie elektronika o to.

Skomentuj

Zamieszczone przez profix Zobacz posta
          Nie, żadnych nie słuchałem, ale wrócę do pytania czy własnym sposobem / produkcją da się to osiągnać jakosc takiego kupnego monitora?
          Da się nawet znacznie lepiej. Wiekszosc monitorow z polki powiedzmy 2 tys zl posiada znane i tanie kostki scalone typu LM3886 lub TDA7294. Zbudowanie dwóch takich wzmacniaczy dwukanałowych do aktywnego podzialu to jest koszt spokojnie poniżej 100zl. Koszt elektroniki zwrotnicy aktywnej to kilkanaście zl. Najwiecej pochłonie porządny zasilacz z trafem. Problem z monitorami aktywnymi niskiej polki jest taki, ze takie wzmacniacz sa jednak bądź co bądź dość przeciętne. Gdyby producenci mieli wpakować w kazda droge porządne układy na tranzystorach, plus solidne zasilanie, to by się okazało, ze same wzmacniacze bylyby warte 2 tys, a gdzie reszta? Oszczednosci musza być, dlatego większość tych konstrukcji do 2 tys robiona jest na tanich glosnikach wyprodukowanych w chinach za 5 dolarów, cienka obudowa z mdf lub paździerza. Do tego najtańsze elementy elektroniczne. Producent musi zarobić. Mysle ze koszt produkcji monitora aktywnego za 2 tys nie przekracza 500zl. Do tego dochodzi zarobek, kolejne marze handlowe, sklepowe i tak dalej. Cena detaliczna plus podatki i wychodzi magiczne 2 tys.

Jeśli ktoś faktycznie ma wiedze jak budowac kolumny oraz ma wiedze jak budowac elektronikę, to za 2 tys zbuduje monitory, które luzem zmiota konstrukcje w cenie 5 tys, a może i więcej.

Skomentuj

Kup 3mm HDF i wytnij większe koło i przyklej na front, masz gotowy frez.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/13...l=1#post288396

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...Seas-27TBFC-G/

Skomentuj

Pogromca Mitów, jeżeli jest faktycznie tak jak mowisz to mam jeszcze wieksza chęć zrobienia czegoś porządnego.

Rozmawiałem z tym swoim znajomym nie podejmie sie on zrobienia UniAmpa, moglby jedynie zrobic cos na lampach.
                Także z tym wzmacniaczem może okazać się lipa :/

A gdybym został na tych 3way stx scx to jakość też by była nie najgorsza prawda?

A i na co zwrócić uwagę, co cechuje dobry głośnik i w przypadku diagramu jak powinno to wyglądać?

Skomentuj

Rozmawiałem z tym swoim znajomym nie podejmie sie on zrobienia UniAmpa, moglby jedynie zrobic cos na lampach.
                  Także z tym wzmacniaczem może okazać się lipa :/
                  Zawsze możesz spróbować zlecić komuś innemu, tu na forum czy też w Twojej okolicy z prawdziwego zdarzenia. Jest też baza pod niego na allegro:
                  http://allegro.pl/uniamp-150-i3051609342.html

Ten projekt na TL jest dużo lepszy jakościowo od 3dróg na SCX choć te nie są najgorsze.

Jak nie masz obeznania i doświadczenia w tej dziedzinie - to nie wybieraj sam, bo źle się to skończy. Przejrzyj gotowe konstrukcje u nas w Twoim zasięgu budżetowym i co będziesz w stanie wykonać i podaj je tutaj to Cie dalej poprowadzimy.

Skomentuj

Te projekty TL i Seas jakoś nie przypadają mi estetycznie i wydają mi się że będzie mało mocy (mam ten wiek gdzie chce się jak największej mocy chyba :d)
                    Jeżeli jednak ma być najlepszy pod względem jakościowo to będzie mi odpowiadać. Może jakieś inne projekty tych głośników jeszcze sa?

Ile mogło by kosztować zrobienie takiego wzmacniacza?

Skomentuj

Te projekty TL i Seas jakoś nie przypadają mi estetycznie i wydają mi się że będzie mało mocy (mam ten wiek gdzie chce się jak największej mocy chyba :d)
                      Jeżeli jednak ma być najlepszy pod względem jakościowo to będzie mi odpowiadać. Może jakieś inne projekty tych głośników jeszcze sa?

Ile mogło by kosztować zrobienie takiego wzmacniacza?
                      Jaki masz pokój? Ja posiadam wspomnianą TLkę w około 20mkw i jest naprawde głośno, chyba ze słuchasz techba lub innych HH gdzie masz bardzo mocno podbity bas.

Skomentuj

O kubaturze pisałem wcześniej, ale wspomnę jeszcze raz - nieco ponad 12 m2.ale po pewnym czasie prawdopodobnie się przeniosę do większego. Kolumny będę wykorzystywać do produkcji hh, także dół musi być soczysty, średnie tony też ważne bo tworzę instrumentalne orkiestrowe. Ile ta twoja TL ma mocy?

Skomentuj

Ile ta twoja TL ma mocy?
                          Masz bardzo "dresowe" podejście. Nie moc Tu ważna a SPL etc... Ostatnio miałem kolumny którym wystarczało 5-10W mocy. Do większego to pojęcie względne, do 20mkw spokojnie TLka wystarczy, mimo wszystko zmieniam zdanie i nie polecam Ci jej ponieważ po twoich wypowiedziach sądzę ze potrzebujesz kolumn do robienia hałasu.

Skomentuj

- co do Twojego mojego dresowego podejścia.

Jeszcze raz wspomnę,jeżeli ten TL da mi dobrą jakość czystego,soczystego dźwięku to bardzo chętnie je wykonam.
                            Tylko moje (mam nadzieję że błędne)obawy są wobec tego,że kolumny nie wyglądają jakoś tak profesjonalnie(wiem głupio i amatorsko to brzmi, ale mówie jak jest)?

Te TL to mogłyby być jako odsłuch bliski,średni czy daleki?

A z tym SPL to im więcej tym lepiej głośnik pracuje, o czym to decyduje?

Skomentuj

Te TL to mogłyby być jako odsłuch bliski,średni czy daleki?
                              Własnie ta TLka dobrze spisuje się równiez w odsłuchu bliskim. Problem z TLka dabyla jest taki ze jest ona dośc nisko zestrojona przez co ma gorsza wytrzymałośc mocową, niemniej jednak mi jak i wielu innym to wystarcza. Musisz być świadomy ze przy HH i mocno podbitym basie może Ci szybko braknac głosnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                Musisz być świadomy ze przy HH i mocno podbitym basie może Ci szybko braknac głosnika.
                                Subsonic stosował ktoś, tylko taki wyższy, na 25-30Hz?

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                  na 25-30Hz
                                  Filtr musiałby być pewnie bardzo stromy, bo mógłby już wjeżdżać na pasmo przenoszenia - w końcu to dość nisko strojona jak na 18cm woofer TL

Skomentuj

W sumie też obawiałem się tego ,że woofer będzie za mały, co w takej sytuacji zrobić? Poszukać innego projektu na Seasach ?

---------- Post dodany 09.03.2013 o 11:30 ---------- Poprzedni post 08.03.2013 o 09:34 ----------

Jeszcze się zapytam ile mogłoby kosztować zrobienie uniampa ? Na zasadzie że bym to komuś zlecił.

Na który projekt się zdecydować, bo mówicie że Seas dobra jakość ale zabraknie mi pasma, to na co się zdecydować?

Skomentuj

Na który projekt się zdecydować, bo mówicie że Seas dobra jakość ale zabraknie mi pasma, to na co się zdecydować?
                                      Albo zrobić 3 way na AWX z 8 cali na dole.
                                      Albo poczekać aż LoSzTi skończy projekt na 10 cali.

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...l=1#post312593
                                      http://www.stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html
                                      http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-500-8-f-a-pc-x.html
                                      I nie kombinować nic więcej.

A wzmacniacz kup używkę .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Albo zrobić 3 way na AWX z 8 cali na dole.
                                        Albo poczekać aż LoSzTi skończy projekt na 10 cali.
                                        Tylko 3way w ogóle się nie nada do bliskiego pola, chyba że to nie jest priorytet. Wracając do tematu TLek to wersja z Usherem na górze gra lepiej niż studyjne monitory za 4 koła :)

Skomentuj

Wiesz nie mam określonego terminu w którym miałbym to wykonać, nie spieszy mi się. A ten projekt Losztiego już jest na forum ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X