Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn wg gotowych projektów czy zakup zestawu w sklepie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jucez Zobacz posta
    W oryginale (mx-140) jako głośnik wysokotonowy pracuje AWX, w TL'ce jest SCX, gdzieś czytałem, że może być też usher T9950 - jak to się ma do zwrotnicy?
    czytaj dokladniej bo glupoty piszesz!

W TL'ce jest zwrotnica z mx-140, ale czytałem, że ma ona jakieś błędy - gdzieś można znaleźć wersję najlepiej dopasowaną do TL'ki?
    znowu czytaj dokladnie! bledy byly w montazu fabrycznych zwrotnic. roznily sie one od schematu

3. Elementy do zwrotnicy brać od STX'a czy lepiej z Polink'a (na jakie parametry zwrócić szczególną uwagę)?
    jak ma byc tanio to kondy z STXa. jak masz kase to bierz z polinka wszystko

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
    Dabyl miał w swojej TL ceramicznego STXa, możesz dać też wysokotonowego AWX, aluminiowego SEASa (27TBFC/G) albo Ushera T9950 (najlepszy) - słowem każdy tweeter, do którego jest zwrotnica z 18AWX.
    powtorze sie po raz n-ty
    mimo ze seas to dobry glosnik to nie polecam 3sm - wg mnie zwrotnica jest skopana i oryginalne mx-140 gra duzo lepiej.
    wersji z usherem nie slyszalem

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
    ajlepiej, żeby miały odpowiednio co najmniej te 0.7mm i 1.0mm (jak grubsze to lepiej) i jak najmniejszy opór (skoro na zwrotnicy nie podano wartości R).
    i tu sie mylisz. w mx-140 bardzo dokladnie podane sa parametry cewek. tak wiec nie patrzec na grubosc tylko na podane parametry!

Skomentuj

Napisałem tylko, że kiedy na schemacie nie jest podana rezystancja cewek, to lepiej brać te z niższą (mniejsze zmiany w filtrach), jak są wyszczególnione to już wszystko mamy podane na tacy. A 3SM nie polecałem, tylko wymieniłem tweetery do których są zwrotki z tym GDNem (w sumie po to, żeby podkreślić że nie ma 'specjalnych zwrotnic pod TL"). Może rzeczywiście z filtrami w 3SM jest coś nie tak, bo wg mnie SEAS+GDN15 gra świetnie (ale to inny woofer i zwrotka od SW)

Skomentuj

Witam,
        rzeczywiście nie wyraziłem się zbyt jasno...
        Generalnie chodziło mi o to, że w TL'ce dabyla jako głośnik wysokotonowy jest T.STX.4.1.250.6.F.A.SC.X, a zastosowano zwrotnice od mx-140, w których jako wysokotonowiec pracuje GDWK-10-250-8-AWX, więc czy w związku z tym można stosować te głośniki zamiennie i czy przy ich niedostępności można wykorzystać jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

Skomentuj

W TLce dabyla jest ceramik, ale i zwrotnica jest inna.
          Do zestawienia z 18 AWX są zwrotki z Usherem T9950, GDWK AWX, Ceramikiem STX'a oraz z którymś z aluminiowych Seasów (projekt 3SM). Do wyboru do koloru :)
          I głośników nie można zwykle stosować zamiennie do tej samej zwrotnicy - ogólna zasada: do każdego zestawienia głośników oddzielna, dedykowana zwrotnica biorąca także pod uwagę front kolumny i rozmieszczenie głośników na tym froncie.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
            Jejku dejavu :P już tyle razy zostało to napisane na forum, chyba w co 2 temacie :P

Skomentuj

Nie na temat...
              Generalnie chodziło mi o to, że w TL'ce dabyla jako głośnik wysokotonowy jest T.STX.4.1.250.6.F.A.SC.X
              Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              W TLce dabyla jest ceramik, ale i zwrotnica jest inna.

W TL'ce dabla jest tylko i wyłącznie GDN 18-140-8-AWX. Nie ma tam żadnej wysokotonówki - każdy dobiera ją sam pod swoje preferencje, możliwości, ew. budżet.

Skomentuj

Witam,
                dziękuję za informacje z "pierwszej ręki"

Chyba udało mi się odnaleźć wszystkie dane dotyczące tej TL'ki, ale prosiłbym o potwierdzenie:
                1. GDN 18 AWX + GDWK AWX - zwrotka oryginalna od MX-140
                2. GDN 18 AWX + ceramik STX - zwrotka - http://diyaudio.pl/showthread.php/13...-by-STX/page59
                3. GDN 18 AWX + Usher T9950 - zwrotka - http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post308902

Mam jeszcze pytanie odnośnie rozbudowy tego zestawu o głośnik centralny i satelitki - czy muszą być w nich takie same głośniki, czy mogę 18AWX zamienić na 15AWX (góra bez zmian)?

Pozdrawiam.

Skomentuj

Najlepiej zeby byly te same. Ale 15cm moze byc

Skomentuj

Czaruję...
                  X