Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który głośnik 20cm lepszy do kolumny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który głośnik 20cm lepszy do kolumny?

Witam, Mam zamiar zrobić kolumnę 3-drożną z głośnikami basowymi 20cm.
    Zależy mi na przyzwoitej jakości, ale fanatykiem dźwięku nie jestem.
    Chciałbym mieć w miarę dobrą skuteczność kolumn.
    Szukałem paru głośników i to co znalazłem dostępne w mojej klasie cenowej i sensownej cenie/jakość to:
    beyma 8WOOFER/P
    Visaton W200S
    Fountek FW200
    W grę wchodziły też ARN 226 ale jakoś w tej chwili ich nie widzę w sklepach.

Który z powyższych byłby najlepszy i jakie do niego dobrać średniotonowy i wysokotonowy?
    Obudowa pewnie bass-reflex, może linia transmisyjna.

Visaton na blaszaku jakos nie przekonuje. Mimo ze teoretycznie ma najlepsze parametry do basrefleksu. Beyma i Fountek dość podobne i oba raczej do obudowy zamkniętej lub labiryntu. Można by było wciagnac Fw200 na bas, mniejszego alu na srednie z wstege. Krotko mowiac 3 way na Fountekach, tylko skad do tego zwrotnica?

Skomentuj

Zwrotnice policzę i zrobię sam jak już będę wiedział jakie głośniki.
      Masz rację z obudową do tych głośników. Tylko, że dopiero teraz wrzuciłem tego Founteka na WinISD i rozmiary obudowy mnie przeraziły.
      Może znacie jakieś inne głośniki?

Skomentuj

A masz doświadczenie w projektowaniu zwrotnic?
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Żółtodziobem nie jestem. Kilka kolumn w przeszłości też zrobiłem. Doświadczenia dużego w samych zwrotnicach nie mam, ale analogowym elektronikiem jestem profesjonalnym. Zwrotnice mi nie straszne.

Skomentuj

Do founteka trzeba dać bardzo niskie strojenie, tak jakby niemalże pracował w obudowie a'la zamknietej. Wtedy będzie bonus z br i niewielkie podbicie ch-ki oraz przywoita odpowiedź impulsowa. "Klasyczny" dobór obudowy sie w tym przypadku po prostu nie sprawdza.

Skomentuj

Jest jesze 8" AWX z stxa. Ciekawy jest też dayton rs225 ( http://diyaudio.pl/showthread.php/20...taff-thd-i-kat. ) ale raczej w kategori cena/jakosc niz wysoka efektynosc.

Choc ostatnio cena tego daytona -> 20% do góry...

Skomentuj

Yoshi_80 - a jakiej objętości ten BR ?

I jakie dać średniotonowe i wysokie ?

STX-y to .... [...]

Szanujemy swobode wypowiedzi - jest to forum publiczne, jednak szukajac po internecie po miedzy toba kolego, a STX jest "cos nie tak" - prosze nie uzywac tego forum do kolejnych pyskowe czy pomowien nt. STX - post byl raportowany przez wlasciciela tak wiec "cos" jest na rzeczy, kazna normalna osoba by tego nie zrobila bez powodu.

Skomentuj

Albo Fouteka do labiryntu. Ale objętość będzie prawdopodobnie podobna do wyliczonej.

Jeśli chcesz względnie tanio to bierz Visatona. Sensowny zestaw parametrów, szeroki zakres objętości Vb i przywita efektywność. Znajdziesz też średnice i wysoki z Visatona do tej serii całkiem sensowne cenowo

Jeśli ma być efektywność to raczej Beyme ale dużą. Jednak Wofer-P jest teraz w innym wykonaniu i ma mniej przyjazne parametry no i jak na Beymę nie jest efektywny

Można też poszukać czegoś na stronie Monacor.
                  Last edited by nepez; 28.02.2013, 21:26.

Skomentuj

Polecam Visatona 200S, co prawda mam w dwóch drogach lecz jest naprawdę ciekawym głośnikiem, podoba mi się jego brzmienie. Co kto lubi.

Skomentuj

Warto brać pod uwagę że Visaton publikuje tez konstrukcje na tych głośnikach i na własne forum internetowe z projektami rozwojowymi.

Skomentuj

Zamieszczone przez polcad Zobacz posta
                        STX-y to chińszczyzna, nie wierzę żadnym parametrom.
                        Nie chce nic mówić, ale dla mnie fountek to bardziej chińszczyzna niżeli STX... Nie mówię tu o wstęgach, bo tutaj widać profi.

Ale
                        FW146 vs WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X - wybieram drugi.

FW168 vs GDN-18-140-8-AWX lub WM.STX.6,5.1,5.180.4.F.A.FC.X - wybieram drugi.

FW200 vs SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X wybieram zdecydowanie drugi.

Arn i Visaton nie ta półka, Beyma ma specyficzne brzmienie, najszybszy ze wszystkich podanych, fajnie kopie, ale brakuje takiego mru na dole.

Ceny niemalże identyczne. Lubiłem alu głośniki, ale po fountekach się zawiodłem.

Skomentuj

FW200 ma nieprzyjazne parametry, to prawda. Nie liczyłem jeszcze linii tr. ile by zajęła.

Szanujemy swobode wypowiedzi - jest to forum publiczne, jednak szukajac po internecie po miedzy toba kolego, a STX jest "cos nie tak" - prosze nie uzywac tego forum do kolejnych pyskowe czy pomowienk nt. STX - post byl raportowany przez wlasciciela tak wiec "cos" jest na rzeczy, kazna normalna osoba by tego nie zrobila bez powodu.

Kiedyś robiłęm kolumny na Tonsilach, ale gumy w głośnikach już się rozpuściły.

Tu kolega zasugerował Monacora. Znalazłem SPH-8M . Trochę na górnej granicy mojego budżetu, ale pytanie czy warto?

Skomentuj

STX to naprawdę tania chińszczyzna. Gość sprowadza je z chin za grosze a w Polsce nabija tylko numery tak żeby wyglądały znajomo.
                            Daję głowę, że żaden z parametrów nie ma nic wspólnego z rzeczywistościa. Chociaż przyznaje się, że nigdy w życiu ich nie słyszałem.
                            Uwazaj z takimi opiniami, bo tu już bardzo blisko kompromitacji :)

Skomentuj

Daję głowę, że żaden z parametrów nie ma nic wspólnego z rzeczywistościa. Chociaż przyznaje się, że nigdy w życiu ich nie słyszałem.
                              No to jak nie słyszałeś to nie pisz głupot. Pamiętaj, że głowę masz tylko jedną, a ona teraz w Józefowie u pana Sławka powinna leżeć

Skomentuj

STX to naprawdę tania chińszczyzna. Gość sprowadza je z chin za grosze a w Polsce nabija tylko numery tak żeby wyglądały znajomo.
                                To Cię zadziwię, i powiem że miałem podobne podejście po starej serii głośników, SC,SS a teraz nowe głośniki zupełnie inna liga, czapki z głów. Usyszałem, przekonałem się i powiem że jestem za STXem. A to co piszesz mija się z prawdą, jest tu na forum osoba konstruująca głośniki i nie tylko - Sound Wave. Wiele osób uczęszcza do Józefowa i wie jak wygląda produkcja. Owszem, części mają z chin jak wszyscy obecnie. Parametry trzymają się o dziwo dla każdej sztuki w granicy tolerancji określonej czyli 10% a to wg mnie bdb wynik, biorąc pod uwagę błędy pomiarowe sprzętu który posiadam.

Skomentuj

VISATON jest całkiem przyzwoity, sam gram w tej chwili na wariacji ALTO II i jest całkiem, całkiem (może się kiedyś pochwalę :blushing: )

Na etapie wyboru też brałem pod uwagę jakiś budżetowy zestaw głośników i wahałem się między Monacorem, STX-em, a VISATONEM właśnie. Przeważyło lenistwo - Visaton ma gotowe projekty, policzone obudowy, zwrotnice, można cały set kupić, wrzucić w skrzynki i gra :biggrin:

Temat też mnie interesuje, bo zmieni mi się powierzchnia salonu o +10m.kw. i będę szukał czegoś większego od obecnych.

Skomentuj

F
                                    Tu kolega zasugerował Monacora. Znalazłem SPH-8M . Trochę na górnej granicy mojego budżetu, ale pytanie czy warto?
                                    Sugerowałem raczej coś w rodzaju SPH-200KE.

Jeśłi ma być tanio to może DEXON IRB20 ?
                                    http://www.dexon.pl/index.php?p1264,...rb-20-100-01-8

Skomentuj

polcad importer chińszczyzny, śmierdzi na kilometr :)

Skomentuj

polcad
                                        raczej arwas w następnym awatarze a właściwie można powiedzieć --- Marku nie idż tą drogą, lepiej normalnie namawjacie klientów na swoje podroby a nie przez najazd na STX

Poświęć jeden dzień i zobacz jak produkuje się głośniki obudowy, elektronikę w STX w Józefowie

albo inaczej skoro dajesz głowę że są chin i parametry są niepoprawne to nie bądż ******* tylko teraz daj nam dowód na to co piszesz. \w każdym innym przypadku będziesz dla mnie bynajmniej zwykłym szczekającym *******.
                                        Arawas zwany teraz polcad znowu dostał szału, widać STX coś zrobił/lub ma zrobić stąd akcja pana Marka. :)))))))))

Jednego jestem pewien, wymienione przez polcad/arwas/marek firmy na początku tematu nie są jego żródłem utrzymania, byłoby to zbyt proste.
                                        Też uważam ze temat został założony tylko w jednym celu i śmierdzi. \proponuję do kosza.
                                        Dla dowodu, byłem w STX w zeszłym roku i widziałem jak się produkuje głośniki.
                                        Last edited by LuSzTi; 02.03.2013, 10:37.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X