Ehh pojechaliście nie na temat. Nie interesuje mnie jak się produkuje głośniki. Ja naprawdę chce te kolumny zrobić i nie chciałbym bym mieć wątku na 100stron.
Potrzebuję tych kolumn 6 albo nawet 8 sztuk , jak będzie dłubanie w drewnie dobrze szło. Zależy mi na dobrej skuteczności 90dB lub lepiej, jak się da (proszę się nie czepiać, że mam kosmiczne wymagania, nakreślam tylko kierunek).
SPH-200KE -400zl, uważam, że za drogo, może by to miało sens gdyby szedł do dwudrożnej, bo zaoszczędziłbym na średnim.
Z grubsza liczyłem W200S i SPH-8M, wychodzą podobnie, W200S ma lepszą skuteczność.
Pobieżne kalkulacje pokazują, że robiąc skrzynke 40-45litrów dałoby się zrobić i BR i linie transmisyjną w tym samym pudełku zewnętrznym, a jedynie zmieniając kilka przegródek w środku mieć albo BR albo LT.
Dobrze kombinuję ?
W praktyce myslę, że zrobiłbym najpierw 4 skrzynki i w środku 2 zrobił na BR i 2 na LT, kupił po 2 sztuki W200S i SPH-8M i przekładał pomiędzy skrzynkami żeby zobaczyć co lepiej brzmi a potem dorobił następne 4 skrzynki do tego co lepsze.
Ścianka przednia ok 20cm (tylko tak szeroka, żeby głośnik wszedł), wysokość ok70cm (wchodzi pod biurko :) jakby miejsca w pokoju było potrzeba )
Do dźwięku wielokanałowego zastosuj małe monitory na 5" i suba do nich. Robienie 6-8 kolumn 40L Vb żeby wepchnąć je pod biurko jest nieco bez sensu tak ze względów praktycznych jak i akustycznych.
Jeśli rozważasz Monacory, to najtańsze które widzę w tym celu SPH-130. jakieś 180zł./sztuka. Dość efektywne jak na ten rozmiar. Są jeszcze 5" Tang-Band w ofercie Polinka, które powinny być tańsze, ale trzeba się dopytać czy oferta jest aktualna.
Zrobisz z takich 6 sztuk i potem możesz popracować nad subem żeby mieć jak najmniej "subwooferowe" brzmienie.
Taka jeszcze uwaga ale 8" głośnik nie zmieści się raczej na 20cm szerokości ścianie przedniej. Zwykle 8" mają średnicę większą niż 20cm.
Dźwięku w stereo nie słucha się na czterech głośnikach, o ile nie jest quazi quadro na przykład.
Cokolwiek byście powiedzieli o stx to w klasyfikacji "cena do jakości" nie znajdziecie lepszej oferty i tym broni się STX ... Skutecznie . To nie są Scany ani Perl'ki . To jest porządna oferta budżetowa .
Z 5" niskotonowego tyle się nie uzyska ale 88 już mozna. Co jest bez znaczenia jeśli pisałeś o 6-8 kolumnach do odsłuchu.
Chodziło o tego T-B. cena w katalogu 133zł. http://www.polink.com.pl/pliki/dane_...ne_tech_54.pdf
Przyszedł mi jeszcze na myśl Beyma 5MP60N - ten już da prawie 90db w bardzo małej obudowie strojonej bardzo wysoko. Wiec nadaje się zwłaszcza do systemu z subwooferem. Niestety cenę podnieśli jak widzę do 150zł. http://www.elmuz.com.pl/sklep/index....n#.UTMlMqyaJ9Q
@arwas, wpychanie pod biurko to tylko tak przypadkowo zmierzyłem. Pokój jest na tyle duży , że nie trzeba tego robić.
Mam wystarczająco miejsca na 6x40l. Mam kilka DVD z muzyką , m.in. koncerty, gdzie dźwięk jest wielokanałowy. Fajna sprawa.
Lubię dobry bas, ale nie dudniący i nie za dużo. Zastanowie się jeszcze czy moze zrobić coś mniejszego na 6" na tył.
Ale przód to musi być 3 drożny i conajmniej 8".
Jest to trochę taki dylemat co zrobić, bo i do muzyki ma być i do filmu. No ale tak sobie wykombinowałem , że jak będe już robił to czy 2 skrzynki czy 6, to jedna robota. A jak skrzynki jednakowe, to łatwiej.
6 to nie 2. na pewno to nie jest "jedna robota". To jak będzie brzmiał sub zależy od suba. Dopytaj tych co robią suby. Dwa suby i dwa satelity są przecież formą systemu 3 drożnego z aktywnie sterowanym dołem pasma.
Wspomniana Beyma potrafi grać do 150Hz w OZ objętości 2 litrów z bardzo dobrą wytrzymałością bez filtracji od dołu. Do tego jakiś sub aktywny na 12"-15" i sąsiedzi zmieniają miejsce zamieszkania
Płyty zamawiam przyciete na wymiar. Całe robienie kolumn to kwestia sklejenia i wykonczenia. Nie jest to skomplikowane.
Sub + 2 satelity zajmuje więcej miejsca na podłodze. Po drugie jest to skomplikowane elektrycznie. Żona wywali mnie z domu za tyle kabli. Wymaga to też 3 wzmacniaczy, zamiast dwóch. Robienie aktywnego suba - nie chce mi się. Nakupowałem części na wzmacniacze i to wszystko leży bo nie mam czasu się w to bawić. Mógłbym z 10 wzmacniaczy złożyć z tych części.
Nie pisałeś na początku, że chcesz mieć 4 kolumny 3-way. Cenowo to tylko na tego Dexona Cię stać. Nie da się sensownie zrobić 3-way w cenie poniżej 2tys. Możesz próbować na tym co napisałem poprzednio
Skomentuj