Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

30m2, skos i problem z akustyką... brak basu - tak jakby go nie było

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

30m2, skos i problem z akustyką... brak basu - tak jakby go nie było

witam,

zwracam sie do was z prosbą o porade co zrobic aby uzyskać mocny i niski bas w pokoju gdzie obecnie nie ma go prawie w ogole :(

Posiadam subik paradigma (modelu nie pamietam) 100w rms, kolumny to Dali 808 seria Blue a ampli to yamaha rx-v596rds i niestety nie daje to sobie rady. Sub tak sie zachowuje jakby dostawał zadyszki i efekt taki, że czy sie go włączy czy nie to różnica niewielka. Co do Dali to podobnie... jakby kolumny w ogole nie miały głosników niskotonowych

Co byście mi poradzili? zmienić moze sub na jakiś mocniejszy? zmienić moze kolumny albo ampli? słucham głownie techno, trance i hardstyle - czyli muza w ktorej bas musi dominować a tu dupa...

w załączniku sa fotki pokoju

co do kasy to nie bardzo chce jakoś szaleć :)
    Załączone pliki

Dużo było tematów z brakiem basu , poczytaj trochę . Możesz też się pobawić programem FG LITE . http://mdiy.pl/programy/ . Fajny programik do oceny kolumn na słuch :) . Przy zabawie pobaw sie oddzielnie subem i kolumnami. Moze kable zamieniłes
    Last edited by Amadeus11; 01.03.2013, 23:51.

Skomentuj

A sprawdzałeś fazę między kolumnami i między kolumnami a subem?

Skomentuj

Taa marian, co Ty za pytania zadajesz... :)

Przede wszystkim to zmień ustawienie suba, myślę że tu leży problem.

Skomentuj

Za pomocą tego programiku co ci dałem mozna na słuch ustawic zgranie fazowe. Musisz z nim pospacerować po pokoju jesli nie ma płynnej regulacji fazy. Jak to nie wypali to zrobić pomiar NearFiled głosników niskotonowych i wypierdzielic za okno suba jesli zejscie ma słabsze od kolumn , nic lepszego nie przychodzi mi do głowy :biggrin: . Nie napisałes nawet jaki to sub.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Taa marian, co Ty za pytania zadajesz...

No ja jakie? gość ma kolumny z dwoma głośnikami 8" w każdej i pisze że nie ma basu:

Zamieszczone przez poncio Zobacz posta
            ...jakby kolumny w ogole nie miały głosników niskotonowych
            Nie chcesz mi chyba dolphin123 powiedzieć że to za sprawą pomieszczenia :) Już prędzej za sprawą wzmacniacza albo właśnie złego podłączenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
              Za pomocą tego programiku co ci dałem mozna na słuch ustawic zgranie fazowe. Musisz z nim pospacerować po pokoju jesli nie ma płynnej regulacji fazy. Jak to nie wypali to zrobić pomiar NearFiled głosników niskotonowych i wypierdzielic za okno suba jesli zejscie ma słabsze od kolumn , nic lepszego nie przychodzi mi do głowy :biggrin: . Nie napisałes nawet jaki to sub.

Subik to dokladnie Paradigm PDR-10 subwoofer

Woofer size (inches) 10.0 in
              Nominal (RMS) output power 100.0 Watt
              Input impedance 15.0 KOhm
              Crossover frequency 50 - 150Hz
              Output features Bass Reflex
              Audio amplifier Integrated
              Connectivity technology Wired
              Recommended placing Floor-standing

---------- Post dodany o 11:01 ---------- Poprzedni post o 10:59 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Taa marian, co Ty za pytania zadajesz... :)

Próbowałem różne ustawienia suba... a to w rogu z lewej od telewizora, a to z prawej, również stał przy belce po drugiej stronie łóżka i nic... został tam gdzie jest obecnie gdyż moim zdaniem najlepiej go słychac

---------- Post dodany o 11:09 ---------- Poprzedni post o 11:01 ----------

Dużo było tematów z brakiem basu , poczytaj trochę . Możesz też się pobawić programem FG LITE . http://mdiy.pl/programy/ . Fajny programik do oceny kolumn na słuch :) . Przy zabawie pobaw sie oddzielnie subem i kolumnami. Moze kable zamieniłes
              Kable mam na tyle krótkie, że nie ma opcji ich zamiany :) zresztą są oznaczone kolorami więc ciężko by było

---------- Post dodany o 11:12 ---------- Poprzedni post o 11:09 ----------

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              No ja jakie? gość ma kolumny z dwoma głośnikami 8" w każdej i pisze że nie ma basu:

Dane producenta kolumn

Features:
              ¥ Frequency Response ±3dB: 42 Hz - 20 kHz
              ¥ Bass Reflex Resonance: 36 Hz
              ¥ Sensitivity (2,83V/1m.): 91 dB
              ¥ Nominal Impedance: 4 Ohm
              ¥ Crossover Frequencies: 600 Hz, 3 kHz
              ¥ Rec. Amp. Power: 50 - 150 Watts
              ¥ Maximum SPL: 112 dB
              ¥ Dimensions (HxWxD)cm: 100 x 25,2 x 35,3
              ¥ Placement: Floor-standing
              ¥ Weight (kg/lb): 22,5/49,6"

Skomentuj

Zamieszczone przez poncio Zobacz posta
                witam,

zwracam sie do was z prosbą o porade co zrobic aby uzyskać mocny i niski bas w pokoju gdzie obecnie nie ma go prawie w ogole :(

Posiadam subik paradigma (modelu nie pamietam) 100w rms, kolumny to Dali 808 seria Blue a ampli to yamaha rx-v596rds i niestety nie daje to sobie rady. Sub tak sie zachowuje jakby dostawał zadyszki i efekt taki, że czy sie go włączy czy nie to różnica niewielka. Co do Dali to podobnie... jakby kolumny w ogole nie miały głosników niskotonowych

Co byście mi poradzili? zmienić moze sub na jakiś mocniejszy? zmienić moze kolumny albo ampli? słucham głownie techno, trance i hardstyle - czyli muza w ktorej bas musi dominować a tu dupa...

w załączniku sa fotki pokoju

co do kasy to nie bardzo chce jakoś szaleć :)
                Kupujesz "pół kilo kabla" tzn. z kilka metrów kabla czincz podłączasz do suba i latasz z tym pudłem po pokoju ustawiając go w różnych, możliwych do zaakceptowania miejscach. Następnie po każdej zmianie ustawień słuchasz na tym materiale, z którego basu nie ma, a według ciebie powinno być więcej. Takim sposobem znajdziesz takie miejsce dla swojego suba, które w punkcie odsłuchu da odpowiednio dobrze słyszalne natężenie niskich tonów. Oczywiście po zmianie miejsca robisz ponowną kalibracje suba z frontami tj, ustawiasz głośność i zgodność fazy.

Nie chcesz mi chyba dolphin123 powiedzieć że to za sprawą pomieszczenia Już prędzej za sprawą wzmacniacza albo właśnie złego podłączenia.
                Taa marian, dolphin to ci chce powiedzieć i ma rację. Kolega nie ma basu w ogóle a dowodem na to jest ten fragment jego wypowiedzi:

Co do Dali to podobnie... jakby kolumny w ogole nie miały głosników niskotonowych
                Z frontów też nie ma basu. Typowy problem z akustyką, na który są dwa sposoby. Zmienić punkt odsłuchowy (Nierealne patrząc na to jak ma urządzone to gniazdko) albo zmienić umiejscowienie źródła basu.
                Last edited by gooralesko; 02.03.2013, 12:26.

Skomentuj

Marian, właśnie chciałem powiedzieć że akustyka pokoju niestety mu daje znaki. Może być też tak, że coś jest podłączone niepoprawnie, ale wydaje mi się, że to akustyka pomieszczenia ii problem z ustawieniem..

Skomentuj

Najpierw trzeba udowodnić ze sub ma lepsze zejscie od kolumn . Do tej pory to sie nie wyjasniło . Wiadomo ze kolumny maja pasmo przenoszenia 42Hz -3dB , . Może niech ktoś napisze kto ma taki sub pomierzony

Skomentuj

przestawiłem tym razem suba w miejsce przy oknie (lewy róg od tv) wlaczam muze i... nic :| daje glosniej i tez dupa - sprawdzam czy dobrze podlaczone i jest wszystko ok, nastepnie wlaczam kawałek gdzie jest ostra łupanka i tez nic... podchodze do suba wylaczam go i taki sam efek - mysle co jest do cholery. Wpadłem na pomysl zeby podkrecic troche GAIN na samym subie i wtedy zauwazylem ze do jakis 60-70% mocy nic sie nie dzieje a powyzej tego sub zaczyna przepotwornie pierdziec! buuuuum i buuuuuum ale zero basu dobra to daje ciszej i przestaje grac... Efekt chyba taki, że najprawdopodobniej zesrał sie subik :/. AQle nie zmienia to faktu iż w kolumnach jest dalej bardzo mało basu

FUCK!!

---------- Post dodany o 14:57 ---------- Poprzedni post o 14:55 ----------

Najpierw trzeba udowodnić ze sub ma lepsze zejscie od kolumn . Do tej pory to sie nie wyjasniło . Wiadomo ze kolumny maja pasmo przenoszenia 42Hz -3dB , . Może niech ktoś napisze kto ma taki sub pomierzony

Chyba już nie udowodnie...

Skomentuj

I tak mi się nie chce wierzyć,że pokój sprawia że nie ma w ogóle basu. Bas musi być,od choćby w rogach pokoju,a jeśli jego nawet tam nie ma to to już na pewno nie jest wina pomieszczenia.

Skomentuj

nie mam niestety mozliwosci pozyczenia jakiegos wzmacniacza mocniejszego aby sprawdzic czy to przypadkiem nie wila lezy w napedzie...

Skomentuj

A może masz coś namieszane w opcjach amplitunera?

Skomentuj

glosniki przednie mam na duze, tylne na male a sub tak jak w instrukcji - zreszta inne opcje i tak nic nie poprawiaja

Skomentuj

Tu kolega też miał problem z basem: http://diyaudio.pl/showthread.php/14...DROGACH-NA-STX

Skomentuj

Najgorsze jest ze nie wiadomo ile wiesz o dzwięku . Trudno jest zgadywac co zrobiłes a co pominąłeś. Pierwsza i najważniejsza sprawa to czy bas w subie schodzi nizej ? to nie to samo co głośniej . Podłącz samego suba i zapodaj mu sinus 30Hz , jesli przy kilku watach zatrzesie pokojem to jest ok . Potem zrób tak samo z samą kolumną przy tej samej głośności i porównaj co zagrało głosniej . Łatwiej juz sie nie da . Nie włączaj wszystkiego na raz bo nigdy nie bedziesz wiedział co jak gra. Moze być tak ze subwofer bedzie słabiej schodził od zwykłej kolumny bo jest zrobiony z g...a

Skomentuj

Sub na bank schodzi niżej od kolumn, z resztą nowy w 2000r kosztował mnie 2 tys zł. Pomijam fakt ze jest popsuty bo nie działa jak powinien (tylko przepotwornie buczy jak gain ustawie na min 80% bo ponizej tego w ogole nie dziala)

Skomentuj

A może z ustawieniami amplitunera jest coś nie tak?
                                      Strasznie tam na**** funkcji. Żeby normalnie i porządnie stereo posłuchać, trzeba się "napstrykać"

1. Z tyłu jest przełącznik impedancji, fabrycznie chyba na 8Ω, a kolumny są 4Ω
                                      2. Włożenie wtyczki w gniazdo [sub] może (nie pamiętam już) przełączać wyjścia main L/R na "obcinanie" pasma <90Hz
                                      3. W ustawieniach ampli main L/R - powinno być [large] Jeśli jest [small] jw = tnie main L/R <90Hz
                                      Proszę sprawdzić pkt. powyżej.
                                      Ustawić głośniki do testu tak: main L/R na [large], reszta głośników na [none], wyłączyć [effect], włączyć [analog] i wtedy sprawdzić.

p.s. Co jest źródłem muzyki?

p.s. 2 Miałem kiedyś RX-V496, zachciało mi się (no, powiedzmy, że mi :/) zmieniać stary ampli Kenwooda na "cuś" nowoczesnego i z pilotem. Szybko wróciłem do Kenwooda.

Skomentuj

źródło to komputer - leci po coax, ale ten sam efekt z ps3

kolumny ustawione na LARGE

impedancja jest na 4ohm

Mam wrazenie ze ten ampli chyba nie daje sobie rady

Skomentuj

Czaruję...
                                        X