Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

b-r szczelinowy, zagadnienia techniczne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

b-r szczelinowy, zagadnienia techniczne

1.Mam mały dylemat z tunelem b-r. Ma to być b-r szczelinowy prowadzony wzdłuż przedniej ścianki kolumny. Otóż po pierwsze zastanawiam się nad polem przekroju. W kolumnie siedzą dwa głośniki 18nastki, fs 39Hz, xmax 5,5mm, obudowa strojona równo albo lekko poniżej fs. Przekrój miał być z założenia spory, wiadomo b-r szczelinowy, głośniki z dużym xmax, ale mam problem z litrażem, więc do jakiej wielkości mogę zmniejszyć b-r? 83cm2 będzie ok? Tak liczyłem aby było ciut więcej niż b-r okrągły o średnicy 10cm. Ale może przesadzam i mogę go jeszcze zmniejszyć? A może jednak włożyć zagięty do góry okrągły (z kolankiem)?

2. Druga kwestia, gdzieś czytałem kiedyś, że szczelinowy prowadzony przy ściance niżej stroi od klasycznego okrągłego przy tych samych parametrach, o ile Hz?

3. Jak się liczy długość dla takiego szczelinowego, od wlotu do początku, środku czy końca wylotu? (skoro prowadzimy go przy ściance, wylot jest na tej ściance jakby pod kątem 90 stopni w postaci wyciętego prostokąta w przedniej ściance, więc chodzi mi o to, czy długość b-r zaczyna się tam gdzie zaczyna sie wylot, czy od samego dna kolumny, ale chyba nie od dna bo przecież tunel fizycznie kończy się tam gdzie zaczyna otwór, dobrze myślę?)

dla takich glosnikow ok 60cm2 by pasowalo. jak dasz te 83cm2 w szczelinie to powinno byc OK
    ale nie sama powierzchnia jest tu wazna!
    bardzo wazny jest stosunek minimalnej szerokosci szczeliny do rozmiaru glosnika. nie wiem jaka jest minimalna wysokosc/szerokosc szczeliny dla 18cm, ale dla 20cm nie schodze ponizej 20mm (dla bezpieczenstwa daje 22-25mm)

Zamieszczone przez paldo Zobacz posta
    A może jednak włożyć zagięty do góry okrągły (z kolankiem)?
    to juz jest GWARANCJA szumow i swistow z tunelu
    jedyna opcja to tunel od dolu

2. Druga kwestia, gdzieś czytałem kiedyś, że szczelinowy prowadzony przy ściance niżej stroi od klasycznego okrągłego przy tych samych parametrach, o ile Hz?
    hertz w swoich manualach twierdzi ze umieszczenie tunelu w narozniku obudowy powoduje obnizenie strojenia... TO BZDURA! sprawdzalem i NIC sie nie zmienia

ad 3
    licz dlugosc srodkiem tunelu
    do obliczenia w winisd podajesz pojemnosc obudowy BEZ TUNELU! czyli mierzysz dokladna pojemnosc, wpisujesz do programu i dopiero wtedy liczysz tunel. inaczej strojenie sie rozjedzie z wyliczeniami

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź.

Acha zapomniałem podać Sd 280 dla dwoch sztuk. Czyli jaką powierzchnie minimalną dać, 70cm2 da radę?

No oczywiscie że litraż bez b-r liczę, dlatego chce zmniejszyć ten b-r bo prawie 5l mi zabiera!

Ps. Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy z wyliczeniem długości - czyli patrząc od frontu na kolumnę jak mam swoją szczelinę to b-r kończy się w jej środku, znaczy pomiędzy górną a dolną krawędzią szczeliny?

Skomentuj

No oczywiscie że litraż bez b-r liczę, dlatego chce zmniejszyć ten b-r bo prawie 5l mi zabiera!
        zle zrozumiales - podajac pojemnosc kolumny do winisd kompletnie ignorujesz tunel!

daj jakis rysunek pogladowy to sie wyjasni

Skomentuj

Wow poważnie? Czyli od objętości kolumn nie odejmuję objętości b-r?? Nie wierzę ;-)

Skomentuj

nie, bo inaczej nie pokryja sie symulacje z rzeczywistoscia
            nadal tego nie sprawdzilem ale raczej winisd sam uwzglednia rozmiar tunelu

Skomentuj

Ze wzorów TS wyznaczało się zawsze objętość Vb bez uwzględniania objętości tunelu. Masa tunelu jest wg modelu jakby "przyczepiona" do objętości rezonatora. WinISD pewnie liczy to też w taki sposób

Skomentuj

To dzięki za oświecenie. A jak liczyć długość tej szczelinówk, od górnej krawędzi wylotu w przedniej ściance czy od jego środka?

Skomentuj

Po długości ściany tworzącej tunel.
                  Ale WinISD ma wskaźnik, który się stosuje w zależności od proporcji tunelu.

Skomentuj

Ściany są cztery, jak to zwykle z prostopadłościanami bywa, i jedna kończy się wcześniej (bo jest wylot na niej). Mówisz więc o niej, czy o pozostałych trzech ;-) Bo generalnie nic z tej odpowiedzi nie zrozumiałem

Skomentuj

pisalem juz o tym - poprowadz linie srodkiem przekroju tunelu i to licz
                      u mnie sie sprawdzilo z dokladnoscia do 1hz

Skomentuj

Ściany są cztery, jak to zwykle z prostopadłościanami bywa, i jedna kończy się wcześniej (bo jest wylot na niej). Mówisz więc o niej, czy o pozostałych trzech ;-) Bo generalnie nic z tej odpowiedzi nie zrozumiałem
                        A która ściana jest niezbędna do tego żeby w obudowie utworzyć tunel?
                        No.
                        To jak ją znajdziesz będziesz wiedział co jest długością tego tunelu ;-)

Skomentuj

Paweł - środkiem, ale do końca tunelu czy do początku wylotu, bo nie kumam

Arwas - wydaje mi się że niezbędne aby powstał tunel są 4 ściany, ale może masz jakieś inne informacje? Jednak rozumiem że pewnie chodzi ci o front?

Skomentuj

Nie. Napisałem o ścianie która jest NIEZBĘDNA do tego żeby powstał tunel. Trzy z czterech ścian tunelu są ścianami obudowy - tak wynika z Twojego opisu. Czwarta ściana, która nie jest ścianą obudowy, jest wyłącznie ściana tunelu. I właśnie długość tej ściany tworzy tunel.
                            A długość tunelu mierzysz w środku jego przekroju poprzecznego od wlotu do wylotu.

Skomentuj

Paweł - środkiem, ale do końca tunelu czy do początku wylotu, bo nie kumam
                              pisalem zebys dal rysunek przekroju kolumny - nie wiem jak u ciebie to wyglada

Skomentuj

No więc wyjaśniam o co mi chodzi. Liczona długość tunelu to A, B, czy C??

Przy okazji zapytam o pole samego wylotu, wysokość wylotu ma być taka sama jak wewnątrz tunelu czy lepiej aby była ciut większa/dłuższa ( D i E na rysunku, czy mają to być takie same długości czy D może być większa?)

Generalnie chodzi o to czy otwór nadal traktowany jest jako przedłużenie tunelu, czy tunel kończy się tam gdzie zaczyna otwór?
                                Załączone pliki
                                Last edited by paldo; 04.03.2013, 17:20.

Skomentuj

te obudowy to linia transmisyjna
                                  zrob szkic w paint z boku

Skomentuj

No i co, że to TLka? Koncept BR narysował dobrze, a to że idzie on pionowo to w sumie ciekawe rozwiązanie, z tym, że jednak wylot powinien raczej mieć przekrój taki jak światło tunelu BR. Wtedy nie będziesz miał problem z rozkminieniem, którą długość bierzesz pod uwagę.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No właśnie, co za różnica, u mnie właśnie tak to wygląda, tunel idzie w górę, dlatego też się pytam jak wyliczyć długość tunelu. Pionowo nie da rady.

---------- Post dodany 05.03.2013 o 20:15 ---------- Poprzedni post 04.03.2013 o 21:07 ----------

Czy mam rozumieć że nikt nie wie jak wyliczyć długość takiego b-r? Bo mi się wydaje że pierwsza opcja A będzie dobra, zgadza się?

Skomentuj

Podaj wymiary przekroju tunelu BR, nie wylotu a samego tunelu.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X