1.Mam mały dylemat z tunelem b-r. Ma to być b-r szczelinowy prowadzony wzdłuż przedniej ścianki kolumny. Otóż po pierwsze zastanawiam się nad polem przekroju. W kolumnie siedzą dwa głośniki 18nastki, fs 39Hz, xmax 5,5mm, obudowa strojona równo albo lekko poniżej fs. Przekrój miał być z założenia spory, wiadomo b-r szczelinowy, głośniki z dużym xmax, ale mam problem z litrażem, więc do jakiej wielkości mogę zmniejszyć b-r? 83cm2 będzie ok? Tak liczyłem aby było ciut więcej niż b-r okrągły o średnicy 10cm. Ale może przesadzam i mogę go jeszcze zmniejszyć? A może jednak włożyć zagięty do góry okrągły (z kolankiem)?
2. Druga kwestia, gdzieś czytałem kiedyś, że szczelinowy prowadzony przy ściance niżej stroi od klasycznego okrągłego przy tych samych parametrach, o ile Hz?
3. Jak się liczy długość dla takiego szczelinowego, od wlotu do początku, środku czy końca wylotu? (skoro prowadzimy go przy ściance, wylot jest na tej ściance jakby pod kątem 90 stopni w postaci wyciętego prostokąta w przedniej ściance, więc chodzi mi o to, czy długość b-r zaczyna się tam gdzie zaczyna sie wylot, czy od samego dna kolumny, ale chyba nie od dna bo przecież tunel fizycznie kończy się tam gdzie zaczyna otwór, dobrze myślę?)
2. Druga kwestia, gdzieś czytałem kiedyś, że szczelinowy prowadzony przy ściance niżej stroi od klasycznego okrągłego przy tych samych parametrach, o ile Hz?
3. Jak się liczy długość dla takiego szczelinowego, od wlotu do początku, środku czy końca wylotu? (skoro prowadzimy go przy ściance, wylot jest na tej ściance jakby pod kątem 90 stopni w postaci wyciętego prostokąta w przedniej ściance, więc chodzi mi o to, czy długość b-r zaczyna się tam gdzie zaczyna sie wylot, czy od samego dna kolumny, ale chyba nie od dna bo przecież tunel fizycznie kończy się tam gdzie zaczyna otwór, dobrze myślę?)
Skomentuj