Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

b-r szczelinowy, zagadnienia techniczne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Boje się, ze w takim rozwiazniu szczelinowym rezonans polfalowy z obudowy może być wypromieniowany dość silnie z takiego portu.

Skomentuj

Nie rozumiem co to ma do rzeczy??

Jeszcze nie jest zbudowany, standardowo szerokosc kolumny na kilka cm.

To była odpowiedź na poprzedni post. Pogromca czemu tak uważasz? Generalnie to nic innego jak b-r w dół, z tym że ograniczony z 3 stron, nie wiem tylko czy to nie wplynie na strojenie. Ale z drugiej strony mozna to potraktować jak kolanko, ale zaraz po nim konczy się tunel... Tak więc już nie wiem jak to liczyć.
      Last edited by paldo; 05.03.2013, 21:01.

Skomentuj

Dlugo by pisać. Po Prostu w każdej takiej obudowie podłogowej powstają fale stojące i być może zostaną one wlasnie wypromieniowane przez taki port umieszczony przy przedniej sciance. Stosujac normalny port można wybrać jego miejsce, a przez to wyeliminowac problem fali stojącej.

Skomentuj

Panowie, a co z umieszczeniem portu BR na górnej ściance? Miał ktoś doświadczenia z czymś takim?
          Jakieś konsekwencje, bo wiadomo jak BR jest z tyłu to do ściany nie można podsunąć, a jak jest w tym wypadku?

Skomentuj

Będzie Ci się kurzyło do środka
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jak jest z góry to w niczym nie przeszkadza, ale się kurzy do środka, poza tym gLupio wygląda.

Pogromca - z każdego b-r wydostają się rezonanse, chodzi ci tylko o to, że tunel jest skierowany w Dół i bardziej go słychać?

Uważasz że z b-r okrągłym zagiętym do góry będzie lepiej? Bo to chyba na to samo wyjdzie. Zresztą b-r w dolnej sciance czesto sie stosuje a tam zasada jest ta sama, tylko nie ma zgięcia ma dole. Ja bym się przejmował raczej tym ze wylot jest w bocznej sciance tunelu i tworzy sie niby-kolanko, nie wiem jak to liczyc i jak to wplynie na dzwiek?

Tak sobie teraz mysle, zeby ten niekorzystny efekt rezonansow z b-r zlikwidować, można dać szczelinę ciut pod głosnikami i poprowadzić ją w dół po przedniej sciance, ale wtedy pojawią sie inne problemy...
              Ostatecznie mogę poprowadzić tunel przez cokuł w podłogè, ale wolałbym tego uniknąć z różnych względów i technicznych i takich że br w podłogę daje inny efekt, ale może jestem uprzedzony...?
              Last edited by paldo; 05.03.2013, 22:05.

Skomentuj

A czy nie możesz po prostu zbudować obudowy testowej?

Skomentuj

Mam obudowę testową, ale nie jestem w stanie zrobić w niej podobnego tunelu bo ma złe wymiary do tego, chociaż właśnie się nad tym jeszcze zastanawiam.

Co do obaw Pogromcy, to jeśli chodzi o rezonans półfalowy, to właśnie b-r jest tak skonstruowany że idąc z dołu do góry wlot znajduje się akurat w węźle rezonansu półfalowego, a więc w połowie obudowy, więc to mi nie powinno grozić. W tym wypadku jest nawet lepiej niż w przypadku klasycznego b-r szczelinowego, który jest na dole obudowy gdzie rezonans półfalowy ma strzałkę Zresztą kolumna jest tak skonstruowana aby rozbijać częściowo fale stojące. No jedyny minus może być taki, że wlot jest jakby poziomy, gdyż tunel idzie pionowo po przedniej ściance, a więc łatwiej wchłania fale tworzące się między dolną i górna ścianką. No niestety, ale na pewno pomoże umieszczenie go po środku kolumny oraz skośna przegroda na dole kolumny rozbijająca fale stojące oraz inne wzmocnienia wewnątrz kolumny. Rozwiązaniem problemu może być zrobienie podobnego ala kolanka jak przy wylocie, czyli poprostu pozioma odgroda powodująca że powietrze będzie zasysane jakby w poziomie nie w pionie. Tylko znowu jak to liczyć i jak to wpłynie na pracę b-r - to już inna kwestia

Naprawdę nikt nie wie (wracając do pytania z rysunku A B czy C) gdzie zaczyna się właściwy tunel i jak liczyć jego długość?

Acha jeszcze zaświtała mi taka kwestia, że jakby zrobić wylot dużo wyższy niż przekrój tunelu, wtedy b-r "odczyta" że to już nie tunel tylko wylot i że tunel kończy się gdzie zaczyna się otwór (czyli odpowiedź A). Ale z drugiej strony jeśli odczyta to jako kolanko, to wtedy długość trzeba liczyć środkiem, a więc tunel kończy się w połowie otworu.... (odp. B)

Jakiś komentarz?? Ktoś miał podobny problem, wie jak to liczyć? A może ktoś mógłby to zmierzyć jeśli ma taką budę testową gdzie b-r można tak zagiąć? Oczywiście jak złożę budę to będę to testował i dobierał długość b-r, ale chce wcześniej wiedzieć jak długi będzie b-r bo od tego zależy jak umieszczę przegrody wewnętrzne i jaką dam szerokość b-r, a te 5cm może zrobić różnice.
                  Last edited by paldo; 06.03.2013, 10:51.

Skomentuj

Widzę że temat ucichł...

Dobra Panowie, zrobiłem taki projekt b-r, widok kolumny z boku, powiedzcie co o tym sądzicie? Już pomijając wyliczenia długości, są jakieś przeciwwskazania co do takiego rozwiązania?? Czy zbytnia ilość zagięć tunelu nie przeszkadza? Jak takie rozwiązanie może wpłynąć na dźwięk? Mogę coś takiego wykonać, czy już lepiej dać br w podłogę?

Acha szerokość tunelu to szerokość przedniej ścianki, głębokość jakieś 5cm, wlot i wylot będzie taki sam jak przekrój czyli 5cm/na szerokość ścianki.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Widzę że nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie, ale mniejsza z tym, bo po testach i tak zdecydowałem się na b-r w dół. Powiedzcie mi w takim razie jeszcze jedną rzecz, bo gdy podajemy litraż obudowy do windist nie odejmujemy od niego objętości tunelu b-r, ale generalnie tunel jest pojmowany jako część obudowy i nie odejmuje się go, czy tylko przy obliczaniu strojenia obudowy w windist? Pytam bo nie wiem czy jak chce zrobić x litrów to także mam się nie przejmować objętością jaką zajmuje tunel, czy jednak muszę go uwzględnić i zrobić odpowiednio większą obudowę??

Skomentuj

Nie wiem jak to wyglada w WinIsd ale BassBox Pro po wyliczeniu wymaganej objętości obudowy dodaje objętość jaką posiada BR, wzmiocnienia jak również czy głośnik jest wpuszczony w obudowę czy też nie. Wynika stąd, że licząc objętość należy dodać wszystko co w obudowie się znajdzie i dopiero wtedy projektować właściwą wielkość skrzynek.

Skomentuj

Zawsze to tylko SYMULACJE. Trzeba z dystansem do nich podchodzić
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Rozkminiłem że jednak b-r trzeba odejmować od objętości, w czym zresztą utwierdził mnie Paweł. No więc śmiesznie, bo muszę zrobić o te kilka litrów większą budę (objetość b-r) poczym przy wyliczeniu strojenia w widnist dodać jeszcze raz te kilka litrów o jakie powiększyłem obudowę, no bo widnist odejmuje automatycznie tunel a więc liczy dla mniejszego litrażu. Dodać do tego, że przez 15 cm tunel idzie poza kolumną (przez cokuł i dolną komorę w podłogę) i robi się ciekawie. Odejmować, dodawać, eh co za paranoja No ale już się uporałem z projektem, pozostaje dostroić docelowo na żywym organiźmie.

Skomentuj

Nie wiem skąd wziął się ten pogląd o automatycznym odliczaniu objętości portu od objętości obudowy w WinISD (widnist ???) - chyba, że źle rozumiem Wasze wypowiedzi... W mojej ocenie nic nie odlicza i nic nie trzeba dodawać lub odejmować na etapie pracy w tym programie. Wystarczy wykonać dwie symulacje porównawcze na obudowach o takiej samej objętości i takim samym strojeniu - tylko z różnymi wielkościami portów. Porty te będą miały różne objętości, czyli teoretycznie powinny zmieniać charakterystyki otrzymane w programie, bo będą zmieniać objętość obudowy - a tak się nie dzieje. W symulatorze wpisuje się po prostu objętość netto w jakiej pracuje głośnik - port i bebechy głośńika to dodatkowa objętość, którą należy uwzględnić dopiero przy składaniu skrzynki. Przy porcie szczelinowym sprawa jest o tyle łatwiejsza, że port znajduje się właściwie poza obudową.

Skomentuj

Czaruję...
                              X