Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny stereo 2x stx 12.2.500 + gdwt tonsil

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny stereo 2x stx 12.2.500 + gdwt tonsil

Witam. Mam ochotę zbudować kolumny diy. Z kolegą się zastanawiamy nad kolumnami z dwoma stx 12.2.500 + gdwt tonsila. Czy to ma sens ?
    Od razu mówię, że od tych kolumn nie będę oczekiwał jakości leszcz mocnego basu. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :).

Jak chcesz mocnego basu to zrób 2 monitory + 2 subwoofery jeśli ma to grać w domu .
    2 x 12 cali na kanał do domu to trochę przesada. Spokojnie wystarczy jeden dobry 12 calowiec i solidny wzmacniacz aby go dobrze kontrolował.
    W jakim pomieszczeniu ma to grać ?

Skomentuj

Przeczytaj ten temat: http://diyaudio.pl/showthread.php/20...ull1990-na-STX

Skomentuj

Kup sobie lepiej te kolumny:

http://www.stx.pl/stx-f-360-n-kolor-wenge.html

Serio bez żadnej uszczypliwości. Zrobią konkretne natężenie, zagrają dużo lepiej niż ten ułomny projekt który planujesz, no i wyglądają całkiem ok.

Skomentuj

Dokładnie,te które sam by zrobił tyle samo by pewnie wyszły,a na pewno lepiej by nie grały.

Skomentuj

10.2.180 a 12.2.500 to ogromna różnica szczególnie na basie.

Do autora: taki projekt nie ma zbytnio sensu, przydał by sie tu jeszcze GDM oraz dobry GDWK a nie GDWT.
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
              10.2.180 a 12.2.500 to ogromna różnica szczególnie na basie.
              Skąd wiesz?

Skomentuj

ogromna różnica
                Ogromna to jest między 8" a 18",a nie między 10 a 12 :)

Skomentuj

Ale nie patrzcie na średnice :) mało jest takich przypadków gdzie dobry 6.5'' zagra lepiej niż 8'' lub nawet 10''

Podobnie jest z tymi głośnikami, 10.2.180 to bardzo lipny głośnik, 12.2.500 bije go na głowe, a skąd wiem? bo pomagałem przy projekcie podobnych kolumn, znajomy miał okazje słyszeć wcześniej f360n jego zdaniem różnica jest kolosalna. Osobiście też miałem porównanie tych głośników do popularnych gdn 30/120, kolumny graja znacznie mocniej o zeusów DIY strojonych na 30hz w budzie 130L. Tylko moje zdanie jest takie ze ten gdn zasluguje na lepsze towarzystwo niz krzykliwa tuba i wiejska muzyka, ciekawy jestem czegoś w stylu Altusów 300 w oparciu o tego gdn;a, jakis dobry średniotonowy i kopulke AWX.

Skomentuj

Noo skoro tak to pewnie są lepsze, jeżeli kolega oczywiście jest osłuchany :) Nie mniej i tak wolałbym kupić dobrze zaprojektowane gotowce niż strugać bubla na pałę :)

Skomentuj

Na tym polega zabawa w DIY, aby robić coś nowego i robić to własnoręcznie, nie każda konstrukcja musi spełniać ogólno przyjęte normy, ma w pierwszej kolejności zadowalac nas samych :) skoro 500 są lepsze od 30/120 to spokojnie można koledze zaufać w kwestii wyższosci 500 nad 180.

Skomentuj

skoro 500 są lepsze od 30/120 to spokojnie można koledze zaufać w kwestii wyższosci 500 nad 180.
                        Bo mają mocniejszą cewkę?

Na tym polega zabawa w DIY, aby robić coś nowego i robić to własnoręcznie, nie każda konstrukcja musi spełniać ogólno przyjęte normy, ma w pierwszej kolejności zadowalac nas samych
                        Generalnie jest tak że zadowala coś co jest dobre :) A jak już kolega koniecznie chce DIY to bym napisał do stx czy nie byli by skłonni sprzedać samych głośników ze zwrotnicami na F360n, bo to co sam wymyślił to niestety kiepski pomysł.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                          Generalnie jest tak że zadowala coś co jest dobre :) A jak już kolega koniecznie chce DIY to bym napisał do stx czy nie byli by skłonni sprzedać samych głośników ze zwrotnicami na F360n, bo to co sam wymyślił to niestety kiepski pomysł.
                          Dobre dla nas nie musi oznaczac dobre dla kogos innego ;p

Jeśli chodzi o te głośniki to myślę, że chodzi tu o cos więcej niż tylko mocniejszą cewkę. Podobnie np z Alphardami 12 calowe głośniki które wytrzymują 200w są deklasowane przez dobre 8" woofery o mniejszej mocy, to szereg innych parametrów, technologia wykonania itp

Skomentuj

Akurat technologia wykonania tych głośników jest bardzo zbliżona, jeżeli nie ta sama. Ogólnie nie chce mi się na ten temat dyskutować, nie chce też udowadniać że te 10.180 są lepsze od 12.500 bo pewnie nie są, po prostu twierdzę że sam zainteresowany uzyska ogólnie gorszy efekt budując takie kolumny jak planuje. To tyle :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X