Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer na głośniku 25/40/3 firmy tonsil czy się nada?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Wróbel Zobacz posta
    matematyka + fizyka.
    Mógłbyś rozwinąć temat z naciskiem na fizykę?

Skomentuj

Może się trochę tu wygupiłem ale dopiero zaczołem się zajmować budową kolumn itd. Zadałem pytanie a jeden mi tu pisze że z tego głośnika nic nie osiągnę a drugi pisze że zatrzęsie chałupą. Tak mi tu w głowie pomieszali że teraz to już niewiem nic. ;/

Skomentuj

Bo dla jednych (osłuchanych) to lipny głośnik,a dla drugich (początkujących) to super hiper głośnik do basu.

Jeśli chcesz to zrób tą skrzynkę 56L i to strojenie,z symulacji wychodzi nawet spoko.
        Załączone pliki

Skomentuj

Jak chcesz bas to wg mnie daj sobie spokój z tym głośnikiem. Nie wiem jak gra akurat ten 25/40/3 ale wiem jak grają jego bracia 25/60(Alton 80 z tego co pamiętam) i 25/80(altus 200) Bas szybki, kopiący i to by było na tyle. Brak mu masy. Niskich basów z tego nie ma i nic tu nie pomoże. Skoro masz już dwa takie w altusach i jeszcze na jednym takim suba chcesz, to jest takie głupie wg mnie, bo te dwa go zagłuszą. Subwoofer na gdn 30/120/1 by spełnił Twoje wymagania co do basu. Minus jest taki, że tonsile potrzebują dużych obudów, żeby uzyskać niski bas i do gdn 30/120/1 trzeba budę koło 80 litrów strojoną na 35-37hz.

Skomentuj

to może jakiś Głośnik z STX'ów? Tańsze potrzebują mniejszą obudowę żeby zejść niżej

Skomentuj

Tańsze potrzebują mniejszą obudowę żeby zejść niżej
              Reguła?
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Dużo osób poprostu mówi bym suba zrobił na STX'sie jakims bo niżej schodzą

---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post o 16:47 ----------

Może np.GDN-22-140-8-SCX ?? myślicie że by starczył do uzupełnienia Altusów ?

Skomentuj

Boże widzisz i nie grzmisz.

po 1. Głośnik 8" nie nadaje się do uzupełnienia pasma głośników 10", chyba że masz 500zł+ na sam głośnik który jest pompką, ale to i tak głupie
                  po 2 Jeśli zadowala Cię jakośc altusów to proporcjonalnie do Twoich wymagań zaproponowałem sklepanie skrzynki do tego " luźnego" gdn'a, poniekąd aby zdobyc doświadczenie
                  po 3 . na Głośnik który " zagra" musisz mieć co najmniej 200zl ( typu stx 4ap, AA, mds internetchnik) i najmniej drugie tyle na wzmacniacz aktywny ( panel do suba)
                  po 4 . WinIsd jest bardzo przydatny i polecam się jednak z nim oswoić
                  po 5 - Sprzedaj altusy i nie inwestuj w nie bo szkoda kasy, mój kuzyn to przerabiał, z gówna bata nie ukręcisz, nawet monitory 2 way scx z pj zagraja lepiej, altusy to pukacze i piaszczenie ( Pj też sypie ale nie aż tak)

po 6 Wiem co mówie bo sam przerabiałem temat altusów 110, hx70, subwofeera na 2x gnd 25/40, tonsili sherzo i voyagerów :)

I w sumie podsumowując, nie! ten głośnik nigdy nie zagra nawet poprawnie dla kogokolwiek, choć troche osłuchanego,
                  jest niewytrzymały mocowo, o małym skoku zawieszenia, i pierdzący tam gdzie trzeba zejśc niżej, ale jedno wiem, że z dużą obudową zejdzie jednak niżej niż altusy 110.

Pozdrawiam :)

Skomentuj

Które kolumny lepsze? Tonsil altus 110, Tonsil alton 80 czy STX F-130 n ? Mam te 3 komplety mi się wydaje że altusy grają najładnie a altony i stx'y chciałem sprzedać.

Skomentuj

Skoro gra Ci to najlepiej to po co to pytanie? My za Ciebie sprzętu nie wybierzemy..

Skomentuj

Pytam się o doradzenie. Bo ja za bardzo nie znam sie na sprzecie akustycznym;/

Skomentuj

Ja bym poszedł w F-130n, jeśli tego typu kolumn szukasz albo jeszcze lepiej w FX-200... A jeśli Tobie co innego dźwiękowo bardziej pasuje to nasze rady nie pomogą, bo to Ty masz być zadowolony.

Skomentuj

Zostane chyba przy tonsilach. STX jest dobry ale z tego co czytam na różnych forach to tak czy siak nie dorównują tonsilom

Skomentuj

z tego co czytam na różnych forach to tak czy siak nie dorównują tonsilom
                              Hehe,to żeś się naczytał... Tylko ciekawe czy ci "fachowcy" mieli chociaż lepsze głośniki od Tonsili i tańszych STX-ów w ręce że tak się wypowiadają. Zbudujesz 3way na STX-ach AWX i ciekawe czy jakaś konstrukcja Tonsila podskoczy :)

Skomentuj

o te Ci chodziło http://www.stx.pl/gdn-18-140-4-awx.html ?

---------- Post dodany o 17:58 ---------- Poprzedni post o 17:58 ----------

bo innych awx nie znalazłem

---------- Post dodany o 18:01 ---------- Poprzedni post o 17:58 ----------

a i czytałem sporo na elektrodzie no i tam chyba wszyscy za tonsilami tym się kieruje

Skomentuj

Szukaj F.A.FC.X - tak teraz nazywa się seria zapoczątkowana przez 18 AWX
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

http://www.stx.pl/gdn-18-140-8-awx.html

---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post o 18:05 ----------

A to wtedy mam rozumieć że ta seria stx'ów jest najlepsza z ich produkcji ?

Skomentuj

http://www.stx.pl/wm-stx-5-1-160-8-f-a-fc-x.html czyli na tych głośnikach można by zbudować fajne kolumienki?

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post o 18:11 ----------

Jak myślicie dobre połączenie głośników?? GDN-18-140-8-AWX
                                      Cena: 164,00 zł

M.STX.5.1.120.8.F.S.MC
                                      Cena: 39,00 zł

T.STX.4.1.200.4.F.P.PC
                                      Cena: 34,00 zł

Zwrotnica FX-200
                                      Cena: 210,00 zł

Skomentuj

Jak myślicie dobre połączenie głośników?? GDN-18-140-8-AWX
                                        Cena: 164,00 zł

M.STX.5.1.120.8.F.S.MC
                                        Cena: 39,00 zł

T.STX.4.1.200.4.F.P.PC
                                        Cena: 34,00 zł

Zwrotnica FX-200
                                        Cena: 210,00 zł
                                        Zwrotnica FX-200 została zaprojektowana pod konkretne głośniki i konkretną obudowę, nie będzie to dobrze grało jeżeli dasz inne...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X