Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie przetworniki niskotonowe i wysokotonowe wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A w jakim celu eksponować 3harmoniczną, która od 2kHz jest wyższa od reszty o prawie 15dB...? Wydaje mi się, że lepiej dołożyć wysokotonówkę, która przy 1,5kHz może spokojnie zagrać na tym poziomie zniekształceń co jest do 2kHz... Może HDS tweeter?
    http://audiodrivers.eu/prest/pl/65-s...08-913000.html

http://www.zaphaudio.com/tweetermishmash/compare.html
    tu jako Peerless_810921

Sam z chęcią bym sobie taki zestaw zbudował.. :)

Skomentuj

No to na tej samej stronie zobacz sobie pomiar seasa excela i teraz powiedz mi czy dzieliłbyś go przy 1kHz bo jest 3cia harmoniczna...

Skomentuj

Masz po części rację Yoshi. Z mojej strony wygląda to tak, że jeżeli znam głośnik, bo go słuchałem i pasuje mi w danej aplikacji, to podobnie jest aplikowany przy nowych kolumnach. Tak mniej więcej powstały moje Scany. Podobała mi się gra D2905/9700 w konstrukcjach Xaviana, gdzie podział był w okolicach 2,2-2,5kHz i do tego dążyliśmy z Lusztim.
        Nie mniej, jak chciałbym zrobić nowy projekt, gdzie nie znam brzmienia zestawu, wtedy te wykresy dają podgląd, jak technicznie to można najlepiej zgrać. Całkiem możliwe, że wyższy podział będzie fajnie brzmiał, ale nie mogę tego od razu założyć i bardziej wolę się skupić na takim pomiarze jak ktoś go pokazał.

Skomentuj

No tak ale tu nie chodzi o brzmienie ale ocenę techniczną. Wg oceny jak wyzej, sea excel powinien mieć podział na 1kHz co jest ablosutnie niewykonalne przy 2 droznej konstrukcji, czyli de facto nie wiadomoc o zrobić z tym głośnikiem. Tymczasem aplikowalem go w roli średniotonowego z podziałem nieco powyzej 2k i brzmienie średnicy tego głośnika jest wyśmienite.

Nie można zbyt technicznie podchodzić do tematu bo wynikałoby z tego, że jednym znajlepszych głosników z tego zestawienia bedzie najtasnzy fountek 168. Może tak jest , kto wie, nie miałem, nie słuchalem. Ale mozna zakładać że raczej "wygrać" z takim excelem bedzie mu ciezko, pomimo pozornie duzo lepszego wykresu zniekształceń.
          Pomimo co raz lepszej metody analizy warto trzymać sie również "starych" metod i pamietac ze podział powinien być w określinym miejscu, również z uwzględnieniem parametrów wysokotonówki.

Przy okazji budowania swoich kolumn robiłem porównania fitlrów 2 rzędu dla tweetera pod kątem zniekształceń i można wyciągnąć ciekawe wnioski. Nie zawsze mod wzgledem sumarycznych zniekształceń mozemy wyjśc in plus przy nizszym podziale i ostrzejszych filtrach niż przy wyższym i łagodniejszych. Redukujac zniekształcenia midbasa mozemy nieźle dołozyc tych od tweetera nawet o tym nie wiedząć .
          Dodatkowo zniekształcenia takiego np excela mają czesto harakter wąskopasmowy, jednej wąskiej szpili o okreslonej czestotliwości, zniekształcenia zbyt nisko fitlrowanego tweetera mają charakter bardziej szerokopasmowy. Można zadac sobie teraz pytanie co jest gorsze?

Skomentuj

Te wykresy to tylko mały wycinek tego jak głośnik się zachowuje.
            Nie uwzględnia wielu zmiennych, no właśnie np. zwrotnicy.
            W teście głośnik sterowany jest bezpośrednio ze wzmacniacza a w rzeczywistości "widzi" jakąś impedancję zwrotki.
            Są to też zniekształcania dla ciągłego sygnału sinusoidalnego a nie muzycznego :)
            Głośnik mający kiepskie THD na takich wykresach na pewno będzie grał źle w drugą stronę to jednak nie działa . Głośnik mający najniższe niekoniecznie zagra najlepiej :)
            Ale takie wykresy są użyteczne bo widać np. jak zachowuje się breakup itp.

Skomentuj

Core 2-Way (Dayton RS180 + RS28)

https://sites.google.com/site/undefi...aytonrs180rs28

a co panowie o tym rozwiązaniu myślą
              audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
              http://www.rane.com/note160.html
              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Sam zamierzam złożyć zestaw w którym na przetworniki mam zamiar przeznaczyć ok 400-500zł
                początkowo zakładałem 3drogi STX ale wychodzi na to że po zmianach w stx nie mam zwrotnicy
                teraz z tego co czytam wychodzi że najlepszą opcją będzie mx 140
                czy są jeszcze jakieś dobre alternatywy w tych cenach?

Skomentuj

Mieści się w budżecie, basu do 15mkw powinno starczyć, no a w razie czego można z biegiem czasu dorobić suba.

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...moja-aplikacja

Skomentuj

Jak jest z obecnie produkowanymi tonsilami?
                    czytałem opinie że teraz są same podróbki, co sądzicie na ten temat?

Edit: a jaka jest różnica między wersjami z vifą dx a xt?

Skomentuj

Tonsil omijaj obszernym łukiem!

Na 5 głośników zakupionych w 2 sklepach rzekomo firmowych wszystkie 5 miały parametry niewiarygodnie inne od tych podawanych w katalogu.
                      Dla orientacji: zamiast FS 50Hz głośniki miały 75 Hz po wygrzaniu!
                      Zamiast QTS 0,35 miały 0,6 po wygrzaniu - zgroza !!!!

Nie bez powodu wyrzucili Tonsil z giełdy kilkanaście miesięcy wstecz za podawanie "kosmosu". Jak wyczytałem na innym forum to wyrzucili Tonsil za podawanie fałszywego adresu produkcji głośników. Tonsil zawsze był kojarzony z ulicą Daszyńskiego we Wrześni ale nowy Tonsil fałszował ten fakt i podawał ulicę Daszyńskiego ale problem w tym że od kilku lat przy ulicy Daszyńskiego nie ma nic prócz gruzu.
                      Sam padłem ofiarą naiwności nie sprawdzając co aktualnie z Tonsilem ale kurcze włos się jerzy jak oni mogli tylu ludzi robić w trąbę w XXI wieku - nawet w googlach widać ruiny byłego zakładu Tonsil a oni na giełdzie z taką fuszerką przez taki czas nas karmili.
                      Parametry aktualne głośników Tonsil są niczym adres Daszyńskiego więc ostrzegam. Kupuj jednie na zasadzie możliwości zwrotu. Zmierz parametry i wtedy oceń co kupiłeś, nigdy nie wierz w katalog bo się przejedziesz jak ja.

Wyczytałem również na forach że powstało kilka nowych mikro firemek z tego Tonsila, jakieś długi Urzędy Skarbowe, kolejne otwieranie następnych spółek żeby uciąć ogon nie zapłaconych należności etc. Klepią ponoć głośniki z tego co im w ręce wpadnie, dlatego też zalecany dystans i kupowanie z możliwością zwrotu.

A swoją drogą nie lepiej zakupić sprawdzone głośniki chociażby Visaton?

Skomentuj

Właśnie stąd wszystkie problemy ze znalezieniem konstrukcji
                        STX namieszal w parametrach
                        Tonsil juz sie do niczego nie nadaje
                        Tesla nie dostępna

Początkujący nie ma pojecia juz czego szukać
                        Piszesz o visatonie, znasz jakąś konstrukcję do której sa schematy zwrotnic, a przy tym mieści się w 400-500zł ?

Skomentuj

Visaton na swojej stronie zamieszcza projekty DIY, fakt że głośniki nie są bardzo tanie.

---------- Post dodany o 08:55 ---------- Poprzedni post o 08:53 ----------

Pozatym mają własny program do projektowania zwrotnic "BoxSIM" w którym jest baza ich głośników.

Skomentuj

Jak się wszystko uda, to pod koniec tygodnia będzie projekt zwrotnicy na nowych SCXach, brakuje mi nowych PJtek tylko. Zwrotnica na pierwszy rzut oka będzie miała więcej elementów tj. bd droższa.

Skomentuj

Konstrukcja na Visatonach:

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...saton-W170S%29

W budżecie się mieści, aczkolwiek można spotkać wiele opinii że słabo w nich z niskimi rejestrami.

Skomentuj

to juz bym raczej przymierzal sie do klonowania tego http://www.audioacademy.com.pl/_new/phoebe.htm
                                http://www.av.com.pl/kolumny-glosnik...be-iii?start=1
                                "jaj nie urywa" ale brzmi poprawnie. faktycznie jedynie basu nie bylo za wiele

Skomentuj

Wiadomo że Seas lepszy od sc10n ale też przez niego wykraczamy poza założone (2 x 160 Seas + 2 x 135 Visaton + 2 x przesyłki 25zł = 640) przez autora koszta. Taki sam efekt przy mniejszej budzie otrzymać można też na Founteku FW146 ale to nadal ponad założone koszta. Jakby się uprzeć na tego seasa to pozostaje ok 70zł na jedną niskotonówke, dlatego proponowałem tańszego tweetera. Także jeśli autor nie chce/nie ma możliwości zrobić pomiarów to pozostają jedynie 3 opcje:

1) Stx
                                  2) tonsil + vifa
                                  3) visaton z budżetową kopułką

Osobiście wziął bym Founteka Fw168 i do tego Sc10n ale trzeba by zrobić zwrotkę z wysyłkami wyjdzie ok 550zł.

Skomentuj

Nie da się skleić FW168 z SC10n. Ten midwoofer wymaga niskiego cięcia. Może być Wavecor TW30 z ferrofluidem za 105zł sztuka.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Z charakterystyki wynika że Founteka można ciąć na 3800 co przy filtrze II rzędu na sc10n dało by ok 4,5-5k. Oczywiście to charakterystyka producenta i "charakterystyki nie grają". Czysto hipotetycznie myślę że takie połączenie jest możliwe :)
                                      Last edited by bibson3; 08.04.2013, 19:11.

Skomentuj

Roznica jest taka, że ja go aplikowałem a Ty patrzysz na charki i kiepsko je interpretujesz.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dlatego napisałem że charakterystyki nie grają. Jeśli miałeś z nim do czynienia to dalsze gdybanie nie ma sensu. Nie ma zatem tańszych kopułek 30mm? bo z tym wavecorem wykracza się poza budżet autora.

Skomentuj

Czaruję...