Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie przetworniki niskotonowe i wysokotonowe wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
    Ciekawa propozycja, jeszcze jakieś do rozważenia? :)

//Edit
    Oczywiście w sprawie alternatyw przetworników ciekawych w tym budżecie :)

---------- Post dodany o 22:36 ---------- Poprzedni post o 20:29 ----------

Nie mogę już edytować starego posta, wybaczcie za double post.
    Ten Dayton to trochę drogo, bo trzeba doliczyć VAT i wcale już tanio nie wychodzi tylko 240zł prawie.
    Trochę już drogo wychodzi, ale jeśli warto? Tylko czy warto te 80zł jakby nie patrzeć dołożyć na tego Daytona?
    Jeszcze jakieś propozycje do rozważenia?

Pozdrawiam
    Poza tematem, wczoraj ceny w Polinku były duzo niższe, napisąłem im dzis rano maila celem weryfikacji cen i widać zweryfikowali +20% więcej....

Skomentuj

Szkoda, i tak bardzo drogo.
      Cena za oceanem nie przekracza 160 zł, więc nawet mimo Vat to dość sporo sobie liczą.
      Ktoś ma jakieś informacje przy okazji o wyprzedażach i okazjach na woofery/tweetery tak jak kiedyś były na Founteki w loud?

Pozdrawiam

Skomentuj

Ciekawe, patrzyłem ze dwa dni temu i były po chyba 197zł brutto.
        Musieli mieć pomyłkę w nowym cenniku i poprawili.

Natomiast jeśli budowa kolumn u Ciebie ma się rozbić o 80zł to nie wiem czy to ma sens. Lepiej raz wydać na coś lepszego bo robota i kasa na skrzynki jest zawsze taka sama. Więc lepiej od razu wsadzić w to lepsze głośniki.
        Technicznie te Daytony są bardzo dobre, w JuEsEj bardzo je sobie chwalą.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tyle, że nie ciąłbym wyżej jak 1,5kHz tego RS180.. Pytanie czy wavecor na górze taki podział zniesie?
          http://www.zaphaudio.com/6.5test/compare.html

Skomentuj

Myślę, że ten Dayton do 2kHz ze stromym filtrem by dociągnął. A Wavecor z 30mm membraną (jest naprawdę duża) do tych 2kHz też dociągnie.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Różnica cenowa przy dwóch przetwornikach to już prawie 160zł.
              Jeszcze jakieś alternatywy, propozycje?
              Do czegoś warto szczególnie dopłacić?

Dzięki za zainteresowanie.

Pozdrawiam!

Skomentuj

A tangbandy papierowe? Ceny chyba byly dobre

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
                  Jeszcze jakieś alternatywy, propozycje?
                  dayton DA175-8

Skomentuj

Chciałem zerknąć na te Daytony, jednak znów polink chyba miesza w cennikach, gdyż cennik nie dostępny na stronie :)

Tangbandy to te szerokopasmówki?
                    Wczoraj jakieś oglądałem, ale malutkie średnice miały.

Im więcej czytam tym bardziej się przekonuję do tego, że stx jest bezkonkurencyjny?
                    Nie ma żadnych ciekawych alternatyw w tym budżecie.
                    RS180 sporo ponad połowę więcej kosztuje.
                    Konkurencja inna już ponad 300 zł za sztukę - dla mnie za dużo choćby ze złota były.
                    Jedynie Fountek FW168 jest konkurentem z tego wynika.

Jakiegoś Visatona F200S widziałem jeszcze, ale to raczej nic ciekawego.
                    Ostatnio wypatrzyłem mniejszego Founteka jeszcze na allegro i nad nim się jeszcze rozmyślam.
                    Kusi cenowo, kusi wziąć i posłuchać, ew później dokupić większego do 3W i projektując budę, projektować pod 3W i czymś wypełnić na czas 2W.
                    Tylko nie widziałem 3W na tych Foutekach i nie wiem, chyba zbyt dobrze to nie zagra jednak, a sama FW146 może być "za mała", do tego trzeba by projektować zwrotkę.

Ot takie moje luźne przemyślenia.
                    Jakie macie pomysły :)
                    Proszę, nie zamykajcie wątku.
                    Chciałbym by dalej pozostał miejscem do wolnego i luźnego wymieniania się opiniami i pomysłami.

Pozdrawiam

Skomentuj

Tb ma tez i woofery i subwoofery. Mnie od dawna interesuje papierowe 15cm za ok 100zl a moze ten "nowy" tonsil?

Skomentuj

"nowy"? masz na myśli te chinole? :P
                        Czy te z białą membraną co ostatnio podobno Tonsil wznowił produkcję? :)

Skomentuj

Ten 17cm co zaprojektowali nowy i zaraz wycofali. Pojawil sie znowu w cenie mieszczcej sie w budzecie. Ale nic o nim nie wiem. Jest jeden projekt na nim ale to elektroda...

Skomentuj

http://www.monacor.pl/product/show/2094/SPH-170

Niesłusznie niedoceniany.

Skomentuj

Mam opkazję słuchac zarówno STXa 18AWX, 15AWX jak i Founteka FW168. Według mnie Najlepszy na średnicy jest FW168. Na basie TLa na 18AWX jest bezkonkurencyjna. Złotym środkime jest 15AWX Wybór należy do Ciebie.

Skomentuj

Obecny Tonsil chyba mnie nie przekonuje - zbyt dużo zmiennych.
                                Stąpanie jak po polu minowym.
                                Przyjrzę się temu monacorowi dziś i jutro :)

zibi, w życiu nie słyszałem TL'ki, czy na prawdę różnica jest aż tak wielka na basie?
                                Z TL chyba sam sobie raczej nie poradzę.
                                Dla potomnych, by nie pytać na PW:
                                Porównywałeś FW168 i 18AWX w tych samych typach budy?
                                Czy AWX tylko w TL a FW tylko w BR?
                                Masz porównanie w "tych samych" budach?

Pozdrawiam

Skomentuj

morozaw

TLka to troche inny rodzaj basu, dodatkowo wszystkim znana tutaj TLka dabyla jest nisko zestrojona kosztem wytrzymałosci etc.
                                  FW168 to głosnik dla mnie bardzo dobry na średnicy, typowe ALU o dużej rozdzielczości, bas w obudowie BR 16 litrów dośc dobrze "kopie" jednak nie zejdzie tak nisko jak w przypadku TLki. Zalezy co kto lubi, brak tak duzego zejścia ale ma za to duzo wiecej "kicku".

Skomentuj

Moze Beyma 6B30/P? Raczej do obudowy zamknietej lub TL.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Moze Beyma 6B30/P? Raczej do obudowy zamknietej lub TL.
                                      Była też inna 6' na polipropylenie, taka z takim koszem:

http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p358,5mp60n

Na którą miałem chęć, ale nie widzę jej w ofercie już... mkul bodajże się nią bawił.

---------- Post dodany o 01:12 ---------- Poprzedni post o 01:06 ----------

Nie, to jednak było 5'. Odpada.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                        Nie, to jednak było 5'. Odpada.
                                        BEYMA 5MP60/N tez jest super ale ciezko wydusic z niej bas.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                          Tyle, że nie ciąłbym wyżej jak 1,5kHz tego RS180.. Pytanie czy wavecor na górze taki podział zniesie?
                                          http://www.zaphaudio.com/6.5test/compare.html
                                          A po co tak nisko ? Spokojnie można dołożyć 1kHz do tego. Nie pamietam dokładnie ale na pewno nie robiłem na RS180 podziału niżej jak na 2,5kHz.

Skomentuj

Czaruję...