Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie przetworniki niskotonowe i wysokotonowe wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie przetworniki niskotonowe i wysokotonowe wybrać?

Witajcie, jestem raczkującą osobą w świecie DIYaudio, sporo czytam i przeglądam konstrukcji, lecz większość ciekawych przetworników jest niedostępna.

Wpadł mi do głowy pomysł by, w jednym temacie zawrzeć informacje o konstrukcjach, zwrotnicach do nich, oraz przetwornikach i ich dostępności.

Osobiście poszukuję jakiegoś zestawu audio do pokoju ~15m2, z meblościanką.
    Obecnie posiadam zregenerowane oryginalne w pełni altusy 140, obecnie jakoś to gra, ale szału nie ma.
    Basu mało, tuba krzyczy, czyli standard dla altusów.

Nie wiem czy pogodzić się z dźwiękiem altusów, czy szukać czegoś w granicy 500 zł na przetworniki.
    Jest jakaś szansa dostać i zrobić coś lepszego? Altusy w moim pokoju się duszą.
    Zacząłem przeglądać różne konstrukcje, modele, ale wszystkie są lata świetlne wstecz, i obecność przetworników jest znikoma.
    Czy jedynym wyborem w tej cenie jest tylko stx?

Jeśli tak to jaką konstrukcję wybrać, 2d, 2,5d, 3d?
    Początkowo chciałbym by mój temat był miejscem teoretycznych rozmyśleń.

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
    czy szukać czegoś w granicy 500 zł na przetworniki.
    Sprzedać altusy póki są coś warte :)

Jest jakaś szansa dostać i zrobić coś lepszego?
    Z dużych 3drożnych z 10 cali raczej nie chociaż jak uda Ci się opchnąć Altusy + 500PLN to kto wie... :)

Ale coś ciekawego z 2 way to już tak :)

Czy jedynym wyborem w tej cenie jest tylko stx?
    Przetworników ciekawych by się trochę znalazło przeszkodą jest przeważnie brak zwrotnicy do danego zestawienia :(

Skomentuj

Wpadł mi do głowy pomysł by, w jednym temacie zawrzeć informacje o konstrukcjach, zwrotnicach do nich, oraz przetwornikach i ich dostępności.
      bylo juz nie raz. nie realne do zrealizowania bo jest wiele czynnikow ktore to utrudniaja

glosniki i projekty kolumn w tym budzecie sa. widac albo slabo szukales albo szukasz nie tego co rzeba

najtansze co gra i warto robic to MX-140 STXa lub alternatywa w postawci founteka czy czegos podobnego

Skomentuj

Niestety, Altusów sprzedać nie mogę, są ojca, który jak wiadomo, ma do nich sentyment i za górę złota ich nie pozwoli sprzedać.

Powiedzcie czego szukać do mojego pokoju?
        Monitorków? 2.1?
        Czy większe 2,5d/3d?

Dostępność AWXów jest jaka jest, stąd też moje pytania na forum.
        Wiadomo gdzie i kiedy będą dostępne?

Skomentuj

Wiadomo gdzie i kiedy będą dostępne?
          wiele osob pytalo i jest czesto podobna odpowiedz: "beda za tydzien", "beda za dwa tygodnie"
          wiec albo uzbroisz sie w cierpliwosc albo szukasz czegos innego

jezeli nie slyszales niczego wspolczesnego, tylko bazujesz sie na altusach to monitory nawet na 13cm by ciebie zaskoczyly

jak masz kase i miejsce to oczywiscie rob 3 drogi. jednak za 500zl nie warto :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            wiele osob pytalo i jest czesto podobna odpowiedz: "beda za tydzien", "beda za dwa tygodnie"
            wiec albo uzbroisz sie w cierpliwosc albo szukasz czegos innego
            Z tego właśnie powodu założyłem wątek, nic nie wiadomo czy będą i kiedy.

Trochę boję się takiej konstrukcji, że dźwięk będzie gorszy, niestety nie mam możliwości odsłuchu jakiegoś sprzętu z wyższej półki, stąd moje obawy.
            Może ktoś z Was koledzy, oczywiście ze śląska / małopolski, w wolnym czasie zaprosiłby na jakieś krótkie odsłuchy?

Możesz rzucić kilka słów/ linków kluczowych alternatyw dla stx?
            Czy w podobnej cenie da się złożyć coś na innych przetwornikach, czy stx is the best for ever?
            W sumie trochę przesadziłem, mój pokój będzie mieć ze 12mkw.
            Powiedzmy, na przetworniki jak wcześniej ~500 zł.
            Zaproponujcie w co zainwestować?
            Początkowo myślałem nad SCX + PJ, tak na początek, ale SCX też słabo dostępny, a w tych nowych oznaczeniach stx nie wiem co jest czym.
            Nie mam zielonego pojęcia czego się spodziewać oraz czy mnie taki budżetowy zestaw zadowoli. Wiecie jak to jest za pierwszym razem. :)
            Last edited by morozaw; 24.03.2013, 17:08.

Skomentuj

stx jest bezkonkurencyjny bo dostajemy dobry produkt za mniej niz konkurencja. alternatywa na podobnym poziomie jakosciowym kosztuje ok 1300-1500zl za kolumny, podczas gdy mx-140 wychodzi od 800zl

alternatywa to fountek fw168 http://www.loudspeakershop.eu/glosni...68-p-2114.html
              poszukaj sobie gotowych konstrukcji na nim

Nie mam zielonego pojęcia czego się spodziewać oraz czy mnie taki budżetowy zestaw zadowoli. Wiecie jak to jest za pierwszym razem.
              jak ciebie stac to nie rob nic ponizej mx-140. to jest najtansze co zaczyna grac na odpowiednim poziomie

Skomentuj

Rozumiem, że pisząc o tym founteku masz na myśli konstrukcje ze wstęgowcem?
                Dość ciekawa alternatywa. Możecie podrzucić jeszcze jakieś konstrukcje do obejrzenia w tym budżecie?

Wiecie może czy stx wysyła głośniki na odsłuchy? Nie wiem, ale chyba gdzieś coś takiego wyczytałem.

Martwi mnie tylko, że to monitorki.
                Słyszałem jedne jedyne monitorki w życiu u kolegi, jakieś stare Tonsile, ale bez suba to prawie nie grały.
                Stąd też moje obawy :)
                Spodobał mnie się pomysł z możliwością budowy STX AWX, najpierw monitorki, a później w razie czego dobudowa dołów i zmiana zwrotki. (MX140 -> FX300)
                Są podobne konstrukcje jeszcze?
                Nie gniewajcie się, że zadaję dużo pytań, kto pyta nie błądzi, a rzucenie kilku słów kluczowych bardzo pomaga :)

Pozdrawiam

Skomentuj

Znajdz jakieś ciekawe używane kolumny za 500zł na allegro.

Skomentuj

Stąd też moje obawy
                    A czego słuchasz ?

Skomentuj

Rozumiem, że pisząc o tym founteku masz na myśli konstrukcje ze wstęgowcem?
                      wstega mi nie podpasowala - byly gdzies projekty z kopulkami

Wiecie może czy stx wysyła głośniki na odsłuchy? Nie wiem, ale chyba gdzieś coś takiego wyczytałem.
                      pewnie, a ferrari podsyla samochody na jazdy probne!

Martwi mnie tylko, że to monitorki.
                      Słyszałem jedne jedyne monitorki w życiu u kolegi, jakieś stare Tonsile, ale bez suba to prawie nie grały.
                      Stąd też moje obawy
                      dlatego o tym pisalem wyzej. mx-140 zagra nizszym basem niz altusy jakie masz! oczywiscie bedzie go mniej, ale zagra nizej

Spodobał mnie się pomysł z możliwością budowy STX AWX, najpierw monitorki, a później w razie czego dobudowa dołów i zmiana zwrotki. (MX140 -> FX300)
                      nie do konca. mx-140 to woofer 8r a fx-300 to 2 woofery 16r

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                      Znajdz jakieś ciekawe używane kolumny za 500zł na allegro.
                      za 500zl tak. ale problem w tym ze trzeba wiedziec co szukac
                      a swiezak nie ma pojecia czego szukac

Skomentuj

Czego słucham? Jakby nie patrzeć prawie wszystkiego, prócz jazzu i metalu. Trochę klasyki jak każdy, jakiejś muzyki uspokajającej.
                        Lubię też mocniejsze i szybsze brzmienie, żadnego techno, raczej spokojne kawałki Vocal Trance, trochę rapu, dobre stare kawałki rocka.

Czekam na Wasze opinie.

Skomentuj

Może ktoś z Was koledzy, oczywiście ze śląska / małopolski, w wolnym czasie zaprosiłby na jakieś krótkie odsłuchy?
                          Jakbyś podjechał pod koniec kwietnia/maj do Krakowa to miałbyś czego posłuchać w Krakowie - Hermes coś działa, ja też powinienem skończyć. Usherów też można posłuchać u kolegi z Krk, Seasa także. Pojedyńcze sztuki STXów by się też znalazły, ale bez odpowiedniego zaaplikowania nie warto słuchać :)

wstega mi nie podpasowala - byly gdzies projekty z kopulkami
                          Noi kolejny dowód na to, że mamy całkiem rozbierzne gusta akustyczne - ja zakochałem się we wstęgach, a słuchałem tylko budżetowych - Founteków Neo 1.0, 3,5 oraz Infinity Kappa Emit.

Skomentuj

Z budową kolumn nie spieszy mnie się.
                            Chciałbym dobrze wybrać, ale nie przepłacić.
                            Nie mam bardzo wygórowanych wymagań, ważne by grało lepiej od tego co mam, bo dźwięk altusów męczy i trochę ogłupia.

Nie mam jeszcze ampa, ale mam dość dobrego daca wbudowanego w xonara d1.
                            Będę szukał też jakiejś konstrukcji wzmacniacza, ale to już w innym czasie i innym wątku.
                            Pozdrawiam oraz czekam na Wasze opinie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                              Noi kolejny dowód na to, że mamy całkiem rozbierzne gusta akustyczne - ja zakochałem się we wstęgach, a słuchałem tylko budżetowych - Founteków Neo 1.0, 3,5 oraz Infinity Kappa Emit.
                              ja slyszalem neo 3 i jak dla mnie kompletnie bez zycia :/

Skomentuj

I dlatego części osób może się podobać wstęga. Mnie też się podobają, zakochałem się w wstęgowych Etonach za 1200zł za sztukę :/

Skomentuj

To neo 3 to coś innego niż 3,5 i 1.

Mi najbardziej na razie podpasował właśnie neo 1. Więcej życia niż w 3,5, dużo więcej powietrza, przestrzeni i "lekkość" przekazu.

Skomentuj

Witajcie po świętach.
                                    Trochę zgłębiałem temat własnych kolumn i cen.
                                    Powiedzcie jeszcze czy są jeszcze jakieś alternatywy MW od AWX i tego Fountek FW 168, tak do max 200zł per sztuka, a najlepiej w okolicach 160zł?
                                    Warto do jakiejś droższej konstrukcji dołożyć szczególnie czy to już nie ma takiego skoku w jakości, a tylko detale?
                                    Który "lepiej" zagra? Ostatnio trafiłem na informację, że AWX trochę odbiegają od charakterystyki, ale mało zrozumiałem o co chodziło - na konkurencyjnym forum.

Ostatnio słuchałem B&W DCM1 i całkiem przyjemnie brzmiały jak na monitorki. Czy ktoś mógłby je chociaż przyrównać brzmieniem do ww?
                                    Cenowo te B&W wypadają chyba nawet taniej niż MX 140, gdzie pewnie przy BW większa marża i płatność za markę co daje mi, że taka parka na AWX jeszcze lepiej zagra?

Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj

Ja bym się zainteresował Daytonem RS180 - nie całe 200zł w Polinku. Do tego jakaś fajna, duża kopułka - np Wavecor TW30 - dość (ok 110zł) w Audiodrivers.
                                      Do tego zwrotkę zrobiłbym za przysłowiowe piwko + koszt skrzynki testowej. Byłby kolejny projekt na forum.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ciekawa propozycja, jeszcze jakieś do rozważenia? :)

//Edit
                                        Oczywiście w sprawie alternatyw przetworników ciekawych w tym budżecie :)

---------- Post dodany o 22:36 ---------- Poprzedni post o 20:29 ----------

Nie mogę już edytować starego posta, wybaczcie za double post.
                                        Ten Dayton to trochę drogo, bo trzeba doliczyć VAT i wcale już tanio nie wychodzi tylko 240zł prawie.
                                        Trochę już drogo wychodzi, ale jeśli warto? Tylko czy warto te 80zł jakby nie patrzeć dołożyć na tego Daytona?
                                        Jeszcze jakieś propozycje do rozważenia?

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X