Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

http://www.stx.pl/gds-30-200-8-se.html słyszał może ktoś ten glośnik?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Myślę że głośniki miały już dość, z racji swoich lat jak i starej technologi.

Zamieszczone przez Route66 Zobacz posta
    dałem im trochę ponad połowę jego mocy
    Z drugiej strony, jeśli wzmacniacz był mocno wysterowany to mogło być to z jego przyczyny. Ale moim zdaniem nie sądzę aby tak było, mój Sony przeżył kilka imprez, na jednej nawet kolumny były podłączone w 2 ohmy i nic mu się nie stało.
    Ja stawiam na kolumny.

Skomentuj

No właśnie wujek dał tam nowe głośniki bo sam zamawiałem mu z tej stronki http://www.skleptonsil.pl/ i zamówiłem takie jak tam były. I tu chodzi tylko o to że w necie tak chwalą te altusy 110 , alton 80 a mi się wydaje że one może i dobre są do słuchania cichej muzyki a jak chce się podgłośnić to ten tosil to jeden wielki szit. Ale to tylko moje zdanie.

---------- Post dodany o 23:59 ---------- Poprzedni post o 23:26 ----------

A jeśli ktoś jeszcze może na tym forum ma altusy 110 albo słyszał jak grają niech się wypowie na ten temat .

Skomentuj

Konstrukcja Kolumn na przetworniku GDS 30/200 niedługo dobiegnie końca. I jak ja skończę Chciałem zbudować kolumny dla siebie (zwrotnice zaprojektuje mi kolega) chyba że już były robione zwrotnice do tych przetworników to poproszę o schematy.

Tak głośniki na jakich chcę zbudować kolumny.W jednej kolumnie 2xW.STX.12.2.150.8.F.S.MC 1xM.STX.5.1.120.8.F.S.MC 1xT.STX.4.1.200.8.F.P.PC

Co Wy na takie połączenie głośników?

Skomentuj

jak ja skończę Chciałem zbudować kolumny dla siebie (zwrotnice zaprojektuje mi kolega) chyba że już były robione zwrotnice do tych przetworników to poproszę o schematy.

Tak głośniki na jakich chcę zbudować kolumny.W jednej kolumnie 2xW.STX.12.2.150.8.F.S.MC 1xM.STX.5.1.120.8.F.S.MC 1xT.STX.4.1.200.8.F.P.PC

Co Wy na takie połączenie głośników?
          W takim razie przeczytaj ten temat: http://diyaudio.pl/showthread.php/21...dratowch/page6

Skomentuj

Z tego co wywnioskowałem tamten koleś nie miał pojęcia czego w końcu chce. Czyli wychodzi na to że kupić już gotowe kolumny bo samemu nie opłaca się robić?

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 18:27 ----------

Bo ja raczej wolał bym zrobić robiłem już parę konstrukcji i moim zdaniem kupne kolumny grają gorzej to znaczy nie wyciągają wszystkiego z danych przetworników a tak sądzę ponieważ z kolega robiłem kolumny na przetwornikach z Tonsil Voyager 200 i naszym zdaniem nasza konstrukcja grała o wiele lepiej niż Tonsil Voyager 200 testowaliśmy je słuchowo podłączone były pod wzmacniacz Tonsil Voyager 200 i nasza konstrukcja i naprawdę była różnica.

Skomentuj

Bo ja raczej wolał bym zrobić robiłem już parę konstrukcji i moim zdaniem kupne kolumny grają gorzej to znaczy nie wyciągają wszystkiego z danych przetworników a tak sądzę ponieważ z kolega robiłem kolumny na przetwornikach z Tonsil Voyager 200 i naszym zdaniem nasza konstrukcja grała o wiele lepiej niż Tonsil Voyager 200 testowaliśmy je słuchowo podłączone były pod wzmacniacz Tonsil Voyager 200 i nasza konstrukcja i naprawdę była różnica.
              UWAGI MODERATORA
              O znakach przystankowych coś w szkole na lekcji języka polskiego było? Przecież tego nie da się ani czytać, ani co więcej zrozumieć!!!
              Każdy następny taki post będę usuwał - żeby nie było, że nie ostrzegałem.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Bo ja raczej wolałbym zrobić samemu. Robiłem już parę konstrukcji i moim zdaniem kupne kolumny grają gorzej, to znaczy nie wyciągają wszystkiego co mogą z danych przetworników. A sądzę tak ponieważ z kolegą robiłem kolumny na przetwornikach z Tonsil Voyager 200. Naszym zdaniem nasza konstrukcja grała o wiele lepiej niż Tonsil Voyager 200, testowaliśmy je słuchowo podłączone były pod wzmacniacz Tonsil Voyager 200 i nasza konstrukcja. I po prostu zmienialiśmy z kanału a na b.

Skomentuj

No cóż, zależy co się robi, tzn jakie kolumny i jak do nich podchodzi - przewaznie grają lepiej zrobione samemu w stosunku do kupnych z tego samego przedziału cenowego - nie dotyczy to mocno budżetowych.

Taki projekt jak zrobiles bylby w miare ok, ale nie masz do tego serca układu czyli zaprojektowanej i pomierzonej zwrotnicy. Trzeba poszukać czegoś do czego jest zwrotnica.

Skomentuj

Zwrotnice może mi zaprojektować kolega, zna się na tym tak przynajmniej sądzi no i jak zaprojektował zwrotnicę do tych głośników od Tonsil Voyager 200. To naprawdę w odsłuchu było widać poprawę dźwięku. Chym to może poszukam jakiś projektów zwrotnic do podobnych kolumn czyli z 2xniskotonowy głośnik. A jeśli ktoś z forum może ma jakieś projekt zwrotnic z 2xbas to prosił bym o podanie.

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post o 22:21 ----------

No i oczywiście podanie do jakich głośników była projektowana ta zwrotnica.
                    Last edited by raven1985; 09.04.2013, 21:30. Powód: przynajmniej != bynajmniej

Skomentuj

Zwrotnice może mi zaprojektować kolega, zna się na tym tak przynajmniej sądzi
                      Nikt Tobie nie zabroni złożyć kolumn na głośnikach jakie Ty sobie wybierzesz, ale:

"Rób jak uważasz, uważaj jak robisz".

Skomentuj

Dlatego też się tu pytam was jako specjalistów w tej dziedzinie czy taki projekt by wypalił. Mi się wydaje że to jest dobre połączenie głośników lecz nie jestem specjalistą trochę się interesuje budową kolumn i sporo czytałem. Ale mniej praktykowałem wiedz wiadomo że teoria często różni się od praktyki. Stąd moje pytania i wątpliwości.

Wracając do kolumn na gds'ach zostały ukończone, lecz czeka je przeróbka dodania wysoko tonowego głośnika. Ale tak średnie tony są o wiele lepsze głośniejsze niż w altusach 110 (nie ukrywając tego że w altusach ich brakowało), moim zdaniem bas również jest głośniejszy (bardziej słyszalny od altusów porównuję do nich ponieważ tylko takie kolumny aktualnie posiadam) . Co prawda gds'y nie schodzą za nisko ale jednak bardziej podoba mi się dźwięk tych gds niż altusów. I co najważniejsze można zrobić dość głośno muzykę i kolumny nie pierdzą tak jak altuski.

Skomentuj

Ale tak średnie tony są o wiele lepsze głośniejsze niż w altusach
                          No raczej :)

moim zdaniem bas również jest głośniejszy (bardziej słyszalny od altusów porównuję do nich ponieważ tylko takie kolumny aktualnie posiadam)
                          Zależy o jakim basie mowa. Na to składa się upodobanie jak i doświadczenie, jak i wielkość obudowy i jej strojenie.

Co prawda gds'y nie schodzą za nisko ale jednak bardziej podoba mi się dźwięk tych gds niż altusów
                          GDS-y w odpowiedniej obudowie zadziwiły by basem nie jednego :)

I co najważniejsze można zrobić dość głośno muzykę i kolumny nie pierdzą tak jak altuski.
                          W końcu ktoś to zrozumiał

Skomentuj

Obudowę dałem 60litrów zamkniętą(producent proponował zamkniętą i 50 litrów) i porządnie wytłumiłem Materiałem tłumiącym filcowobitumicznym. A rodzaj tego basu ciężko określić mogę po prostu powiedzieć że jest go sporo więcej niż w altusach.

Skomentuj

Mam takie może i głupie pytanie ale nie znam odpowiedzi. Czy od litrażu kolumny odlicz się miejsce na wygłuszenie tak jak odlicza się 3-5litrów miejsca na głośnik ?

Skomentuj

Wygłuszenie sie aplikuje "na słuch", nic sie w tym wypadku nie odlicza.
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Okey Dzięki:)

---------- Post dodany o 15:41 ---------- Poprzedni post o 15:39 ----------

który głośnik lepszy do basu W.STX.10.2.400.8.F.S.MC czy Gdn 25/40/3 ?

Skomentuj

Raczej ten pierwszy, 25/40 jest kiepskim głośnikiem :)

Skomentuj

A jeśli chodzi o uzyskanie niskiego zejścia basu w małym pokoju około 12 metrów kwadratowych to jaki by użyć głośnik? Pytam bo ja kompletnie nie mam pojęcia :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X