Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.5 drogi na awx 5.1"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marins Zobacz posta
    czy ta gotowa zwrotnica głośnika centralnego z http://diyaudio.pl/showthread.php/39...nikowych/page5
    z postu Pawl S. nie zagra podobnie? (tam są inne głośniki wysokotonowe)
    to sa 2 drogi a nie 2,5
    glosniki bede mial w przyszlym tygodniu
    wiec moze za jakies 2 tygodnie zagra juz cale kino

Skomentuj

kolega LuSzTi pisał
      Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Mógłbym taką zwrotkę zrobić (przy czym chyba bardziej z Wavecorem, za darmo w ramach promocji forum), przy czym prawdopodobnie zrobiłbym projekt na coś w stylu Siest Tonsila, czyli oba midwoofery w oddzielnych komorach, inaczej strojonych.
      Nie zagra to czasem podobnie? Jak tak to czy jest sens robić taką zwrotkę "...w stylu Siest Tonsila, czyli oba midwoofery..." Tak jak kolega chce? tylko wiadomo inny wysoki ton.

Skomentuj

majac taki sam zestaw glosnikow ale 2 konstruktorow o zupelnie innych upodobaniach, mozna stworzyc takie same zestawy ale jednak rozniace sie brzmieniem

Skomentuj

Tonsilowskie siesty są 2.5 drożne z dwiema komorami dla głośników dostrajanymi na inne częstotliwości. Podobnie na Visaton Atlantis.
          Można się zastanowić nad konstrukcja 2 drożną z takim strojeniem. W tym chyba chodzi u zrobienie łagodniejszego ataku na basie?

Skomentuj

Zamieszczone przez sobiepanski Zobacz posta
            Tonsilowskie siesty są 2.5 drożne z dwiema komorami dla głośników dostrajanymi na inne częstotliwości.
            bylo o tym juz nie raz - elektrycznie to nadal 2 drogi

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              bylo o tym juz nie raz - elektrycznie to nadal 2 drogi
              Patrząc na te zdjęcia zwrotnicy na dwóch płytkach do jednej kolumny należy się zastanowić czy to aby na pewno dwie drogi.
              http://archiwumallegro.com.pl/jedyna...050078975.html
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Paweł, może wiesz czy ten projekt centrala jest bez kompensacji BS? Bo efektywność jak pisałeś jest nieskalowana a interesuje mnie sprawność tego zestawu +/-.

Skomentuj

pisz do SW
                  ja go jeszcze nie sluchalem bo odpowiednie glosniki wysla dopiero w tym tygodniu
                  Patrząc na te zdjęcia zwrotnicy na dwóch płytkach do jednej kolumny należy się zastanowić czy to aby na pewno dwie drogi.
                  http://archiwumallegro.com.pl/jedyna...050078975.html
                  a pamietasz schemat do monitorka? mocno przekombinowany
                  nie widzialem schematu do frontow ale pamietam ze wiele razy sie powtarzalo ze to 2 drogi elektrycznie

Skomentuj

nie widzialem schematu do frontow ale pamietam ze wiele razy sie powtarzalo ze to 2 drogi elektrycznie
                    Czort wie. Może i tak. Po płytkach trudno rozpoznać. pamiętam że ktoś zamieszczał schemat rozrysowany z płytek i zdziwił mnie dobór wartości cewek.
                    2.5 drożne były na pewno MaestroI 130. W nich komora basowa była wspólna dla obu głośników. Natomiast równie dziwnie były dobrane wartości kondensatorów. Jakby jakas pomyłka w schemacie.

Skomentuj

I jak są jakieś postępy z tym projektem? czy już projekt umarł?

Skomentuj

pare dni minelo i juz nagle projekt umarl?
                        cierpliwosci - luszti jak kazdy inny forumowicz ma swoje obowiazki i zrobi ten projekt w wolnej chwili

Skomentuj

Odpowiednik fx-300 na mniejszych glosnikach jest w planach stxa od jakiegos juz czasu
                          przy czym prawdopodobnie zrobiłbym projekt na coś w stylu Siest Tonsila, czyli oba midwoofery w oddzielnych komorach, inaczej strojonych.
                          w tym przypadku nie chodzi o logiczny wybor glosnikow. w tym przypadku chodzi o "tak mi sie podoba i tak ma byc"
                          i wielu wlasnie tak wybiera kolumny, wiec jest sens zrobic taka konstrukcje
                          Troche mnie poniosła fantazja, ale gdyby tak powstały 2way i 2.5 way na tych małych AWXach, równolegle powstaje 2way W+T na szklanych wooferach. PawełS coś wspominał w temacie FGX , że może szarpnie się na zrobienie zwrotki 2way WTW, brakuje tylko szklanego 2.5 way, wtedy dla kogoś "tak mi sie podoba i tak ma być" wybór jest przeogromny a STX ma calkowity monopol

Skomentuj

Nie ma problemu z 2,5drożną konstrukcją na bazie białych STXów. Tylko problem jest taki, że wszyscy chcą, a później nikt głośników nie chce, a taki Luszti to nie specjalnie dla siebie je zachowa...

Skomentuj

No to wiadomo, że nie w interesie Lusztiego jest tworzenie całej gamy konstrukcji DIY na STXach.

dolphin123 a Twoim zdaniem jest jakiś sens robić 2.5 way na szklaniakch z tym tańszym awxem. Koszt samych głośników to będzie około 500 zł. Czy lepiej kasę, na drugi woofer zainwestować w lepszą kopółkę ?

Jak w ogóle twoim zdaniem gra to zestawienie, masz u siebie przecież po parce :)

Ps. Gdzie tu sie offtop robiło, bo nie chce dostać warna :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                Tu nie chodzi o to czy ja mam interes w tym czy nie....bo jaki mogę mieć interes w tym?
                                Chodzi o to, że jeśli udostępnię projekt na forum to tylko na czymś tanim - to raz.
                                Chodzi też o to, że żeby zrobić jakiś projekt to trzeba mieć głośniki. Ja nie mam zamiaru ich kupować bo to nie jest konstrukcja dla mnie. A jak kupię to nikt tego później nie chce odkupić - to dwa.
                                Trzeba jeszcze zrobić obudowy testowe - 2x15AWX, FGX w dwóch wersjach (będzie także TMM jako 2,5 drogi) - to kosztuje i nikt mi za to nie odda - to trzy.
                                A poza tym to jak robię jakieś projekty na forum, to tylko dlatego, że mam taką ochotę. Dużo się na nim nauczyłem i to jest forma mojego jakiegoś podziękowania. Ale już miałem sytuacje, że napisałem, że zrobię na free projekt zwrotki a ludzie się do mnie zgłaszali, żebym im też zrobił za free - trochę to nie fajne.

A wracając do tematu. Projekt powstanie, ale ja też mam ograniczoną liczbę godzin, mam swoje życie, swoją pracę i swoje zlecenia, które mają pierwszeństwo.
                                Jeśli autorowi tak bardzo się spieszy to proszę na PW, dogadamy temat i wbijesz się w kolejkę zleceń. Jeśli nie to musisz czekać na mój wolny czas, który poświęcę na ten projekt.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Spoko spoko ja tylko zapytałem :)

Na razie mi nie są tak na szybko potrzebne. I jeśli znajdziesz czas i chęci to będzie fajnie :)

A jak będę potrzebował na szybko to się jakoś dogadamy a może wcześniej już sam je zrobisz.
                                  Last edited by marins; 22.04.2013, 15:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                    dolphin123 a Twoim zdaniem jest jakiś sens robić 2.5 way na szklaniakch z tym tańszym awxem. Koszt samych głośników to będzie około 500 zł. Czy lepiej kasę, na drugi woofer zainwestować w lepszą kopółkę ?
                                    Sam musisz sobie odpowiedzieć. Miałem 2drogi MX-140 ale brakowało mi trochę dołu. Mając już obudowy sporego monitora, dostawiłem kolejnego gdna na dół i zrobiłem 2,5drogi. I grałoby to dłużej gdyby nie chęć posiadania tego przez pewną osobę. Zazwyczaj drugi raz nie popełniam drugiej konstrukcji tej samej, bo jest pełen wachlarz głośników, które bym chciał posłuchać - to samo ma Luszti i po części też niektóre rzeczy proponuje za darmo. Mogę mu wysłać parkę swoich głośników na pomiary, aby powstała konstrukcja 2,5drożna.

Musisz odpowiedzieć sobie czy chcesz mieć lepsze 2drogi kosztem mniejszej ilości basu czy wolisz mieć ciut gorszą średnicę i górę ale za to zestaw wyrównany i w pełni zadowalający na basie. Kompromis jest zawsze. Ja za Ciebie nie wybiorę.
                                    Brak kompromisu kosztuje, niestety. Tylko, że ładując sporą gotówkę trzeba wiedzieć czego się chce, bo bez pewnej wiedzy i przemyśleń można wtopić kasę.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Tu nie chodzi o to czy ja mam interes w tym czy nie....bo jaki mogę mieć interes w tym?
                                      No właśnie mnie o to chodziło, źle mnie zrozumiałeś :) Dokładnie miałem na myśli to, że żeby zrobić taki projekt, musisz kupić głośniki, które później nie łatwo sprzedać tak aby nie stracić. Skrzynki testowe, elementy zwrotnicy, poświęcić swój czas który mógłbyś przeznaczyć (rodzinie, dziewczynie nie wiem jak tam u Ciebie bo się nie znamy więc nie precyzuje) czy też po prostu sobie odpocząć, a nie masz z tych projektów nic, oprócz satysfakcji że w gdzieś w Polsce ktoś słucha swojej ulubionej muzyki na czymś co stworzyłeś (w sumie to można was projektujących, nazwać Świętymi Mikołajami, bo równie dobrze uszczęśliwiacie ludzi ).
                                      Pisząc, że to nie jest w Twoim interesie miałem na myśli, że są inni ludzie którzy czerpią z tego profity (czytaj firma STX) i może oni powinni się zainteresować, aby takie projekty powstały. Jak sami nie mają czasu, to chyba nie jest dla nich wielkim problemem zlecenie tego komuś i podesłanie kilku głośników. A co jak nie to forum jest dla nich najlepszą reklamą :) Raz wydana kasa, a projekt który jest równocześnie reklamą pozostaje na długo...

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                        czytaj firma STX
                                        Akurat firma STX w tej sytuacji zachowała się bardzo dobrze bo na prośbę o wypożyczenie głośników w celu zrobienia projektu dla forum dostałem głośniki.
                                        Co prawda pokazałem mój poprzedni projekt dla forum 3W na głośnikach STX, serii AWX.

Teraz wyjdzie, że współpracuję z STX'em lub, że dla nich pracuję.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                          Musisz odpowiedzieć sobie czy chcesz mieć lepsze 2drogi kosztem mniejszej ilości basu czy wolisz mieć ciut gorszą średnicę i górę ale za to zestaw wyrównany i w pełni zadowalający na basie. Kompromis jest zawsze. Ja za Ciebie nie wybiorę.
                                          Brak kompromisu kosztuje, niestety. Tylko, że ładując sporą gotówkę trzeba wiedzieć czego się chce, bo bez pewnej wiedzy i przemyśleń można wtopić kasę.
                                          No i Twoja odpowiedź dużo mi uzmysłowiła, faktycznie chyba moja sytuacja preferuje posiadanie kolumn bez fajerwerków jakościowych a raczej po prostu równo grających. Na coś takiego jeszcze przyjdzie czas, póki co nawet nie zarabiam, a muzyka to glównie FLACi czy mp3 z laptopa.

Ale abstrahując od tego co dla mnie lepsze, czy gorsze jak Ty byś porównał mx-140 do tego na szklaniakach ?

---------- Post dodany o 17:36 ---------- Poprzedni post o 17:25 ----------

Nie na temat...

Teraz wyjdzie, że współpracuję z STX'em lub, że dla nich pracuję.
                                          Moim zdaniem to niech sobie ludzie myślą co chcą, powinni zazdrościć, że nie są tak dobrzy jak niektórzy tutaj i im firma STX niczego nie udostępni. Nawet jakbyś współpracował, to korzysta na tym każdy. STX ma rekalame i kase, forum ma dobry projekt do klonowania a Ty też za darmo byś tego nie zrobił. Więc burzyć będą się tylko zazdrośnicy i ludzie dla których swój interes jest ważniejszy niż rozwijanie i wzmacnianie tego DIYaudio community.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X