Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy to dobry wybór nagłośnienia do 2500zł?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Teraz tak. Sorki za moją nieuwagę.

---------- Post dodany o 22:29 ---------- Poprzedni post o 22:25 ----------

Szczerze został bym przy tych gds'ach po pierwsze cena po drugie słyszałem je w kolumnach po jednym gds na kolumnę i one naprawdę potrafią zagrać.

---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post o 22:29 ----------

Ale jeszcze pomyślę bo wiem że na pewno znasz się bardziej na tym niż ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez tragedia Zobacz posta
      słyszałem je w kolumnach po jednym gds na kolumnę i one naprawdę potrafią zagrać.
      Też tak uważam. Niestety nie ma do nich odpowiedniej zwrotnicy.

Skomentuj

A ja znalazłem tu na tym forum zresztą twoją wypowiedz cewka 0,4mh 0,3ohm
        kondensator 10uf
        rezystor 12ohm

Łączysz to wszystko równolegle a potem w szereg z głośnikiem.

Skomentuj

tragedia..... ale ta wypowiedź to nie zwrotnica.. tylko elementy pozwalajace wyciąć pewną górkę z charakterystyki

Skomentuj

No wiem to jest filtr ale może by starczył :)

Skomentuj

Jedno ale co do Gds'a-to głośnik z "tubką", a takie głośniki mają często na skraju pasma tendencje do zawirowań fazowych, na "oko" nie zgrasz tego z żadnym driverem, będzie kaszana :) Tak więc ja bym upierał się przy swojej propozycji, taki zestaw w 30 metrach wgniecie w fotel :)

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Ostatnio w zaprzyjaznionym pubie instalowalem cx3400, fajna zabawka, mysle czy sobie nie sprawdzic takiej do domu
              Miałem w domku zarówno Cx3400 jak i Cx2310 i mam wrażenie że powodują jakiś bałagan w dźwięku, słyszałem opinie że jest w nich problem z preampami-nie są najlepszego sortu :) Do taniego PA są spoko, ale do domku bym celował np. w używanego DBX :)

Skomentuj

[QUOTE=Shiver;345178]Jedno ale co do Gds'a-to głośnik z "tubką", a takie głośniki mają często na skraju pasma tendencje do zawirowań fazowych, na "oko" nie zgrasz tego z żadnym driverem, będzie kaszana :) Tak więc ja bym upierał się przy swojej propozycji, taki zestaw w 30 metrach wgniecie w fotel :)

Gds'y te FR.STX.12.2.300.8.F.S.MC (GDS 30-200) z filtrem składającym się z ( cewka 0,4mh 0,3ohm
                kondensator 10uf
                rezystor 12ohm)

---------- Post dodany o 23:38 ---------- Poprzedni post o 23:37 ----------

I właściwie o to chodzi że ma wgnieść w fotel.

---------- Post dodany o 23:41 ---------- Poprzedni post o 23:38 ----------

I do tego głośnik wysoko tonowy na zwrotnicy od pa-600 nie wypaliło by ?

Skomentuj

Jedno ale co do Gds'a-to głośnik z "tubką", a takie głośniki mają często na skraju pasma tendencje do zawirowań fazowych, na "oko" nie zgrasz tego z żadnym driverem, będzie kaszana Tak więc ja bym upierał się przy swojej propozycji, taki zestaw w 30 metrach wgniecie w fotel
                  Zgadzam się, zawsze można się pobawić i wyciąć tubkę jak się wycinało w ARZcie. Ale wtedy nie widze sensu stosować GDS tylko GDN.

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                  Miałem w domku zarówno Cx3400 jak i Cx2310 i mam wrażenie że powodują jakiś bałagan w dźwięku, słyszałem opinie że jest w nich problem z preampami-nie są najlepszego sortu Do taniego PA są spoko, ale do domku bym celował np. w używanego DBX
                  Berki szumią i faktycznie jest z nimi coś nie tak - zmiana na tani ale lepszy mikser alien & healt (model musiałbym znaleźć na zdjeciach) była odczuwalna znacznie - poukładało się wszystko i bas nabrał werwy i powera. Na pierwszy mikser ok, ale warto dołożyć nie dużo i mieć lepiej.

Finalnie stanęło na tym, że była w tubie Beyma 12mi100 + STX d800, oraz 4x18' STXa te z szarą membraną ze starej serii w wersji a'la tp188 i powiem, że kurka subów brakowało na zewnątrz, mimo iż fidekiem były napędzane najmocniejszym fa32 coś mi się kojarzy, a góra plxem 2400. 12mi100 brzmiała bardzo fajnie, w domu prędko by szukać takiego głośnika - ale cena - 450zl/szt.

Skomentuj

Tragedia, mam nadzieję że nie jesteś wcieleniem kolegi wróbla i rozumiesz co się do Ciebie pisze, nie chcę aby ten temat ciągnął się w nieskończoność jak jego.

GDS to głośnik który po filtracji o której wspomniałeś (cewka 0,4mh 0,3ohm, kondensator 10uf, rezystor 12ohm) może grać sam, bez wysokotonówki (choć moim zdaniem góry ciutek brakuje).

Jedno ale co do Gds'a-to głośnik z "tubką", a takie głośniki mają często na skraju pasma tendencje do zawirowań fazowych, na "oko" nie zgrasz tego z żadnym driverem, będzie kaszana
                    Pisałem że można by się pobawić i na słuch dać wysokotonówkę, jednak to co pisze Shiver to prawda, będzie ciężko, dochodzi do tego jeszcze Twoja niewiedza w tym zakresie i mamy na bank "kaszane".

Skopiuj te PA-600 i będziesz zadowolony.

Skomentuj

Końcówka mocy - STX PA-800 - 688zł
                      Mixer - MIXER BEHRINGER - do 200zł
                      Głośniki szerokopasmowe - 4 x FR.STX.12.2.300.8.F.S.MC (GDS 30-200) - 380zł
                      Głośniki wysoko tonowe - 2 x CD.STX.1.1,7.800.8.F.T.TI (D-800) - 190zł
                      Horn do głośników wysokoto nowych - 2 x STX Horn HT-1-318-150 - 88zł

Końcówka mocy do subwoofera - STX PA-800 - 688zł
                      Głośnik subwooferowy - 1 x SW.STX.15.3.800.4.F.A.MC - 330zł
                      cztajac to pomyslalem "ok, w miare dobrze chlopak mysli"

Sprzęt po prostu do słuchania muzyki w domu. Lubię czasem trochę głośno posłuchać muzyki.
                      ale jak tylko doczytalem ten fragment to poprawiles mi humor do konca pracy

ja rozumiem maniakow basu w domu, ale ty tutaj troche przesadziles w niewlasciwa strone

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      mialem pare dni w domu PA-600 i gdyby nie specyficzna gra tubki (w zasadzie to chyba wszystkie wysokotonowki robione przez SW maja taka nalecialosc) to bym mogl tego sluchac dluzej. czego nie moge powiedziec o wiekszosci sprzetu estradowego jaki slyszalem

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Tragedia, mam nadzieję że nie jesteś wcieleniem kolegi wróbla i rozumiesz co się do Ciebie pisze, nie chcę aby ten temat ciągnął się w nieskończoność jak jego.

GDS to głośnik który po filtracji o której wspomniałeś (cewka 0,4mh 0,3ohm, kondensator 10uf, rezystor 12ohm) może grać sam, bez wysokotonówki (choć moim zdaniem góry ciutek brakuje).

Pisałem że można by się pobawić i na słuch dać wysokotonówkę, jednak to co pisze Shiver to prawda, będzie ciężko, dochodzi do tego jeszcze Twoja niewiedza w tym zakresie i mamy na bank "kaszane".

Przeczytałem posty pana Wróbla i słucham trochę innej muzyki a mianowicie coś w tym stylu http://www.youtube.com/watch?v=aHjpOzsQ9YI .

Skomentuj

Jeszcze jedna uwaga-jak zdecydujesz się na kupno używanych końcówek mocy to po kupnie DOKŁADNIE je sprawdź, nieraz się trafiają egzemplarze mocno wyeksploatowane którymi "orało się pola".

Skomentuj

Jeszcze jedna uwaga-jak zdecydujesz się na kupno używanych końcówek mocy to po kupnie DOKŁADNIE je sprawdź, nieraz się trafiają egzemplarze mocno wyeksploatowane którymi "orało się pola".
                            Dlatego myślę nad nowymi końcówkami mocy ale ze względu na cenę myślałem nad tymi stx'ami, ale mówicie że lepiej inne.

Skomentuj

Te stx do basu są zwyczajnie za słabiutkie, na górę od biedy może być ale bas musisz szukać czegoś 2 razy mocniejszego.

Skomentuj

Te stx do basu są zwyczajnie za słabiutkie, na górę od biedy może być ale bas musisz szukać czegoś 2 razy mocniejszego.
                                A do tych PA-600 o jakiej mocy ta końcówka powinna być około by można było wycisnąć z nich wszystko ?

Skomentuj

Jeżeli ma być na tip top to wzmacniacze powinny mieć 2 razy większą moc niż moc AES kolumny.

Skomentuj

Jeżeli ma być na tip top to wzmacniacze powinny mieć 2 razy większą moc niż moc AES kolumny.
                                    Moc (Program Power AES): 600 W
                                    Moc (Power Handling AES): 400 W

Która ta moc? Mi się wydaje że ta 400 W ale wole się zapytać

Skomentuj

Ta mniejsza, ogólnie nie widziałem aby STX precyzował co u nich oznacza Program Power, bo u większości producentów to po prostu 2x moc nominalna.

Skomentuj

Ta mniejsza, ogólnie nie widziałem aby STX precyzował co u nich oznacza Program Power, bo u większości producentów to po prostu 2x moc nominalna.
                                        Czyli końcówka mocy tak by na kanał było 800 W ?

Skomentuj

Teoretycznie tak było by najlepiej, w praktyce bardziej się martw wzmacniaczem na bas gdyż tam zapas jest bardziej odczuwalny :)

Skomentuj

Czaruję...