Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duży subwoofer głównie do kina

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Duży subwoofer głównie do kina

Pomieszczenie ok. 35m2. Kino to będzie ok. 70% jego wykorzystania.

Zastanawiam się jaki typ obudowy wybrać, OZ czy TL? Jeśli TL to mam sporo miejsca pod ekranem do wykorzystania na leżącą obudowę.

Jako przetworniki typuję jeden z tych:

Dayton Audio UM15-22 15" Ultimax DVC Subwoofer 2 ohm Per Coil
    Dayton Audio RSS390HF-4 15" Reference HF Subwoofer 4 Ohm
    Dayton Audio RSS460HO-4 18" Reference HO Subwoofer 4 ohm

Który wybrać i dlaczego?

Jakim wzmakiem DIY to zasilić?

Czy musi to być panel czy może być końcówka stojąc a z pozostałym sprzętem AV (będę miał miejsce)? Czy są jakieś wady oddzielnej końcówki?

Ja bym wybrał albo ultimaxa albo reference 18 cali. Ultimaxa dlatego bo to nowa seria która teoretycznie powinna być ulepszona. A RSS460 za rozmiar-duża membrana na basie w uproszczeniu oznacza niższe zniekształcenia harmoniczne. No i jeszcze jedno, pamiętam jak kiedyś pisałeś o subie Velodyne na 15 z systemem servo, z komentarzy które można wyczytać apropo RSS460 jest jeden pan który zastąpił takiego subka właśnie daytonem.

Skomentuj

Mam Dayton RSS265HF-4, kupiłem niedawno Beyma Power 12. Odradzam ci daytona. Dayton to głośnik raczej do muzyki jeżeli ma być w closed. On jest taki audiofilski, dobrze uzupełnia monitory/kolumny, które mają mały bass, a słuchacz jest raczej wymagający. Nie jest to głośnik dla fanów ciśnienia i trzęsienia mieszkaniem. Do kina zastanowił bym się nad Beyma Power 12 może nie schodzi super nisko ale uderzenie jest spore i szybkie a przy takim metrażu - irek pisał, że mniej szybka ale niżej schodzi - beyma power 15 . Albo jak dj_zibi Eminence Lab 12 , czy 15. Ten Lab 15 stosują w kinach Imax.
      Obudowę Oz bym odpuścił od razu z racji małego spl.
      Ja to zasilam panelami od irka jeden mam 300W drugi 450W.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Nie wiem jak "grają" te Dayton o których mówisz ale właśnie testuje rss315h315 i jest faktycznie tak jak pisze Kondrax-do muzyki owszem ale w kinie jest po prostu słabo...
        Bardzo mile zaskoczył mnie natomiast TIW300-czuć zejście i zarazem jest kulturalny ale potrafi zatrząść mieszkaniem-osobiście bardzo mi odpowiada...
        Oba napędzane wzmakami irka sub300

Skomentuj

W sumie jak ma być to brzmienie takie jak w prawdziwym dużym kinie to należy użyć takich samych głośników. Dość popularny jest ten subwoofer:

http://www.jblpro.com/catalog/Genera...?PId=205&MId=1

Zbudowanie czegoś podobnego to żaden problem. Ale może nie o taki efekt koledze chodzi :)

Skomentuj

Czy w tym JBL-u to chodzi tylko o to żeby było głośno? Jeśli tak to mi o to nie chodzi.

Chciałbym aby sub schodził nisko kiedy potrzeba, ale bas powinien być raczej szybki, głośność kiedy trzeba duża, ale bez przesady, najwyżej takie delikatne masowanie po brzuszku , na pewno nie dążę do suba ala umcy-umcy z "BMW M3" rocznik '95 (silnik 1,6i :flapper: )

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
              Czy w tym JBL-u to chodzi tylko o to żeby było głośno? Jeśli tak to mi o to nie chodzi.
              No nie, jeżeli byłeś kiedyś w kinie to bardzo możliwe że grał tam ten sub :) A aktualnie tworzone kina mają nawet zadowalającą jakość.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                jeżeli byłeś kiedyś w kinie
                Nie, a co to takiego to kino? :flapper: :razz:

A na poważnie to chciałbym coś lepiej (jakościowo) niż w kinie, zauważyłem, że ostatnio dźwięk w kinie nie robi na mnie już takiego wrażenia jak kiedyś, niby jest poprawny ale nie zachwyca, jakby mu coś brakowało. A ten sub nawet jeśli w kinie nie gra głośno bo ma dużo m3 "do nadmuchania" to w domu pewnie mógłby delikatnie ściany poprzestawiać

Skomentuj

Bez sensu jest porównywać 15/18" do 10", taka kulturalnie grająca 15/18 przy odpowiednim napędzie w pokoju 35m będzie bardzo przyjemnie mruczała i też przywali jak potrzeba
                  nawet w obudowie zamkniętej .Testuje teraz Jamo d6sub 15" i w porównaniu do poprzednio używanych br stx ap, bsw 124 jest jw ,nie przeszkadza w muzyce, metraż podobny.Z tych Daytonów to RSS390 będzie najłatwiej zasilić ,ale jeśli nie jest to dla Ciebie problemem to brałbym 18".Oczywiście jak zrobisz br na estradowym głośniku to głośność będzie dużo wyższa, ale czy potrzebna do pokoju 35m?kosztem jakości?Tl to już szafa będzie. Fajne te ceny w Part, aż chęć bierze .

Skomentuj

Rozmawiałem z 2 gościnami co mają RSS390HF. Sam miałem go przez moment ale nawet kartonu nie opuścił, sprzedałem i kupiłem 10. Daytony tak grają nie zależnie czy 10 czy 15. To jest dźwięk dla audiofilów jeżeli mowa o OZ. Zejścia ma, szybkość też nawet, ale nie efektywność. Nie wali po klacie, nie robi trzęsienia ziemi. Wolał bym coś z rodem estradowym lub parametrami estradowymi. Coś takiego np. http://www.lautsprechershop.de/pdf/mivoc/awx184.pdf lub z dwie Beymy jak pisałem.

Skomentuj

Eminence Lab 15 jest 6-Ohmowy, więc lepiej go sobie odpuszczę na starcie bo jeszcze będę miał problem ze wzmakiem do jego zasilenia. Efektywność podobna do Daytonów a cena wyższa.

Jak ten AWX184 ma się do Beymy? Bo parametry "na papierze" ma dość zbliżone.
                      Za Beymą vs. Dayton przemawia cena i efektywność, tylko zastanawiam się czy nie za bardzo kosztem jakości. Ciężko tak wirtualnie zgadywać co mi się bardziej spodoba, kop Beymy czy audiofilska poprawność Daytona :(

A może do kina z oferty Daytona powinno się brać Dayton Audio TIT400C-4 15" Titanic Mk III Subwoofer 4 Ohm? Chociaż efektywność niewiele większa niż RSS390HF a cena rośnie :( pomimo i tak już 2x wyższej niż Beyma :(

Rozmawiałem z jednym posiadaczem RSS390HF w OZ na AS i był bardzo zadowolony, ale on używa tego do muzyki.

W opiniach na parts-express ludzie czasami piszą, że Dayton jest lepszy niż Velodyne uznawane w świecie kina domowego za jedne z najlepszych subów.

Jeśli chodzi o TL to będę miał miejsce pod ekranem jak i za ekranem, więc gdzieś to można wcisnąć jeśli warto robić taką obudowę przy tak dużych przetwornikach.

Mam już mętlik w głowie :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                        Mam już mętlik w głowie
                        Haha, jak i ja przed prawie każdymi zakupami
                        Szkoda, że mieszkasz tak daleko, bo bym ci pożyczył mojego RSS315HF i miałbyś już jakieś odniesienie.

Skomentuj

Kolego kondrax rozmiar ma znaczenie. Nie rozumiem jak osoba zainteresowana audio nie rozpakowała i przetestowała markowego głośnika 15".

Skomentuj

Na moje oko to musisz zorganizować sobie jakiś odsłuch, konstrukcji zbliżonych do Daytona i Beymy

Skomentuj

krzychu73 jak się pracuje, ma się tam jakieś obowiązki po pracy, to czasem ciężko znaleźć czas i chęć aby zrobić ponad 100L obudowę z kratownicą tylko po to aby posłuchać jak gra. Kupiłem głośnik, zmieniłem mieszkanie, stwierdziłem, że nie potrzebuje 2 "pralek" w domu sprzedałem, kupiłem 10 obudowę zrobił kolega. Dayton się znudził kupiłem beyme a obudowa po BSW. Pracuje obecnie do poniedziałku do soboty. Mam tylko niedziele dla siebie i wieczory po pracy. Nie mam chęci ani czasu bawić się w klejenie płyt i frezowanie, bo w obecnym mieszkaniu nawet nie ma gdzie. Wcześniej w domu rodzinnym chodziłem do piwnicy i tam zostawiałem ten syf.
                              Co do głośnika zapytaj na forum kto ma jakiegoś daytona może wproś się na odsłuch, bo wydać tyle kasy i ma się nie podobać lekki problem. Amerykanie się podniecają pompkami jaki to Paweł S. mówi. Te ich MTX itp to pompki co mają małą efektywność duży skok i mulą przeokrutnie.

Skomentuj

Zgadzam się w 100% z Kondrax-em.Niczym te Daytony nie zaskakują,typowo amerykański(chociaż made in Thaiwan) styl:masywne,błyszczące.mało subtelne i takie na pokaz :)...Nie powiem ,że gra to słabo.Ten rss315hf4 w zalecanej closed 50l daje o sobie znać dużym wychyłem membrany i właśnie takim "pompowaniem" powietrza,jakby straszył ale jest raczej średnio.I można by pomyśleć,że 300W irka słabo go kontroluje,nie wykorzystuje jego potencjału...uwierzyłbym gdybym nie miał porównania.Właśnie kończę suba na TIW300 i przy nim ten amerykaniec jest raczej "mały" w każdym aspekcie...nie będę się rozpisywał,jak ktoś nie wierzy to zapraszam na odsłuchy :)...I faktycznie można wydać na niego maksymalnie te 150$ ale ani centa więcej.
                                Załączone pliki

Skomentuj

Eminence LAB 12 w TL...

Skomentuj

Pogromca mitow mam takowego w domu chcesz potestowac go w TLce?:)

Skomentuj

Rzucilem pobieznie na dane i wygladaja naprawde spoko. Maly Vas jak na 12 calowy glosnik. Mysle, ze daloby sie zrobic niezle Godzille na tym glosniku. Chetnie bym potestowal, ale nie w tej chwili, musze ogarnac kilka spraw warsztatowych najpierw :)

Skomentuj

Powiem jeszcze raz. Zainteresuj się czymś koniecznie w b-r lub TL. Żadne tam OZ i aktywne korekcje itp. Do audio-pedofilskiego grania OZ itp i wtedy takie daytony. Do trzęsienie chatą albo Peerless XLS ale to zamuły podobno lub coś z estradą powiązane. Z tym że ta estrada to z 15 cali żeby w miarę nisko schodziła. Lab 12 też przy zakupie brałem pod uwagę ale na namową irka kupiłem beyme. Pewnie kiedyś i LAB-a kupie. Jak Imax stosuje go w kinach to byle g... myślę to nie jest. W symulacjach bardzo nisko schodzi. Dayton jest świetnym moim zdaniem głośnikiem ale w przypadku gdy ma być do muzyki, ma być uzupełnieniem dołu, i zależy nam niskich zniekształceniach, oraz jak by to ująć wierności basu, tzn. ten głośnik nie dodaj od siebie, super zgrywa się z monitorami tworząc jedność. Ma zejście, ma szybkość ale to jest dla audiofilskiego słuchania a nie do szukania wrażeń w filach czy grach. Zatrząść też zatrzęsie ale nie tak jak subwoofer w b-r. Zresztą zrobisz jak uważasz. Może nie miałem wiele subów ale mam porównanie aktualnie w domu Ravmaster BSW124II, Dayton RSS265HF-4, Beyma power 12. Pokój 18m2.

http://www.talkaudio.co.uk/ipb/uploa..._383_58836.jpg
                                        http://www.youtube.com/watch?v=uIblZZwU0j0

Skomentuj

Czaruję...
                                        X