A coś o mniejszych braciach (12 cali) możesz powiedzieć? Chodzi mi po głowie takie estradowe mocne uderzenie w domu, w bardziej kompaktowej skrzynce niż 300 litrów :P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Duży subwoofer głównie do kina
Collapse
X
-
Nie na temat...Kiedyś byłem zachwycony głośnikami PD, ale gdy zobaczyłem je u Drausa i je "obmacałem", od razu mi przeszło. Później Draus przedstawił fakty, i okazało się że PD mają tylko wady w porównaniu do 18sound-ów, które również u Niego mogłem zobaczyć. Szkoda że nie robiliśmy zdjęć, choć z drugiej strony nie wypadało.
Skomentuj
-
Jeżeli skrzynka rzędu 90-100 litrów jest dość kompaktowa to ja bym kupił to:
http://www.naw.com.pl/index.php?prod...uct&prod_id=66
Miałem go w wersji 18sto calowej i potrafił naprawdę potężnie uderzyć :)
marian, wiem, np. odklejające się membrany przy mocnym użytkowaniu w PD1850 :) Ale przy użytkowaniu domowym to nie ma znaczenia a 18sound nie ma w ofercie głośnika o parametrach nadających się do tego projektu.
Skomentuj
-
15 cali to jeszcze za dużo. Myślałem o czymś do 3 way, może z trochę mniejszą efektywnością żeby dało się to skleić w jakimś przyzwoitym średniakiem.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Jeżeli chcesz coś z mniejszą efektywnością to ograniczasz się do typowo subwooferowych 12stek tego typu:
http://www.naw.com.pl/index.php?prod...uct&prod_id=50
Jest to trochę egzotyka bo rezonanse są wysokie a same głośniki wymagają relatywnie małych skrzynek przez co w pasywnej kolumnie pełnopasmowej zejście basu może być niewystarczające. Takie głośniki zwykle wkłada się w małe subwoferki dodatkowo korygowane aktywnie ew. band passy.
Jest jeszcze eminence kappa 12 z którego korzysta WLM i nie tylko, ale z jego efektywnością ciężko będzie skleić coś z domowymi przetwornikami. Najsensowniejszym rozwiązaniem wydaje się być zestaw aktywny (tak się robi na estradzie, tak też robi WLM) z subkiem estradowym a reszta wg. własnego widzimisie, bo inaczej to jest kombinowanie pod górę.
Skomentuj
-
A ja ostatnio zastanawiam się nad Infinite Baffle. Planuję ekran transparentny akustycznie, więc muszę za nim zrobić zabudowę. Zrobienie zabudowy na całej szerokości ściany to tylko trochę więcej płyt GK lub MDF (jeszcze nie wiem co wybiorę ale akustycznie lepszy będzie chyba MDF). Dodatkowo dowiedziałem się ostatnio, że: "Stawiając głośniki w zabudowie zyskujesz m.in. dodatkowe +6dB." Jeśli zabudowę odsunę o 0,8m od ściany to mam ponad 7000L do wykorzystania i w takim razie może warto zrobić to IB?
A jeśli IB to lepiej tak?
Czy tak?
A specjalne przetworniki do IB, wykorzystane w obu powyższych projektach, to te: http://www.bladeice.com/index.php/pr...dio/ib3-series
Czy trzeba aż 4 szt.? Może wystarczyłyby 2?
Skomentuj
-
Glownie rozchodzi sie o spl i wytrzymalosc mocowa. w IF nie ma zadnego odciazenia glosnika, wiec jesli wymagasz sporej glosnosci to mysle, ze 4 15 calowe glosniki na strone to minimum. Do odgrody powinny miec mozliwe niske Fs i qts od 0.5 w gore. Przyda sie tez spory xmax. Potrzeba do tego bedzie sporo dobrego pradu i tak ciezko bedzie osiagnac ultra niski bas ( ponizej 20hz )
Skomentuj
Skomentuj