Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ktory z tych głośników wytworzy najwięcej basu? (STX)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Czyli przyjmujemy głośnik 8ohm 90db 100W
    A jakie będzie SPL i SPL max jeśli dwa takie głośniki podłączymy do dwóch oddzielnych końcówek mocy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
      A jakie będzie SPL i SPL max jeśli dwa takie głośniki podłączymy do dwóch oddzielnych końcówek mocy?
      Z tego co ja zrozumiałem to będziesz miał SPL i SPL max takie jak podaje producent bo po prostu podłączasz Jeden głośni do jednego kanału wzmacniacza.

Skomentuj

No ale to chyba powinno być jakoś głośniej bo przecież jeśli postawimy 10 głośników z 10 wzmakami to w pomieszczeniu będzie głośniej niż jak będzie tylko jeden zestaw???

Skomentuj

A jeszcze jedno pytanie jeśli podłącze dwie kolumny głośnikowe 3 drożne równolegle do jednego kanału wzmacniacza to też db wzrastają w głośnikach z tych kolumn czy nie ?

---------- Post dodany o 09:10 ---------- Poprzedni post o 09:08 ----------

No ale to chyba powinno być jakoś głośniej bo przecież jeśli postawimy 10 głośników z 10 wzmakami to w pomieszczeniu będzie głośniej niż jak będzie tylko jeden zestaw???
          LightSound napisał dokładnie jak to działa. A jeśli podłączasz jeden głośnik pod jeden kanał wzmacniacza to parametry głośnika będą takie same jak podaje producent.

Skomentuj

powinno być jakoś głośniej bo przecież jeśli postawimy 10 głośników z 10 wzmakami to w pomieszczeniu będzie głośniej niż jak będzie tylko jeden zestaw???
            Dlatego pisałem, że z akustycznego pkt. widzenia nie ma znaczenia jak połączone są głośniki...
            Siedzisz naprzeciwko głośnika 8R 90dB 100W z odległości 1metra ciśnienie akustyczne wynosi 90dB jeśli podwoisz to, poprzez dołączenie do tego identyczną konfiguracę, w takiej samej odległości (1m) to podwoi się powierzchnia membrany... -więc ?

Skomentuj

Tak samo jak w połączeniu równoległym.

Skomentuj

2. Dwa takie głośniki spięte równolegle przy 2,83V będą mięć SPL 93db oraz SPLmax ~ 116db (200W)
                3. Dwa takie głośniki spięte szeregowo przy 2,83V będą mieć SPL 90db oraz SPLmax ~ 113db (200W)
                A to niby dlaczego SPLmax zmieni się w zależności od podłączenia? W trzecim przypadku należy po prostu podać dużo wyższe napięcie aby go osiągnąć ale będzie on nadal taki sam (moc akustyczna wypromieniowana z dwóch głośników jest niezależna od sposobu ich łączenia).

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                  A to niby dlaczego SPLmax zmieni się w zależności od podłączenia? W trzecim przypadku należy po prostu podać dużo wyższe napięcie aby go osiągnąć ale będzie on nadal taki sam (moc akustyczna wypromieniowana z dwóch głośników jest niezależna od sposobu ich łączenia).
                  Zgodzę się a zarazem nie zgodzę. Musimy przyjąć coś za punkt wyjściowy i jest to 2,83V czyli dla tej konfiguracji 16ohm jakieś 0,5W czyli by miał 1W trzeba podać ok ~3,54V by dostały 1W - ale wtedy niema punktu odniesienia do wszystkich i podałem wartości dla 2,83V z których wynika max spl 113db choć faktycznie będzie można wycisnąć z nich te 116db z powodu o którym piszesz.

Skomentuj

Nie no tak nie kombinujmy, SPLmax to SPLmax i tego się trzymajmy :)

Skomentuj

Kto by pomyslał ze skala dB zrobi wam taki problem :o
                      http://www.zsp2myslowice.eu/pliki/pzawodowe/1.pdf

Skomentuj

Jest może jakiś program komputerowy przez który bym mógł puścić muzykę i pokazał by mi jak nisko schodzą hz i jak wysoko idą hz w danym utworze?

Skomentuj

Witam ostatnio dostałem głośnik KENWOOD KFC-W112S jest on warty uwagi ? I czego mogę sie po nim spodziewać?

---------- Post dodany o 23:37 ---------- Poprzedni post o 19:32 ----------

Powie ktoś coś na temat tego głośnika?

Skomentuj

Przecież to jak już ma grać u Ciebie nie u nas - sklep obudowę i słuchaj.

Skomentuj

Dałem temu głośnikowi obudowę bas-reflex 45litrów strojenie na 40Hz jutro sprawdzę jak to gra.

Skomentuj

Na dzień dobry obniż strojenie

Skomentuj

Na dzień dobry obniż strojenie
                                  Na ile ? 35hz ?

Skomentuj

Ja bym celował 30-35Hz.

http://www.manualowl.com/m/Kenwood/K.../248343?page=2

Skomentuj

Zna może ktoś jakiś sprzęcik wzmacniacz który był by zasilany z akumulatora lub bateri ? I By grało dość głośno ? Może jakiś kit ?

Skomentuj

Jest może jakiś program komputerowy przez który bym mógł puścić muzykę i pokazał by mi jak nisko schodzą hz i jak wysoko idą hz w danym utworze?
                                        Na przykład wtyczką vst Blue Cat's FreqAnalyst pod foobarem (każdym plajerkiem, umiejącym uruchamiać wtyczki Steinbergopodobne). Jest darmowy. Niestety nie da się zdjąć screena, ale pokazuje w locie to, o co zapewne Ci chodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez majster290 Zobacz posta
                                          Zna może ktoś jakiś sprzęcik wzmacniacz który był by zasilany z akumulatora lub bateri ? I By grało dość głośno ? Może jakiś kit ?
                                          Wzmacniacz samochodowy, do skutera? Radio samochodowe?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X