patrz racjonalnie koleś chce kupiczestaw do kompa czyli wogóle niewie o co tutaj chodzi a ty proponujesz zaraz taka trudną konstrukcje, przeciez to nie na jego poziomie wiec poco ..
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Głośniki do kompa 5.1
Collapse
X
-
Wiem, że dźwięk nie wydobywa się z 2 głośników tylko z wielu dowolnie rozmieszczonych źródeł, ale nie jestem za tym żeby z komputera robić 5-kanałowe żdódło dżwięku, a z monitora ekran kinowy itd. 2 dobre głośniki lepiej się spiszą niż 5 marnych i przyjanmniej będzie jakoś można posłuchać muzyki. Później można dołożyć resztę!
Skomentuj
-
Budzik o ile to są moje kolumnyto kupowłem je -słuchając- grają naprawdę przyjemnie, żadne pasmo nie dominuje nad drugim... (bla bla bla - nie pora aby sie nad tym rozwdzić).
Głośniki to 13 i 16cm - teraz dlaczego taki układ? Otóż tworzone są zespoły głośnikowe, w których pasmo sygnału nie jest podawane na głośniki metodą "gra jeden głośnik-ciach-drugi-ciach-trzeci" nawet phonar stosuje ciekawy sposób filtracji - sredniotonówka gra w zakresie wyzszego basu, niskotonowy natomiast wspomaga sredniotonówkę w zakresie niższego środka. Dzięki temu podwyzszamy efektywności całego systemu.
A ogólnie to mam chęć (ale nie czas) zrobić systemik wg THXu 7.1 czyli:
Front/central: Układ symetryczny z 3 wysokotonowymi (zawężenie ch-yk kier. w płaszczyźnie pionowej). Dlaczego central takiej samej budowy jak front? Tego chyba nie muszę tłumaczyć! A dodatkowa zaleta - pozornie symetryczne układy tradycyjnych centralnych (gł. w plaszcz. poziomej) są niesymetryczne akustycznie! Dlatego centralne powinno się stawiać pionowo!
Tył/bok: Dipol (co tu dużo pisać?)
Wszystko filtrowane przy 80Hz
Skomentuj
-
ale jesli przelozysz bas na czesc srodka to stracisz na najnizszych rejestrach. wiec nie wiem czy podbijesz efektywnosc calej kolumny poza tym po co macic sredniak ma grac srednie a niskotonowiec swoje wiec po co robic tak zeby podbijac te charakterystyki na granicznych czestotliwosciach. zawsze mi sie zdawalo ze chyba trzeba ja wyrownywac a nie podbijac...dziwne to troche
Skomentuj
-
Mi też się te creative nie podobają, jedynie w tej cenie logitech x-530 wygladają poważniej , które w sumie sam mam zamiar kupić, ale tak czy inaczej, co w innym wypadku panowie polecacie?
Mam w domu 2 głośniki Unitry stare, wizualnie stan jak nówka, moc bodajże 12W na jeden (są z zestawu o radia itp.). Nie rozkręcałem ich ale 12 to minimum. Chiałem kupić te logitechy bo mogę wydać w sumie 300 zł (reszte na inne sprawy hehe) więc co zrobić? Mam dość dwóch badziewnych noname gośniczków przy kompie, nie potrzebuje dużo mocy tylko jakość dźwieku i efekty mocne no i żeby to porządnie wyglądało. Także nie chcę budować kina, bo taki to nie do komputera tylko do TV potrzebuje. Jakiś wzmacniacz i te głośniki stare? Czy to będzie lepszy efekt? Na kompie czasem ogladam (jeśli nie pod TV), troche gram, b.czesto slucham muzyki, praktycznie caly czas.
Zaznaczam , że się nie znam na waszym slangu, stxach itp, znam tylko oferte Pioneera na rok 04/05 i w sumie tylko to
Skomentuj
-
KD to i tak będe miał za okolo 3 tyś ( w przyszłości fiufiu.), co do tych unitr to nie wiem jak je podlączyć, końcówki już ucięte w kazdym razie. 2.1 by mnie kosztowały 200 zł a 5.1 300 zł więc...w sumie dobry pomysł no ale chyb nie to samo, nie ta czystość co ?
Co mam poskręcać konćówki i przymocować do minijacka i wsadzić do wyjścia w na płycie? (lutownicy nie moge znaleźć ). Mam zintergrowaną karte muzyczną na NF2.
Skomentuj
-
Spoko! Podłaczenie to najmniejszy problem! 5.1 za 300 zł?! Kupa plastiku i tyle! Ale się uparłeś! Za 300 zł to najwyżej 1 kanał możesz kupić. Te Unitry będą pewnie lepsze niż sprzęt z Media Marketu (zależy jeszcze w jakim są stanie - no i pewnie są dwudrożne). Do tych unitr potrzebny by był dodatkowy wzmak, nawet najprostszy wystarzczy. A głośniki z supermarketu mają po 1 "szerokopasmowym" pykaczu w pudełeczku i tyle. Ja bym dołożył i za ok. 300 kupił porządne 2.1 albo te Tonsile Fenixy. Dobry dżwięk będziesz miał albo z tych Unitr albo z Tonsila.
Podłącz te Unitry pod oryginalny sprzęt z jakim chodziły, a na jego wejście daj sygnał z PeCka i tyle.
Skomentuj
-
No ale końcówki musze zrobić bo w orginale też były tylko zniknęły chyba. Tylko gdzie ja to postawie i jak to będzie wyglądało, jak nowa Yamaha styl '70. Te głośniki za 300 złoty są dwudrożne i mają drewniany subwoofer tylko to chcę napisać to chyba dobrze? Ja sie w sumie nie uparłem tylko mam decyzje na kilka dni bo mam okazje kupić je taniej a w MM nie kupie żadnych głośników.
Sprawdziłem ten zabytek bo już troche nie widziałem.NO więc tak: Nazywają się Unitra Tonsil 2 kolumny każda po 15 wat 8 omów. Jednak ni przewidzilęłm jednego, są troche membranki podziurawione. Zestaw ZM. Całość nawyza się unitra amator Diora 2b. Troche syf :/ NAwet mi się nie chce to tego dotykać za bardzo..
Swoją drogą poczytajcie to, nie musze kupować tego, nikt mni nie zmusza, tak mni naszło, ale chcę poznać Waszą opinię, bo macie na to inny pogląd.
http://www.oc-serwis.pl/articles/r/267.html
W ogóle się tym nie sugerowałem tylko dla fotek zamieściłem.
Skomentuj
-
Apropos tego opisu z linku KonradX
- Dwuwejściowy sterownik do zarządzania częstotliwością
- Pasujące przednie & tylnie satelity dla zapewnienia równomiernego surroundu
- Centralny kanał dedykowany
- Dynamiczne wyrównywanie basów w czasie rzeczywistym
- Design subwoofer'a z wejściami
- Pokrętła do kontroli dźwięku oraz subwoofera
- Obrotowe stojaki głośników satelickich
Czy tylko ja mam wrażenie że każde z tych zdan jest lekko dziwne? <lol>
Zmniejszając sub'a i rezygnując z wysokotonowca poprawiamy jakość dzwięku - WOW
No i wypasiony system FDD - suuuper
Ogólna moja ocena zestawu - DO DUPY (to już wolę słuchawki)
Skomentuj
-
to forum niejest do gadani na temat sprzetu markowego czy no name ze sklepu a napewno nie takiego przeznaczonego do pierdzenia przy grach komputerowych wiec albo robisz cośsamemu albo na inne forum zapraszamy i tyel na ten temat
o tych g .. komputerowych nawet slowa tu niepowinno byc !!!!! za 300 złoty to zrobisz dwie satelitki stxa + wzmacniacz z allegro
Skomentuj
-
a propos słuchawek - słyszeliście o słuchawkach 5.1?? http://www.netservice.pl/index.php?w..._towaru=MT-371 - wytłumaczcie mi dlaczego (i jak) oni pchają do słuchawek 6 głośniczków +jakieś dodadkowe wibracyjne? Przecież efekt przestrzenności można uzyskać na słuchawkach stereo. mam taką jedną mp3ke w której ktoś macha pudełkiem zapałek i słychac to z tyłu głowy , napierw prawo lewo a potem nawet góra- dół !!, jest to tak realistyczne że człowiek zapomina że ma słuchawki na głowie i chce sie odwrócić:]. Nie wiem jak to jest zrobione , że działa na zwykłych słuchawkach stereo, ale pokazuje że jednak można , więc po co 6 ?
Skomentuj
-
Skąd masz taką mp3-ojkę Paweł ? Był byś tak łaskawy i podał link do tej dobroci !
A jak nie masz link'a to przeslij na tbudzynski1@wp.pl !
Z góry thx !
Skomentuj
Skomentuj