Albo z bratem co mi je użytkuje :) Nie mniej odkąd wymieniłem zestaw który był oryginalny od 2 lat to w ciągu pół roku 3 poszły...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
klonujemy PYLON AMBER (10" STX + tuba)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPo co przerabiac na coaxial, jak sa tanie beymy coaxialne i to 30cm. Jak ma byc z przytupem, to lepiej na 30cm.
A kopułka przeciwpyłowa w midbasie jaka? :) Bo chodzi mi o jej przepuszczalność.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaKtóre i czy w kwocie podobnej jak tutaj za całość? czyli do 200zł/szt?
Skomentuj
-
zainteresował mnie ten klon za sprawą dolphina123 ( dzięki za info ) ale mam kilka wątpliwości - skąd wiadomo jaka tuba siedzi w tym amberze? - w przecieku nie wyłapałem wzmianki o tym , druga sprawa - ogólna efektywność monitora 92dB - a woofer ma wg noty 90db, domyślam się że tyle bez filtra, po zwrotnicy mniej? Czy czasem Pylon nie dokleił mu dodatkowego magnesu - taki zabieg podnosi efektywność! i obniża QTs = lepiej dla BR? Co może sugerować wzmianka w opisie producenta :Niskotonowe to głośniki o średnicy 270 mm wyposażone w potężny układ magnetyczny oraz celulozową membranę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez yarko Zobacz postaskąd wiadomo jaka tuba siedzi w tym amberze?Tweeter Pylon Audio PST C-500.08
Zamieszczone przez yarko Zobacz postadruga sprawa - ogólna efektywność monitora 92dB - a woofer ma wg noty 90db,
a magnesu raczej nie dokleili. na zdjeciu tego wyraznie nie widac, ale patrzac na zdjecie STXa to raczej nie latwo tam cos dokleic. jak juz by sie uparli to trzeba by dac duzy krazek, a to juz by bylo widac na zdjeciu
nawet jezeli twoje obawy by sie pokryly - to zawsze mozna zrobic nowa zwrotnice na tych glosnikach
Skomentuj
-
Zamieszczone przez yarko Zobacz postaęki za info ) ale mam kilka wątpliwości - skąd wiadomo jaka tuba siedzi w tym amberze? - w przecieku nie wyłapałem wzmianki o tym , druga sprawa - ogólna efektywność monitora 92dB - a woofer ma wg noty 90db, domyślam się że tyle bez filtra, po zwrotnicy mniej? Czy czasem Pylon nie dokleił mu dodatkowego magnesu - taki zabieg podnosi efektywność!
Skomentuj
-
Chyba aż tak nie kolorują seria Topaz 15 ma tylko 85dB
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postanawet jezeli twoje obawy by sie pokryly - to zawsze mozna zrobic nowa zwrotnice na tych glosnikach
może jakby rozszyfrować L-Pada ile zbija z tych 107dB horna?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez yarko Zobacz postano właśnie - ale to już nie będzie 100% klon, a ja myślałem o tym do słabej lampy EL34 w SE (~10W)
Może kolumny zagrają lepiej na zwrotkach kolegów niż oryginał...
Zamieszczone przez yarko Zobacz postamoże jakby rozszyfrować L-Pada ile zbija z tych 107dB horna?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postabo obstawiam że nie słyszałeś prawda?
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNie rozumiem, po co Tobie to?
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaTo po prostu marketingowy bełkot.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez yarko Zobacz postano właśnie - ale to już nie będzie 100% klon, a ja myślałem o tym do słabej lampy EL34 w SE (~10W),
Lub zamień SE na PP wtedy napędzisz normalne kolumny .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez yarko Zobacz postabo jeśli z tymi 92dB jest tak jak pisze Shiver:
Zamieszczone przez Shiver
To po prostu marketingowy bełkot.
to ja odpuszczam to sobie
Jest to tak samo jak u wielu producentów. Jeżeli dajmy na to inni producenci w pewnym stopniu zawyżają efektywność to pylon ze swoimi 92db i tak będzie od nich głośniejszy o różnice występującą między nimi. No moje oko to pylony będą miały uczciwe 90db, ew. w paśmie tuby trochę więcej co i tak nie jest mało :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTo lepiej poszukaj lepszych głośników
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaLub zamień SE na PP wtedy napędzisz normalne kolumny
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNie rozumiem, po co Tobie to?Zamieszczone przez yarko Zobacz postabo jeśli z tymi 92dB jest tak jak pisze Shiver:
to ja odpuszczam to sobie
GDN ma 90db, a driver w tym hornie ma górkę na około 5kHz, obstawiam że właśnie te 2db, a reszta jego pasma to 90db po zwrotnicy.
Może nawet podali tą górkę przy 17kHz.
Po zwrotnicy nie widać aby coś kombinowali z tymi górkami, więc na pewno są, i ja takową rzecz obstawiam.
Skomentuj
Skomentuj