Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

klonujemy PYLON AMBER (10" STX + tuba)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Albo z bratem co mi je użytkuje :) Nie mniej odkąd wymieniłem zestaw który był oryginalny od 2 lat to w ciągu pół roku 3 poszły...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Po co przerabiac na coaxial, jak sa tanie beymy coaxialne i to 30cm. Jak ma byc z przytupem, to lepiej na 30cm.
      Które i czy w kwocie podobnej jak tutaj za całość? czyli do 200zł/szt?

A kopułka przeciwpyłowa w midbasie jaka? :) Bo chodzi mi o jej przepuszczalność.

Skomentuj

tutaj jest papier
        musialbys zamowic "szmaciana" ktorej raczej nie posiadaja w STXie
        wiec zamawiasz bez i sam cos szukasz

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          Które i czy w kwocie podobnej jak tutaj za całość? czyli do 200zł/szt?
          Noo troche drozej, ale nic nie trzeba sztukowac i jest 12 cali wysokiej efektywnosci http://allegro.pl/glosnik-beyma-12cx...134760686.html Nic tanszego podobnego chyba nie ma.

Skomentuj

No i jak to gra?

Skomentuj

przeczytaj sobie temat dokladnie. jeszcze nikt z naszych tego nie sluchal

Skomentuj

I co, kopiuje ktoś? Cewka jest już znana na wysokotonówce?

Skomentuj

ta cewka to nie problem
                  jakbys mial glosniki to zrobisz pomiary i sie pobawisz z doborem tylko jednego elementu

mam na nie ochote, tylko nie wiem co pozniej z tym zrobic...

Skomentuj

Możesz je zrobić, przelać mi na konto 100zł i wtedy je wezmę

Skomentuj

zainteresował mnie ten klon za sprawą dolphina123 ( dzięki za info ) ale mam kilka wątpliwości - skąd wiadomo jaka tuba siedzi w tym amberze? - w przecieku nie wyłapałem wzmianki o tym , druga sprawa - ogólna efektywność monitora 92dB - a woofer ma wg noty 90db, domyślam się że tyle bez filtra, po zwrotnicy mniej? Czy czasem Pylon nie dokleił mu dodatkowego magnesu - taki zabieg podnosi efektywność! i obniża QTs = lepiej dla BR? Co może sugerować wzmianka w opisie producenta :
                      Niskotonowe to głośniki o średnicy 270 mm wyposażone w potężny układ magnetyczny oraz celulozową membranę.

Skomentuj

Zamieszczone przez yarko Zobacz posta
                        skąd wiadomo jaka tuba siedzi w tym amberze?
                        zapewne stad
                        Tweeter Pylon Audio PST C-500.08
                        a to jedyny driver STXa z cyferkami 500

druga sprawa - ogólna efektywność monitora 92dB - a woofer ma wg noty 90db,
                        to wszystko kwestia interpretacji lub metody pomiaru
                        a magnesu raczej nie dokleili. na zdjeciu tego wyraznie nie widac, ale patrzac na zdjecie STXa to raczej nie latwo tam cos dokleic. jak juz by sie uparli to trzeba by dac duzy krazek, a to juz by bylo widac na zdjeciu

nawet jezeli twoje obawy by sie pokryly - to zawsze mozna zrobic nowa zwrotnice na tych glosnikach

Skomentuj

ęki za info ) ale mam kilka wątpliwości - skąd wiadomo jaka tuba siedzi w tym amberze? - w przecieku nie wyłapałem wzmianki o tym , druga sprawa - ogólna efektywność monitora 92dB - a woofer ma wg noty 90db, domyślam się że tyle bez filtra, po zwrotnicy mniej? Czy czasem Pylon nie dokleił mu dodatkowego magnesu - taki zabieg podnosi efektywność!
                          To po prostu marketingowy bełkot. Zresztą Pylon jest w nim dość skromny, co niektórzy potrafią sobie doliczyć blisko 10 decybeli :)

Skomentuj

Chyba aż tak nie kolorują seria Topaz 15 ma tylko 85dB

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            nawet jezeli twoje obawy by sie pokryly - to zawsze mozna zrobic nowa zwrotnice na tych glosnikach
                            no właśnie - ale to już nie będzie 100% klon, a ja myślałem o tym do słabej lampy EL34 w SE (~10W),
                            może jakby rozszyfrować L-Pada ile zbija z tych 107dB horna?

Skomentuj

no właśnie - ale to już nie będzie 100% klon, a ja myślałem o tym do słabej lampy EL34 w SE (~10W)
                              Chłopie, a co ma wspólnego ta zwrotnica z dźwiękiem tych paczek, skoro ich nie słyszałeś? bo obstawiam że nie słyszałeś prawda?
                              Może kolumny zagrają lepiej na zwrotkach kolegów niż oryginał...

może jakby rozszyfrować L-Pada ile zbija z tych 107dB horna?
                              Nie rozumiem, po co Tobie to? Na samym końcu zawsze można pogrzebać w rezystorach aby ustalić SPL drivera dla własnego ucha.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                bo obstawiam że nie słyszałeś prawda?
                                owszem nie słyszałem

Nie rozumiem, po co Tobie to?
                                bo jeśli z tymi 92dB jest tak jak pisze Shiver:

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                To po prostu marketingowy bełkot.
                                to ja odpuszczam to sobie

Skomentuj

no właśnie - ale to już nie będzie 100% klon, a ja myślałem o tym do słabej lampy EL34 w SE (~10W),
                                  To lepiej poszukaj lepszych głośników .
                                  Lub zamień SE na PP wtedy napędzisz normalne kolumny .

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                    To po prostu marketingowy bełkot.

Jest to tak samo jak u wielu producentów. Jeżeli dajmy na to inni producenci w pewnym stopniu zawyżają efektywność to pylon ze swoimi 92db i tak będzie od nich głośniejszy o różnice występującą między nimi. No moje oko to pylony będą miały uczciwe 90db, ew. w paśmie tuby trochę więcej co i tak nie jest mało :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      To lepiej poszukaj lepszych głośników
                                      taki mam plan
                                      Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      Lub zamień SE na PP wtedy napędzisz normalne kolumny
                                      no właśnie ja zmierzam w przeciwnym kierunku :biggrin: następny będzie SET na 2A3

Skomentuj

Nie rozumiem, po co Tobie to?
                                        Ale te kolumny mogą mieć 92db, wystarczy spojrzeć na wykresy głośników i horna.
                                        GDN ma 90db, a driver w tym hornie ma górkę na około 5kHz, obstawiam że właśnie te 2db, a reszta jego pasma to 90db po zwrotnicy.
                                        Może nawet podali tą górkę przy 17kHz.
                                        Po zwrotnicy nie widać aby coś kombinowali z tymi górkami, więc na pewno są, i ja takową rzecz obstawiam.

Skomentuj

Marian może mieć racje.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X