Poczytałem sobie sporo. Wydaje mi się, że naprawdę te Seas'y dadzą radę, a przynajmniej popchną mnie do przodu. Raczej ruszę z tym drugim projektem ZA-SR71. Macie jakieś tanie źródło głośników czy mam szukać to co wujek google pokaże na pierwszej stronie? Mam nadzieję, że gdyby pojawiły się kłopoty ze zwrotnicą to pomożecie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory studyjne 2-drożne - pomóżcie w doborze głośników
Collapse
X
-
Zamieszczone przez engineer Zobacz postaMacie jakieś tanie źródło głośników czy mam szukać to co wujek google pokaże na pierwszej stronie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaA to ciekawe, ze wiele monitorow studyjnych uznawanych za topowe przez fachowcow tej branzy, posiada wlasnie konfiguracje MTM, chocby Lipinski czy Barefoot, ze to Dunlavy nie wspomne.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaZ praktyki nie mogę sie z tym zgodzić. Mogę nawet pokazać pomiary kolumny jaką robiłem niedawno która sekcje średnio-wysoko tonową miała w układzie symetrycznym i miała bardzo dobre ch-ki w osi pionowej, powiedziałbym ze nawet lepsze od typowej konstrukcji
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNawet sam D appolito pisze, ze dobrze zaprojektowana MTM ( niskie podzialy i odpowiednia odleglosc wooferow w stosunku tweetera ) daje bardzo dobre charki poza osia nawet do 30 stopni.
Ale moze inaczej. Wezmy gotowy projekt 2 way z dwoma mid-woferami. Ustawmy go klasycznie czyli WWT i symetrycznie WTW ten drugi uklad bedzie mial gorsze charakterystyki w plaszczyznie pionowej! Przekonani? Nie? To sprawdzcie!
Uklad symetryczny przez swoja ''wade'' w pionie byl wykorzystywany w kinie domowem (pierwsze wersje DPL) zeby ograniczyc odbicia od sufitu i podlogi. Oczywiscie centralny musial stac w pionie tak jak kolumny przednie. Zbrodnia jest polozenie ukladu MTM dlatego dobrze producenci robia lezacy centralny ale nie MTM na jaki wyglada ale WTM!Last edited by irek; 27.04.2013, 10:36.
Skomentuj
-
Nie chce mi sie rozpisywac, bo juz byla kiedys batalia na forum o roznice miedzy MTM, a d'appolito. Wiec moze wrzuce wywiad z Josephem co ma ciekawego do powiedzenia.
http://audio.com.pl/pdf/akademia/2002_02_p24.pdf
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaPo pierwsze co innego uklad symetryczny a co innego uklad D'appolito!!Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie chce mi sie rozpisywac, bo juz byla kiedys batalia na forum o roznice miedzy MTM, a d'appolito. Wiec moze wrzuce wywiad z Josephem co ma ciekawego do powiedzenia.
http://audio.com.pl/pdf/akademia/2002_02_p24.pdf
j. d'appolito: Chociaż moje prace przedsta−
wiają charakterystyki kierunkowe two−
rzone przez określone różne zwrotnice,
opracowanie jasno stanowi, że kluczem
do symetrycznych charakterystyk kierun−
kowych jest sama geometria ustawienia
głośników. Dlatego każda symetryczna
konfiguracja głośników jest konfiguracją
D'Appolito
Wyszło na moje :P
Skomentuj
-
Tylko nalezy jeszcze dodac, ze pierwsze prace Josepha niejako wprowadzaly w blad, bo jego pierwsze zalecenia byly inne ( zwrotnice 18db ), pozniej sam autor stwierdzil, ze mozna uzyc parzystych rzedow, ale wyzszych. Bo jak wiadomo trudno by nazwac d'appolito zespol mtm, w ktorym ktos by dal zwrotnice 6db, bo przeciez nie ma ku temu zadnych przeciwskazan. Takie rozwiazania sa w chocby Dunlavy. Dlatego czy MTM to to samo co D'appolito? Moim zdaniem i tak i nie. Zalezy od zwrotnicy i odleglosci miedzy wooferami.
Raven, czy Twoim zdaniem ta konstrukcja http://diyaudio.pl/showthread.php/21607-Co-to-jest to jest jednoczesnie MTM i D'appolito? Bo moim zdaniem nie :)Last edited by Pogromca mitow; 27.04.2013, 11:52.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBo moim zdaniem nie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTylko nalezy jeszcze dodac, ze pierwsze prace Josepha niejako wprowadzaly w blad, bo jego pierwsze zalecenia byly inne ( zwrotnice 18db ), pozniej sam autor stwierdzil, ze mozna uzyc parzystych rzedow, ale wyzszych.
---------- Post dodany o 15:18 ---------- Poprzedni post o 15:14 ----------
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postata konstrukcja http://diyaudio.pl/showthread.php/21607-Co-to-jest to jest jednoczesnie MTM i D'appolito?
Skomentuj
Skomentuj