Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przymierzam się do zrobienia kolumn frontowych i centralnego
Collapse
X
-
1. Litraż netto - 34,98l. Jedno poprzeczne wzmocnienie: 16,4x22,6x1,8cm z 6 otworami fi=6cm ma pojemność 0,36l. Dwa takie wzmocnienia zmniejszają pojemność do 34,2litra.
Ostateczny litraż komory na GDNa to 34,2 litra minus objętość magnesu midwoofera i wyjdzie wartość bardzo zbliżona do 34 litrów. Nie warto się przejmować jeśli byłoby to 33,9 lub 34,1. To różnica pomijalna.
2. BR z przodu koniecznie. Widziałem na zdjęciach jak blisko tylnej ścianki stoją Twoje kolumny i w takim przypadku BR musi promieniować do przodu byś nie doświadczył dudnienia.
3. Jeśli masz zamiar stosować pleksę na przód to polecam następujący sposób - maksymalna grubość pleksy ma się równać wysokości najcieńszego frezu pod głośnik. Jeśli któryś z głośników (nie pamiętam czy Ke ma taką samą grubośc kosza jak Al170) potrzebuje grubszego frezu niż grubośc plesky to dopiero jak pleksę będziesz miał wyciętą możesz dokładnie odrysować na frontowej ściance obudowy gdzie specom udało się otwory w pleksie zrobić. Zapobiegnie to sytuacji gdy ufasz bezgranicznie "ludziom od pleksy" i robisz dziury w budzie na magnes oraz pozostałą część głębokości frezu a gdy przychodzi pleksa nie zgadza się pokrycie otworów.Last edited by gooralesko; 10.05.2013, 07:53.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaPozostałe informacje dowiesz się od Lusztiego jak łaskawie odpowie na zadane mu przeze mnie pytania w moim poście.
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaJak to sprawdzić mi napisz.
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaPatrząc na charki kolumn z tym AL170 - 10OZ i 34BR oraz na ich SPL możemy się dowiedzieć czy będą znaczącę różnice w efektywności midwoofera?
Ważny jest także wymiar frontu, bo wg niego powstanie BS i kwestią jest gdzie podbije nam efektywność i do czego będziemy równać resztę pasma.
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaCzyli jest prawdopodobne, że jak projekt bijou 170 wpakujemy do litrażu z projektu VIB 170AL to woofer będzie grał o decybel niżej od zakładadanej efetywności KE25?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaAle Twój ton powoduje, że się tym bardziej się odechciewa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaWyobraź sobie, że człowiek czasami nie ma czasu na analizę tego typu zagadnień. I nie ma to nic wspólnego z łaską lub jej brakiem. Ale Twój ton że się tym bardziej się odechciewa.
Pomiar, pomiar, pomiar. Albo kopiujemy jota w jotę, albo mierzymy.
Jeśli te wykresy są wyskalowane to oczywiście, że tak. W zasadzie trudno jest wpłynąć na efektywność midwoofera w dolnym zakresie zwrotnicą. Można próbować rezystancją szeregowej cewki, ale wyższa rezystancja wpływa na dobroć elektryczną, co wpływa na dobroć całkowitą - zmienia się praca obudowy BR.
Ważny jest także wymiar frontu, bo wg niego powstanie BS i kwestią jest gdzie podbije nam efektywność i do czego będziemy równać resztę pasma.
Tak.
Nie na temat...Dostałem wczoraj maila o pojawieniu sie nowej odp a gdy kliknąłem na linka nie było żadnej odpowiedzi. Skasowana czy nie mam dostępu?
Tak czy inaczej uprzejmnie bym prosił o powtórzenie tego zagadnienia oraz wyjaśnienie pojawionego się problemu.
Z góry dziękuję
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaJak to sprawdzić mi napisz. Patrząc na charki kolumn z tym AL170 - 10OZ i 34BR oraz na ich SPL możemy się dowiedzieć czy będą znaczącę różnice w efektywności midwoofera?
Pomiędzy efektywnością VIB 170AL a Bijou 170 jest 1dB różnicy na korzyść tego drugiego projektu. Czyli jest prawdopodobne, że jak projekt bijou 170 wpakujemy do litrażu z projektu VIB 170AL to woofer będzie grał o decybel niżej od zakładadanej efetywności KE25?
Looknij se tutaj na wykresy, byś szukać nie musiał:
http://www.visaton.com/en/bauvorschl...170/index.html
http://www.visaton.com/en/bauvorschl..._al/index.html
Sprawa jest prosta: robisz bijou 170 w 10l OZ (możesz dać taką budę jaką zaprojektowałeś tyle zę odetniesz przegrodą Al170 od dołu i wydzielisz zamknięte 10 litrów) i wszystko jest tak jak visaton zaplanował albo robisz Al170 budę BR 34litry i musisz liczyć się z tym, że Al170 zagra ciszej niż KE25 (To można teoretycznie wyeliminować większym rezystorem na tweetera) oraz, ze będzie problem z kompensacją bafflestep.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaTutaj masz moje pytanie do Lusztiego, na które odpowiedział.
Sprawa jest prosta: robisz bijou 170 w 10l OZ (możesz dać taką budę jaką zaprojektowałeś tyle zę odetniesz przegrodą Al170 od dołu i wydzielisz zamknięte 10 litrów) i wszystko jest tak jak visaton zaplanował albo robisz Al170 budę BR 34litry i musisz liczyć się z tym, że Al170 zagra ciszej niż KE25 (To można teoretycznie wyeliminować większym rezystorem na tweetera) oraz, ze będzie problem z kompensacją bafflestep.
Wracając do zwrotnicy i ewentualnej modyfikacji. Na dole zamieściłem schematy Vib 170 i Bijou170
W zasadzie to mój projekt będzie sie różnił tylko innym tweeterem natomiast średniotonowy oraz aplikacja zostają te same.
To tak jakby zamienić w Vib 170 przetwornik G 25 FFL - 8 Ohm http://www.visaton.de/en/chassis_zub.../g25ffl_8.html
Na:
KE 25 SC - 8 Ohm http://www.visaton.de/en/chassis_zub.../ke25sc_8.html
Wiem ze pozstaje jeszcze problem z bafflestep ale czy można racjonalnie stworzyć dobre kolumny bez pomiarów?
Myślałem również o zamkniętej obudowie 34 litry, wydaje mi się że bylo by to optymalne rozwiązanie bez modyfikacji w zwrotnicy.
Co o tym myślicie?
Skomentuj
-
Dobra zrób Bijou w tej budzie, która pokazałeś na szkicu 3D tyle , że zamiast głębokiej krowy 28cm daj głębokośc 22cm albo 24cm. Zrób nowy rysunek a zrozumiesz dlaczego to proponuję. Przegroda 10 litrów na Al170 i masz problem z głowy jeśli chodzi o ciszej grającego midwoofera od tweetera. Ponadto mając tyle wolnych litrów możesz odciąc tweetera od midwoofera za pomoca przegrody. Ona nie ma znaczenia dla tweetera. Chodzi o uszczelnienieuykładu rezonansowego al170. Tweetery częśto pod koszem przepuszczają powietrze małymi szparkami i gdy pracują w układzie rezonansowym midwoofera to te szparki tworzą nieporządnae ujścia powietrza. mając ponad 25 litrów (przy głębokości budy 22cm) śmiało możesz dać jedną dechę pod tweeterem i jedną pod Al170 tak aby miał od tylnej strony membrany 10 litrów.
Reszta to dla mnie pomijalna sprawa. Bijuou puszczasz na pełne pasmo w amplitunerze a suba tniesz , na moje "oko", przy 60-70Hz i problem z głowy.
Skomentuj
-
Wiem ze to zupełnie z innej beczki ale mam okazje kupic trzy kolumny Bowers & Wilkins fpm4 za 150 euro. Gdzie normalna cena dużo dużo większa. Nie podoba sie mi ich płaska aplikacja gdzie pewnie tracą na srednicy, nie mówiąc o basie. Natomiast mógłbym wykorzystać przetworniki wraz ze zwrotnicami. W koncu to Bowers and Wilkins.
http://touch.adverts.ie/home-audio/b...w-fpm4/3106255
Skomentuj
-
Zamieszczone przez 131183914 Zobacz postaNie podoba sie mi ich płaska aplikacja gdzie pewnie tracą na srednicy, nie mówiąc o basie. Natomiast mógłbym wykorzystać przetworniki wraz ze zwrotnicami. W koncu to Bowers and Wilkins.
Skomentuj
-
I tu masz racje. I zakładam ze sam moge miec problem z wykonaniem takiej zwrotnicy. Więc teraz nasuwa sie pytanie czy ktoś z tego forum może wykonać odpowiedni zwrotnice. Zakładam ze ludzie tworzacy diy nie maja doczynienia z przetwornikami b&w wiec może być problem z wykonaniem odpowiedniej zwroty
---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post o 13:57 ----------
Podobaja sie mi przetworniki w szczególności tweeter nautilusa. Po otworzeniu tego linka looknijcie sobie na 'specification'
http://www.bowers-wilkins.com/Speake...ries/FPM4.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez 131183914 Zobacz postaZakładam ze ludzie tworzacy diy nie maja doczynienia z przetwornikami b&w wiec może być problem z wykonaniem odpowiedniej zwrotyAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez 131183914 Zobacz postaWiem ze to zupełnie z innej beczki ale mam okazje kupic trzy kolumny Bowers & Wilkins fpm4 za 150 euro. Gdzie normalna cena dużo dużo większa. Nie podoba sie mi ich płaska aplikacja gdzie pewnie tracą na srednicy, nie mówiąc o basie. Natomiast mógłbym wykorzystać przetworniki wraz ze zwrotnicami. W koncu to Bowers and Wilkins.
http://touch.adverts.ie/home-audio/b...w-fpm4/3106255
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaAle jaki problem? Głośnik to głośnik, czy Seas, czy Tesla, czy STX czy B&W. Wsadzasz w obudowę i mierzysz, następnie składasz zwrotę i słuchasz...i już wiesz co z tym można a co nie - jaka w tymi filozofia?
---------- Post dodany o 18:23 ---------- Poprzedni post o 18:10 ----------
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaA Bijou podobno zamówiłeś? To jednak nie zamówiłeś?
A pozatym pisałem też ze dopiero we wrześniu będę miał czas składać deski. Wiec kopa czasu :beer:
Teraz na poważnie. Kupiłem jednak te bowersy ale tak jak sie spodziewałem, nie jestem zachwycony ich dźwiękiem.
Uważam też ze to poroniony pomysł rozkladac te kolumny na czesci pierwsze.
Lepiej sprzedac i nawet na tym zarobić
Tak wiec Bijou 170 i to by było na tyle :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez 131183914 Zobacz postaJa niestety nie potrafię robić zwrotnic. Natomiast jakbym komuś z tego forum to zlecił to musiałbym również pokryć bilet do irlandii lol.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaWydaje mi się, że jak chcesz inna aplikację na tej samej zwrotnicy, to możesz tylko pogorszyć sprawę...
Skomentuj
-
Jestem załamany. Tak spieprzyłem że aż mi głupio pisać na tym forum :banghead:Nie moge uwierzyć ze ten sam zestaw który jeszcze niedawno temu kosztował 200 funtów teraz kosztuje 600. Jak to k***a możliwe? Jakbym wiedział wcześniej to bym kupił ich wagon i teraz został milionerem :) a mowa tu oczywiscie o bijou 170 z visaton.co.uk
Masakra. Tak sie składa ze dopiero teraz mam czas składać obudowy wiec dlatego nie spieszyłem sie z ich zakupem.
I teraz musze zacząć planować na nowo. Jakieś pomysły odnośnie two way/a? Budżet 300euro z nawiązką. Chciałbym pozostać w zbliżonej koncepcji do bijou 170.
Ps. Sorka za mój wulgarny momentami język ale nie sposób w inny sposób wyrazić tego co czuje :screwy:
Skomentuj
-
To nie była promocja. Dzwoniłem tam i sprzedawca powiedział ze to normalna cena. Coś dziwnego sie stało w visaton.co.uk. Wszystkie ich produkty poszybowaly o 100- 300% w górę. Paweł masz jakieś inne sugestie odnośnie innego zestawu? Chciałbym sie zamknąć w granicach 350 euro (przetworniki)
Skomentuj
Skomentuj