Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przymierzam się do zrobienia kolumn frontowych i centralnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najlepiej zadać pytanie mailowo Visatonowi UK: "Is this price is real or maybe I'm dreaming?"

---------- Post dodany o 22:21 ---------- Poprzedni post o 22:14 ----------

Zamieszczone przez 131183914 Zobacz posta
    ja tam widze br na schemacie
    No proszę cię. Otwór na terminal sobie zaznaczyli A poza tym: "Principle of Housing geschlossen / closed"

Sam robiłem budy dla tych bijou 170, które później odsłuchiwałem i raczej jestem pewien, że to aplikacja Closed

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      Bijou schodzą do 50Hz. Jest to bas zwarty, bez naleciałości charakterystycznych dla BR, punktowy jak przystało na zamkniętą budę nie schodzącą za nisko. Wszystkie najlepsze fajerwerki z przedziału 20-50Hz odtworzysz subem, którego odcięcie ustawisz na 50-60Hz.
      z doborem zestawu tutaj sie z toba zgodze
      ale z tym basem wlasnie pojawilo sie to czego sie obawialem. szybki woofer + potezny powolny sub :/
      i wlasnie w takim przypadku dla mnie moze pojawic sie dziura w basie

Skomentuj

Szybki bo w OZ bez buczenia bass reflexowego. A co do łączenia XLSa 10 pozwól, że ja się będę wypowiadał jako jego użytkownik, który go łączył zarówno z budami OZ jak i BR oraz z frontami na large jak i na small w ampli. Ponadto wyznaję "religię" łączenia na styk charek suba z charką frontów a nie najeżdzania na siebie dwoma charkami i tworzenia sztucznego podbicia na charce wspólnej. Bo tak trzeba nazwać to co ty proponujesz od lat - "Fronty jak najniżej niech schodzą i jeszcze suba tnijmy wysoko, żeby obydwa źródła basu przez pewien zakres pasma grały razem".

Nie ma ratunku dla naszych rozmów. Wyznajemy zupełnie inne religie i tak jak wielu wyznawców tych prawdziwych religii nie może się ze soba dogadać w kwestii ich wiary tak my też się w kwestii łączenia suba z kinem domowym nigdy nie dogadamy.

Skomentuj

Bo tak trzeba nazwać to co ty proponujesz od lat - "Fronty jak najniżej niech schodzą i jeszcze suba tnijmy wysoko, żeby obydwa źródła basu przez pewien zakres pasma grały razem".
          gdzie ja cos takiego napisalem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            gdzie ja cos takiego napisalem?
            W tym temacie nie ale nie znamy się od dziś, prawda?

Poza tym jak testy w 10 litrowej zamkniętej budzie kolegi nie zadowolą to zawsze może zrobić budy bass reflex 34 litry, które z tym głośnikiem mają zejście poniżej 40Hz. Taka aplikacja została użyta w VIB 170AL.
            Last edited by gooralesko; 05.05.2013, 21:57.

Skomentuj

Najlepiej zadać pytanie mailowo Visatonowi UK: "Is this price is real or maybe I'm dreaming?" [COLOR="#696969"]
              Już im wysyłam gołębia z zapytaniem. Pomyślą sobie że jakiś niepełnosprytny i dowalą do zestawu 200funtow hehe. Bardziej rozchodziło mi się czy np jest jakiś błąd/niejasność tak jak w przypadku tego przetwornika na początku wątku. W kazdym razie zamawiam to jutro i zobacxymy czy trzeba się kłócić z angolami

Skomentuj

Zapytaj się również co jest dokładnie w tym zestawie za 235 Funtów. Czy zwroty są, czy terminale itd. Bo tak Visaton sprzedaje kity ale cena jest taka śmieszna, że lepiej się zapytać czy wszystko jest to co w kicie być powinno.

Skomentuj

No proszę cię. Otwór na terminal sobie zaznaczyli**A poza tym: "Principle of Housing geschlossen / closed"Sam robiłem budy dla tych bijou 170, które później odsłuchiwałem i raczej jestem pewien, że to aplikacja Closed*
                  I właśnie w tkich przykładach widać różnicę między 'starym wyjadaczem' a nowicjuszem szacun

---------- Post dodany o 23:21 ---------- Poprzedni post o 22:36 ----------

Zapytaj się również co jest dokładnie w tym zestawie za 235 Funtów. Czy zwroty są, czy terminale itd. Bo tak Visaton sprzedaje kity ale cena jest taka śmieszna, że lepiej się zapytać czy wszystko jest to co w kicie być powinno.
                  W sumie to jedyny zestaw który nie ma opisanych componentow kitu. Wysłałem im maila z zapytaniem o skład tego kitu jak i o cene pojedynczej wersji do centralnego. Jutro bank holiday wiec najwcześniej dostane odp we wtorek

---------- Post dodany o 23:50 ---------- Poprzedni post o 23:21 ----------

No proszę cię. Otwór na terminal sobie zaznaczyli A poza tym: "Principle of Housing geschlossen / closed"

Sam robiłem budy dla tych bijou 170, które później odsłuchiwałem i raczej jestem pewien, że to aplikacja Closed
                  A jednak rekomenduja BR do AL170
                  http://www.visaton.com/en/high_end/tiefton/al170_8.html

10 l/closed - - 79 Hz/0,81
                  20 l/bass reflex BR 19.24 (length 13 cm) 43 Hz -
                  30 l/bass reflex BR 19.24 (length 11 cm) 39 Hz -

W tym 10cio litrowym zamkniętym opakowaniu według tej specyfikacji osiagnie 79Hz. Czy ta zwrotnica może 'obniżyć' częstotliwość do 50Hz tak jak podaje producent Bijou170 czy to są sprzeczne dane?

Skomentuj

Rekomendują trzy aplikacje. jedną z nich jest użyta przez nich 10 litrowa OZ w Bijou 170. 79Hz to F3. F6 jest niżej w okolicach 50Hz (Na wykresach pasma przenoszenia danego projektu możesz sobnie sprawdzić gdzie jest spadek (-6dB) dla każdej z tych aplikacji: 10l OZ, 34l BR.

Tak jak pisałem wyżej - możesz rozważyć zrobienie innej aplikacji. 34 litry strojone BRem 25.50 (czy jaoś tak - zajrzyj na strone visatona do tego projektu VIB 170AL) i masz "pełnoprawne" kolumny grające do 35-40Hz.

Skomentuj

Pozwoliłem sobie uformować bryłę oraz zrobić symulacje w BassPro6

Z podanych wymiarów otrzymałem ok 50 litrów ale po lekkim odseperowaniu tweetera i porządnym wygłuszeniu uzyskam 30 litrów.
                      Zastanawiam się nad umiejscowieniem przetworników oraz bas refleksu. Myślałem o lekkim pochyleniu kolumny ale po przeczytaniu pewnego wątku na forum zwariowałem i postanowiłem sobie odpuścić - Pawel S wie o jaki wątek chodzi
                      Niepokoi mnie tylko sprawa z maksymalnym wychyleniem tego głośnika. W powyższym wykresie przy 50Hz membrana niebezpiecznie zbliża sie do granicy.

Skomentuj

W tym temacie nie ale nie znamy się od dziś, prawda?
                        wez takich bzdur nie pisz! nigdy nie pisalem ze kolumny z subem maja sie nakladac! i to w dodatku w jak najszerszym pasmie! :o

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          nigdy nie pisalem ze kolumny z subem maja sie nakladac!
                          Taa, nie mam czasu na przeszukiwanie twoich postów sprzed pół roku, więc ci się upiecze to kłamstwo. Dzisiaj, bo jutro podziałam

Pozwoliłem sobie uformować bryłę oraz zrobić symulacje w BassPro6

Z podanych wymiarów otrzymałem ok 50 litrów ale po lekkim odseperowaniu tweetera i porządnym wygłuszeniu uzyskam 30 litrów.
                          Zastanawiam się nad umiejscowieniem przetworników oraz bas refleksu. Myślałem o lekkim pochyleniu kolumny ale po przeczytaniu pewnego wątku na forum zwariowałem i postanowiłem sobie odpuścić - Pawel S wie o jaki wątek chodzi
                          Niepokoi mnie tylko sprawa z maksymalnym wychyleniem tego głośnika. W powyższym wykresie przy 50Hz membrana niebezpiecznie zbliża sie do granicy.
                          Sprawa pierwsza - kolubrynę zrobiłeś w symulacji. 1000x20x28 (WxSxG) wystarczy w zupełności. Front daj 3,6cm. Do zwrotnicy z bijou ścianka przednia szeroka na 20cm zdaje egzamin. Taki wariant obudowy również był zrobiony i słuchałem na nim bijou.

Druga sprawa - dlaczego napisałeś, że po porządnym wygłuszeniu litraż zmniejszy się do 30 litrów? Wygłuszenie nie zmniejsza objętości pozornej obudowy a ją powiększa. A ponadto aplikację BR nie wygłusza się tak mocno jak zamkniętą (Ścianki cienką gąbką poliuretanową "czopkową" oraz ewentualnie trochę luźno włożonej watypoliestrowej/wełny owczej. Ale wygłuszeniem się zajmiesz na końcu.

Trzecia sprawa, żadnych pochyleń przedniej ścianki nie rób bo taki zabieg wymagałby teoretycznie pewnych zmian w gotowej przecież zwrocie dla bijou.

Skomentuj

Nie dostawałem od nich odpowiedzi wiec zadzwoniłem. Zresztą bardzo miły sprzedawca w przeciwieństwie do np. www.avbristol.com. Potwierdził ze jest to pełen kit bez obudów i w cenie 195 funtow plus dostawa 35 funtow. Lacznie 230L.
                            Pojedynczy kit za polowe ceny. Na razie zamawiam parę a w późniejszy okresie pojedynczy.

Skomentuj

Okazja przez bardzo duże O. Dobrze zrobiłeś, że zamówiłeś.

Skomentuj

Tak jak pisałem wyżej - możesz rozważyć zrobienie innej aplikacji. 34 litry strojone BRem 25.50 (czy jaoś tak - zajrzyj na strone visatona do tego projektu VIB 170AL) i masz "pełnoprawne" kolumny grające do 35-40Hz.
                                Projekt VIB 170AL jest w aplikacji TL a w srodku znajduje sie jeszcze jeden woofer TIW 200 XS - 8 Ohm. Natomiast AL170 jest odseperowany w malej komorze http://www.visaton.com/en/bauvorschl...anleitung.html
                                Ciekaw jestem jak AL170 bedzie zachowywal sie w komorze ok 45 litrow. Popraw mnie jezeli sie myle ale logicznie rzecz biorac przetwornik ktory jest skonstruowany do reprodukcji srednich tonow jakby sila zostaje ztuningowany do nizszych czestotliwosci. Widze ze w wielu przykladach al170 jest zamkniety w malym, szczelnym litrazu. Czy przypadkiem nie znieksztalca sie srednie tony ktore maja odgrywac zasadnicza role w tym projekcie?

---------- Post dodany o 05:16 ---------- Poprzedni post o 05:11 ----------

kolejna sprawa to zwrotnica. nie znam sie na zasadach projektowania tych ukladow ale czy przypadkiem poducent nie uwzglednia objetosci, a co za tym idzie odmiennej akustyki obudowy?

Skomentuj

kolejna sprawa to zwrotnica. nie znam sie na zasadach projektowania tych ukladow ale czy przypadkiem poducent nie uwzglednia objetosci, a co za tym idzie odmiennej akustyki obudowy?
                                  zwrotnica dzieli pasmo miedzy woofer a wysokotonowke
                                  obudowa dziala na sam bas - powiedzmy 20-200Hz
                                  wiec tam raczej dzialanie zwrotnicy nie siega

Skomentuj

Ale w zależności od obudowy (pojemności, frontu) możesz mieć inną efektywność głośnika niskotonowego w zakresie, do którego równasz efektywność reszty pasma.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Projekt VIB 170AL jest w aplikacji TL a w srodku znajduje sie jeszcze jeden woofer TIW 200 XS - 8 Ohm.
                                      Co ty gadasz człowieku. Umiesz czytać? No teraz mnie zdenerwowałeś

VIB 170 AL
                                      http://www.visaton.com/en/bauvorschl..._al/index.html

VIB 170 BP
                                      http://www.visaton.com/en/bauvorschl...0bp/index.html

A po drugie projekt VIB 170 BP to nie jest TL tylko band pass. Jest wersja angielska tej strony a ten język podobno umiesz, więc znalezienie tej informacji nie powinno ci sprawić najmniejszych problemów.

Ciekaw jestem jak AL170 bedzie zachowywal sie w komorze ok 45 litrow. Popraw mnie jezeli sie myle ale logicznie rzecz biorac przetwornik ktory jest skonstruowany do reprodukcji srednich tonow jakby sila zostaje ztuningowany do nizszych czestotliwosci. Widze ze w wielu przykladach al170 jest zamkniety w malym, szczelnym litrazu. Czy przypadkiem nie znieksztalca sie srednie tony ktore maja odgrywac zasadnicza role w tym projekcie?
                                      Filozofowanie w najczystszej postaci. Nie znasz się? To korzystaj z wiedzy innych i nie wymyślaj koła na nowo.

Ale w zależności od obudowy (pojemności, frontu) możesz mieć inną efektywność głośnika niskotonowego w zakresie, do którego równasz efektywność reszty pasma.
                                      Jak to sprawdzić mi napisz. Patrząc na charki kolumn z tym AL170 - 10OZ i 34BR oraz na ich SPL możemy się dowiedzieć czy będą znaczącę różnice w efektywności midwoofera?
                                      Pomiędzy efektywnością VIB 170AL a Bijou 170 jest 1dB różnicy na korzyść tego drugiego projektu. Czyli jest prawdopodobne, że jak projekt bijou 170 wpakujemy do litrażu z projektu VIB 170AL to woofer będzie grał o decybel niżej od zakładadanej efetywności KE25?

Looknij se tutaj na wykresy, byś szukać nie musiał:
                                      http://www.visaton.com/en/bauvorschl...170/index.html
                                      http://www.visaton.com/en/bauvorschl..._al/index.html
                                      Last edited by gooralesko; 09.05.2013, 12:04.

Skomentuj

A po drugie projekt VIB 170 BP to nie jest TL tylko band pass. Jest wersja angielska tej strony a ten język podobno umiesz, więc znalezienie tej informacji nie powinno ci sprawić najmniejszych problemów.
                                        tu nie chodzi o znajomości jezyków lecz o nie znajomość aplikacji. Poprostu myślałem ze TL to polskie określenie band pasu a zreszta nie zabardzo ich odróżniam. Gdzieś już kiedyś użyłem sformuowania 'passive radiator' i natychmiast zostałem poprawiony. Dlatego wole nie używać angielskiego nazewnictwa

Nie na temat...
                                        Co ty gadasz człowieku. Umiesz czytać? No teraz mnie zdenerwowałeś
                                        Widze ze łatwo wyprowadzić cie z równowagi. Czy to cecha charakterystyczna stałych bywalców tego forum?

---------- Post dodany o 12:21 ---------- Poprzedni post o 12:18 ----------

Filozofowanie w najczystszej postaci. Nie znasz się? To korzystaj z wiedzy innych i nie wymyślaj koła na nowo.
                                        A podobno kto pyta ten nie błądzi..

---------- Post dodany o 12:44 ---------- Poprzedni post o 12:21 ----------

Podoba mi sie ta konstrukcja! czy tez mogę umiejscowić wysokotonowy poniżej al170?

Skomentuj

Podoba mi sie ta konstrukcja! czy tez mogę umiejscowić wysokotonowy poniżej al170?
                                          Niestety nie możesz. Układ ustawienia głośników bierzesz z projektu Bijou 170. Ważne są ogległość tweetera od górnej krawędzi oraz szpara pomiędzy tweeterem a midwooferem. Pozostałe informacje dowiesz się od Lusztiego jak łaskawie odpowie na zadane mu przeze mnie pytania w moim poście.

A podobno kto pyta ten nie błądzi..
                                          Owszem ale kto pyta ten może w swoich rozważaniach zabłądzić. Wtedy przydaje się zimny prysznic

Widze ze łatwo wyprowadzić cie z równowagi.
                                          Taki nerwusek ze mnie, życie. Ludzi bez wad nie ma - jeden jest nerwowy a drugiemu nogi śmierdzą
                                          Gdzieś już kiedyś użyłem sformuowania 'passive radiator' i natychmiast zostałem poprawiony.
                                          Zależy co nazwałeś tym "passive radiatorem". Jak tak nazwałeś membranę scana którą masz w subie to miałeś rację.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X