Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak rozbudować zestaw? co warto zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
    To podbij sobie bas korektorem i masz problem z bańki. Wcale nie żartuje :)
    Czy taki korektor z prawdziwego zdarzenia cos tutaj zmieni? obecnie muzyka jest odtwarzania nie jakim programem foobar2000, jednak bez żadnych filtrów czy korektorów w sterownikach lub wymienionym programie, przy słuchaniu nie za głośnym używam w wzmacniaczu opcji Loudness, bardzo ładnie podbija dół - gra mocniej i miesiście jak przy głośniejszym odsłuchu, no i nawet membrana drga... bez tej opcji przy nie zbyt głośnym odsłuchu nawet membrany nie drgają z kolegi jak jest głośniej to się martwię czy aby nie za bardzo chodzą, trzymam się jakiejś swojej głupiej teorii do 1cm wychył, jak jest za dużo to wtedy idzie korekta - we wzmacniaczu na bass - nie wiem czy ma to sens? :rolleyes:

Zamieszczone przez bibson3 Zobacz posta
    Hehe dobre :) z jednym tylko ALE, fabryczna końcówka, pewnie na hybrydzie, albo scalaku przy dużym wysterowaniu i podbiciu basu zacznie "pierdzieć", a kolega te większe wysterowania jak widać "lubuje" :). Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie jakiegoś subbasa, najlepiej 2. Jako że Zeusy mają dość wysoką efektywność to i od suba należało by takiej oczekiwać, przecież nikt nie będzie w niego pompował 1kW żeby zrównał się głośnością z Zeusami do których doszło 80W.

Pozostaje jeszcze jedna kwestia - akustyka pokoju. W jakim pokoju kolega odsłuchuje swój sprzęt (wymiary, rozstawienie kolumn)? Muzyka z PC? Jaka karta dźwiękowa? Być może niedosyt basu wynika z niekorzystnego rozkładu bądź geometrii pomieszczenia. Aż ciężko mi uwierzyć, że przy Zeusach napędzanych 100W ampem, w przeciętnym pokoju 25-30m2 brakuje basu :)
    Jakie wysterowanie? nic nie szumi, nie pierdzi, nie szeleszczy, takie odgłosy mam własnie w Tonsil Samba 250.

Pokój maokoło 7,2m na 5,5m, muzyka z pc, karta dźwiękowa zintegrowana w płycie głównej, płyta to Asus M3A78 Pro, miałem kiedyś kartę Sound Blaster jakąś za 500zł, co prawda była różnica w filmach z dźwiękiem 6.0 lub w grach (lekkie zmiany w głośnikach komputerowych oraz duże na słuchawkach) w mp3 na kolumnach w zasadzie nic się nie zmieniło, chodź w oprogramowaniu tej karty było sporo opcji, przerażająco sporo.

Bass jest duży, znajomi łapią się za głowę, jednak chciałbym ta wartość jeszcze zwiększyć :)

Niekorzystny rozkład pokoju to pewnie jest, ale obecne ustawienie gwarantuje mi swobodę, ładnie wszystko wygląda i jest ok komfort, próbowałem wiele ustawień ale nic sensownego nie wyszło.

czerwony to okna oraz drzwi, niebieski mebelki, zielony łóżko, ława, pufy, szary to sprzęty, tv, pc, monitor, stare kolumny samba 250 oraz wzmacniacz na szafie, brązowy to Zeusy, ciemny fiolet to rower, a jaśniejszy to siłownia, wszelkie sprzęty i ciężary - i niestety tego nie jestem w stanie przenieść, muszę najpierw coś zrobić z innym osobnym pomieszczeniem by nie łapała rdza... >:(

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    Powiększ obudowe do ok 130L, strojenie BR w okolicach 32Hz i w porównaniu do orginalnych zeusów to będzie niebo a ziemia.
    Własnie po takich zmainach chciałbym usłyszec kolumnę nim bym rozebrał obecne :)

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
    Najlepszy pomysł z tych wszystkich to zmienić wzmacniacz, a nie dokładać kolejne zeusy, budować kolejne kolumny itd! Amplitunerek z mocą 110w na kanał do zeusów? Tą mocą możesz zasilać jednego gdna(wiem bo mam 30/120/1).
    Hmm a co da 200W na kanał? jakie będą plus? prosiłbym o konkrety, Kenwood ma wiele starych fajnych kloców i w sumie nie ukrywam że nie chciałbym wyższego modelu z większą mocą, jednak na razie się ograniczyłem bo moje doświadczenie jest małe i nie chciałem niczego "spalić" :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kamiloss Zobacz posta
      Czy taki korektor z prawdziwego zdarzenia cos tutaj zmieni? obecnie muzyka jest odtwarzania nie jakim programem foobar2000, jednak bez żadnych filtrów czy korektorów w sterownikach lub wymienionym programie, przy słuchaniu nie za głośnym używam w wzmacniaczu opcji Loudness, bardzo ładnie podbija dół - gra mocniej i miesiście jak przy głośniejszym odsłuchu, no i nawet membrana drga... bez tej opcji przy nie zbyt głośnym odsłuchu nawet membrany nie drgają z kolegi jak jest głośniej to się martwię czy aby nie za bardzo chodzą, trzymam się jakiejś swojej głupiej teorii do 1cm wychył, jak jest za dużo to wtedy idzie korekta - we wzmacniaczu na bass - nie wiem czy ma to sens?
      Jak używasz foobara 2000 to ściągnij wtyczkę graphic equalizer, daje to 31pasmowy EQ z autogainem dzięki czemu nie przesterujesz preampu w dźwiękówce. Ustaw sobie korektorem takie natężenie basu jakie Cie satysfakcjonuje i powoli zwiększaj głośność uważnie słuchając czy wzmacniacz się nie przesterowuje. Jeżeli osiągniesz zadaną głośność to jesteś w domu, jeżeli nie to czeka Cie zmiana wzmacniacza a w dalszej części może przebudowa Zeusów. Robienie do nich suba to będzie niestety b.duży koszt i gra jest nie warta świeczki bo z nich idzie już sporo ukręcić.

Skomentuj

Zamieszczone przez kamiloss Zobacz posta
        Jakie wysterowanie? nic nie szumi, nie pierdzi, nie szeleszczy, takie odgłosy mam własnie w Tonsil Samba 250.
        Wysterowanie to nie przesterowanie, to tak gwoli sprostowania. Moim zdaniem większy wzmacniacz kompletnie nic tu nie da. Sam przecież napisałeś, że nie chodzi Ci o to żeby było głośniej tylko więcej basu. Wprowadzenie korektora pomoże podbić niskie tony ale nieznacznie, generalnie im bardziej będziesz podbijał na korektorze software'owym tym bardziej będziesz ograniczał głośność. Dlaczego? A no dlatego, że przy zwiększaniu głośności będziesz przesterowywał wzmacniacz. Można by spróbować z korektorem sprzętowym, efekt byłby z pewnością lepszy.

Zamieszczone przez Shiver
        Robienie do nich suba to będzie niestety b.duży koszt i gra jest nie warta świeczki bo z nich idzie już sporo ukręcić.
        Albo ma być dobrze, albo ma być po najmniejszej linii oporu - tanio :)

Zwiększając "budę" nie tylko ograniczeniu ulegnie wytrzymałość mocowa głośnika, ale także jego dynamika, jednak jeśli z powodzeniem dokonuje się takich przeróbek to może warto spróbować.

Skomentuj

Zwiększając "budę" nie tylko ograniczeniu ulegnie wytrzymałość mocowa głośnika, ale także jego dynamika, jednak jeśli z powodzeniem dokonuje się takich przeróbek to może warto spróbować.
          Po obniżeniu strojenia i zwiększeniu obudowy parametry impulsowe zdecydowanie się poprawią.

Albo ma być dobrze, albo ma być po najmniejszej linii oporu - tanio
          Nie no jasne, jak kolega ma ze 2-3 klocki na dół który zdecydowanie przegoni Zeusy to tylko budować :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            Nie no jasne, jak kolega ma ze 2-3 klocki na dół który zdecydowanie przegoni Zeusy to tylko budować :)
            około 1700-2000 zł

Skomentuj

Zmien budy i będziesz zadowolony.
              A reszte pieniedzy na bok, kiedys znudzi Ci sie napierniczanie samym basem to bedziesz mial kase na budowe dobrych kolumn.
              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zmien budy i będziesz zadowolony.
                A reszte pieniedzy na bok, kiedys znudzi Ci sie napierniczanie samym basem to bedziesz mial kase na budowe dobrych kolumn.
                Hmm warto spróbować byle tylko dało się rozebrać obecne bez psucia ich

Skomentuj

Da się, wykręcić głośniki, zwrotnice, terminal.
                  Zbudować nowe obudowy, wstawić głosniki i gra
                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

To też jest dobra opcja ale w tym wypadku strojenie na 32hz wydaje mi się być za niskie :)

Skomentuj

Da się, wykręcić głośniki, zwrotnice, terminal.
                      Zbudować nowe obudowy, wstawić głosniki i gra
                      a no faktycznie te ogromne membrany się wyciąga przecież od zewnątrz... :biggrin:

Skomentuj

Czaruję...
                      X