Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak rozbudować zestaw? co warto zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Siodło widać tu:

http://www.e-tonsil.pl/?p96

Nie wiem jak traktować to co piszesz. Napisałeś ze to GDWT z linka powyżej a, teraz piszesz że ma inny układ magnetyczny, a zatem jest zupełnie innym głośnikiem. Wypowiedź swoja opierałem o dane ze strony producenta/dystrybutora podanego przez Ciebie modelu. Nie zmienia to faktu, że zdecydowanie lepszą szczegółowość ma vifa czy scan z linku powyżej (opieram się o odsłuch Zeusów).

Skomentuj

Dyskusja z każdym postem staje sie coraz bardziej bezsensowna, każdy wie jakie jest przeznaczenie zeusów, to ze na dobrej zwrotnicy gdwt ma ładna charakterystyke nie znaczy ze gra dobrze, ja osobiscie nie cierpie dzwieku tuby chocby byla SPL'em dopasowana do gdn'ów. Zreszta tonsil nigdy nie robił dobrych głosników wysokotonowych.

Wytrzymalosc mocy to zaden argument, ten driver jest zabezpieczony zarówką i jest to rozwiązanie typowo estradowe. Do głośnego grania mam w domu w podobny sposob zabezpieczone TW-70 i wytrzymały moce rzędu 200W (12db/oct fp=8000Hz) identycznie mozna zabezpieczyc tez kopulke i tez wytrzyma sporo.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
        ja osobiscie nie cierpie dzwieku tuby chocby byla SPL'em dopasowana do gdn'ów.
        W jednym zdaniu ująłeś wszystko co miałem na myśli w poprzednich postach.

Wracając do tematu, Pogromco jako "fan" obudów tubowych masz może jakąś sprawdzoną konstrukcje subbasa w hornie z przyzwoita efektywnością, tak żeby zapewnił autorowi oczekiwane doznania? :)

Skomentuj

Ludzie nie raz zachwycali się jakimiś hi-endami a później dowiadując się, że siedzi tam tania tubka typu Gdwt tonsila to wyśmiewali te kostrukcje Najlepiej nie patrzeć na ceny ani producentów, słuchać należy ! A nawiasem mówiąc to dobrze zaaplikowany gdwt z zeusów "zjada" kopułki na śniadanie w tej cenie 75zł jak i wiele innych droższych.

Skomentuj

Zjada w jakim sensie? Na pewno nie na "papierze" a i o ilości szczegółów można by dyskutować. Co do konstrukcji hi endowych to nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie tubka mogła by grać lepiej od wstęgi czy magnetostatu. Każdy ma inny gust, jednym odpowiada dźwięk tuby innym nie. Ja zaliczam się do tej drugiej grupy.

Skomentuj

Zjada, czyli lepiej i fajniej gra. Lepiej i fajniej ? To dla każdego będzie co innego niestety i tu można by pisać i pisać... Po prostu, tubki grają inaczej, co kto lubi. Lecz przyjęło się, iż są ostre, cykają itp. W dobrym projekcie nie ma czegoś takiego, to widma altusowej przeszłości Poza tym poproszę jakąś wstęgę lub magnetostat za 75zł do porównania

Skomentuj

Nie na temat...
                Choć przyjęło się nie odpowiadać na pytanie/prośbę tym samym to jednak to zrobię. Poproszę o kontrukcje hi-end na tubce... Kolego hi-end to termin zarezerwowany dla konstrukcji znacznie przewyższających normę high fidelty, gdwt jak i żaden wymieniony w tym temacie głośnik do tego grona się nie zalicza. Napisałeś, że w hi-endowych konstrukcjach występują głośniki podobne do wyżej wspomnianego gdwt, co dla mnie jest abstrakcją. Dlatego napisałem, że nie wyobrażam sobie porównywać głośnika hi-endowego (wstega bądź magnetostat) do tubki.
                Last edited by bibson3; 05.05.2013, 22:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez bibson3 Zobacz posta
                  Siodło widać tu:

http://www.e-tonsil.pl/?p96

Nie wiem jak traktować to co piszesz. Napisałeś ze to GDWT z linka powyżej a, teraz piszesz że ma inny układ magnetyczny, a zatem jest zupełnie innym głośnikiem. Wypowiedź swoja opierałem o dane ze strony producenta/dystrybutora podanego przez Ciebie modelu.
                  Bo sa minimum trzy wersje tego glosnika. Wizualnie wygladaja praktycznie tak samo ale maja inne parametry. Stad rozna cena.

Nie zmienia to faktu, że zdecydowanie lepszą szczegółowość ma vifa czy scan z linku powyżej (opieram się o odsłuch Zeusów).
                  Twoim zdaniem, moim nie :)

to ze na dobrej zwrotnicy gdwt ma ładna charakterystyke nie znaczy ze gra dobrze
                  To ze jakas kopulka ma ladna charakterystyke, nie znaczy ze ladnie gra. Z kopulki Alpharda tez mozna zrobic ladne pasmo i co z tego?

Wytrzymalosc mocy to zaden argument, ten driver jest zabezpieczony zarówką i jest to rozwiązanie typowo estradowe. Do głośnego grania mam w domu w podobny sposob zabezpieczone TW-70 i wytrzymały moce rzędu 200W (12db/oct fp=8000Hz) identycznie mozna zabezpieczyc tez kopulke i tez wytrzyma sporo.
                  Ciekawa teoria. Wiesz po co stosuje sie tube? Nie tylko dla uzyskania efektywnosci. Rowniez do zwiekszenia wytrzymalosci mocowej pewnym zakresie i zmniejszenia znieksztalcen. Bez trudu potrafie sobie wyobrazic katastrofalny dzwiek przeciazonego stozka TW-70 z malutka ceweczka,czy byle kopulki po podaniu 200w z pieca.

Wracając do tematu, Pogromco jako "fan" obudów tubowych masz może jakąś sprawdzoną konstrukcje subbasa w hornie z przyzwoita efektywnością, tak żeby zapewnił autorowi oczekiwane doznania?
                  Nic mu nie polece, bo on niczego nie zbuduje. Ten temat to takie jaja troche i mozna sobie pobajduzyc. Autorowi radze kupic gotowe, sprawdzone konstrukcje, a wlasne dlubanie zaczac od mniej czasochlonnych i tanich konstrukcji.

Zjada w jakim sensie? Na pewno nie na "papierze" a i o ilości szczegółów można by dyskutować. Co do konstrukcji hi endowych to nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie tubka mogła by grać lepiej od wstęgi czy magnetostatu. Każdy ma inny gust, jednym odpowiada dźwięk tuby innym nie. Ja zaliczam się do tej drugiej grupy.
                  bibson3, mam wrazenie, ze kompletnie nie masz pojecia o czym piszesz. Slyszales kiedykolwiek porzadne zestawy tubowe? Porzadna wstega kosztuje kilka tys zl, a i tak bedzie ustepowac w z znieksztalceniach i charakterystykach katowych porzadnym driverom kompresyjnym. Nie mowie, za sa gorsze, ale to zupelnie inne glosniki.

Skomentuj

Cały czas o tym piszę! :) nie ma sensu porównywać driverów do kopułek/wstęg itp. głośników ha bo to zupełnie inne głośniki z zupełnie innym przeznaczeniem. Ja natomiast zauważyłem Pogromco, że wobec każdego na forum kto ma inne zdanie niż Ty używasz stwierdzenia (jakże mylnego i niesprawiedliwego) że:

nie masz pojęcia o czym piszesz
                    Nie trzeba mieć Twojego doświadczenia aby móc zdroworozsądkowo ocenić głośnik. Tuba nie zagra nigdy tak jak kopułka i odwrotnie. Wszystko zależy od preferencji słuchającego. Będę natomiast z uporem maniaka powtarzał, że do domowych odsłuchów lepsza jest kopułka. Tubek słyszałem raptem kilka, wszystkie na poziomie tej z zeusów, dla mnie są zbyt natarczywe. Zdecydowanie bardziej odpowiadają mi dźwiękiem kopułki nawet te monacora czy stxa za 60-70zł. Dobrą wstęgę można kupić za ~500zł, magnetostat podobnie (nie w PL) drivery jednak też nie kosztują 50zł (te zabójczo liniowe o których wspominasz).

Powiedz proszę, skoro Twoim zdaniem tubki mają same zalety (duza moc, liniowość, dynamika, cena) to dlaczego nie stosujesz ich do konstrukcji home audio?
                    Last edited by bibson3; 05.05.2013, 22:47.

Skomentuj

Ja natomiast zauważyłem Pogromco, że wobec każdego na forum kto ma inne zdanie niż Ty używasz stwierdzenia (jakże mylnego i niesprawiedliwego) że:
                      No, ktos musi byc ten zly i zarozumialy na forum. Z paczki dupolizow nie jestem :)

Nie trzeba mieć Twojego doświadczenia aby móc zdroworozsądkowo ocenić głośnik. Tuba nie zagra nigdy tak jak kopułka i odwrotnie. Wszystko zależy od preferencji słuchającego. Będę natomiast z uporem maniaka powtarzał, że do domowych odsłuchów lepsza jest kopułka. Tubek słyszałem raptem kilka, wszystkie na poziomie tej z zeusów, dla mnie są zbyt natarczywe. Zdecydowanie bardziej odpowiadają mi dźwiękiem kopułki nawet te monacora czy stxa za 60-70zł
                      Ciesze sie, ze znalazles swoj dzwiek. Ja nadal szukam, bo ciagle cos mi nie pasi. Domyslam sie natomiast, ze idac za swoim gustem wolalbys sluchac plumkajacych midwooferkow z kopulkami za grube tysiaki niz sluchac dzwieku najbardziej zblizonego do dzwieku live.

Napisz szczerze co bys wybral jakbys mial hajs i pomieszczenie, wypas na topowych skanach czy taka konstrukcje http://oceanwayaudio.com/oceanway-mo...onitor-system/ ? Dobra, juz wiem, tuby brzmia kijowo :)

Dobrą wstęgę można kupić za ~500zł, magnetostat podobnie (nie w PL) drivery jednak też nie kosztują 50zł (te zabójczo liniowe o których wspominasz).
                      Dobra wstega to RAAL, Raven, a tych nie kupisz za pol tysiaka. Natomiast za pol tysiaka mozna juz kupic bardzo dobry driver, ktorym obskocze pasmo od 1 khz. Ktora wstega czy kopulka mi to da bez tony znieksztalcen i potu na czole w obawie o spalenie glosnika?

---------- Post dodany o 22:51 ---------- Poprzedni post o 22:49 ----------

Powiedz proszę, skoro Twoim zdaniem tubki mają same zalety (duza moc, liniowość, dynamika, cena) to dlaczego nie stosujesz ich do konstrukcji home audio?
                      Moje glowne kolumny na jakich slucham maja tubki :) no ale nie jest to diy, faktycznie... Waveguide daytona czeka w kolejce.

Skomentuj

Od 1k żadna, od kilki k Hz choćby jakiś aurum cantus. Nie mówię, że tubka musi grać źle, wychodzę z założenia, że głośnik projektowany pod estradę nie sprawdzi się lepiej w home audio niż ten do niego dedykowany.

Co do wyboru kolumn, zdecydowanie wybrałbym te które oferują dźwięk zbliżony do wykonania artysty, ale nie z koncertu tylko z studia nagraniowego, albo jeszcze lepiej bezpośredniego wykonu bez mikrofonu. Swojego dźwięku nie znalazłem, chyba żaden diy'ejowiec nie może tego powiedzieć :) po prostu bardziej odpowiada mi dźwięk kopułki niż tubki, a przynajmniej tych które słyszałem.

To nie tak, że jesteś be, fe i fuj :) po prostu nie zawsze ktoś mający odmienne zdanie mówi źle. To bardzo ważne aby wierzyć we własną wiedzę i słowa, ale jesteśmy tu miedzy innymi po to aby dyskutować, a to ma na celu przedstawienie różnych poglądów, różnych osób/gustów na dany temat.

http://loudspeakershop.eu/glosnik-au...ny-p-1813.html

Skomentuj

http://loudspeakershop.eu/glosnik-au...ny-p-1813.html
                          za 500 to ja wole bez pytania zwykla kopulke niz taka opcje. Ledwo 2300 khz osiagniesz, a tyle to ja mam u siebie na tonsilu za 50zl :) Charki pionowe beda dramatyczne, a chetnie zerknalbym tez na wodospad.

Jak ma byc dobrze, to trzeba wydac hajs http://profesional.beyma.com/ingles/pdf/TPL150H.pdf diafragma za 1500 i cos juz mozna dzialac.

Skomentuj

Owszem ale bez przesady :) wstęga opada przy ~1,5k a horn przy ~1,2k. Abstrahując od tego, przy budżecie ok 500zł na głośnik bez problemu można ciąć wysokotonówkę na 2,5k Hz bo nisko-średni dociągnie ze spokojem do wymaganych 2k Hz. Sam pisałeś że nawet z alpharda można mieć płaską charkę ale co z tego? U mnie kopułka monacora Dt-99 ciągnie liniowo (+- 1db) od 4k do 18k ale co z tego jak dźwięk jest pozbawiony ogromnej ilości szczegółów. Swoją drogą ta tuba beymy ma zaskakująco dobrą charkę tylko jak to się przekłada na dźwięk?

Skomentuj

Swoją drogą ta tuba beymy ma zaskakująco dobrą charkę tylko jak to się przekłada na dźwięk?
                              Tej nie slyszalem, ale powertuj na zachodnich forach, to znajdziesz sporo opinii. Nasze krajowe poletko jest bardzo ubogie w ciekawe konstrukcje.

Skomentuj

Zasypaliście mój temat tyloma wypowiedziami że ciężko mi było to pozbierać w całość ale już odpowiadam i dziękuje za każdy komentarz :biggrin:

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
                                ja bym pogonił te zeusy ... i kupił coś na dynach
                                http://allegro.pl/dynaudio-diy-i3208377215.html
                                http://allegro.pl/kolumny-stereo-dyn...213789029.html
                                jeśli chodzi o brzmienie dla kogoś kto obsłuchiwał zeusy tyle lat to może być lot w kosmos tyle że w inną stronę ... i rozczarowanie typu
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/21...%85ce-o-smutek
                                Piramidki wyglądają dość ciekawie, jednak to tylko wygląd a patrząc po wielkościach membran i pudeł, to kolumny nie dla mnie.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Porady w stylu "zrob podlogowa teelke awx 18" to chyba jakis ponury zart. Gdybym sluchal takiej muzyki jak autor tematu, to po zmianie glosnikow na TL awx z zeusow mialbym chyba traume do konca zycia i pol glowy wydartych wlosow. Chlopak slucha muzyki z konkretnym wygarem, a Wy mu proponujecie 7 calowa popierdulke w za duzej obudowie?

Kolega potrzebuje solidnych i nie zmeczonych kolumn trojdroznych. Po sprzedazy Zeusow i dolozeniu kaski mozna juz rozgladac sie za czyms z prawdziwego zdazenia. Autor tematu nic do tej pory nie budowal i mysle, ze wydanie na pierwsza konstrukcje sporej kasy moze byc niewypalem. Predzej kupic cos zrobionego przez sprawdzonego uzytkownika.
                                Zgadza się, tak jak wyzej zacytowałem, przedstawione tamte kolumny są bardzo małe, potrzebuje czegoś mocnego, a na widok kolumny i membrany 10 razy mniejszej... jakoś mnie nie przekonuje że to będzie mocniejsze, raczej będzie precyzyjniej grało.

Tak nigdy nie zbudowałem żadnego własnego audio, tyle co raz w wzmacniaczu wymieniałem kondensator i na tym moje doświadczenie się kończy :)

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                Ty sie słyszysz człowieku??
                                Zobacz jakiej muzyki słucha autor pewnie wszystko to mp3 które nie ma wiecej niz 300kbs,On chce robic hałas a nie sluchac muzyki w dobrej jakosci
                                Głośno ale na tyle by nie nabawić się kontuzji ucha po przechodzeniu koło kolumny, a niskie tony maja pracować za mój żołądek po obiedzie... :thumbsup: muzyka leci z mp3 w jakości 320kbps, z wyjątkami czasami do 192~` jeśli stary kawałek, także nie jest to FLAC ani inne cudeńka.

tu znalazłem kilka ciekawostek do rozpatrzenia
                                jest w czym wybierać ...
                                chillstep ...chilout ... no to tylko TL'ki zostają , to jest jak wyrok ! i może to http://allegro.pl/kraus-kpa100-2x70-i3221672392.html
                                Chillstep, chilout oczywiście nie słucham na 50% przekręconej gałce we wzmacniaczu, zazwyczaj tego typu muzyke słucham na słuchawkach kładąc się do łóżka. Także wszelkie imprezowe szaleństwa i głośne odsłuchy czy tym podobne sprawy odpadają przy tych gatunkach :)

Poza tym wzmacniacz kolegi ma 110w na kanał gdzie zeusy mogą przyjąć 2x więcej.
                                Coż koło tego, dane moge spisać jeśli są potrzebne. Pozatym jak ma to laik zrozumieć? kolumna jest w stanie pracować bezproblemowo na około 200W? czy będzie to jakakolwiek różnica w dźwięku? będzie mocniej grało? precyzyjniej? czytałem że czasami podłączenie głośników niskotonowych osobno z góra "poprawia dźwięk", w konstrukcji Zeusów jest taka możliwość jednak wszystko finalnie podpiąłem dość grubym przewodem pzoatym do tych eksperymentów chyba jest wymagany kolejny wzmacniacz osobno na górę i osobno na cały dół?

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                Chcesz mieć tylko głośniej czy po prostu więcej basu z obecnego zestawu?
                                I to jest bardzo dobre pytanie, obecnie w "domu" Zeusy nie są kręcone do nie wiadomo jakich granic pokrętła głośności, w domu chciałbym miec dwa razy więcej basu, a w plenerze to co mam przy Zeusach to mi wystarcza, stadionów piłkarskich nie zamierzam nagłaśniać :biggrin:

Wypada coś sprostować, to że ktoś słucha elektroniki nie znaczy ze wystarczą mu byle jakie kolumny, byle głośne i byle na dużych wooferach, kwestia tego czego autor oczekuje, akurat w tym wypadku oczekuje właśnie jeszcze mocniejszego basu, więc proponowanie kolumny z 6.5'' mija sie z celem, chociaz oczywiscie 30/120 to tez nie sa jakies wybitne przetworniki do basu.
                                @do autora tematu, zeusy w orginalnej obudowie czy powiększonej?
                                Zeusy są w 100% oryginale, kupiłem je kiedyś jak jeszcze chodziły po około 1200~ złotych za komplet.

To może z części teoretycznej tej dyskusji przejdziemy do praktyki . Może warto zlokalizować miejsce zamieszkania kolegi i zaproponować jakieś zróżnicowane odsłuchy. Może kolega odkupi jakieś wasze konstrukcje , bo wiem że macie kilka takich , może nawet na zbyciu
                                Mieszkam w okolicach Legnicy na dolnymśląsku, mogę oczywiście podjechać te kilkanaście km gdyby pojawiła się jakaś okazja, czy możliwość odsłuchu czegoś potężnego :)

W skrócie, brzmienie Zeusów zadowala mnie całkowicie, góra jest mocna, ostra, "krzykliwa" podobny dźwięk jak zazwyczaj na estradzie podczas koncertów, niskie tony również są jak najbardziej OK uwzględniając to że przeszedłem z kolumn typu Tonsil Samba 250... to dla mnie przepaść w barierze dźwięku. Nie szukam kolumienek typu satelitki, kin domowych jakiś konstrukcji 5.1 czy bóg wie czego, chciałbym obecny zestaw rozbudować głównie pod niskie tony, by było mocniej na dole, aczkolwiek gdyby miała być z tym razem góra tak jak w przypadku kupna kolejnej pary Zeusów to jestem jak najbardziej na tak, zawsze kiedyś może się przydać poza domem. Generalnie nie wiem co robić, chciałbym odsłuchać własnoręczne robione Zeusy we własnych większych pudłach czy rzeczywiście dół staje się znacznie mocniejszy i niżej schodzą, gdybym miał zrobić lub odkupić tego typu kolumny (nie koniecznie Zeusy wiadomo) to znów mam jedną wielką niewiadomą z wzmacniaczem, tak jak tutaj jeden kolega podkreślił moc obecna wzmacniacza to około pod 4ohm 110W na kanał przy czym nie idzie podpiąć 4 kolumn w 4ohm na dwa kanały z tyłu wzmacniacza piszę od ile do ile i jak może pracować, dane techniczne mogę spisać jeśli to pomoże?

Skomentuj

Zamieszczone przez kamiloss Zobacz posta
                                  I to jest bardzo dobre pytanie, obecnie w "domu" Zeusy nie są kręcone do nie wiadomo jakich granic pokrętła głośności, w domu chciałbym miec dwa razy więcej basu, a w plenerze to co mam przy Zeusach to mi wystarcza, stadionów piłkarskich nie zamierzam nagłaśniać
                                  To podbij sobie bas korektorem i masz problem z bańki. Wcale nie żartuje :)

Skomentuj

Hehe dobre :) z jednym tylko ALE, fabryczna końcówka, pewnie na hybrydzie, albo scalaku przy dużym wysterowaniu i podbiciu basu zacznie "pierdzieć", a kolega te większe wysterowania jak widać "lubuje" :). Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie jakiegoś subbasa, najlepiej 2. Jako że Zeusy mają dość wysoką efektywność to i od suba należało by takiej oczekiwać, przecież nikt nie będzie w niego pompował 1kW żeby zrównał się głośnością z Zeusami do których doszło 80W.

Optymalnie byłoby zrobić 2 subbasy w hornach, ale jak wspomniał Pogromca to dość karkołomna konstrukcja, jak nie znajdziesz w 100% sprawdzonego projektu to samemu raczej nie warto projektować (przy braku doświadczenia/wiedzy w tym temacie). Popatrz na fabryczne subbasy z sprawnością zbliżoną do Zeusów. Może ktoś z forumowiczy podrzuci jakiegoś "pewniaka".

Pozostaje jeszcze jedna kwestia - akustyka pokoju. W jakim pokoju kolega odsłuchuje swój sprzęt (wymiary, rozstawienie kolumn)? Muzyka z PC? Jaka karta dźwiękowa? Być może niedosyt basu wynika z niekorzystnego rozkładu bądź geometrii pomieszczenia. Aż ciężko mi uwierzyć, że przy Zeusach napędzanych 100W ampem, w przeciętnym pokoju 25-30m2 brakuje basu :)

Skomentuj

Może niech najpierw sprawdzi zabawę z korektorem zanim zaproponujesz mu horny do pokoju

Skomentuj

Powiększ obudowe do ok 130L, strojenie BR w okolicach 32Hz i w porównaniu do orginalnych zeusów to będzie niebo a ziemia.
                                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Najlepszy pomysł z tych wszystkich to zmienić wzmacniacz, a nie dokładać kolejne zeusy, budować kolejne kolumny itd! Amplitunerek z mocą 110w na kanał do zeusów? Tą mocą możesz zasilać jednego gdna(wiem bo mam 30/120/1)
                                          Poczytaj na necie czym ludzie napędzają zeusy na pewno nie "biednym" amplitunerem. Zmontuj jakiegoś holtona 400, lub kup jakiegoś DAPA, behringera itp. to Cię zabije w tym pokoju 30m2. Kolumny potrafią przyjąć dużą moc jest to zrobione celowo zeusy mają grać jak najgłośniej takie jest ich przeznaczenie oczywiście niskich zejść nie ma, bo komora dla dwóch gdnów 30/120/1 jest zbyt mała. Priorytetem jest głośność i duża wytrzymałość mocowa konstrukcji. Żeby uzyskać niskie zejście to byś musiał zrobić kolumnę, która by miała koło 150 litrów strojona 35-37hz. Poproś któregoś z kolegów o symulację dwóch gdnów w takiej budzie i porównaj do oryginału to zobaczysz różnicę. Więc prosty wniosek kupujesz mocny wzmacniacz, robisz nowe obudowy do gdnów i gwarantuję, że będziesz zadowolony będziesz miał potężne basy i sporą głośność pomimo spadku wytrzymałości mocowej konstrukcji. W domu to będzie aż nadto.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X