Łukasz czy dla ciebie wszystko musi być opłacalne?? ja czasami lubie poeksperymentować. co z tego że strace troche czasu (a czasami i pieniędzy) jestem bogatszy o nowe doświadczenia!! i to się liczy a nie że to gówno dało.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
B&W z Alpharda?!? Tunning kopułek.
Collapse
X
-
Sound Wave,
kilka juz spaliłem :-( wiec jakś wytrzymałosc jest . Przychodzi kolega słucha ,podchodzi do wzmaka , pogłasza i ........:(
(stare czasy - b. niski podział ,filtry oparte tylko na teoii, nawet na ch-ke impedancji sie nie patrzyło itd )
Mysle ze 11/100 by sie dobrze poddał wierceniu
Skomentuj
-
ten cały eksperyment ma nacelu w wiekszym stopniu odkrycie czegos nowego i lepsze poznanie elektroakustyki, niz opatentownie przerobki i zbijanie kokosow na zmianie gdwk w vife(lub scana). jak kogos to nie interesuje to nie ma przymusu, ale chyba na tym ta cała zabawa polega, zeby wiedziec "jak to działa".
PS:wytrzymałosc kopułek zalezy bardziej(jesli nie tylko) od wytrzymalosci termicznej cewki niz wychylenia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wavedla tego wezme 2 GDWK i jeden przerobie a 2 zostawie po staremu i zobaczymy w pomiarach jak to wyjdzie :)
Soundusieńku ja tu umieram z ciekawości a ty nas zostawiłes w takim bolesnym oczekiwaniu . hi hi hi
Napisz czy postępy czynisz . Bom ciekaw . hi hi hi ( i z czego ja mam taki dobry humor hmmm :-D
Skomentuj
-
ja bym proponował owinąc folią aluminiową tylko taką co by była szersza o jakieś 3-4cm. Jak bedzie wystawać około 3cm to wyciagniecie jej za pomoca kombinerek bedzie pryszczem . Ilosc folji okreslił bym sumiarką . Dobrze wykonane owiniecie moze ułatwić centrowanie . Trza na sucho wyczuć jak mocno owinać - słabe bedzie sie gniesć a zbyt mocne moze nie dac się zsunąc . Moze by uzyć oleju jadalnego przed owijaniem . Pisze tak bo owijał bym mocno co dawało by idealne centrowanie. Folia alu lub papier woskowy
[ Dodano: 2005-01-05, 17:21 ]
i jeszcze jedno od miejsca klejenia to ze 5mm przerwy bo nie wiesz ile kleju wyciśniesz do szczeliny sciskając elementy
Skomentuj
-
dobra dałem sobie jakoś rade :)
owinąłem nabiegunnik papierem a potem obwijałem izolacją :)
wyniki pomiarów jak narazie pokazały że Fs spadło z 1000 do 500Hz
czerwona zatkana
niebieska odetkana
kopułka jest mocno zmasakrowana i to pewnie głównie wopłyneło na taką a nie inną charakterystyke... pomiar był tego samego głośnika tyle że raz zakleiłem otwór a raz był on odetkany analogicznie charakterystyka fazowa i impedancji
kopułka jest nieorginalna!! (taka jak w strych sopranówkach tonsila zolta) niestety orginał STX'a zmasakrowałem....
Skomentuj
Skomentuj