Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

B&W z Alpharda?!? Tunning kopułek.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Łukasz czy dla ciebie wszystko musi być opłacalne?? ja czasami lubie poeksperymentować. co z tego że strace troche czasu (a czasami i pieniędzy) jestem bogatszy o nowe doświadczenia!! i to się liczy a nie że to gówno dało.

Skomentuj

Sound Wave, sam sobie odpowiedziałeś co to doświadczenie jest warte
      to gówno dało
      ale nie wnikam ...

Skomentuj

no jeszcze niwiem bo nie skleiłem go sowrotem i nie dokończyłem pomiarów to się jeszcze zobaczy :P

Skomentuj

Sound Wave,
          kilka juz spaliłem :-( wiec jakś wytrzymałosc jest . Przychodzi kolega słucha ,podchodzi do wzmaka , pogłasza i ........:(
          (stare czasy - b. niski podział ,filtry oparte tylko na teoii, nawet na ch-ke impedancji sie nie patrzyło itd )
          Mysle ze 11/100 by sie dobrze poddał wierceniu

Skomentuj

tylko komu sie bedzie chcialo wiercic w 50zł

Skomentuj

oto idzie. ja miałem te STX'y na zbyciu. wiertarką stołową to 5 minut roboty. ale się na nie wqrzyłem i chciałem je rozwalić.... ale okazało się że się poprostu rozmontowały na części składowe :P

Skomentuj

a ja jakos jestem optymista i wierze, ze skoro z tw302 sie cos wycisnelo to z tego gowna tez, zreszta nie raz ludzie pisali, ze nawet wlozenie kulki waty pod kopulke starego gdwk sporo poprawia i uszczegolawia brzmienie

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                  skoro z tw302 sie cos wycisnelo
                  Miales okazje uslyszec? Nie to zeby sie czepial...ale sila sugesti jest czasami ogromna...

Skomentuj

dla tego wezme 2 GDWK i jeden przerobie a 2 zostawie po staremu i zobaczymy w pomiarach jak to wyjdzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                      dla tego wezme 2 GDWK i jeden przerobie a 2 zostawie po staremu i zobaczymy w pomiarach jak to wyjdzie :)
                      no wlasnie, tutaj SoundWave poprze pomiarami, a to z elektrody to cholera wie :)

Skomentuj

Daj nam SW prezent na Sylwestra ( co by wszyscy zdazyli swoje powiercić przed sylwestrowym wieczirem ;-D

[ Dodano: 2004-12-27, 23:08 ]
                        Pomiary to przynajmniej cos co mozna nazwac
                        .................OBIEKTYWNE ................

Skomentuj

ten cały eksperyment ma nacelu w wiekszym stopniu odkrycie czegos nowego i lepsze poznanie elektroakustyki, niz opatentownie przerobki i zbijanie kokosow na zmianie gdwk w vife(lub scana). jak kogos to nie interesuje to nie ma przymusu, ale chyba na tym ta cała zabawa polega, zeby wiedziec "jak to działa".

PS:wytrzymałosc kopułek zalezy bardziej(jesli nie tylko) od wytrzymalosci termicznej cewki niz wychylenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave

Soundusieńku ja tu umieram z ciekawości a ty nas zostawiłes w takim bolesnym oczekiwaniu . hi hi hi
                            Napisz czy postępy czynisz . Bom ciekaw . hi hi hi ( i z czego ja mam taki dobry humor hmmm :-D

Skomentuj

słuchajcie - jak mi powiecie jak to skleić to wam powiem jak to gra :P
                              mam zajebisty problem z wycentrowaniem szczeliny magnetycznej..... chyba juz wiem czemu się nie skleja głośnikow w domu....
                              czekam na propozycje... (wszystko ładnie powierciłem wyczyściłem ale to mnie zastopowało....

Skomentuj

proponuje uzyc kilku szpilek lub gwozdzi

Skomentuj

ja bym proponował owinąc folią aluminiową tylko taką co by była szersza o jakieś 3-4cm. Jak bedzie wystawać około 3cm to wyciagniecie jej za pomoca kombinerek bedzie pryszczem . Ilosc folji okreslił bym sumiarką . Dobrze wykonane owiniecie moze ułatwić centrowanie . Trza na sucho wyczuć jak mocno owinać - słabe bedzie sie gniesć a zbyt mocne moze nie dac się zsunąc . Moze by uzyć oleju jadalnego przed owijaniem . Pisze tak bo owijał bym mocno co dawało by idealne centrowanie. Folia alu lub papier woskowy

[ Dodano: 2005-01-05, 17:21 ]
                                  i jeszcze jedno od miejsca klejenia to ze 5mm przerwy bo nie wiesz ile kleju wyciśniesz do szczeliny sciskając elementy

Skomentuj

dobra dałem sobie jakoś rade :)
                                    owinąłem nabiegunnik papierem a potem obwijałem izolacją :)
                                    wyniki pomiarów jak narazie pokazały że Fs spadło z 1000 do 500Hz

czerwona zatkana
                                    niebieska odetkana

kopułka jest mocno zmasakrowana i to pewnie głównie wopłyneło na taką a nie inną charakterystyke... pomiar był tego samego głośnika tyle że raz zakleiłem otwór a raz był on odetkany analogicznie charakterystyka fazowa i impedancji

kopułka jest nieorginalna!! (taka jak w strych sopranówkach tonsila zolta) niestety orginał STX'a zmasakrowałem....
                                    Załączone pliki

Skomentuj

ciekawe wyniki, może wytłum rurke/przestrzen pod kopułka?

Skomentuj

wedle zyczenia :P
                                        czarna nie tłumione - czerwona silnie wytłumione pod kopułką
                                        (zaznaczam że jest to sztywna kopułka w niedziele/poniedziałek CD z mieką kopułką (tam efekty powinny być jak na moje oko lepiej widoczne)

Skomentuj

bardzo ciekawy rezultat z tym tłumieniem .
                                          Wrecz zajefajny . Mozesz coś SW napisac o brzmieniu ( czyli co myslisz o jakości -oczekuje SUBIEKTYWNEJ wypowiedzi) Oceń czy słyszysz poprawe czy tylko dodatkowe zabarwienia

Skomentuj

Czaruję...
                                          X