Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia VW T4 pomoc w doborze głośnika pod bass reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia VW T4 pomoc w doborze głośnika pod bass reflex

Witam,na wstępie chciałbym powitać wszystkich użytkowników owego forum.Zwracam się do Was z kilkoma pytaniami odnośnie budowy skrzyni basowej która domyślnie będzie jeździć w Volkswagenie T4. Bagażnik odpada ponieważ zazwyczaj jeżdżą tam narzędzia,no i mieszka tam butla z gazem,najwygodniejsze miejsce pod skrzynię znajduje się pod drugim rzędem foteli,patrząc od czoła pojazdu.Prosiłbym o pomoc w doborze głośnika(ów),teczka raczej nie należy do małych samochodów,nie zależy mi na potworze marki piard 500w,tylko na optymalnym nie przesadzonym brzmieniu.
    Chciałbym żeby była to obudowa typu bass reflex.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Zacznij od STXa 10' - wystarczy do takiego samochodu.

Skomentuj

http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html

Czy takowy będzie dobry?

Skomentuj

Tak, o ten mi chodziło.

Jaką masz resztę osprzętu? radio, kable, wzmacniacz?

Skomentuj

samochód montażowy,także sprzęt tragiczny,radio made in usb a co do głośników to jutro zerknę dokładnie,ale raczej bez rewelacji.Gdzieś mam kable bodajże 23-25mm, końcówkę do skrzyni zrobię sam,ew coś dobiorę.Jeżeli oczywiście będę znał potrzebną moc.

Skomentuj

skoro suba laduje na srodku pojazdu to rozumiem ze z przodu tez 3 miesca siedzace?
            bo tam suba sie montowalo miedzy fotele...

10" STX niestety potrzebuje sporo mocy = drogo
            a skoro nie zamierzasz zmieniac naglosnienia z przodu to nie widze sensu kupowania tak mocnego glosnika
            moze jakies uzywki z allegro? cantownow pullmanow jest pelno za male pieniadze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              10" STX niestety potrzebuje sporo mocy = drogo
              Normalna 2 kanałówka wystarczy - przeciez 2x75W przy 2ohm na kanał daje ok 120-150W jeżeli zasilanie jest stabilne - od 80-200zł jest ich sporo.

cantownow pullmanow jest pelno za male pieniadze
              Tzn myślisz zestaw 3way wsadzić tw +10cm na przód, a 25cm zabudować jako suby? Czy chodzi Ci o samego suba cantona?

Skomentuj

chodzi mi o samego 10" w skrzynie

przy 150w stx nie pokazuje na co go stac :/
                ale faktycznie do uzupelnienia radia powinno wystarczyc

Skomentuj

przy 150w stx nie pokazuje na co go stac :/
                  To przecież dostanie 120-150W na cewkę czyli finalnie 240-300W ~

Skomentuj

aha - to myslisz o 4 kanalowce?
                    wtedy bedzie idealnie

Skomentuj

Nie, o 2 kanałach pod suba - zamiast mostka, każdą cewkę zasilić osobnym kanałem, taka 2x75W (standard) będzie dawać przy 2ohm 120-150w na kanał. I na każdą cewkę pójdzie te 120-150W czyli sumarycznie ok 240-300W

Skomentuj

Co ty tu za bzdury piszesz? :/

Skomentuj

Co ty tu za bzdury piszesz? :/
                          To przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem - jak ma sztywny zasilacz to będzie tyle watów, prawo ohma Pawle.

Skomentuj

Piles? A moze ktos inny z twojego konta pisze?
                            Wzmacniacz 2x75w bedzie mial ok 180-220w w mostku. Bo nie ma znaczenia czy mostek czy kazda cewka osobno!
                            Problem w tym ze takich wzmacniaczy wiele nie ma na rynku wtornym. Czesciej sa 2x50w co da zaledwie 150w w mostku!

Skomentuj

Mam takowy głośnik w obudowie oklejony kocem z maskownica , terminalem , nabyłem go od innego użytkownika forum ale już niestety muszę sprzedać brak kasy..

http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html

Jeżeli użykownik jest zainteresowany wrzucę foto

Skomentuj

ale będzie miał więcej przy 2r niż przy 4r

Skomentuj

Czegoś nie rozumiem,o co chodzi z tym 2x2 dwu-cewkowy ten głośnik? ile mocy dokładnie potrzebuje żeby osiągnął optimum?

Skomentuj

Tak, 2 cewkowy
                                    Optimum dla tego glosnika to 250-350w. Na 150w tez zagra, ale nie pokaze co potrafi

Skomentuj

Czyli rozumiem że spinam cewki równolegle i pod wzmaka.

Recommended enclosure: 30L@35Hz - Bass Reflex or 20L@40Hz - Bass Reflex

Opierając się na waszym doświadczeniu,skrzynie robić 20L czy 30L?

---------- Post dodany o 21:57 ---------- Poprzedni post o 21:46 ----------

Co do napędzania skrzyni to chciałbym żeby była niezależna od reszty zestawu,tzn aktywna,czy ktoś miał styczność z Soundwave BO-600? takowy gdzieś leży,lecz niestety nie mogę znaleźć żadnych danych.

---------- Post dodany o 22:05 ---------- Poprzedni post o 21:57 ----------

Ma niby 4x150w...można by w moście dać po kanale na cewkę,dobrze myślę?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolby Zobacz posta
                                        Czyli rozumiem że spinam cewki równolegle i pod wzmaka.
                                        rownolegle wyjdzie 1r czyli za malo. laczysz szeregowo

Recommended enclosure: 30L@35Hz - Bass Reflex or 20L@40Hz - Bass Reflex

Opierając się na waszym doświadczeniu,skrzynie robić 20L czy 30L?
                                        najpierw sprawdz na ile masz miejsce

czy ktoś miał styczność z Soundwave BO-600? takowy gdzieś leży,lecz niestety nie mogę znaleźć żadnych danych.
                                        mozesz pokazac zdjecie panela z ustawieniami?
                                        zdjecia wnetrznosci na necie sa. tego co mnie interesuje brak

pewnie uda sie wykoztsac calego na jednego suba. o ile ma odpowiednie filtry

Skomentuj

Czaruję...
                                        X