Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny LDM PDP 615 DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny LDM PDP 615 DIY

Witam chciałbym aby ktoś z was mi pomógł.

Chodzi mi o zrobienie kopii ldm pdp 615. Wszystko chcę zrobić sam (tzn. Obudowę i montaż)
    Potrzebuję dokładnych modeli głośników i czy kupię oryginalną zwrotnicę do nich czy będę musiał robić ją sam (Bo niestety Nie potrafię).

Proszę o wyrozumiałość nie jestem znawcą i jestem tu nowy. Możecie mi pomóc dając jakieś linki lub podzielić się swoją wiedzą

W grę wchodzą inne kolumny o podobnej mocy do LDM z dobrej jakości głośników (Mogły by być STX gdyby nie te max 12" Suby "ZGROZA" Min 15" najlepiej 18")

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Do czego chcesz używać tych kolumn?
    Patrzałeś po ile chodzą używane a po ile nowe?

Zamieszczone przez Krzyrak Zobacz posta
    W grę wchodzą inne kolumny o podobnej mocy do LDM z dobrej jakości głośników (Mogły by być STX...
    Zależy co masz na myśli pisząc "dobra jakość". Dźwięk czy wykonanie głośników i ich wytrzymałość?

...gdyby nie te max 12" Suby "ZGROZA" Min 15" najlepiej 18")
    Tej wypowiedzi nie rozumiem. Masz suby na głośniku 12"?

Skomentuj

Nie bo w STX są suby 12" A mi pasuje min 15" 18 najlepiej żeby miały mocny bass i żeby były wytrzymałe przy długim graniu.

http://stx.pl/category/glosniki-niskotonowe (Tu są modele do wyboru max 12")

A zapomniałem Będę słuchał na nich Techno, Electro. Będą używane bardziej na zewnątrz jakieś małe imprezy domowe lub tak posłuchać muzy robiąc coś :d

Zastanawiam się właśnie co do używanych ale jaką ja mam pewność jakie one są ?? Czy nie były katowane. A zrobione przez siebie to już jakaś frajda

Skomentuj

Masz suby na głośniku 12"?
        Nie bo w STX są suby 12" A mi pasuje min 15" 18 najlepiej żeby miały mocny bass i żeby były wytrzymałe przy długim graniu.
        Jedno Odpowiedź ma się nijak do pytania...

A zapomniałem Będę słuchał na nich Techno, Electro. Będą używane bardziej na zewnątrz jakieś małe imprezy domowe lub tak posłuchać muzy robiąc coś :d
        Małe imprezy zrobisz w domu na domowych głośnikach, a tworzenie muzy na takim sprzęcie to nie wiem czy to najlepszy pomysł, ale każdy ma swoja teorię...

Przede wszystkim ile chcesz wydać na głośniki? czy mają to być 2kolumny i sub czy dwie kolumny z dwoma większymi głośnikami i tubką..?

Skomentuj

No na 2 kolumny tak ok 2500zł to max. Mają to być 2 kolumny w każdej 2x sub i driver

A to "Masz suby na głośniku 12"?" to pisał kolega nie ja mi chodziło żę STX są na 12"

Czy polecalibyście nie robić na własną rękę tylko szukać używek ??
          A może jakieś inne głośniki (LDM PDP 615 to była tylko propozycja). Ogólnie to szukam kolumn o mocy ok 500W jedna z wyglądem Zeus (Wysokie i szerokie Nie takie jak w kinie domowym "Kiszki").

Skomentuj

Chodzi mi o zrobienie kopii ldm pdp 615
            Są to kolumny estradowe, pełnopasmowe do pracy bez suba...

W grę wchodzą inne kolumny o podobnej mocy do LDM z dobrej jakości głośników (Mogły by być STX gdyby nie te max 12" Suby "ZGROZA" Min 15" najlepiej 18")
            http://stx.pl/category/glosniki-niskotonowe (Tu są modele do wyboru max 12")
            ...a podajesz głośniki domowe, więc wychodzi na to że nie wiesz czym się one różnią.

Będą używane bardziej na zewnątrz
            Ok...

jakieś małe imprezy domowe lub tak posłuchać muzy robiąc coś
            ...z tym że takie kolumny (2x 15") się do takich celów kompletnie nie nadają.
            Po za tym, żeby to jakoś grało musiał byś mieć końcówkę mocy a nie domowy wzmacniacz, jak również, mały mikser aby ją wysterować odpowiednio... czyli jakieś dodatkowe 1000zł.

Skomentuj

A to "Masz suby na głośniku 12"?" to pisał kolega nie ja mi chodziło żę STX są na 12"
              Zacznij czytać ze zrozumieniem... Zadał pytanie Tobie...

Mają to być 2 kolumny w każdej 2x sub i driver
              A średni zakres częstotliwości chcesz pominąć?

Czy polecalibyście nie robić na własną rękę tylko szukać używek ??
              A może jakieś inne głośniki (LDM PDP 615 to była tylko propozycja). Ogólnie to szukam kolumn o mocy ok 500W jedna z wyglądem Zeus (Wysokie i szerokie Nie takie jak w kinie domowym "Kiszki").
              Za 2,5tys. można zrobić przyzwoite kolumny, ale nie upierałbym się na 15 czy 18". Szukałbym lepszego głośnika jakościowo 12" niż słabego 18", który poza rozmiarem nie będzie nic sobą reprezentował.

Masz wzmacniacz do tych kolumn?

Skomentuj

Ogólnie to szukam kolumn o mocy ok 500W jedna z wyglądem Zeus
                A dlaczego akurat 500W?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  ...z tym że takie kolumny (2x 15") się do takich celów kompletnie nie nadają.
                  Po za tym, żeby to jakoś grało musiał byś mieć końcówkę mocy a nie domowy wzmacniacz, jak również, mały mikser aby ją wysterować odpowiednio... czyli jakieś dodatkowe 1000zł.
                  Tak do tego była by końcówka T.Amp 1400. W podanej cenie chcę się zmieścić z samymi kolumnami.

---------- Post dodany o 13:01 ---------- Poprzedni post o 12:59 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Masz wzmacniacz do tych kolumn?
                  Jeszcze nie ale jak będę kupował to T.Amp 1400

No ja malo się znam spodobały mi się LDM PDP 615 więc na nich się wzorowałem. Wy znacie się na pewno lepiej dlatego liczę na waszą wiedzę i że mi pomożecie.

Driver w tych ldm nadrabia bo ma od chyba 2KHz do 20KHz

---------- Post dodany o 13:02 ---------- Poprzedni post o 13:01 ----------

A dlaczego akurat 500W?
                  Ponieważ nie mieszkam w bloku a imprezy u mnie to 50+ osób na zewnątrz na dość dużym terenie więc chcę mieć dużo mocy

---------- Post dodany o 13:07 ---------- Poprzedni post o 13:02 ----------

Zacznij czytać ze zrozumieniem... Zadał pytanie Tobie...
                  Wiem że zadał mi pytanie i na nie odpowiedziałem "Nie bo w STX są 12"

Skomentuj

Nie moc a SPL chodzi
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A średni zakres częstotliwości chcesz pominąć?
                      W takim układzie głośników i w tej kwocie, nie da rady zrobić dobrego brzmienia.

Driver w tych ldm nadrabia bo ma od chyba 2KHz do 20KHz
                      D-800 STX-a puszczony jest od 1,6kHz, a nawet, przy dobrej filtracji można go puścić od 1,2kHz i zagra... ale to wcale nie znaczy że kolumna 2x15" + driver wtedy zagra dobrą średnicą... no chyba że z odległości min. 20m.

Skoro masz 2.500zł na wydanie, i niestety brak wiedzy, to ja proponuję zainteresować się używkami. Komplet tych LDM-ów kosztuje 3.200zł, więc jak dobrze poszukasz to za 2.500zł dostaniesz prawie nowe.

---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post o 13:11 ----------

Wiem że zadał mi pytanie i na nie odpowiedziałem "Nie bo w STX są 12"
                      Tutaj dobry przykład braku tej wiedzy, jak i kiepskie czytanie ze zrozumieniem, bo jak na dłoni masz 15" i 18" również: http://www.stx.pl/category/estrada-glosniki

Skomentuj

Tutaj dobry przykład braku tej wiedzy, jak i kiepskie czytanie ze zrozumieniem, bo jak na dłoni masz 15" i 18" również: http://www.stx.pl/category/estrada-glosniki
                        No widzisz nie każdy musi wiedzieć wszystko o danej dziedzinie dla tego pytam się kogoś kto na tym się zna. Tak jak i ty na pewno wszystkiego nie wiesz i też się pytasz. Podstawową wiedzę na temat głośników mam. A jak znalazłem niskotonowe to dalej nie szukałem po prostu.

I nie jest to brak wiedzy tylko przeoczenie.

Skomentuj

nie jest to brak wiedzy tylko przeoczenie.
                          Ok, co nie zmienia faktu że:

Mogły by być STX gdyby nie te max 12"
                          ...chciałeś użyć domowe głośniki zamiast estradowych... a co za tym idzie, prawdopodobnie ich nie rozróżniasz.
                          Dlatego proponuję od razu żebyś kupił używki, bo z Twojej konstrukcji DIY nic dobrego nie wyjdzie.

Skomentuj

Ok, co nie znaczy że:

...chciałeś użyć domowe głośniki zamiast estradowych... a co za tym idzie, prawdopodobnie ich nie rozróżniasz.
                            Dlatego proponuję od razu żebyś kupił używki, bo z Twojej konstrukcji DIY nic dobrego nie wyjdzie.
                            Może i ich nie rozróżniam. A jaki jest problem zrobić wszystko według schematu jakbym tylko miał głośniki zwrotnice to resztę robię sam i składam i jest pięknie wszystko. (Obróbkę materiału Drewna i Metalu to mam w małym palcu. Pracuję na cyrkularce, Tokarce, Frezarce, I każdym sprzęcie domowym do obróbki drewna i metalu a więc wiedzę i doświadczenie posiadam).

Po drugie z tego co widzę to się chyba nie opłaca bo jak mam robić Diy, A kupić kolumny za 2500zł to mnie drożej wyjdzie je zrobić.

Skomentuj

A co masz do napędu :>
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Stąd też wypytujemy o warunki w jakich chcesz tego słuchać, próbujemy Cię ukierunkować. Nie wyjdzie z tego nic dobrego przy tworzeniu przez Ciebie nowego zestawu, jeśli dalej bez wiedzy będziesz sie trzymał kryteriów 15-18" i 500W...

Ja bym na Twoim miejscu zakupił aktywne kolumny (tu jest 15".. :) )
                                http://www.stx.pl/stx-pa-500-4-fr-a.html

Jeśli będzie brakowało Ci basu, to zostanie Ci ok 600zł z 2500zł, które chciałes przeznaczyć na kolumny i tysiaka, który chciałeś wydac na wzmaka.
                                Za 1600zł jesteś w stanie do tego suba też spokojnie zrobić/kupić gotowego.

Skomentuj

No i za to wam dziękuję że nie wyzywacie od razu nowicjuszy od parobków jak miało to miejsce na innym forum tylko pomagacie.

Skomentuj

W kolumnach, które Ci podałem masz opis wzmacniacza:
                                    http://www.stx.pl/uploads/images/STX...0-%20wzmac.jpg
                                    Masz equalizer, więc możesz sobie pod siebie też charakterystykę niejako ukształtować.
                                    Będzie brakowało dołu to wykonasz suba.. I weź pod uwagę bardzo ważną rzecz. Masz nowy zestaw na gwarancji i nie potrzebujesz osobnego wzmacniacza.

Skomentuj

Aktualnie nie opłaca się klepać tanio-estradowego DIY, na rynku jest taka konkurencja że dystrybutorzy mają ceny niemal jak wartość materiałowa. Jedynie sens jest gdy użyjesz głośników z b. wysokiej półki. Dolphin daje Ci dość sensowną propozycje i też się pod nią podpisuje.

Skomentuj

W kolumnach, które Ci podałem masz opis wzmacniacza:
                                        http://www.stx.pl/uploads/images/STX...0-%20wzmac.jpg
                                        Masz equalizer, więc możesz sobie pod siebie też charakterystykę niejako ukształtować.
                                        Będzie brakowało dołu to wykonasz suba.. I weź pod uwagę bardzo ważną rzecz. Masz nowy zestaw na gwarancji i nie potrzebujesz osobnego wzmacniacza.
                                        A jak się mają do tych głośników bo mam do nich dostęp. (Tonsil Altus 300 i LDM 215)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X