Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx seria F - recenzje , opisy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stx seria F - recenzje , opisy

Witam , zainteresowała mnie seria F kolumn stx . Na necie nie ma żadnych recenzji tych kolumn... Ludzie wypowiadają się tylko na temat starej serii która nie miała w swojej nazwie "n" . Niektórzy piszą że te kolumny maja byle jakie zwrotnice a głośniki są słabej jakości . Czy ktoś z was ma kolumny z serii F i mógł by o nich powiedzieć parę słów ? Są one tanie i wiele osób na pewno zwróciło na nie uwagę ale po przeczytaniu komentarzy które mówią raczej o starej serii na pewno odpuścili... :flapper:

ktore dokladnie ciebie interesuja?

skrzynki sa proste, glosniki tanie ale nadal to gra lepiej niz zdecydowana wiekszosc chinszczyzny

Skomentuj

Mnie najbardziej zainteresowały F-110n http://stx.pl/stx-f-110-n-kolor-czarny.html oraz F-180n http://stx.pl/stx-f-180-n-kolor-redwood.html . Te pierwsze , małe monitorki i do tego... charakterystyka przenoszenia... F-180n znów są głośne i pewnie nieźle z basem... Tylko ciekawe czy nadały by się do muzyki typu Metalica albo System of a Down... Osobiście słuchałem F-200n a ty Pawel S. ?

Skomentuj

z seri N nie mialem jeszcze nic
        ale znam stosowane tam glosniki

smialo mozesz te kolumny kupic
        F110n to tansza wersja GDN 14 SCX + GDWK PJ
        glosnik wysokotonowy bez zmian (tylko teraz sa PC), GDN bez miedzianych pierscieni, ale nadal przyjemnie. plus taki ze taniej niz DIY i szybciej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          F110n to tansza wersja GDN 14 SCX + GDWK PJ
          To już pomocne słuchałem GDN 14 SCX + GDWK PJ ze zwrotnicą chyba pana Irka , fajnie to grało ale nie w takiej muzyce jakiej słucham . Słuchałem F-200n , miło się słucha ale jeśli ktoś lubi perkusje to niech sobie odpuści... Poważnie myślę o STX F-180n ale trochę się boje bo cena bardzo niska , bo przecież to trzy drogi i na dole 12cali a para niecałe 800 zł . Dlaczego nie ma żadnych recenzji tych kolumn... W ogóle ani słowa o nowej serii (no już nie takiej nowej) ;/

Skomentuj

Nie jestem pewny czy recenzje lub opinie mogą obecnie coś wnieść do świata audio. Recki są sponsorowane i wręcz śmieszne. Opinie są tak różne i wykluczające się wzajemnie, że nie jestem pewny czy powinieneś się tym sugerować. Żeby nie być gołosłownym podam przykład moich fs250 - była recka w jakimś pismie audio - och, ach - do 4 tyś killer. Mam je w domu i nie sądze by były aż takie cudowne. Kupiłem kiedyś monitory ushera s-520 - za 1200 zł i w średnicy czy detalach raczej są dość do siebie zbliżone. Więc gdzie tu start do 4 tyś?? Chyba w snach. Opinie użytkowników znowu też są różne - gdzieś wyczytałem jak ktoś pisał, że nie są to kolumny dla laików którzy nie chcą przy nich majstrować bo podobno przy basie są nieszczelne i spod koszy wychodzi powietrze... Specjalnie sprawdzałem u siebie i nic takiego nie zauważyłem. Raz ktoś pisze, że mają dużo basu, potem ktoś inny, że są bardziej do jezzu. Co opinia to jakby inny produkt opisywany. W moim odczuciu są trudne do napędzenia lub najzwyczajniej może ja miałem nędzny sprzęt. Ale opinie mozną wg mnie między bajki włożyć bo nie wiesz na czym ktoś słucha, czego oczekuje i jakie ma porównanie.

Podsumowując - zamiast szukać opini, to albo zamów kolumny i przetestuj (10 dni masz na zwrot), albo przejedz się do nich i posłuchaj. Nie ma co się czaić za dużo. Piszesz o kolumnach za 300 czy 800 zł. Cudów tu nie ma a faktycznie jak wyżej Paweł napisał i tak brzmią lepiej niż większość chińczyzny którą miałem.
            <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Wiem że recenzje są sponsorowane , dlatego szukam raczej ludzi którzy posiadają kolumny z tej serii i po dłuższych odsłuchach mogą coś o nich powiedzieć . Pisze o całej serii ale zwróciłem tylko uwagę na te za 300 i 800 zł . Każdy ma swoje gusta i guściki ale każda opinia może być przydatna dla kogoś kto chce kupić te kolumny . Sam na koniec wakacji mam zamiar kupić STX F-180n i napisać o nich dobrą recenzje . Mniej bardziej inteligentne człowieki piszą gdzie się da że kolumny z tej serii w ogóle nie nadają się do muzyki . Mój wuja ma F-200n w kd , taszczyłem się po autobusach ze swoim wzmacniaczem aby posłuchać ich w stereo i szczerze mówiąc w dobrze wytłumionym pokoju 20m2 zagrały na prawdę ładnie , System of a down można było słuchać i słuchać , przeszkadzał tylko bas , a raczej jego brak . Na koniec grały już w systemie 2.1 z STX s-200n i było na prawdę fajnie . Same F-200n porównał bym do kolumn podstawkowych Tonsil siesta sat , nie wiem dlaczego ale grały bardzo podobnie , tak słuch mam dobry Napom kłem już coś o s-200n to może dokończę , w kd gra tak sobie , wystrzały ok ale gdy coś ma wybuchnąć to niby coś tam trzęsie ale to jednak nie to... W muzyce jest nawet kulturalny , nie przyprawia o ból głowy , lepiej radzi sobie z wysokim kopiącym basem , takim kikiem

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil131415 Zobacz posta
                Dlaczego nie ma żadnych recenzji tych kolumn... W ogóle ani słowa o nowej serii (no już nie takiej nowej) ;/
                a gdzie w prasie masz recenzje tanich kolumn za 800zl/para?
                nikt nie pisze recenzji bo to tani sprzet

STX moze sobie pozwolic na takie ceny bo wszystko robi sam!
                od budowy glosnika, przez projektowanie, po wykonanie obudowy i dystrybucje.
                dlatego marża na cale kolumny jest minimalna, nie tak jak u innych producentow

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
                Kupiłem kiedyś monitory ushera s-520 - za 1200 zł i w średnicy czy detalach raczej są dość do siebie zbliżone. Więc gdzie tu start do 4 tyś??
                primo - zwroc uwage ile kosztowaly ushery w sklepie. (byly niewiele drozsze niz DIY na nich!)
                secundo - uwierz mi, sa jeszcze drozsze konstrukcje ktore graja jeszcze gorzej!

Skomentuj

a gdzie w prasie masz recenzje tanich kolumn za 800zl/para?
                  nikt nie pisze recenzji bo to tani sprzet
                  No właśnie niestety nie widziałem ;/ A takie recenzje by sie przydały , bo ludzie załóżmy maja to 500zł i nie wiedzą co kupić a większość kolumn za tą cene to szit typu VK (voice kraft) . Po przemierzeniu neta nie mogą nic znaleźć bo o naszych polskich STX ani słowa nie ma .

Skomentuj

Zawsze zostaje sprzęt z drugiej ręki.
                    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

ktos kto wydaje 500zl na kolumny nie czyta takiej prasy!
                      tych kolumn sprzedaje sie duzo

Skomentuj

Czytelnicy prasy audiofilskiej wydają 5 stów na interconekty a nie kolumny :razz:

Skomentuj

Oj są tacy którzy czytają w ich po prostu nie stać... np ja... Nie trzeba być audiofilem który słyszy kable aby czytać taką prasę... Sam szukam niedrogich kolumn a recenzje są na temat kolumn od załóżmy 1500zł (tanizna nie? ;} ) . W tym temacie mieliśmy pisać o serii "n" a nie kłócić się kto jaka prasę czyta...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                            Czytelnicy prasy audiofilskiej wydają 5 stów na interconekty a nie kolumny
                            promocja jakas byla?

Skomentuj

promocja jakas byla?
                              Tyle to za same złącza... http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic625997.html pośmiać się można... Odbiegamy od tematu troszkę :lol:

Skomentuj

Wracając do tematu ja mogę dodać od siebie że kolega ma jakiś zestaw trójdrożny serii f (bez n), na dwóch 16stkach i gra to baaardzo przeciętnie. Bas momentami pierdzi, średnica matowa, góra cykająca-szeleszcząca. Wg. mnie lepiej zaopatrzyć się w jakieś DIY z drugiej ręki

Skomentuj

Bez N to właśnie stara seria która ma byle jakie zwrotnice , o tej serii wszyscy piszą i przez to ta nowsza seria dostaje po dupie...
                                  Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                  Wg. mnie lepiej zaopatrzyć się w jakieś DIY z drugiej ręki
                                  a tam... ja tam jednak zawsze wolałem mieć coś nowego bo wiem co się z tym działo wcześniej... ;}

Skomentuj

kamil szukasz okazji a okazji jak się w życiu nie raz przekonasz NIE MA!
                                    Oczekujesz opinii kolumn za 400 zł na głośniku 12" ?
                                    JaK chcesz w miarę dobre kolumny za niską cenę to polecam FS-250 ale jest jedno ale,
                                    jeżeli wyznacznikiem jakości jest dźwięk a raczej pseudo dźwięk czyli hucpa dźwiękowa to kup Tonsil - a Altusy, jeżeli zadowala cię "okrojone pasmo od dołu i od góry" to kup np. Usher S-520
                                    Jeżeli chcesz wydać sensownie to tak jak wspominał Shiver i inni- DIY na czym kolwiek co ma dobre opinie na trym forum. Zaoszczędzisz i będziesz zadowolony, gdyż tylko taka metoda daje najbardziej efektywny :) efekt? :)
                                    Gdybyś nie miał możliwości technicznych to i tak STX jest zdecydowanie najtańszy i najlepszy od wszystkiego badziewia chińskiego na rynku i nie tylko. Tak dla przykładu F-130n STX prezentują "ogólnie" lepszą jakość od Tonsil Siesta. Cena oraz wykonanie głośnikówno korzyść STX. Jakość obudowy po stronie Tonsila.
                                    Ostatnią opcją jest kupienie używek ale nie tych z allegro a jedynie od znajomego. Allgro i naprawiane kolumny B&W na cewkach za 5 zł od Tonsila są naprawdę podłe :)
                                    A już tak zupełnie ostatcznym wyjściem jest kupno DIY kolumn. Masz gwarancję poprawności technicznej, jakości i najniższej z możliwych cen.
                                    Żeby było jasne Ja nie mam nic do sprzedania :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Tak dla przykładu F-130n STX prezentują "ogólnie" lepszą jakość od Tonsil Siesta. Cena oraz wykonanie głośnikówno korzyść STX. Jakość obudowy po stronie Tonsila.
                                      Bardzo ciekawe zdanie, możesz coś więcej na ten temat?

Skomentuj

Zależy mi na dobrym dźwięku... załóżmy że mam to 16 lat więc brak zarobków , mam to 800zł i chce kupić kolumny które się nie rozpadają , w których wysokie tony nie tną uszu a bas nie przyprawia o wymioty . Właśnie dlatego zainteresowałem się STX z serii N . Nie szukam okazji tylko czegoś co sprawdzi się przy odsłuchu perkusji którą kocham... Dlatego właśnie głośnik 12 cali Mogły by one może zastąpić altusy które zabijają dźwiękiem (broń boże nie posiadam ich) , niestety mam coś z audiofila który nie ma kasy ;D FS-250n są śliczne...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X