Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rewitalizacja kolumn infinity reference81

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
    z tego co widze planowales robic na daytonach, uwazaj na gotowe zwrotki bo sam szukalem do swojego zestawu i fakt sa ale sa stare 2004-2008r i sa na starych wersjach glosnikow. Tak sie dowiedzialem na zagranicznych forach dlatego pomiary i nowy projekt obowiazkowe.
    Tak planowałem na daytonach ale chłopaki z forum, polecili mi SEAS i WAVECOR, i chyba przytych przetwornikach zostanę.
    Na początku miały to być kolumny 3 drożne, ale jak robiłem zakupy w sklepie to chciałem kupic M. A. RX2 ale kupilem BX5, choc myślę że poczucie stereofonii było by większe przy monitorach. Więc teraz zrobię takie monitory wolno stojące, około 100cm wysokości z komorą an balast na dole.
    Chętnie zrobił bym to na Wawecor ale najpierw muszę zapukać do drzwi bardziej doświadczonych kolegów, A potem kto wie jak łyknę bakcyla to może zrobię coś naprawdę wielkiego.

---------- Post dodany 08.07.2013 o 00:14 ---------- Poprzedni post 07.07.2013 o 20:46 ----------

A jak wypadają projekty ze stron producentów? znalazłem dwa co prawda monitory ale wysokość myślę można zrobić większą.

http://www.seas.no/index.php?option=...d=26&Itemid=41 - trochę szerszy niż to co chciałem, ale może jest możliwe zmienienie proporcji?

http://www.seas.no/index.php?option=...274&Itemid=248 - ten pasuje lepiej ale ma mniejszy glosnik niskotonowy.
    kombinuje tak bo do tych projektów są dostępne głośniki.
    ewentualnie znajdzie się ktoś kto pomoże w zrobieniu zwrotki do WAVECOR to możemy startować zaraz.:)

Skomentuj

Będziemy walczyć :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

2way jak widzę czy mnie wzrok myli ? (sokół ze nie nie jest więc i wzrok nie sokoli :P)

Skomentuj

2-way w podłogówce :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            2-way w podłogówce :)
            BR czy CL ?

Skomentuj

BR

Skomentuj

Tak. LuSzti mnie ubiegł ale to dobrze, bo to dobre wieści.
                Będzie to podłogówka BR o wymiarach zewnętrznych zbliżonych do 20x35(30)x95cm
                Przy jego pomocy stworzymy miejmy nadzieję wspaniałe kolumny, oczywiście jeśli ja czegoś nie spapram w etapie końcowym bo o jego umiejętności się nie martwię.

Skomentuj

Powoli zaczyna się wykluwać projekt.
                  Pierwsze prace przy skrzynkach zrobione jeszcze kilka spraw kosmetycznych wewnątrz i myślę że pod koniec tygodnia zacznę prace wykończeniowe z zewnątrz.
                  Załączone pliki
                  Last edited by sylvek; 15.07.2013, 21:28.

Skomentuj

Będą jeszcze maty na dolnej i górnej przegrodzie i jeszcze jedna kratownica w pionie idąca od poziomej do górnej deski kolumny, materiał to MDF 19mm i 2x19mm na front

Skomentuj

Dzisiaj wkleiłem brakujące usztywnienia, maty i front dwu warstwowy, zaszpachlowałem i wyszlifowałem wszelkie łączenia i wkręty.
                      Jutro zaczyna się przygoda z laminatem, czarny na wysoki połysk, ala piano.
                      Załączone pliki

Skomentuj

Panowie Może warto wydzielić cześć wątku i przenieść do W trakcie Budowy?

Skomentuj

w oczekiwaniu na zwrotnice mogę rozglądnać się za akcesorjami. Jakie kable polecacie do okablowania kolumn, i jaki terminale dobre jakościowo ale nie przesadzone z ceną. Jesli chodzi o kable to myślałem o litych przewodach, Covwy na to?

Skomentuj

procab LS15-LS25?

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                              Jakie kable
                              Miedziane :P
                              Jakie kupisz takie będę tylko nie najtańsze badziewie ...

terminale dobre jakościowo ale nie przesadzone z ceną
                              Jaki Ci się podoba :P

Skomentuj

2-way Wavecor WF182BD09/ TW030WA06 by LuSzTi

Witam, zapędziła mnie do was chęć odnowienia kolumn Infinity Reference 81, ale za waszymi namowami porzuciłem ten pomysł i postanowiłem stworzyć coś nowego.
                                I tak na wstępie potrzebowałem zdecydować się na jakieś głośniki, wybór padł na produkty WAVECOR, 18 cm nisko-średniotonowy i do tego 30mm wysoko-tonowy.
                                Negocjowałem trochę z kolegą LuTiSzu i postanowił on mi pomóc w stworzeniu dzieła. Wielkość skrzynki dobraliśmy z jego poprzednich frontów, modyfikacją z mojej strony było zwiększenie głębokosci do 35cm i tak powstały kolumny o wymiarach 20x35x94cm plus cokoły o wysokości około 4cm co da w efekcie końcowym około 99cm .
                                Materiał to 19mm MDF na froncie podwójny, jedna wręga usztywniająca i maty bitumiczne o grubości 6mm na całym wnętrzu. W środku dojdzie jeszcze jedna przegroda stała ukośnie do frontu w celu redukcji pojemności z 20l do 16l, (jak zwykle - nie mogłem się doczekać i skończyłem skrzynki przed ostatecznymi pomiarami) jako dodatkowe wytłumienie wnętrza posłuży wełna owcza. B.R. będzie skierowany do przodu.
                                Koszty to na razie:
                                1. głośniki 765 zł
                                2. elementy zwrotnicy 190 zł
                                3. wełna, wkręty na imbus do głośników 35 zł
                                4. skrzynki mam za darmo gdyż miałem dostep do materiałów a swojej roboty nie liczę bo jest bezcenna
                                Narazie nie zdecydowałem się na terminale ale skłaniam się ku produktom JANTZEN-AUDIO, kable wykorzystam jakieś stare z mojej szuflady.
                                Wykończenie zewnętrzne to czarny fornir w połysku, czyli wyszło coś na styl CZARNEGO PIANO.

Mam pytanie czy istnieje jakaś długość max dla kabli wewnątrz kolumny?
                                [IMG][/IMG]
                                Last edited by sylvek; 10.08.2013, 08:42.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                  W dziale z własnymi konstrukcjami prezentujemy gotowe już kolumny wraz ze zdjęciami z budowy jeśli takie mamy.
                                  Na razie kolumny nie są skończone więc post przeniosłem tutaj. Jak kolumny będą już skończone wklej tu fotki a ja złożę wszystko w całość i przeniosę do z powrotem

kolegą LuTiSzu
                                  No za to to będzie ban na miesiąc :P

Możesz pokazać fotki z bliska łączenia tego forniru? Najlepiej któryś z narożników.

Mam pytanie czy istnieje jakaś długość max dla kabli wewnątrz kolumny?
                                  Kable mają być tak długie aby dość swobodnie operować głośnikiem i przy lutowaniu i aby można go było w razie czego wyciągnąć. I nie dłuższe bo nie ma takiej potrzeby.
                                  Jakie masz te kable w szafie? Bo jak to jakiś stary, cienki kabek to lepiej zainwestować w coś nowego.

Skomentuj

Kable w szafie mam Audioquest type4,
                                    Co do łączenia forniru to spróbuje dać jakiś wycinek z tych fotek które zrobilem przed wyjazdem, ale to i tak najwcześniej w środę,fornir kleilem na kleju kontaktowym specjalnie do tego przeznaczonym. Krawędzie obrabialem frezarką z frezem wyrownujacym.

Skomentuj

Niestety nie mam dobrego zdjęcia łączenia fornirów, a kolumny są daleko, inne zdjęcia będę mógł zrobić we wrześniu.
                                      Dostałem materiały na zwrotnice i mam mały dylemat na czym ją zrobić?
                                      Co będzie lepsze, sklejka i łączenia bezpośrednie, czy płytka tzw. drukowana.

Skomentuj

Co będzie lepsze, sklejka i łączenia bezpośrednie
                                        Ja zdecydowanie preferuję takie rozwiązanie.

Pamiętaj o:
                                        http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          Sylvek najlepiej wydrukuj sobie ten rysunek i zaznacz zielonym markerem te opcje rozmieszczenia ktore są ok/ tak na wszelki wypadek, żeby się nie mylnąć/ dla mnie to jest pomocne podczas układania elementów:thumbup:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X