Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak uzyskać dynamiczny bas który "czuć" przy niewielkiej mocy ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak uzyskać dynamiczny bas który "czuć" przy niewielkiej mocy ?

Witam

Zastanawiam się nad tym problemem od dawna. Co decyduje że jedne kolumny po prostu grają, a drugie grają tak dynamicznie że czuć lekko ciśnienie akustyczne na ciele prawie jak na koncercie.

Przymierzam się do zbudowania własnych kolumn niedługo i moim wymarzonym efektem jest dynamiczny bas z niskim zejściem.

Słyszałem kiedyś u kolegi jak grają jego Prism Audio Onyx 100 w których właśnie był ten efekt odczuwalny. Zacząłem się zastanawiać dla czego w moich kolumnach nie ma tego efektu.

Moja 1 konfiguracja (kliknij aby powiększyć):

Moja 2 konfiguracja (zamiast kopułki średniotonowej wstawiłem głośnik 13 cm, zwrotnicę przerobiłem tak aby był w fazie z wooferem i grał także niskie tony):

W testach udział wzieli: woofer - VISATON WSP26S, średni 13 cm z monitorów ELTRAX , średni kopułka VISATON DMR120, wysoki kopułka VISATON XXX

Po tych zmianach uzyskałem bardziej dynamiczny bas który już lekko był odczuwalny czasami. Co mogło być przyczyną uzyskanego efektu ?

- bas i średni w jednej obudowie ? (teoretycznie źle)
    - głośnik 13 cm ma lekką membranę i to on dodaje dynamiki ?
    - zgodność fazowa ?
    - może jeszcze coś innego ?

Gdy podłączyłem każdy z osobna (sam woofer lub sam średni 13 cm) efektu nie było.

Może ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z takim brzmieniem i mógł by się podzielić wskazówkami.

Ale chcesz powiedzieć, że średnicę (13 cm) masz normalną, tj. otwartą z tyłu i razem z niskotonowym tak, o? Toż to przecież pewnego dnia membrana Ci wyskoczy jak "dobrze" pójdzie...?

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
      Ale chcesz powiedzieć, że średnicę (13 cm) masz normalną, tj. otwartą z tyłu i razem z niskotonowym tak, o? Toż to przecież pewnego dnia membrana Ci wyskoczy jak "dobrze" pójdzie...?
      Tak, 13 jest otwarta. Miałem tego świadomość i nie grałem z dużą mocą. To było rozwiązanie chwilowe w celach testowych.

Skomentuj

Pewnie dodając glośnik zamiast kopulki, zyskujesz większą powierzchnię drgającą membran o te dodatkowe 13cm/ ale czy to od razu czuć?

Skomentuj

Jak już bardzo chcesz większą powierzchnię i lepszą dynamikę to od odpuść sobie ten midwoofer 13cm bo krzych.s dobrze pisze ze tego maluszka po prostu wyrzuci... Zainteresuj się membraną bierną , proszę bardzo większa powierzchnia... W ogóle obudowa jest przystosowana dla tego VISATON WSP26S ? Jakie strojenie i pojemność obudowy ? Jeśli wstawiasz zamiast średnich midwoofer to podejrzewam że całe kolumny to twoje diy... Mam nadzieję że wyciągałem z ciebie potrzebne informacje i ktoś ci tu pomoże

Skomentuj

Obudowa była 50 L strojona na ok 40 Hz (mało jak na tego Visatona ale akurat taką miałem).

Twierdzicie że to tylko kwestia powierzchni membrany przetworników odtwarzających niskie tony ?

Może lepiej zastosować kilka mniejszych głośników które mają lżejsze membrany i szybciej zareagują na "impuls" basu? Czy to bez znaczenia czy będzie 2x 16 cm czy 1 x 25 cm ?

Skomentuj

Zrób pierw odpowiednią obudowę dla tego głośnika... Odpuść sobie wciskanie do tej samej obudowy mniejszego głośnika bo to kompletnie nie ma sensu... Do tego jak ty to podłączasz ? Wciskasz midwoofer jak średniotonowy i do tego podłączasz go jako średniotonowy ? Jeśli tak to jaki to ma niby mieć wpływ na bas ? Do tego jeśli te kolumny robiłes sam i obudowa ma zlą pojemność to zwrotnicy pewnie też nie zrobiłeś tylko kupiłeś uniwersalną... Jeśli mam racje to przestań kombinować tylko zrób je tak jak trzeba , odpowiednie obudowy + zwrotnice albo lepiej skopiuj gotowy projekt

Skomentuj

Ale herezje autora w tym wątku.

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil131415 Zobacz posta
                  Do tego jak ty to podłączasz ? Wciskasz midwoofer jak średniotonowy i do tego podłączasz go jako średniotonowy ? Jeśli tak to jaki to ma niby mieć wpływ na bas ?
                  Tak jak na początku wspomniałem zwrotnice przerobiłem do testów. W sekcji średniotonowej odłączyłem filtr górnoprzepustówy. Głośniki były w fazie (sprawdzone oscyloskopem).

Zamieszczone przez kamil131415 Zobacz posta
                  Jeśli mam racje to przestań kombinować tylko zrób je tak jak trzeba , odpowiednie obudowy + zwrotnice albo lepiej skopiuj gotowy projekt
                  Tylko że mogę się napracować i wydać pieniądze a upragniony efekt może nie być osiągnięty.

Może i to są herezje ale po prostu szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Nic na ten temat nie znalazłem to próbowałem doświadczalnie :)

Kolumny zbuduję jak trzeba, tylko najpierw chce oszacować czy to ma szanse zagrać tak jak bym tego chciał.
                  Last edited by mtx32; 04.07.2013, 09:55.

Skomentuj

Masz zbyt wielkie wymagania, pewnie chciałbys sie czuć jak na koncercie w odległości metra od subbasów.

U siebie czuje jak fale dźwiękowe niskich częstotliwości docierają do ciała, 4 glosniki 17cm w 15m2 jednak musze w nie wpompować ponad 100w mocy.

Jeśli chcesz to uzyskać przy niewielkiej mocy potrzebujesz większej pow. membran.
                    Nie wiem jakie masz doświadczenia ale zawsze powtarzam ze bas to sprawa indywidualna i każdy inaczej go odbiera
                    Dla niektórych nawet 4x 30cm to mało.
                    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Ja mam 4 głośniki 13 cm i mi starcza :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mtx32 Zobacz posta
                        Głośniki były w fazie (sprawdzone oscyloskopem).
                        Niby jak :P

Nie na temat...
                        Co tu się ostatnio dzieje :???: tylko żeby bas na klatę walił... :(

Skomentuj

Elektrycznie były w fazie, jeden kanał oscyloskopu pod 1 głośnik 2 kanał pod drugi i ustawiona na generatorze cz. podziału przy której oba grają i przebiegi się pokrywały.

Faza fali akustycznej a faza sygnału to nie to samo (pomijając odbicia od ścian i pomiary pod różnymi kątami) ?

Skomentuj

Nie, to nie to samo.

Skomentuj

Jeśli glosnik gra niskim basem to można to osiągnąć projektujac w odpowiedni sposób zwrotnice do tego zestawu.
                              Glosnik sredniotonowy nie można pracować w tej obudowie do basowy.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                Nie, to nie to samo.
                                To znacznie zmienia postać rzeczy.

Rozumiem że musi się zgadzać faza fali akustycznej.

Projektując kolumnę oraz zwrotnicę w programie typu Boxsim dopasowujemy fazy fali akustycznej tak ?

lklukasz co masz na myśli pisząc "projektując w odpowiedni sposób zwrotnicę" ?

Skomentuj

Projektując kolumnę oraz zwrotnicę w programie typu Boxsim dopasowujemy fazy fali akustycznej tak ?
                                  Zwrotnice projektuje sie na podstawie pomiarów a nie w symulatorach
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    Jeśli glosnik gra niskim basem to można to osiągnąć projektujac w odpowiedni sposób zwrotnice do tego zestawu.
                                    ????

Skomentuj

Chyba naprawdę musisz poczytać i uzupełnić podstawy wiedzy nt. projektowania zestawów głośnikowych. I bez urazy, bo każdy z nas to robił.
                                      Przyjdziesz potem, to każdy z chęcią Ci pomoże, ale żeby skakać na główkę, trzeba najpierw umieć pływać.

Skomentuj

Zgadzam się, proszę tylko o wyjaśnienie cytatu z postu wyżej. Dalej postaram się sam uzupełnić wiedzę.

Skomentuj

Czaruję...