Ponoc kibole dobrze w klate wala, ale nie wiem jak "to" zamontowac w obudowe...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak uzyskać dynamiczny bas który "czuć" przy niewielkiej mocy ?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaFiltr o dobrej odpowiedzi impulsowej?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
dynamiczny bas który "czuć" przy niewielkiej mocy ?
Ale co poniektórych nic nie zadowoli.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postadynamiczny bas który "czuć" przy niewielkiej mocy
PS. Odwrotkę już przerabiałem, fajne brzmienie ale mi chodzi o kolumny do domu i do słuchania przy umiarkowanej głośności. Sprzęt estradowy nie brzmi dobrze przy małej mocy.
Dziękuję za pomoc. Temat myślę że zamknięty, czas coś zbudować.
Skomentuj
-
Bo jak niby chcesz slyszec bas, ktory czuc przy niewielkiej mocy, skoro to jest zaprzeczenie praw fizyki i akustyki? Zeby bas mozna bylo odczuc, to trzeba wytworzyc duze cisnienie, a do tego wymagana jest moc. To troche tak jakbys chcial miec auto, ktore przy przyspieszeniu bedzie wbijac w fotel, ale do setki bedzie przyspieszac 15 sekund.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBo jak niby chcesz slyszec bas, ktory czuc przy niewielkiej mocy, skoro to jest zaprzeczenie praw fizyki i akustyki? Zeby bas mozna bylo odczuc, to trzeba wytworzyc duze cisnienie, a do tego wymagana jest moc. To troche tak jakbys chcial miec auto, ktore przy przyspieszeniu bedzie wbijac w fotel, ale do setki bedzie przyspieszac 15 sekund.
Da się to osiągnąć, niestety nie umiem opisać dokładnie tego zjawiska. Nie chodzi tu o wyraźne uderzenie jak na koncercie tylko bardzo delikatną i subtelną namiastkę tego. Odbiór dźwięku jest sprawą dosyć indywidualną i ciężko to sprecyzować.
Na tym chciałbym temat zakończyć.
Skomentuj
-
Zrób obudowe troche wyżej strojona niż standardowo.
Pozwól aby zagrała kikiem a nie niskim basem.
Zaprojektuj zwrotnice tak aby bas i kick był troche glosniejsza od średnicy i wyższych tonow.
---------- Post dodany o 01:05 ---------- Poprzedni post o 01:04 ----------
No i szukaj "dynamicznego" wzmacniacza.
Badz dopracuj swój :)Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mtx32 Zobacz postaJak uzyskać dynamiczny bas który "czuć" przy niewielkiej mocy ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaNaprawdę musisz uzupełnić wiedze, bo aż się nie cche odpowiadać w takim temacie.
A po drugie:
Zamieszczone przez mtx32 Zobacz postaZastanawiam się nad tym problemem od dawna. Co decyduje że jedne kolumny po prostu grają, a drugie grają tak dynamicznie że czuć lekko ciśnienie akustyczne na ciele prawie jak na koncercie.
Zamieszczone przez mtx32 Zobacz postaSłyszałem kiedyś u kolegi jak grają jego Prism Audio Onyx 100 w których właśnie był ten efekt odczuwalny.
Może tak jak lklukasz pisze, zrób obudowę ciut wyżej strojoną, bo na 99% te w Onyxy są wyżej strojone.
A jak nie, to skoro Tobie się te kolumny podobają, to sobie je kup, drogie nie są.
Skomentuj
-
Ja chyba mniej więcej wiem o co chodzi autorowi. Tylko w trochę innej skali, bo w kolumnach za 500zł niestety tego o co mi chodzi nie uświadczy...
Mianowicie: przy różnych kolumnach (kef, audiowave, głównie podstawkowe) brakowało zawsze (więcej lub mniej) basu przy cichym graniu. Luodness w większości przypadków robił brzmienie trochę sztucznym. Kiedys rozmawiałem z jednym gościem i powiedział, że właśnie coś takiego jest niemożliwe bez loudnessa czy podbicia basu.
Do czasu... zmiany kolumn. Kupiliśmy podłogówki - dynaudio focus 220. W każdej z kolumn pracują 2 "osiemnastki" i tweeter w układzie dwudrożnym. Po podpięciu ich pod Marantza pm7004 i CD6004 (oczywiście po wygrzaniu kolumn) mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że DA SIĘ osiągnąć przyjemny basik przy cichym graniu. Przy głosniejszym graniu mozna go już rzeczywiście poczuć.
Myślę, że to zasługa 2 rzeczy:
1. Powierzchnia membran
2. Widziałem kiedyś wykres przenoszenia tych kolumn i rzeczywiście bas jest lekko podbity względem reszty.
To tyle chciałem dodać :)
Skomentuj
-
Myślę, ze inicjatorowi wątku już huczy w głowie i dwoi się w oczach od czytania tej lawiny jakże dobrych rad. Ale przypuszczam, że chodziło mu o jakiś równie prosty co magiczny zabieg na posiadanym przez niego sprzęcie. Słabiej zorientowani mają takie wizje, że "jakoś musi się dać zrobić, żeby tak jak chcę było".
Skomentuj
-
dźwięk na koncercie plenerowym znacznie różni się od dźwięku jaki możemy uzyskać w domu, choćby z racji akustyki pomieszczenia oraz systemów które w znacznym stopniu różnią się o tych do zastosowań w home audio, to są zupełnie inne konstrukcje inne gabaryty inne odczucia dlatego chyba chodzi się na koncerty. po za tym to co dobrze spisuje się w plenerze czyli punktowe kardioidalne pokrywanie dźwiękiem (system liniowy) zupełnie nie sprawdza się w małych pomieszczeniach właśnie z praw fizyki które w nim zachodzą. Jednak to nie oznacza że nie możesz mieć dobrego dźwięku w domu ale to też nie weźmie sie z niczego zresztą koledzy dobrze piszą wyżej :p Moim zdaniem powinieneś się wybrać do dobrego salonu z dobrym pomieszczeniem odsłuchowym ze sprzętem audiofilskim i troszkę posłuchać i wtedy wyrobić sobie zdanie i podjąć decyzje jaki efekt chcesz uzyskać który i tak jest logarytmiczny do wydanych pieniędzy :p
---------- Post dodany o 15:55 ---------- Poprzedni post o 15:44 ----------
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaMyślę, że to zasługa 2 rzeczy:
1. Powierzchnia membran
2. Widziałem kiedyś wykres przenoszenia tych kolumn i rzeczywiście bas jest lekko podbity względem reszty.
To tyle chciałem dodać
Po za tym od mocy jaka jest podana. ja mam 2 głośniki średnio-niskotonowe 13cm każdy i zaczęły dopiero grać fajnym szybkim basem przy niskich poziomach jak podałem odpowiednią moc
Skomentuj
Skomentuj