Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica średniak i wysokotonowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Znasz sie na elektronice i wiesz co robisz :)

Tak przy okazji mam pytanie, jaka wartosc rezystancji uzyskujecie w pomiarze zwory? Chyba musze poprawic kable, bo ponizej 0.12 ohma nie moge zejsc na jigu ze wzmakiem.

Skomentuj

wyjście słuchawkowe

---------- Post dodany o 15:09 ---------- Poprzedni post o 14:41 ----------

Nie mogę tego zrozumieć kiedy robię kalibrację i słupki mam równo ustawione wychodzą krzaki.
      Gdy usunę kalibrację i wyjście ustawie na max a mic na 1 to jest ładna równa linia ale nie podaje dobrego poziomu (powinno być 0)
      zastosowałem rezystor 47.3

---------- Post dodany o 18:11 ---------- Poprzedni post o 15:09 ----------

czy winą może być win8?

Skomentuj

Z kartami w lapach to jest roznie. Lepiej miec jakas przyzwoita na usb. Ja dzialam na XP i W8 bez problemow.

Skomentuj

U mnie z E-MU na win7 były problemy do póki nie przestawiłem na AISO.
          Na win xp na pomiarowym lapku śmiga wszystko nie ważne jak ustawione :)

Mi się skończyły pomysły na razie .
          Możliwe że karta jest problemem (pewnie nie tyle karta co jej sterowniki ale na jedno wychodzi)

Próbowałeś przestawić Gen->Steppd Sin ?

Zamieszczone przez artur008 Zobacz posta
          wyjście słuchawkowe
          ale jakie wejście czasem nie mikrofonowe ?

Dla pewności możesz jeszcze wkleić jak wyglądają zrzuty:
          Setup -> Audio Devices
          Setup->Measurment

Skomentuj

wejście mikrofonowe nie mam innego

---------- Post dodany o 18:56 ---------- Poprzedni post o 18:56 ----------

mogę jeszcze zmienić na "stereo mix"

---------- Post dodany o 19:00 ---------- Poprzedni post o 18:56 ----------

Skomentuj

Widze, ze system rozpoznaje to jako Realtek, wiec powinno dzialac. W moim lapie na realteku smiga bez problemu. Sprawdz dobrze czy w panelu dzwieku masz wylaczony mikrofon wbudowany w laptopa.

Przy kalibracji oba wskazniki musza razem smigac ( kalibracje robisz na osobny przewodzie stereo ) Dokladnosc powinna byc na okolo 0.04-0.01.

Skomentuj

zamieniałaś Reference channel na left ?

Skomentuj

1 zwarte kable (rez 47,3)
                  2 podłączony rezystor 3,3

---------- Post dodany o 19:26 ---------- Poprzedni post o 19:26 ----------

tak jest lewy pobawiłem się trochę sterownikiem i na bank jest wyłączony wew mic i zrobiłem kalibracje na kablu jack jack stereo

---------- Post dodany o 19:48 ---------- Poprzedni post o 19:26 ----------

chyba mi się udało
                  wykres z głośnikiem 4ohm
                  wykres bez głośnika zwarte kable

Skomentuj

A podłącz jeszcze jakiś rezystor i pokaż wykres:)
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

rez 3.3

Skomentuj

Spoko :) Wygląda ok :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

teraz po zmierzeniu głośnika muszę zrobić tylko export to zma?

Skomentuj

tak:)

Skomentuj

Wyniki

Proa neo 26mk2

DLS up 2.5i

---------- Post dodany o 21:18 ---------- Poprzedni post o 20:28 ----------

Chce zrobić pomiary w holmimpulse ale czy można zmienić sygnał na pink noise bo boję się niskich rejestrów dla średniaka a jak tam ustawiam filtr hpf to cały wykres się psuje.

Skomentuj

Po prostu zmniejsz głosność. I tak referencyjnie SPL nie mierzysz dla głosników tylko kształt ch-ki.
                                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Dlaczego po importowaniu wykresu frequency response z holmimpulse do lspcad wykres jest ucinany po obu stronach? (w homiplusie przed zapisanie zaznaczyłem full)

Skomentuj

Ustaw w HOLM min frequency na 20 Hz i max frequency na 20 kHz i tak samo ustaw zakres wyświetlania w settings w LSPCad. Widocznie w jednym masz tak, a w drugim inaczej.

Skomentuj

Pierwszy projekt. Proszę o opinie i sugestie :)

Skomentuj

Pokaz jak to wyglada gdy odwrocisz faze wysokotonowego.

Skomentuj

Ja bym popracowal jeszcze nad Lpf-em
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X