Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3 drożne na przetwornikach TONSIL-a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3 drożne na przetwornikach TONSIL-a

Witam,
    Potrzebuję pomocy z zaprojektowaniem obudowy do głośników na przetwornikach Tonsila.
    Ma być konstrukcja trój drożna. Wykończenie to lakier czarny wysoki połysk.
    Chcę zrobić teraz obudowy a potem dorzucić do nich zwrotnicę.
    Chciałbym po prostu wycisnąć z posiadanych przeze mnie głośników jak najwięcej.
    Głośniki jakie posiadam to:
    GDN 30/80/2 8Ohm
    GDM 18/80 8Ohm
    GDWK 10/80/T 8Ohm
    Głównie chodzi mi o zaprojektowanie obudów, które będą miały odpowiednie litraże do tych głośników.
    Chciałbym aby pod każdy z nich znajdował się w osobnej komorze.
    To czy GDN ma pracować jako bass reflex czy w clossed dostosuję się do Waszych opinii o tym głośniku.
    Chcę uzyskać jak najlepszy dźwięk.
    Chciałbym tylko by głośniki były możliwie jak najwęższe. Więc biorę pod uwage umiejscowienie GDN-a z boku ale wiem że jest ciężko zaprojektować zwrotnice do tak umiejscowionego głośnika niskotonowego, więc jeśli jest to za ciężkie do wykonania niech będzie z przodu.
    Proszę o pomoc.

Jak bas dajesz z boku to nisko trzeba średniaka ciąć. Odpuść sobie takie manewry bo 18/80 nie pociągnie nisko. Zrób normalnie wszystko na froncie albo szukaj innego średniotonowca.

Skomentuj

Dziwne, ja bym powiedzial ze nisko da rade go ciac. Ale wtedy dlugo nie pociagnie :p lub dostanie duzo mniej mocy

---------- Post dodany o 20:45 ---------- Poprzedni post o 20:44 ----------

Przeszukaj ten dzial. Pare tematow wczesniej (moj temat) jest mowa o tych glosnikach

Skomentuj

jak najwęższe do GDN 30/80 to tak da rade w 34cm szerokości :-) Niestety ale obudowa musi mieć te ok. 70 litrów wiec i tak wyjdą głębokie.

GDWK 10/80T tez raczej nie poleci za nisko a i tak powinien mieć strome filtrowanie. Gdzie GDM 18/80 ma już wyraźne nierównomierności pasma.

Ktos kiedyś wymyślił na tych głośnikach Altusy i struga je nadal w piątej odmianie, nie dlatego że takie wspaniałe, ale dlatego że te głośniki się właśnie do takich konstrukcji nadają najlepiej.

Skomentuj

no ok... bedą z GDN-em z przodu, z tym się liczyłem, z resztą w mniej więcej takich obudowach teraz stoją ale kompletnie nie dobranych litrażowo
          winisd oblicza mi budę o pojemności 81 litrów dla tego GDN-a strojona na 35 hz co wy na to??

pomińmy puki co kwestię zwrotnicy do póki nie pomierzę głośników

Skomentuj

Sama zwrotnica, solidnie zrobiona bedzie kosztowac z 300 zl jak nie wiecej.

Skomentuj

Obudowa do GDN30/80/2 w zależności od programu symulacyjnego i dobranych parametrów resystancyjnych zwrotnicy wychodzi od 68 litrów do 82 litrów. Dlatego myśle że spokojnie te 75 litrów można na głośnik dać. Na przykład 75 litrów i 36hz. Głośnik przeniesie ze spadkiem -3db do około 44hz ale ważna jest charakterystyka mocowa. BR odciąży głośnik do 32hz a spadek mocy przenoszonej liniowo będzie do około 30W. Wiec zależy na czym nam "zależy" Na dobrym basie ale krótkim czyli mała obudowa czy na jak najniższym który i tak z tego głośnika nie będzie bardzo niski - wtedy wiesza obudowa.

Zwrotnice max w tej konstrukcji to 6-12db/okt może z jakąś linearyzacją - nie ma sensu bardziej komplikować. Jedynie kopułka będzie wymagała bardziej stromego - a to już może rodzic trudności w projektowaniu zwrotnicy.

Skomentuj

Z GDM'em jest sporo zabawy, na 6/6 czy nawet 6/12 to on nie gra, dźwięk zbyt "altusowy"
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

dziwne, mi on pelnym pasmem bardzo dobrze gral...
                  bede go filtrowal 2 rzedem

Skomentuj

2 rzad to minimum dla gdm

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      2 rzad to minimum dla gdm
                      Nie sądzę. Robienie wyższego filtru niż 12db dla tych głośników nie ma sensu. Efekt objawi się w postaci minimalnej utraty efektywności ale bez wyraźnej poprawy liniowości spl. Jedynie z czym warto powalczyć to podział średni/wysoki. Wysoki bo wiadomo wytrzymałościowo wymaga ostrego filtrowania żeby go spokojnie odciąć na tych 4-5khz a średni w celu wycięcia mu nierównomierności pasma, ale dla GDM18/80 to i tak za wysoko jak na prace tłokową więc w tej konstrukcji z góry godzimy sie na szerokopasmową pracę membrany. Ewentualnie linearyzacja lub RLC wtedy można dawać schematy niższego rzędu filtrów które jednak mogą działać ze stromym filtrowaniem.

Dlatego właśnie zalecałbym zmianę tej kopułki na GDWK9/120/4 - czyli krótką tubkę montowana od spodu przedniej ściany i efektywności 94db.

Na niskotonowy wystarczy 6db/okt z linearyzacją - odcięcie i tak nie powinno być niższe niż 700 hz ze względu na wytrzymałość głośnika średniotonowego (Kisiel pokazywał kiedyś w RE schemat zwrotnicy która jakoby odcinała go przy 500 hz ale bez żadnych pomiarów a tylko koncepcję).
                      GDN30/80/2 jest wysoko efektywny i z tego względu nie za bardzo można iść w ostrą filtracje żeby nie zdjąć zbyt dużo efektywności z góry i średniego pasma.

Pierwszy Altus o oznaczeniu chyba 120 miał najbardziej skomplikowane filtry czyli 6/12db/okt z linearyzacją i był uważany za najlepiej brzmiący. Nic więcej nie warto do tego pchać bo zmiany będą nieistotne.

Skomentuj

bez pomiarow znieksztalcen to sobie mozna podumac jaki tam filtr zalozyc. Najlepiej by bylo zapiac jakas 4 rzad akustycznie, dla dobrego zgrania fazowego pod katami, a podzial obnizac jak to tylko mozliwe patrzac na znieksztalcenia glosnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                          Wysoki bo wiadomo wytrzymałościowo wymaga ostrego filtrowania żeby go spokojnie odciąć na tych 4-5khz a średni w celu wycięcia mu nierównomierności pasma, ale dla GDM18/80 to i tak za wysoko jak na prace tłokową więc w tej konstrukcji z góry godzimy sie na szerokopasmową pracę membrany.
                          dlaczego az tak wysoko? z powodu GDWK?
                          w takim razie ja bym zmienil glosnik zeby zaoszczedzic na zwrotnicy

Na niskotonowy wystarczy 6db/okt z linearyzacją - odcięcie i tak nie powinno być niższe niż 700 hz ze względu na wytrzymałość głośnika średniotonowego
                          gdyby nie skok cewki to przeciez ten glosnik znakomicie by sie sprawdzil jako mid-woofer

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            w takim razie ja bym zmienil glosnik zeby zaoszczedzic na zwrotnicy
                            Przecież im wyższy podział tym taniej :)
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                              GDWK9/120/4
                              Gdyby mnie załapała jakaś CIA, NSA, MI6, FSB, FBI, NASA lub mosad i chciała wyciągną pilnie strzeżone tajemnice... :biggrin:
                              To nie musiały by stosować żadnych wymyślnych tortur.
                              Wystarczyło by puścić mi te kopułki tonsila zaraz bym im wszystko wyśpiewał, jak na spowiedzi byle by to zabrali .

Zmieńcie kopułkę :)

Skomentuj

Panowie,
                                Jeśli chodzi o zmainę głośników to nie wchodzi to w rachubę... Nie chcę się w to bawić. Jak kiedyś będę zmieniał to wszystkie trzy aby złożyć coś dogranego. Na tą chwilę chcę zaprojektować obudowę a potem zwrotnice do tego co mam...
                                Macie może jakieś sugestie na temat rozmieszczenia głośników oraz Bass reflex?

Skomentuj

Wpisz w wyszukiwarce "potworki zibiego"
                                  W cos takiego bym poszedl

Skomentuj

nom, całkiem całkiem... Myślałem jeszcze o rozsunięciu GDNa jak najniżej a średnio i wysoko tonowe dać wyżej...

Skomentuj

W takim ukladzie zrobilbym obudowe modulowa. Gdn na dole w duzej skrzyni, a na to postawiony "monitorek" z gdm'em i gdwk.
                                      Tylko ze wtedy moga byc problemy ze zwrotnica skoro koledzy radza dosc wysoki podzial
                                      A przy niskim podziale sa problemy z pomiarami niskich czestotliwosci

Skomentuj

Urok tonsilowych kopułek które na niskich podziałach dośc mocno sypia piachem.
                                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czaruję...
                                        X